Lenovo ThinkPad R50 Service En Probleemoplossing
Lenovo ThinkPad R50 Service En Probleemoplossing

Lenovo ThinkPad R50 Service En Probleemoplossing

Dutch - service and troubleshooting guide for thinkpad r50
Hide thumbs Also See for ThinkPad R50:
Table of Contents

Advertisement

®
ThinkPad
R50 Series
Service en probleemoplossing

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for Lenovo ThinkPad R50

  • Page 1 ® ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 3 ® ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 4 Opmerking Lees eerst Bijlage A, “Belangrijke veiligheidsvoorschriften”, op pagina 45, Bijlage B, “Informatie over draadloze communicatie”, op pagina 51, Bijlage C, “Garantie-informatie”, op pagina 55 en Bijlage D, “Kennisgevingen”, op pagina 79. Gevaar v Ter voorkoming van een elektrische schok dient u bij het installeren, verplaatsen of openen van dit product of van een aangesloten apparaat de kabels op de juiste manier aan te sluiten en te ontkoppelen.
  • Page 5: Informatie Over De Capaciteit Van De Vaste Schijf

    ThinkPad-computer uitsluitend te installeren en gebruiken overeenkomstig de lokale RF-wetten. Voordat u de ThinkPad R50 Series-computer gaat gebruiken, is het verstandig de Regulatory Notice for ThinkPad R50 Series, te lezen die een aanvulling vormt op deze handleiding. De kennisgeving wordt meegeleverd bij deze publicatie.
  • Page 6 ® ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 7: Informatie Zoeken Met Access Ibm

    Informatie zoeken met Access IBM De blauwe Access IBM-knop kan van pas komen in vele situaties waar de computer normaal functioneert, maar ook als dat niet het geval is. Druk op de Access IBM-knop van uw computer om Access IBM te openen. Access IBM is het online Help-systeem op de computer, waarin u informatieve voorbeelden vindt alsmede heldere instructies om aan de slag te gaan en te blijven.
  • Page 8 Bepaalde onderwerpen in het Help-systeem bevatten korte videofragmenten waarin u kunt zien hoe u bepaalde handelingen moet uitvoeren, zoals het ver- vangen van de batterij, het plaatsen van een PC-kaart en het uitbreiden van het geheugen. Met de afgebeelde knoppen kunt u elk videofragment afspelen, op pauze zetten en terugspoelen.
  • Page 9: Table Of Contents

    Inhoudsopgave Belangrijke kennisgeving voor gebruikers Hulp via Internet . . 40 Belangrijke kennisgeving over regelgeving IBM bellen . 40 voor gebruikers . . iii Wereldwijde ondersteuning . . 43 Informatie over de capaciteit van de vaste schijf . iii Bijlage A. Belangrijke veiligheidsvoor- schriften .
  • Page 10 viii ® ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 11: Hoofdstuk 1. Overzicht Van De Thinkpad-Computer

    Hoofdstuk 1. Overzicht van de ThinkPad-computer Uw ThinkPad in vogelvlucht . Specificaties Voorzieningen . Onderhoud van de ThinkPad-computer . © Copyright IBM Corp. 2003...
  • Page 12: Uw Thinkpad In Vogelvlucht

    Uw ThinkPad in vogelvlucht Uw ThinkPad in vogelvlucht Voorkant Systeemstatuslampjes LCD-scherm Access IBM-knop TrackPoint Energiestatuslampjes Aansluiting voor extern beeldscherm Ultrabay Enhanced Touchpad Achterkant IEEE1394-aansluiting Ethernet-aansluiting Aansluiting AC-adapter Modempoort Video-uitgang Parallelle poort USB-poorten ® ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 13: Voorzieningen

    Kenmerken Voorzieningen Processor ® ® v Intel Pentium M Processor Geheugen v Double data rate (DDR) synchronous dynamic random access memory (DRAM) Ondersteunde geheugensnelheid: De computer ondersteunt mogelijk niet alle geheugensnelheden (MHz).Een systeem dat ontwikkeld is voor een lagere geheugensnelheid kan snelgeheugen gebruiken, maar werkt met een lagere snelheid.
  • Page 14 Kenmerken v Ingebouwde draadloos-LAN-functie (IEEE 802.11a/b/g) (bepaalde model- len) v Ingebouwde draadloos-LAN-functie (IEEE 802.11b) (bepaalde modellen) v Integrated Bluetooth-functie (bepaalde modellen) ® ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 15: Specificaties

    Specificaties Specificaties Afmetingen 14-inch model v Breedte: 314 mm v Diepte: 260 mm v Hoogte: 34 tot 37 mm, afhankelijk van het model 15-inch model v Breedte: 332 mm v Diepte: 269 mm v Hoogte: 37 tot 40 mm, afhankelijk van het model Omgevingsvoorwaarden v Maximum hoogte zonder kunstmatige druk: 3048 m v Temperatuur...
  • Page 16: Onderhoud Van De Thinkpad-Computer

