Lenovo ThinkCentre M80 User Manual

(serbian latin) user guide
Hide thumbs Also See for ThinkCentre M80:
Table of Contents

Advertisement

ThinkCentre
Uputstvo za korisnike
Tipovi mašina: 7181, 7189, 7239, 7492, 7507, 7513 i 7529

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for Lenovo ThinkCentre M80

  • Page 1 ThinkCentre Uputstvo za korisnike Tipovi mašina: 7181, 7189, 7239, 7492, 7507, 7513 i 7529...
  • Page 3 ThinkCentre Uputstvo za korisnike Tipovi mašina: 7181, 7189, 7239, 7492, 7507, 7513 i 7529...
  • Page 4 Prvo izdanje (oktobar 2010) © Copyright Lenovo 2010. LENOVO proizvodi, podaci, računarski softver i usluge smišljeni su isključivo o privatnom trošku i prodaju se vladinim institucijama kao komercijalni artikli kao što je definisano pravilnikom 48 C.F.R. 2.101 sa ograničenim pravima upotrebe, reprodukcije i otkrivanja.
  • Page 5: Table Of Contents

    Dijagnostički programi... . Brisanje izgubljene ili zaboravljene lozinke Lenovo ThinkVantage Toolbox ..(brisanje CMOS-a) ...
  • Page 6 Lenovo ThinkVantage Tools ..Obaveštenje o televizijskom izlazu ..Lenovo Welcome ... . CE oznaka evropske usaglašenosti .
  • Page 7: Važne Bezbednosne Informacije

    ThinkCentre uputstvo za bezbednost i garanciju koje ste dobili isporučeno sa proizvodom. Ako se upoznate sa ovim bezbednosnim informacijama, smanjićete rizik od povrede ili oštećenja proizvoda. Ukoliko više nemate kopiju ThinkCentre uputstva za bezbednost i garanciju, možete nabaviti PDF verziju sa Lenovo® Veb lokacije za podršku: http://www.lenovo.com/support © Copyright Lenovo 2010...
  • Page 8 viii ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 9: Poglavlje 1. Pregled Proizvoda

    Poglavlje 1. Pregled proizvoda U ovom poglavlju se nalaze informacije o funkcijama računara, specifikacijama, prethodno instaliranom Lenovo softveru i položajima konektora, komponenata, delova sistemske ploče i internih uređaja. Poglavlje sadrži sledeće teme: • “Funkcije” na stranici 1: u ovom odeljku ćete pronaći informacije o funkcijama računara.
  • Page 10 • Integrisani zvuk visoke definicije (HD) • Konektor za slušalice i mikrofon na prednjoj tabli • Konektor za linijski audio-ulaz, konektor za linijski audio-izlaz i konektor za mikrofon na zadnjoj tabli • Interni zvučnik (dostupan na nekim modelima) Mogućnost veze Integrisani 10/100/1000 Mbps Eternet kontroler Funkcije upravljanja sistemom •...
  • Page 11: Specifikacije

    Certifikovanje ili testiranje kompatibilnosti navedenih operativnih sistema još uvek je u toku u vreme štampanja ove publikacije. Nakon objavljivanja ovog priručnika kompanija Lenovo može utvrditi da su još neki operativni sistemi kompatibilni sa vašim računarom. Ova lista podložna je promeni. Kako biste utvrdili da je operativni sistem certifikovan ili testiran na kompatibilnost, posetite veb lokaciju ovlašćenog distributera operativnog sistema.
  • Page 12: Pregled Softvera

    U ovom odeljku ćete pronaći informacije o softveru koji se dobija uz operativni sistem Windows koji koristite. Softver koji isporučuje kompanija Lenovo Kompanija Lenovo isporučuje sledeće programe koji će vam pomoći da povećate produktivnost i smanjite troškove održavanja računara. Softver isporučen sa vašim računarom može zavisiti od tipa modela.
  • Page 13 Recovery ručno pre omogućavanja njegovih funkcija. Da biste instalirali program Rescue and Recovery, postupite na sledeći način: 1. Kliknite na Start ➙ All Programs (Svi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools i dvaput kliknite na Enhanced Backup and Restore (Poboljšano pravljenje rezervnih kopija i vraćanje u prethodno stanje).
  • Page 14: Položaji