    Onderhoud van de ThinkPad-computer Onderhoud van de ThinkPad-computer De computer is weliswaar ontworpen op degelijkheid en duurzaamheid in normale werkomgevingen, maar toch zijn er bepaalde dingen die u beter ach- terwege kunt laten. Door zorgvuldig met uw computer om te gaan en deze belangrijke tips op te volgen, zorgt u ervoor dat u jarenlang probleemloos kunt genieten van de vele mogelijkheden van uw computer.
  • Page 17 Onderhoud van de ThinkPad-computer v Als u een geopende computer wilt optillen, pak hem dan altijd vast bij de onderste helft (de ″toetsenbordhelft″). Til de computer niet op aan het beeldscherm. v Gebruik een hoogwaardige draagtas die voldoende bescherming biedt. Stop de computer niet in een overvolle koffer of tas.
  • Page 18 Onderhoud van de ThinkPad-computer v Alleen een geautoriseerde IBM-reparateur op het gebied van de ThinkPad kan de computer uit elkaar halen en repareren. v Knoei niet met de beeldschermvergrendeling om het scherm open of dicht te houden. v Kantel de computer niet achterover als de AC-adapter aangesloten is. De stekker van de adapter kan dan afbreken.
  • Page 19 Onderhoud van de ThinkPad-computer Het computerbeeldscherm reinigen 1. Veeg het beeldscherm voorzichtig schoon met een droge, zachte en stof- vrije doek. Als het beeldscherm een krasachtige vlek vertoont, kan dat afkomstig zijn van het toetsenbord of de TrackPoint-aanwijzer bij het druk- ken op de behuizing vanaf de buitenkant.
  • Page 20 Onderhoud van de ThinkPad-computer ® ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 21: Hoofdstuk 2. Computerproblemen Oplossen

    Hoofdstuk 2. Computerproblemen oplossen De oorzaak van een probleem opsporen . . 12 Problemen met het LCD-scherm . . 23 Problemen oplossen . . 12 Problemen met de batterij . . 25 Foutberichten . 12 Problemen met het vaste-schijfstation . 26 Fouten zonder bericht .
  • Page 22: De Oorzaak Van Een Probleem Opsporen

    Computerproblemen oplossen De oorzaak van een probleem opsporen Als u een probleem hebt met uw computer, kunt u proberen dit op te sporen ® met behulp van het programma PC-Doctor voor Windows.U kunt PC-Doctor voor Windows als volgt starten: 1. Klik op Start. 2.
  • Page 23 Computerproblemen oplossen Bericht Oplossing 0176: Systeembeveiliging Dit bericht wordt afgebeeld wanneer u de beveiligings-chip verwijdert en - Er is geknoeid met het opnieuw plaatst of wanneer u een nieuwe chip installeert. Om de fout te systeem. herstellen, start u IBM BIOS Setup. Als het probleem hiermee niet is opge- lost, moet de computer worden nagezien.
  • Page 24 Computerproblemen oplossen Bericht Oplossing 01C9: Meer dan één Uw ThinkPad-computer beschikt over een ingebouwde Ethernet-voorzie- Ethernet-apparaat aange- ning. Het is niet mogelijk nóg een dergelijke voorziening toe te voegen. Als troffen. Verwijder er een. dit foutbericht verschijnt, verwijder dan het Ethernet-apparaat dat u zelf Druk op <Esc>...
  • Page 25 Computerproblemen oplossen Bericht Oplossing 0251: Ongeldig controle- Het systeem-CMOS is mogelijk beschadigd door een toepassingsprogramma. getal systeem-CMOS De computer gebruikt de standaardinstellingen. Start het programma IBM BIOS Setup om de instellingen opnieuw te configureren. Als dezelfde fout- code nu weer verschijnt, laat de computer dan nazien. 0260: Fout met systeem- Laat de computer nazien.
  • Page 26 Computerproblemen oplossen Bericht Oplossing 1810: Fout in indeling Door een probleem bij het herkennen van de indeling van de partitie op de vaste-schijfpartitie vaste schijf is de opstartprocedure van de computer onderbroken. De IBM Predesktop Area is gewist of de vaste schijf bevat beschadigde gegevens. Om te proberen de computer opnieuw te starten, gaat u op één van de volgende manieren te werk: v Als IBM Predesktop Area is gewist...
  • Page 27: Fouten Zonder Bericht

    Computerproblemen oplossen Bericht Oplossing Geen besturingssysteem Controleer of: gevonden v Het vaste-schijfstation stevig is aangesloten. v Er een opstartdiskette in het diskettestation zit. Als dezelfde foutmelding nu weer verschijnt, controleer dan de opstart- volgorde met het programma IBM BIOS Setup. Ventilator defect De koelingsventilator werkt niet.
  • Page 28 Computerproblemen oplossen v De AC-adapter is aangesloten op de computer en of de stekker in een werkend stopcontact zit. v De computer aan staat. (Druk nogmaals op de aan/uit-schakelaar om dit te controleren.) Als het voorgaande in orde is en het beeldscherm blijft leeg, moet u de computer laten nazien.
  • Page 29: Wachtwoordproblemen

    Computerproblemen oplossen werkelijke schermgrootte, start u het programma ThinkPad Configuratie, klikt u op LCD; en kiest u daarna de optie Schermuitbreiding. (Het beeld kan dan enigszins vervormd zijn.) Wachtwoordproblemen Probleem: Wachtwoord vergeten. Oplossing: Als u uw systeemwachtwoord bent vergeten, moet u de computer naar een door IBM geautoriseerde onderhoudstechnicus of dealer brengen om het wachtwoord te laten opheffen.
  • Page 30: Ultranav-Problemen

    Computerproblemen oplossen Als er een extern numeriek toetsenblok of een muis is aangesloten, doet u het volgende: 1. Zet de computer uit. 2. Ontkoppel het externe numerieke toetsenblok of de muis. 3. Zet de computer weer aan en probeer het toetsenbord opnieuw. Als het probleem met het toetsenbord is opgelost, sluit u het externe numerieke toetsenblok, het externe toetsenbord of de muis weer voorzich- tig aan.
  • Page 31: Problemen Met Standby Of De Slaapstand (Spaarstand Uitschakelen)

    Computerproblemen oplossen v Als de computer wordt aangezet. v Als de normale werking van de computer wordt hervat. v Als u te lang druk uitoefent op de TrackPoint. v Als de temperatuur verandert. Probleem: De muis of het aanwijsapparaat werkt niet. Oplossing: Controleer in het programma ThinkPad Configuratie of de TrackPoint is ingeschakeld, en probeer daarna opnieuw of de TrackPoint werkt.
  • Page 32 Computerproblemen oplossen Oplossing: De batterij raakt leeg. Sluit de AC-adapter aan op de computer of vervang de lege batterij door een volle. Probleem: Wanneer u de computer uit de spaarstand Standby probeert te halen, blijft het beeldscherm blanco. Oplossing: Ga na of er een extern beeldscherm is ontkoppeld terwijl de computer in de spaarstand Standby stond.
  • Page 33: Problemen Met Het Lcd-Scherm

    Computerproblemen oplossen Probleem: De computer gaat niet naar de slaapstand (spaarstand Uitschakelen) als er op Fn+F12 wordt gedrukt. Oplossing: De computer kan niet naar de slaapstand gaan: v Als u een IBM PC-kaart voor communicatie gebruikt: Om de computer in de slaapstand te zetten, stopt u het communicatieprogramma en ver- wijdert u de PC-kaart, of schakelt u de PC-kaartsleuf uit in het Configuratiescherm.
  • Page 34 Computerproblemen oplossen v Als het probleem hierdoor niet wordt verholpen, volg dan de aanwijzin- gen in de kolom ″Oplossing″ voor het onderstaande probleem. Probleem: De weergave op het scherm is onleesbaar of vervormd. Oplossing: Zorg ervoor dat: v Het beeldschermstuurprogramma op de juiste manier is geïnstalleerd. v De schermresolutie en de kleurkwaliteit goed zijn ingesteld.
  • Page 35: Problemen Met De Batterij

    Computerproblemen oplossen Probleem: Iedere keer dat u de computer aanzet, zijn er puntjes die ontbreken, oplichten of de verkeerde kleur hebben. Oplossing: Dit is een intrinsieke eigenschap van de TFT-technologie. Het beeldscherm van de computer bestaat uit een zeer groot aantal TFT’s (thin-film transis- tors).
  • Page 36: Problemen Met Het Vaste-Schijfstation

    Computerproblemen oplossen Zet de computer een minuut uit om de bescherming te deactiveren. Daarna kunt u de computer weer aanzetten. Probleem De batterij wordt niet opgeladen. Oplossing Als de batterij te heet is, kan hij niet worden opgeladen. Voelt de batterij warm aan, haal hem dan uit de computer en laat hem afkoelen tot kamer- temperatuur.
  • Page 37 Computerproblemen oplossen bij de pagina Hulpprogramma’s. Een venster als het volgende wordt afgebeeld: 3. Op de pagina Programma’s van de Access IBM Predesktop Area kunt u kiezen uit de volgende pictogrammen: v Installatieprogramma starten - hiermee opent u het programma IBM BIOS Setup.
  • Page 38: Overige Problemen

    Computerproblemen oplossen Informatie - hiermee verzamelt u informatie over de PC die u indien nodig kunt doorspelen aan technici van het callcenter. Help - hier vindt u informatie over de diverse pagina’s in de Access IBM Predesktop Area. Afsluiten hiermee sluit u de Access IBM Predesktop Area af. De onderbro- ken opstartprocedure wordt dan hervat.
  • Page 39 Computerproblemen oplossen Probleem: De computer kan geen CD afspelen of levert een slechte geluidskwaliteit. Oplossing: Zorg dat de schijf voldoet aan de landelijke standaarden. Doorgaans staat er een CD-logo op het label voor een CD die voldoet aan de lokale stan- daarden.
  • Page 40 Computerproblemen oplossen Probleem: U kunt geen verbinding maken met de ingebouwde draadloze netwerk- kaart. Oplossing: Als het beeldscherm van de computer dichtgeklapt is, opent u het en pro- beert u het opnieuw. Probleem: Als Windows 2000 het besturingssysteem is en u maakt gebruik van een USB 1.x-apparaat, kan de computer bij het overschakelen vanuit een slaap- stand naar de normale werking het bericht ″Onveilige verwijdering van apparaat″...
  • Page 41: Ibm Bios Setup Starten