    Program Lenovo ThinkVantage Toolbox služi za održavanje računara, poboljšavanje sigurnosti prilikom njegovog korišćenja, utvrđivanje problema sa računarom, upoznavanje sa inovativnim tehnologijama kompanije Lenovo, kao i za dobijanje dodatnih informacija o računaru koji koristite. Za više informacija pogledajte odeljak “Lenovo ThinkVantage Toolbox” na stranici 64.
  • Page 15 Ilustracija 1. Mesta na kojima se nalaze prednji konektor, kontrola i indikator Dugme za izbacivanje/zatvaranje optičkog uređaja USB konektor Dugme za uključivanje Konektor za mikrofon Indikator koji ukazuje na aktivnost hard diska Konektor za slušalice Indikator za napon USB konektor Poglavlje 1.
  • Page 16: Položaj Konektora I Delova Na Zadnjoj Strani Računara

    Položaj konektora i delova na zadnjoj strani računara Ilustracija 2 “Položaji zadnjih konektora i delova” na stranici 8 prikazuje lokacije konektora i delova na zadnjoj strani računara. Neki konektori na zadnjoj strani računara obeleženi su bojama da biste lakše mogli da odredite gde bi trebalo da priključite kablove.
  • Page 17: Položaj Komponenti

    Konektor Opis Priključak za DVI monitor Koristi se za priključivanje DVI monitora ili nekih drugih uređaja koji koriste konektor za DVI monitor. Eternet konektor Koristi se za priključivanje Eternet kabla za lokalnu mrežu (LAN). Napomena: Kako bi rad sa računarom bio u saglasnosti sa ograničenjem za FCC klasu B, koristite Eternet kabl kategorije 5.
  • Page 18: Položaj Delova Na Sistemskoj Ploči

    Optički uređaj PCI kartica (dostupna na nekim modelima) Vod između hladnjaka i ventilatora Sklop prednjeg USB i audio priključka Položaj delova na sistemskoj ploči Ilustracija 4 “Položaj delova na sistemskoj ploči” na stranici 10 prikazuje položaje delova na sistemskoj ploči. Ilustracija 4.
  • Page 19 Unutrašnji uređaji se instaliraju u ležišta. U ovom priručniku ležišta su označena kao ležište 1, ležište 2 i tako dalje. Prilikom instaliranja ili zamene unutrašnjeg uređaja obavezno zabeležite tip i veličinu uređaja koji instalirate ili menjate za svako ležište i ispravno povežite kablove instaliranog uređaja. Pogledajte odgovarajući odeljak u Poglavlje 2 “Instaliranje ili zamena hardvera”...
  • Page 20 ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 21: Poglavlje 2. Instaliranje Ili Zamena Hardvera

    PCI kartica ili uređaja, a održavajte ga zamenom neispravnog hardvera. Napomene: 1. Koristite samo računarske delove koje obezbeđuje kompanija Lenovo. 2. Prilikom instaliranja ili zamene nekog opcionalnog dela, postupajte u skladu sa odgovarajućim uputstvima iz ovog odeljka, kao i uputstvima koje ste dobili uz taj deo.
  • Page 22: Uklanjanje Poklopca Računara

    ” u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje vam je isporučeno uz računar. Da biste dobili primerak ThinkCentre Uputstva za bezbednost i garanciju, posetite veb lokaciju: http://www.lenovo.com/support U ovom delu ćete pronaći instrukcije o tome kako da uklonite poklopac računara.
  • Page 23: Uklanjanje I Vraćanje Prednje Maske

    ” u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje vam je isporučeno uz računar. Da biste dobili primerak ThinkCentre Uputstva za bezbednost i garanciju, posetite veb lokaciju: http://www.lenovo.com/support U ovom delu ćete pronaći uputstva o tome kako da uklonite i vratite prednju masku.
  • Page 24: Pristupanje Uređajima I Komponentama Sistemske Ploče