    IBM BIOS Setup starten IBM BIOS Setup starten Op uw computer is een programma met de naam IBM BIOS Setup geïnstal- leerd, waarmee u verschillende parameters kunt selecteren. v Config: Voor het instellen van de configuratie van de computer. v Date/Time: Voor het instellen van de datum en tijd. v Security: Voor het instellen van de beveiligingsvoorzieningen.
  • Page 42: Vooraf Geïnstalleerde Software Herstellen

    IBM BIOS Setup starten 8. Selecteer Restart en druk op Enter. Verplaats de cursor naar de gewenste optie voordat u de computer opnieuw opstart; druk daarna op Enter. De computer wordt opnieuw opgestart. Vooraf geïnstalleerde software herstellen De vaste schijf van de computer beschikt over een verborgen, beschermd gebied waarin zich backups bevinden.
  • Page 43 Vooraf geïnstalleerde software herstellen 2. Zet de computer uit. 3. Zet de computer aan. Kijk goed naar het scherm. Zodra het bericht ″To interrupt normal startup, press the blue Access IBM button.″ verschijnt, drukt u op de blauwe Access IBM knop om de Access IBM Predesktop Area te openen.
  • Page 44: Het Vaste-Schijfstation Vervangen

    Het vaste-schijfstation vervangen Het vaste-schijfstation vervangen U kunt de opslagcapaciteit van uw computer vergroten door het ingebouwde vaste-schijfstation te vervangen door een vaste-schijfstation met een hogere capaciteit. U kunt een nieuw vaste-schijfstation aanschaffen bij een IBM-dealer of via een IBM-vertegenwoordiger. Opmerking: Vervang het vaste-schijfstation alleen als u een groter station wilt installeren of als reparatie noodzakelijk is.
  • Page 45 Het vaste-schijfstation vervangen 4. Verwijder de schroef waarmee het vaste-schijfstation is bevestigd. 5. Open het LCD-scherm, zet de computer op de zijkant en verwijder het vaste-schijfstation door dit aan het kapje uit de computer te trekken. 6. Haal het kapje van het vaste-schijfstation af 7.
  • Page 46 Het vaste-schijfstation vervangen 8. Plaats het vaste-schijfstation in het compartiment en zet het stevig vast. 9. Sluit het LCD-scherm en leg de computer ondersteboven. Breng de schroef weer aan. 10. Zet de batterij weer op zijn plaats. 11. Draai de computer weer om. Sluit de AC-adapter en de kabels aan. ®...
  • Page 47: De Batterij Vervangen

    De batterij vervangen De batterij vervangen 1. Zet de computer uit of ga naar de slaapstand. Ontkoppel de AC-adapter en alle kabels van de computer. Opmerking: Als u een PC-kaart gebruikt, bestaat de kans dat de compu- ter niet naar de slaapstand kan gaan. Als dat het geval is, zet de computer dan eerst uit.
  • Page 48 De batterij vervangen 5. Schuif de batterijgrendel in de vergrendelde positie. 6. Draai de computer weer om. Sluit de AC-adapter en de kabels aan. ® ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 49: Hoofdstuk 3. Hulp En Service Aanvragen

    Hoofdstuk 3. Hulp en service aanvragen Hulp en service aanvragen . . 40 IBM bellen . 40 Hulp via Internet . . 40 Wereldwijde ondersteuning . . 43 © Copyright IBM Corp. 2003...
  • Page 50: Hulp En Service Aanvragen

    Hulp en service aanvragen Hulp en service aanvragen Als u hulp, service of technische assistentie nodig hebt, of gewoon meer wilt weten over IBM-producten, staan u legio informatiebronnen van IBM ter beschikking. In dit gedeelte leest u waar u terecht kunt voor meer informatie over IBM en IBM-producten, wat u moet doen als er problemen met de com- puter zijn en wie u kunt bellen als er onderhoud of service moet worden uit- gevoerd.
  • Page 51 Hulp en service aanvragen v Wijzigingen in het ontwerp - Een heel enkele keer komt het voor dat er, na de verkoop, wijzigingen in een product moeten worden aangebracht. IBM of uw IBM-dealer zal dergelijke technische wijzigingen meestal in uw hard- ware aanbrengen.
  • Page 52 Hulp en service aanvragen Telefoonnummers Opmerking: Telefoonnummers kunnen zonder bericht worden gewijzigd. De meest recente lijst met telefoonnummers en de openingstijden van IBM HelpCenters vindt u op de Support-website opwww.ibm.com/pc/support Land of regio Taal Telefoonnummer Argentinië Spaans 0800-666-0011 Australië Engels 1300-130-426 Oostenrijk Duits...
  • Page 53: Wereldwijde Ondersteuning