    ” u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje vam je isporučeno uz računar. Da biste dobili primerak ThinkCentre Uputstva za bezbednost i garanciju, posetite veb lokaciju: http://www.lenovo.com/support U ovom delu ćete pronaći uputstva o tome kako da pristupite komponentama i uređajima na sistemskoj ploči.
  • Page 25 4. Okrenite sklop ležišta uređaja nagore da biste pristupili svim unutrašnjim uređajima, kablovima i drugim komponentama. Ilustracija 9. Okretanje sklopa ležišta uređaja nagore 5. Da biste spustili sklop ležišta uređaja, pritisnite kopču ležišta uređaja ka unutra i okrenite sklop ležišta uređaja nadole kao što je prikazano.
  • Page 26: Instaliranje Ili Zamena Pci Kartice

    ” u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje vam je isporučeno uz računar. Da biste dobili primerak ThinkCentre Uputstva za bezbednost i garanciju, posetite veb lokaciju: http://www.lenovo.com/support U ovom delu ćete pronaći uputstva o tome kako da instalirate ili zamenite PCI karticu.
  • Page 27 Ilustracija 11. Uklanjanje PCI kartice • Ako postavljate PCI karticu, uklonite poklopac odgovarajućeg priključka za PCI karticu. Pogledajte “Položaj delova na sistemskoj ploči” na stranici 10 da biste odredili tipove priključaka za PCI karticu. 4. Uklonite novu PCI karticu iz pakovanja sa zaštitom od statičkog elektriciteta. Poglavlje 2.
  • Page 28: Instalacija Ili Zamena Memorijskog Modula

    ” u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje vam je isporučeno uz računar. Da biste dobili primerak ThinkCentre Uputstva za bezbednost i garanciju, posetite veb lokaciju: http://www.lenovo.com/support U ovom odeljku ćete pronaći uputstva o tome kako da instalirate ili zamenite memorijski modul.
  • Page 29 2. Uklonite poklopac računara. Pogledajte “Uklanjanje poklopca računara” na stranici 14. 3. Polegnite računar na stranu da biste lakše pristupili sistemskoj ploči. 4. Pronađite memorijske priključke na sistemskoj ploči. Pogledajte “Položaj delova na sistemskoj ploči” na stranici 10. 5. Uklonite sve delove i isključite sve kablove koji vam onemogućavaju pristup memorijskim priključcima. 6.
  • Page 30: Zamena Baterije

    ” u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje vam je isporučeno uz računar. Da biste dobili primerak ThinkCentre Uputstva za bezbednost i garanciju, posetite veb lokaciju: http://www.lenovo.com/support Računar ima poseban tip memorije koja čuva datum, vreme i informacije o konfiguraciji za ugrađene funkcije.
  • Page 31: Zamena Sklopa Hladnjaka I Ventilatora

    ” u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje vam je isporučeno uz računar. Da biste dobili primerak ThinkCentre Uputstva za bezbednost i garanciju, posetite veb lokaciju: http://www.lenovo.com/support U ovom delu ćete pronaći uputstva o tome kako da zamenite sklop hladnjaka i ventilatora.
  • Page 32 OPREZ: Sklop hladnjaka i ventilatora može biti veoma topao. Isključite računar i sačekajte tri do pet minuta da se ohladi pre nego što uklonite poklopac računara. Postupite na sledeći način da biste zamenili hladnjak i sklop ventilatora: 1. Uklonite sve medijume iz uređaja i isključite sve priključene uređaje i računar. Zatim izvucite sve kablove za napajanje iz električnih utičnica, kao i sve kablove koji su priključeni u računar.
  • Page 33 6. Pratite ovaj redosled da biste uklonili četiri vijka koja pričvršćuju sklop hladnjaka i ventilatora za sistemsku ploču: a. Delimično odvrnite vijak , potom potpuno odvrnite vijak , a zatim potpuno odvrnite vijak b. Delimično odvrnite vijak , potom potpuno odvrnite vijak , a zatim potpuno odvrnite vijak Napomena: Pažljivo uklonite četiri vijka sa sistemske ploče da biste izbegli moguća oštećenja sistemske ploče.
  • Page 34: Zamena Mikroprocesora