    Hulp en service aanvragen Land of regio Taal Telefoonnummer Nederland Nederlands 020-514 5770 Nieuw-Zeeland Engels 0800-446-149 Noorwegen Noors 66 81 11 00 Peru Spaans 0-800-50-866 Filippijnen Engels (63)2-995-2225 Portugal Portugees 21-791-5147 Rusland Russisch 095-940-2000 Singapore Engels (65)1-800-840-9911 Spanje Spaans 91-662-4216 Zweden Zweeds 08-477 4420...
  • Page 54 Hulp en service aanvragen Om vast te stellen of uw computer in aanmerking komt voor Internationale Garantieservice, kijkt u in de lijst van landen waar de service beschikbaar is. U roept die lijst op door naar www.ibm.com/pc/support te gaan en op Garantie te klikken.
  • Page 55: Bijlage A. Belangrijke Veiligheidsvoorschriften

    Bijlage A. Belangrijke veiligheidsvoorschriften Gevaar Elektrische stroom van net-, telefoon- en communicatiekabels is gevaarlijk. Ter voorkoming van een elektrische schok dient u bij het installeren, verplaatsen of openen van dit product of van een aangesloten apparaat de kabels op de volgende manier aan te sluiten en te ontkoppelen.
  • Page 56 Gevaar Voorkom brand of een elektrische schok en volg altijd de normale veiligheidsvoor- schriften, waaronder de volgende: v Gebruik de computer niet in of nabij het water. v Houd u bij onweer aan de volgende richtlijnen: – Zorg dat de computer niet is aangesloten op het telefoonnet. –...
  • Page 57 GEVAAR: Batterijen Door misbruik of onjuiste behandeling kan de batterij oververhit raken, waardoor en gassen uit de batterij kunnen ontsnappen en er brand kan ontstaan. Probeer nooit de batterij open te maken of te repareren. Zorg dat de batterij niet gedeukt of lek raakt, niet in contact komt met open vuur en niet wordt kortgesloten.
  • Page 58 GEVAAR De reservebatterij kan exploderen als deze niet op de juiste manier in het apparaat wordt geïnstalleerd. De lithiumbatterij bevat lithium en kan bij onjuiste behandeling exploderen. Vervang de batterij uitsluitend door een batterij van hetzelfde type. Houd u om (fatale) verwondingen te voorkomen aan het volgende: (1) Gooi de batterij niet in het water.
  • Page 59: Verklaring Van Conformiteit Met Laserrichtlijnen

    WAARSCHUWING: Hitte en ventilatie De computer produceert warmte wanneer deze aan staat, maar ook wanneer deze uit staat en de batterij wordt opgeladen. Zorg daarom dat de ventilatiesleuven altijd vrij blijven en dat de ventilator nooit wordt uitge- schakeld. Gevaar: Veiligheidsinformatie voor modem Om het risico van brand, een elektrische schok of letsel bij het gebruik van telefoonapparatuur zo gering mogelijk te houden, dient u zich te allen tijde te houden aan elementaire voorzorgsmaatregelen, zoals:...
  • Page 60 Gevaar Maak het station voor optische opslag niet open; in het station bevinden zich geen onderdelen die door de gebruiker kunnen worden ingesteld of vervangen. Het gebruik van knoppen en regelaars of het uitvoeren van acties die niet in de documentatie worden beschreven, kan tot gevolg hebben dat u wordt blootgesteld aan gevaarlijke straling.
  • Page 61: Bijlage B. Informatie Over Draadloze Communicatie

    Bijlage B. Informatie over draadloze communicatie Compatibiliteit voor draadloze communicatie De Wireless LAN Mini-PCI Adapter is zodanig ontworpen dat deze compati- bel is met elk draadloos-LAN-product dat gebaseerd is op DSSS- (Direct Sequence Spread Spectrum) en/of OFDM- (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) radiotechnologie.
  • Page 62: Toegestane Werking Binnen De Verenigde Staten En Canada

    Aangezien de Wireless LAN Mini-PCI Adapter en de Bluetooth Daughter Card werken binnen de veiligheidsnormen en -aanbevelingen voor radio- communicatie, is IBM ervan overtuigd dat deze kaarten veilig zijn voor gebruik door consumenten. Deze normen en aanbevelingen zijn een afspiege- ling van de consensus die binnen de wetenschappelijke wereld heerst.
  • Page 63: Extended Channel Mode Inschakelen

    niet-toegestaan gebruik uit te sluiten. Bij gebruik van dit apparaat in “Extended Channel Mode” buiten de Verenigde Staten en Canada mogen er wellicht frequenties worden gebruikt die in de Verenigde Staten en Canada niet zijn toegestaan. Bij gebruik in de Ad Hoc-werkstand of in combinatie met een goedgekeurd draadloos toegangspunt dat Wi-Fi-compatibel is, werkt dit apparaat in alle landen en gebieden in de toegestane werkstanden.
  • Page 64 ® ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 65: Bijlage C. Garantie-Informatie