    ” u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje vam je isporučeno uz računar. Da biste dobili primerak ThinkCentre Uputstva za bezbednost i garanciju, posetite veb lokaciju: http://www.lenovo.com/support U ovom delu ćete pronaći instrukcije o tome kako da zamenite mikroprocesor.
  • Page 35 2. Uklonite poklopac računara. Pogledajte “Uklanjanje poklopca računara” na stranici 14. 3. Uklonite sklop hladnjaka i ventilatora. Pogledajte “Zamena sklopa hladnjaka i ventilatora.” na stranici 23. Napomena: Postavite sklop hladnjaka i ventilatora na stranu tako da termalna pasta koja se nalazi sa donje strane ne dolazi u dodir ni sa čim.
  • Page 36: Zamena Sklopa Izvora Napajanja

    ” u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje vam je isporučeno uz računar. Da biste dobili primerak ThinkCentre Uputstva za bezbednost i garanciju, posetite veb lokaciju: http://www.lenovo.com/support U ovom delu ćete pronaći uputstva o tome kako da zamenite sklop izvora napajanja.
  • Page 37 OPASNOST Opasni pokretni delovi. Ne dodirujte prstima niti drugim delovima tela. OPREZ: Nikada ne skidajte poklopac sa jedinice za napajanje niti bilo kojeg dela koji ima sledeću oznaku. Unutar komponenti koje imaju ovu oznaku postoji opasan nivo napona, struje i energije. Komponente ne sadrže delove za popravku.
  • Page 38 Ilustracija 23. Uklanjanje voda hladnjaka i ventilatora 5. Isključite kablove sklopa izvora napajanja sa svih uređaja, iz 24-igličnog konektora za napajanje i 4-igličnog konektora za napajanje sa sistemske ploče. Pogledajte “Položaj delova na sistemskoj ploči” na stranici 10. Napomena: Možda će biti potrebno da izvučete kablove sklopa izvora napajanja iz nekih kopči kablova ili vezica koje pričvršćuju kablove za šasiju.
  • Page 39 šasije. Zatim, postavite tri vijka da biste pričvrstili novi sklop izvora napajanja. Napomena: Koristite samo vijke koje obezbeđuje kompanija Lenovo. Ilustracija 25. Instaliranje sklopa izvora napajanja 9. Priključite kablove novog sklopa izvora napajanja sa svim uređajima i sistemskom pločom. Pogledajte “Položaj delova na sistemskoj ploči”...
  • Page 40: Zamena Optičkog Uređaja

    ” u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje vam je isporučeno uz računar. Da biste dobili primerak ThinkCentre Uputstva za bezbednost i garanciju, posetite veb lokaciju: http://www.lenovo.com/support U ovom delu ćete pronaći uputstva o tome kako da zamenite optički uređaj.
  • Page 41 5. Isključite signalni kabl i kabl za napajanje iz optičkog uređaja. 6. Držite optički uređaj i uklonite dva vijka koji pričvršćuju optički uređaj. Ilustracija 27. Uklanjanje vijaka optičkog uređaja 7. Pritisnite kopču ležišta uređaja ka unutra i okrenite sklop ležišta uređaja nadole kao što je prikazano. Ilustracija 28.
  • Page 42 8. Izvucite optički uređaj sa prednjeg dela računara. Ilustracija 29. Uklanjanje optičkog uređaja 9. Gurajte novi optički uređaj u ležište optičkog uređaja sa prednje strane računara. Ilustracija 30. Instaliranje novog optičkog uređaja ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 43: Zamena Hard Diska

    Nemojte otvarati računar niti pokušavati bilo kakvu popravku pre nego što pročitate i sigurni ste da razumete “Važne bezbednosne informacije ” u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje vam je isporučeno uz računar. Da biste dobili primerak ThinkCentre Uputstva za bezbednost i garanciju, posetite veb lokaciju: http://www.lenovo.com/support Poglavlje 2. Instaliranje ili zamena hardvera...
  • Page 44 U ovom delu ćete pronaći instrukcije o tome kako da zamenite hard disk. Postupite na sledeći način da biste zamenili hard disk: 1. Uklonite sve medijume iz uređaja i isključite sve priključene uređaje i računar. Zatim izvucite sve kablove za napajanje iz električnih utičnica, kao i sve kablove koji su priključeni u računar. 2.
  • Page 45 5. Držite hard disk i uklonite četiri vijka koji pričvršćuju hard disk. Zatim, uklonite hard disk iz sklopa ležišta uređaja i izvucite signalni kabl i kabl za napajanje sa zadnje strane hard diska da biste ga uklonili iz šasije. Ilustracija 34. Uklanjanje hard diska 6.
  • Page 46: Zamena Čitača Kartica

    ” u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje vam je isporučeno uz računar. Da biste dobili primerak ThinkCentre Uputstva za bezbednost i garanciju, posetite veb lokaciju: http://www.lenovo.com/support U ovom delu ćete pronaći uputstva o tome kako da zamenite čitač kartica.
  • Page 47: Zamena Prednjeg Ventilatora

    ” u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje vam je isporučeno uz računar. Da biste dobili primerak ThinkCentre Uputstva za bezbednost i garanciju, posetite veb lokaciju: http://www.lenovo.com/support U ovom delu ćete pronaći uputstva o tome kako da zamenite prednji ventilator.
  • Page 48 1. Uklonite sve medijume iz uređaja i isključite sve priključene uređaje i računar. Zatim izvucite sve kablove za napajanje iz električnih utičnica, kao i sve kablove koji su priključeni u računar. 2. Uklonite poklopac računara. Pogledajte “Uklanjanje poklopca računara” na stranici 14. 3.
  • Page 49: Zamena Tastature

    Nemojte otvarati računar niti pokušavati bilo kakvu popravku pre nego što pročitate i sigurni ste da razumete “Važne bezbednosne informacije ” u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje vam je isporučeno uz računar. Da biste dobili primerak ThinkCentre Uputstva za bezbednost i garanciju, posetite veb lokaciju: http://www.lenovo.com/support Poglavlje 2. Instaliranje ili zamena hardvera...
  • Page 50: Zamena Miša

    ” u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje vam je isporučeno uz računar. Da biste dobili primerak ThinkCentre Uputstva za bezbednost i garanciju, posetite veb lokaciju: http://www.lenovo.com/support U ovom delu ćete pronaći instrukcije o tome kako da zamenite miš.
  • Page 51: Završni Radovi Prilikom Zamene Delova

    4. Priključite novi miš u odgovarajući konektor na računaru. Moguće je da je miš priključen preko PS/2 konektora za miš ili USB konektora . U zavisnosti od toga gde želite da povežete miš, pogledajte “Položaj konektora, kontrola i indikatora na prednjoj strani računara” na stranici 6 ili “Položaj konektora i delova na zadnjoj strani računara”...
  • Page 52: Nabavljanje Upravljačkih Programa Za Uređaje

    Setup Utility. Pogledajte Poglavlje 4 “Upotreba programa Setup Utility” na stranici 55. Napomena: U većem delu sveta, kompanija Lenovo zahteva da vratite neispravne korisnički zamenljive jedinice (KZJ). Informacije o tome ćete dobiti uz nove KZJ ili nekoliko dana nakon prijema novih KZJ.
  • Page 53: Integrisana Lančana Brava

    Pogledajte Ilustracija 43 “Postavljanje integrisane lančane brave” na stranici 45. Ovaj tip zaključavanja koristi se i kod mnogih prenosivih računara. Integrisanu lančanu bravu možete naručiti od kompanije Lenovo ako na navedenoj adresi kao ključni termin za pretragu unesete pojam Kensington: http://www.lenovo.com/support Napomena: Proverite da li integrisana lančana brava koju ste postavili ne ometa ostale računarske kablove.
  • Page 54: Katanac