    Bijlage C. Garantie-informatie In deze bijlage vindt u informatie over de garantie op uw ThinkPad, over de garantieperiode en over de service en ondersteuning in het kader van garantieverlening. Bovendien bevat deze bijlage de volledige IBM Garantie- verklaring. Garantieservice en -ondersteuning Als eerste koper van een IBM ThinkPad kunt u aanspraak maken op uitge- breide ondersteuning.
  • Page 66: Voordat U Ibm Belt

    Voordat u IBM belt Veel problemen kunt u zelf oplossen, zonder hulp van buitenaf. Volg de pro- cedures voor probleemoplossing van IBM in de online Help en de publicaties bij uw computer en software. Bij de meeste computers, besturingssystemen en toepassingsprogramma’s wordt informatie geleverd over probleemoplossing en de betekenis van fout- codes en -berichten.
  • Page 67: Ibm Verklaring Van Beperkte Garantie Z125-4753-07 11/2002

    IBM Verklaring van Beperkte Garantie Z125-4753-07 11/2002 Deel 1 - Algemene voorwaarden Deze Verklaring van Beperkte Garantie bestaat uit: Deel 1 - Algemene voorwaarden, Deel 2 - Landspecifieke voorwaarden en Deel 3 - Garantie-informatie. De voorwaar- den in Deel 2 kunnen in de plaats treden van of een wijziging vormen op die in Deel 1.
  • Page 68 softwareprogramma’s, hetzij vooraf geïnstalleerd, hetzij bij de Machine geleverd, of later geïnstalleerd; storingen die voortvloeien uit misbruik (met inbegrip van, maar niet beperkt tot, gebruik van enige capaciteit of mogelijkheid van de Machine anders dan door IBM schriftelijk geautoriseerd), een ongeval, aanpassing, een ongeschikte fysieke omgeving of gebruiksomgeving, of onjuist onder- houd door u;...
  • Page 69 Indien de Machine gedurende de garantieperiode niet functioneert zoals gega- randeerd en uw probleem niet kan worden opgelost via de telefoon, via het door u aanbrengen van updates aan de Machine Code of aan software, of met behulp van een CRU, zal IBM of uw wederverkoper, indien door IBM gemachtigd tot het verlenen van garantieservice, naar eigen inzicht hetzij 1) de Machine repareren om deze weer te laten functioneren zoals gegarandeerd, hetzij 2) de Machine vervangen door een ten minste gelijkwaardig exemplaar.
  • Page 70 een toeleverancier van IBM toe te staan om namens u alle resterende Per- soonlijke Gegevens te verwerken zoals IBM of uw wederverkoper noodza- kelijk acht ter nakoming van haar verplichtingen onder deze Verklaring van Beperkte Garantie (hetgeen kan inhouden dat de Machine voor derge- lijke verwerking naar een andere IBM servicelocatie waar ook ter wereld wordt verzonden), en (c) ervoor zorg te dragen dat dergelijke verwerking niet in strijd is met de voor dergelijke Persoonlijke Gegevens geldende...
  • Page 71: Deel 2 - Landspecifieke Voorwaarden