    Katanac Na računaru se nalazi rupica za katanac tako da poklopac računara nije moguće ukloniti kada postavite katanac. Ilustracija 44. Instaliranje katanca Zaštita lozinkom Da biste sprečili neovlašćeni pristup računaru, možete postaviti lozinku u programu Setup Utility. Kada uključite računar, biće potrebno da unesete lozinku. Računar se ne može koristiti dok se ne unese važeća lozinka.
  • Page 55 5. Promenite položaj kratkospojnika iz standardnog (iglica 1 i iglica 2) na položaj za održavanje (iglica 2 i iglica 3). 6. Vratite sve delove na mesto i ponovo povežite kablove koje ste uklonili ili isključili. 7. Vratite na mesto poklopac računara i ponovo povežite kablove za napajanje računara i monitora. Pogledajte “Završni radovi prilikom zamene delova”...
  • Page 56 ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 57: Copyright Lenovo 2010

    Rescue and Recovery ručno pre omogućavanja njegovih funkcija. Da biste instalirali program Rescue and Recovery, postupite na sledeći način: a. Kliknite na Start ➙ All Programs (Svi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools i dvaput kliknite na Enhanced Backup and Restore (Poboljšano pravljenje rezervnih kopija i vraćanje u prethodno stanje).
  • Page 58: Upotreba Medijuma Za Oporavak

    USB uređaja za skladištenje podataka. Da biste kreirali medijume za oporavak pod operativnim sistemom Windows 7, kliknite na Start ➙ All Programs (Svi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Factory Recovery Disks (Diskovi za fabrički oporavak). Zatim, pratite uputstva na ekranu.
  • Page 59: Kreiranje Sigurnosne Kopije

    Postupite na sledeći način da biste napravili sigurnosnu kopiju pomoću programa Rescue and Recovery pod operativnim sistemom Windows 7: 1. Sa Windows radne površine kliknite na Start ➙ All Programs ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Poboljšano pravljenje rezervnih kopija i vraćanje u prethodno stanje. Otvoriće se program Rescue and Recovery.
  • Page 60: Kreiranje I Korišćenje Medijuma Za Spasavanje

    od operativnog sistema Windows, možete vratiti fabrički podrazumevane postavke čak i kada ne možete da pokrenete operativni sistem Windows. Pažnja: Ako vratite sadržaj hard diska sa Rescue and Recovery sigurnosne kopije ili ga vratite na fabrički podrazumevane postavke, sve datoteke na primarnoj particiji hard diska (obično je to disk C) će se tokom ovog procesa izbrisati.
  • Page 61: Korišćenje Medijuma Za Spasavanje

    1. Sa Windows radne površine kliknite na Start ➙ All Programs ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Poboljšano pravljenje rezervnih kopija i vraćanje u prethodno stanje. Otvoriće se program Rescue and Recovery. 2. Iz glavnog prozora programa Rescue and Recovery kliknite na strelicu Launch advanced Rescue and Recovery.
  • Page 62: Rešavanje Problema Prilikom Oporavka

    4. Otvorite direktorijum DRIVERS. U fascikli DRIVERS nalazi se više potfascikli koje su imenovane prema različitim uređajima instaliranim na računaru, na primer AUDIO ili VIDEO. 5. Otvorite potfasciklu odgovarajućeg uređaja. 6. Postupite na neki od sledećih načina: • U potfascikli uređaja potražite datoteku SETUP.exe. Dvostruko kliknite na datoteku i pratite uputstva na ekranu da biste dovršili instalaciju.
  • Page 63: Poglavlje 4. Upotreba Programa Setup Utility

    • Postavi lozinku po uključenju • Postavi administratorsku lozinku Ne morate podesiti lozinku da biste koristili računar. Međutim, upotrebom lozinke se poboljšava bezbednost prilikom upotrebe računara. Ako odlučite da postavite lozinku, pročitajte sledeća poglavlja. © Copyright Lenovo 2010...
  • Page 64: Izbor Lozinke

    Izbor lozinke Lozinka može biti bilo koja kombinacija od 16 (od 1 do 16) alfanumeričkih znakova. Iz sigurnosnih razloga predlažemo da koristite jaku lozinku koja se ne može lako otkriti. Da biste postavili jaku lozinku, pridržavajte se sledećih smernica: Napomena: Lozinke programa Setup Utility nisu osetljive na velika i mala slova. •...
  • Page 65: Izbor Uređaja Za Pokretanje Sistema

    SATA kontroler Kada je ova opcija postavljena na vrednost Disabled (Onemogućeno), svi uređaji priključeni preko SATA konektora (kao što je hard disk ili optički uređaj) onemogućeni su i neće biti prikazani u sistemskoj konfiguraciji. USB Setup Koristite ovu opciju da biste podesili USB konektore. Postupite na sledeći način da biste omogućili ili onemogućili uređaj: 1.
  • Page 66: Izlazak Iz Programa Setup Utility

    Postupite na sledeći način da biste pregledali ili trajno promenili konfigurisanu sekvencu uređaja za pokretanje sistema: 1. Pokrenite program Setup Utility. Pogledajte “Pokretanje programa Setup Utility” na stranici 55. 2. Izaberite Startup ➙ Primary Boot Sequence. Pročitajte informacije prikazane sa desne strane ekrana. 3.
  • Page 67: Poglavlje 5. Ažuriranje Sistemskih Programa

    Kompanija Lenovo može izmeniti ili poboljšati POST i BIOS. Kada ispravke postanu dostupne, mogu se pronaći kao datoteke za preuzimanje na Lenovo veb lokaciji na adresi: http://www.lenovo.com. Uputstva za korišćenje POST i BIOS ispravki su dostupna u datotekama tekstualnog formata (TXT) koje se dobijaju uz...
  • Page 68: Ažuriranje (Flešovanje) Bios-A Sa Operativnog Sistema

    Ažuriranje (flešovanje) BIOS-a sa operativnog sistema Napomena: S obzirom da kompanija Lenovo neprekidno radi na poboljšanju svojih veb lokacija, sadržaj veb stranica kao i sadržaj spomenut u sledećoj proceduri podložan je promeni bez prethodnog obaveštenja. Postupite na sledeći način da biste ažurirali (flešovali) BIOS iz operativnog sistema: 1.
  • Page 69 13. Vratite na mesto poklopac računara i ponovo povežite kablove za napajanje i sve druge spoljne kablove. Pogledajte “Završni radovi prilikom zamene delova” na stranici 43. 14. Uključite računar i uklonite disk iz optičkog uređaja. Poglavlje 5. Ažuriranje sistemskih programa...
  • Page 70 ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 71: Poglavlje 6. Rešavanje Problema I Dijagnostički Programi

    Najnovije brojeve telefona za servisiranje i podršku, kao i publikaciju ThinkCentre Safety and Warranty Guide u obliku PDF dokumenta možete dobiti na Lenovo veb lokaciji za podršku na adresi: http://www.lenovo.com/support Simptom Šta uraditi...
  • Page 72: Dijagnostički Programi

    Da biste pokrenuli program Lenovo ThinkVantage Toolbox u operativnom sistemu Windows 7, kliknite na Start ➙ All Programs ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ System Health and Diagnostics. Pratite uputstva na ekranu. Dodatne informacije o pokretanju programa Lenovo ThinkVantage Toolbox možete pronaći u sistemu pomoći za Lenovo ThinkVantage Toolbox.
  • Page 73: Čišćenje Optičkog Miša

    1. Preuzmite sliku diska (poznatu kao ISO slika) koji se samostalno pokreće i sa koga se može pokrenuti sistem dijagnostičkog programa sa adrese: http://www.lenovo.com/support 2. Koristite bilo koji softver za narezivanje diska da biste kreirali dijagnostički disk sa ISO slikom.
  • Page 74 ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 75: Poglavlje 7. Dobijanje Informacija, Pomoći I Servisa