    VAN TOEPASSING IS. IN SOMMIGE STATEN OF JURISDICTIES IS HET BEPERKEN VAN DE DUUR VAN STILZWIJGENDE GARANTIES NIET TOEGESTAAN, ZODAT DE VOORGAANDE BEPERKING WELLICHT NIET OP U VAN TOEPASSING IS. Toepasselijk recht Partijen komen overeen dat het recht van het land waarin u de Machine hebt aangeschaft van toepassing is op de interpretatie en handhaving van alle rech- ten, plichten en verplichtingen van u en IBM die voortvloeien uit of op eni- gerlei wijze verband houden met de inhoud van deze Verklaring van Beperkte...
  • Page 72 Hoe u garantieservice aanvraagt: Het volgende is aan dit gedeelte toegevoegd: Voor het verkrijgen van garantieservice van IBM in Canada of de Verenigde Staten belt u 1-800-IBM-SERV (426-7378). CANADA Beperking van aansprakelijkheid: Het volgende treedt in de plaats van item 1 van dit gedeelte: 1.
  • Page 73 CAMBODJA, LAOS EN VIETNAM Arbitrage: Het volgende wordt onder dit kopje toegevoegd: Geschillen die voortvloeien uit of verband houden met deze Verklaring van Beperkte Garantie worden in hoogste instantie afgedaan door arbitrage die plaatsvindt in Singapore op grond van de op dat moment geldende regels van het Arbitration Rules of Singapore International Arbitration Center (de ″SIAC Rules″).
  • Page 74 plaatsvindt in Bangalore, India, op grond van de op dat moment geldende wetten van India. Het arbitrageoordeel is definitief en voor alle partijen bin- dend zonder mogelijkheid van hoger beroep, is schriftelijk en vermeldt de vastgestelde feiten en de juridische conclusies. Het aantal arbiters is drie, waarbij elk der partijen in het geding het recht heeft één arbiter te benoemen.
  • Page 75 recht van de staat New York, Verenigde Staten van Amerika (tenzij anders bindend voorgeschreven door het plaatselijk recht) FILIPPIJNEN Beperking van aansprakelijkheid: De volgende tekst treedt in de plaats van item 3 van de vijfde alinea: BIJZONDERE (MET INBEGRIP VAN NOMINALE SCHADEVERGOE- DING EN BOETES), MORELE, INCIDENTELE, OF INDIRECTE SCHADE VOOR ENIGE ECONOMISCHE GEVOLGSCHADE;...
  • Page 76 tenrijk, Portugal, Spanje, San Marino, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Zwe- den of Zwitserland, dan kunt u in elk willekeurig land uit deze groep garantieservice krijgen (1) van een tot het verlenen van garantieservice geau- toriseerde IBM-wederverkoper, of (2) van IBM, op voorwaarde dat de Machine door IBM is geannonceerd en beschikbaar is gesteld in het land waarin u service wenst te ontvangen.
  • Page 77 Nieuw-Caledonië, Niger, Réunion, Senegal, Seychellen, Togo, Tsjaad, Tune- sië, Vanuatu en Wallis & Futuna; 3) ″het Fins recht″ in Estland, Letland en Litouwen; 4) ″het Engels recht″ in Angola, Bahrein, Botswana, Burundi, Egypte, Eritrea, Ethiopië, Ghana, Jemen, Jordanië, Kenia, Koeweit, Liberia, Malawi, Malta, Mozambique, Nigeria, Oeganda, Oman, Pakistan, Qatar, Rwanda, Sao Tome, Saudi-Arabië, Sierra Leone, Somalië, Tanzania, Vere- nigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk, Westelijke...
  • Page 78 gegeven landen wordt elke wettelijke vordering die voortvloeit uit deze Ver- klaring van Beperkte Garantie voorgelegd aan en exclusief afgedaan door de bevoegde rechtbank van a) Athene voor Griekenland, b) Tel Aviv-Jaffa voor Israël, c) Milaan voor Italië, d) Lissabon voor Portugal, en e) Madrid voor Spanje;...
  • Page 79 U kunt contact met IBM opnemen op het volgende adres: IBM Warranty & Service Quality Dept. PO Box 30 Spango Valley Greenock Scotland PA16 0AH DENEMARKEN, FINLAND, GRIEKENLAND, ITALIË, NEDERLAND, NOORWEGEN, OOSTENRIJK, PORTUGAL, SPANJE, ZWEDEN EN ZWIT- SERLAND Beperking van aansprakelijkheid: Het volgende treedt in de plaats van alle voor- waarden van dit gedeelte: Tenzij anders voorgeschreven door dwingend recht geldt het volgende: 1.
  • Page 80 en rechtstreeks gevolg zijn van de niet-nakoming van dergelijke verplich- tingen (indien IBM in gebreke is), voor een maximumbedrag dat gelijk is aan het bedrag dat u hebt betaald voor de Machine die de schade heeft veroorzaakt. Binnen dit artikel vallen Machine Code en Gelicentieerde Interne Code (″LIC″) eveneens onder de term ″Machine″.
  • Page 81 sing op schade die is veroorzaakt door fraude of grove nalatigheid van IBM, noch op uitdrukkelijke garantie. De volgende zin is toegevoegd aan het eind van item 2: IBM’s aansprakelijkheid onder dit artikel is beperkt tot inbreuk op essentiële contractuele bepalingen bij normale nalatigheid. EGYPTE Beperking van aansprakelijkheid: Het volgende treedt in de plaats van item 2 van dit gedeelte:...
  • Page 82 IBM’s aansprakelijkheid onder dit artikel is beperkt tot inbreuk op essentiële contractuele bepalingen bij normale nalatigheid. HONGARIJE Beperking van aansprakelijkheid: Het volgende is aan dit gedeelte toegevoegd: De hierin opgegeven beperkingen en uitzonderingen zijn niet van toepassing op aansprakelijkheid voor enig niet-nakomen van de overeenkomst dat leidt tot overlijden, fysiek ongemak of schade aan de gezondheid die moedwil- lig, door grove nalatigheid of door strafbaar handelen is ontstaan.
  • Page 83 van de volgende twee bedragen: 1) EUR 125.000, of 2) 125% van het bedrag dat u hebt betaald voor de Machine die direct gerelateerd is aan het Doen of Nalaten. Items waarvoor IBM niet aansprakelijk is Afgezien van hetgeen onder Sub 1 hierboven met betrekking tot aansprakelijk- heid is vastgelegd, zijn IBM, haar toeleveranciers of wederverkopers in geen geval aansprakelijk voor het volgende, zelfs niet indien IBM, haar toe- leveranciers of wederverkopers van de mogelijkheid van dergelijke verliezen...
  • Page 84: Deel 3 - Garantie-Informatie