    Za pregled ovih publikacija nije potreban pristup Internetu. Da biste pregledali publikaciju, kliknite na Start ➙ All Programs ➙ Online Books ➙ Online Books, a zatim dvaput kliknite na publikaciju koja odgovara računaru koji koristite. Publikacija je dostupna i na Lenovo veb lokaciji za podršku na adresi: http://www.lenovo.com/support...
  • Page 76: Lenovo Welcome

    Da biste pristupili programu Lenovo ThinkVantage Tools, kliknite na dugme Start ➙ All Programs (Svi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools. Lenovo Welcome Program Lenovo Welcome predstavlja uvod u inovativne ugrađene funkcije kompanije Lenovo i vodi vas kroz nekoliko važnih zadataka tokom postavljanja računara kako biste od računara dobili najviše što možete.
  • Page 77: Upotreba Dokumentacije I Dijagnostičkih Programa

    Uputstvo za bezbednost i garanciju koje je isporučeno uz računar. Napomena: Telefonski brojevi za servisiranje i podršku podložni su promeni bez prethodnog obaveštenja. Ako broj za vašu zemlju ili region nije naveden, obratite se Lenovo zastupniku ili osobi zaduženoj za Lenovo marketing.
  • Page 78: Korišćenje Drugih Usluga

    Da biste saznali da li imate pravo na Međunarodnu uslugu garancije i da biste videli listu zemalja gde je ona dostupna, posetite veb lokaciju http://www.lenovo.com/support, kliknite na Warranty i pratite uputstva na ekranu. Za tehničku podršku pri instalaciji ili pitanja vezana za servisne pakete prethodno instaliranog Microsoft Windows proizvoda pogledajte veb lokaciju Microsoft Product Support Services na adresi http://support.microsoft.com/directory ili se obratite Korisničkom centru.
  • Page 79: Dodatak A. Napomene

    Lenovo može bez vašeg prethodnog odobrenja da koristi i daje informacije koje ste mu dali na bilo koji način koji smatra shodnim. Sve reference u ovom izdanju na stranice čiji vlasnik nije Lenovo, su date samo kao olakšice i ni na koji način ne predstavljaju reklamiranje tih Internet stranica. Materijali na tim Internet lokacijama nisu deo materijala za ovaj Lenovo proizvod i koristite ih na svoj rizik.
  • Page 80: Obaveštenje O Televizijskom Izlazu

    Reverzni inženjering ili rastavljanje su zabranjeni. CE oznaka evropske usaglašenosti Zaštitni žigovi Lenovo, Lenovo logotip, Personal System/2, PS/2, Rescue and Recovery, ThinkCentre i ThinkVantage predstavljaju zaštitne žigove kompanije Lenovo u Sjedinjenim Američkim Državama, drugim državama ili obema. Microsoft i Windows su zaštitni žigovi grupe kompanija korporacije Microsoft.
  • Page 81: Indeks

    Fascikla Online Books fizičke specifikacije flešovanje BIOS-a lančana brava, sigurnost funkcije Lenovo korisnički centar Funkcije ulaza/izlaza (U/I) Lenovo ThinkVantage Toolbox Lenovo ThinkVantage Tools Lenovo veb lokacija Lenovo Welcome hard disk, zamena lozinka © Copyright Lenovo 2010...
  • Page 82 brisanje upravljački programi izbor Postavi administratorsku lozinku izgubljena ili zaboravljena Postavi lozinku po uključenju podešavanje, promena, brisanje postavke lozinka po uključenju pregled promena prednja maska uklanjanje, ponovna instalacija prednji medijum za spasavanje, kreiranje i korišćenje konektori, kontrole, indikatori medijumi za oporavak, kreiranje i upotreba pregled i promena postavke medijumi, kreiranje i upotreba medijuma za oporavak pregled softvera...
  • Page 83 USB konektor usluge dobijanje druge i pomoć kupovina dodatnih Lenovo korisnički centar važne bezbednosne informacije Veb lokacija, Lenovo video podsistem zadnji konektori zamena baterija čitač kartica hard disk mikroprocesor miš © Copyright Lenovo 2010...
  • Page 84 ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 86 Šifra proizvoda: 0A22494 Printed in USA (1P) P/N: 0A22494 *0A22494*...

Table of Contents