    b. niet-nakoming van haar verplichtingen zoals geïmpliceerd door Section 12 van de Sale of Goods Act 1979 of Section 2 van de Supply of Goods and Services Act 1982, of enige wijziging in jurisprudentie of wetswijzi- ging van een dergelijke Section. 2.
  • Page 85 Opmerking: “Regio” betekent ofwel Hongkong, ofwel Macau Speciale Admi- nistratieve Regio van China. Typen Machine- garantie- type Land of regio van aanschaf Garantieperiode service 1829 Alle Onderdelen en arbeid - 1 1 en 3 jaar 1830 Alle Onderdelen en arbeid - 3 1 en 3 jaar 1831...
  • Page 86 1. Customer Replaceable Unit (″CRU″) Service IBM zendt u CRU-onderdelen zodat u de vervanging kunt uitvoeren. Indien IBM u instrueert de vervangen CRU te retourneren, bent u verant- woordelijk voor het retourneren daarvan aan IBM in overeenstemming met met IBM’s instructies. Indien IBM u opdracht geeft de defecte CRU te retourneren en u doet dit niet binnen 30 dagen na ontvangst van de ver- vangende CRU, kan IBM u kosten voor de vervanging in rekening bren- gen.
  • Page 87: Garantiesupplement Voor Mexico

    HelpCenter - Telefoonnummers Telefoonnummers kunnen zonder voorafgaand bericht worden gewijzigd. Land of regio Telefoonnummer Land of regio Telefoonnummer Argentinië 0800-666-0011 Maleisië (60)3-7727-7800 Australië 1300-131-426 Mexico 001-866-434-2080 Oostenrijk 01-24592-5901 Nederland 020-514 5770 België Nederlands 02-210 9820 Nieuw-Zeeland 0800-446-149 Frans 02-210 9800 Bolivia 0800-0189 Noorwegen...
  • Page 88 van aanschaf voor installatiedefecten. IBM is niet verantwoordelijk voor de informatie in dergelijke softwareprogramma en/of eventuele aanvullende softwareprogramma’s die door u na aanschaf van het product zijn geïnstal- leerd. Service die niet door de garantie wordt gedekt, wordt in rekening gebracht aan de laatste gebruiker.
  • Page 89: Bijlage D. Kennisgevingen

    Bijlage D. Kennisgevingen Deze publicatie is opgesteld voor producten en services aangeboden in de Verenigde Staten van Amerika. Verwijzing in deze publicatie naar producten (apparatuur en programmatuur) of diensten van IBM houdt niet in dat IBM deze ook zal uitbrengen in alle landen waar IBM werkzaam is.
  • Page 90: Verwijzingen Naar Websites

    Elektromagnetische straling Verklaring van de Federal Communications Commission (FCC) ThinkPad R50, machinetype 1829, 1830, 1831, 1836, 1840 en 1841 Uit tests is gebleken dat deze apparatuur voldoet aan de beperkingen die in Deel 15 van de FCC Rules worden opgelegd aan digitale apparaten van Klasse B.
  • Page 91: Verplichte Productvermeldingen

    riseerde wijzigingen aan deze apparatuur. Bij niet-geautoriseerde wijzigingen kan het recht van de gebruiker om de apparatuur te gebruiken, vervallen. Dit apparaat voldoet aan Deel 15 van de FCC Rules. Aan het gebruik ervan worden de volgende twee voorwaarden gesteld: (1) dit apparaat mag geen hinderlijke interferentie veroorzaken, en (2) dit apparaat moet elke ontvangen interferentie accepteren, met inbegrip van interferentie die een ongewenste werking kan veroorzaken.
  • Page 92: Ecologische Kennisgevingen Voor Japan

    Dit product bevat technologie voor auteursrechtbescherming die wordt beschermd door bepaalde octrooien in de V.S. en andere intellectuele eigendomsrechten van Macrovision Corporation en andere rechthebbenden. Het gebruik van deze technologie voor de bescherming van auteursrechten moet worden goedgekeurd door Macrovision Corporation en is uitsluitend bedoeld voor gebruik thuis en in kleine kring, tenzij u over een schriftelijke machtiging van Macrovision Corporation beschikt.
  • Page 93: Handelsmerken

    Als u thuis een ThinkPad-computer gebruikt en de lithiumbatterij wilt weg- gooien, moet u ook de regels van de lokale overheden naleven. Een ThinkPad-batterij die niet langer wordt gebruikt weggooien De ThinkPad heeft een lithium-ionenbatterij of een nikkelmetaalhydridebat- terij.Als u gebruikmaakt van een ThinkPad op het werk en u wilt een batterij weggooien, moet u contact opnemen met de daarvoor bestemde persoon in IBM Sales, Service of Marketing en de door hen geboden instructies opvolgen.U kunt ook de instructies bekijken op de website:...
  • Page 94 ® ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 95: Trefwoordenregister

    Trefwoordenregister veiligheidsvoorschriften 45 vervangen, batterij 37 aan/uit-knop, problemen 19 omgeving 6 vooraf geïnstalleerde software her- achterkant 2 opslagapparaat stellen 32 vervangen 34 voorkant 2 opstarten voorzieningen 3 batterij problemen 26 problemen 25 vervangen 37 wachtwoord belangrijke tips 6 PC-Doctor voor Windows 12 instelling 7 problemen problemen 19...
  • Page 96 ® ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 98 Onderdeelnummer: 92P2052 (1P) P/N: 92P2052...

This manual is also suitable for:

Thinkpad r50pThinkpad r50 series

Table of Contents