Lenovo ThinkStation E31 Handboek Voor De Gebruiker

(dutch) user guide
Hide thumbs Also See for ThinkStation E31:
Table of Contents

Advertisement

ThinkStation
Handboek voor de gebruiker
Computertypes 3688, 3690, 3691, 3693 en 3695

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for Lenovo ThinkStation E31

  • Page 1 ThinkStation Handboek voor de gebruiker Computertypes 3688, 3690, 3691, 3693 en 3695...
  • Page 2 “Belangrijke veiligheidsvoorschriften” op pagina v en Bijlage A “Kennisgevingen” op pagina 121. Eerste uitgave (Juni 2012) © Copyright Lenovo 2012. KENNISGEVING BEGRENSDE EN BEPERKTE RECHTEN: als gegevens of software word(t)(en) geleverd conform een “GSA”-contract (General Services Administration), zijn gebruik, vermenigvuldiging en openbaarmaking onderhevig aan...
  • Page 3: Table Of Contents

    Overzicht van de software ... Wachtwoorden gebruiken ..Door Lenovo verstrekte software ..BIOS-wachtwoorden ..
  • Page 4 ICE thermische waarschuwing ..Lenovo Solution Center ... Setup Utility afsluiten ... .
  • Page 5 Lenovo ThinkVantage Tools ..Aanvullende kennisgeving regelgeving ..Lenovo Welcome ... . Bijlage C. WEEE- en Help en ondersteuning ..
  • Page 6 ThinkStation Handboek voor de gebruiker...
  • Page 7: Belangrijke Veiligheidsvoorschriften

    Als u geen exemplaar meer hebt van de publicatie ThinkStation Handleiding voor veiligheid, garantie en ® installatie, kunt u een Portable Document Format (PDF)-versie downloaden van de Lenovo Support-website op: http://www.lenovo.com/support. De Lenovo Support-website biedt de publicatie ThinkStation Handleiding voor veiligheid, garantie en installatie en deze ThinkStation Handboek voor de gebruiker ook in andere talen.
  • Page 8: Voorkoming Van Statische Elektriciteit

    Voorkoming van statische elektriciteit Statische elektriciteit is ongevaarlijk voor uzelf, maar kan de computeronderdelen en de opties zwaar beschadigen. Onjuist behandeling van onderdelen die gevoelig zijn voor statische elektriciteit, kan leiden tot schade aan die onderdelen. Als u een optie of CRU uitpakt, open de antistatische verpakking dan pas wanneer u instructie krijgt om de desbetreffende optie of CRU te installeren.
  • Page 9: Verlengsnoeren En Aanverwante Apparaten

    Langdurig contact met uw lichaam of kleding kan ongemak en zelfs brandwonden veroorzaken. • Laad de batterij niet op en werk niet met de computer, voedingsadapter of toebehoren in de nabijheid van ontbrandbare materialen of in een omgeving met explosiegevaar. © Copyright Lenovo 2012...
  • Page 10: Gebruiksomgeving

    • Ventilatieopeningen, ventilatoren en koelribben maken deel uit van het product omwille van de veiligheid, het comfort en een betrouwbare werking. Deze voorzieningen kunnen per ongeluk geblokkeerd raken als u het product op een bed, zitbank, vloerkleed of andere zachte ondergrond plaatst. Zorg ervoor dat deze voorzieningen nooit geblokkeerd, bedekt of uitgeschakeld raken.
  • Page 11: Verklaring Van Conformiteit Met Laserrichtlijnen

    Sommige laserproducten bevatten een ingebouwde laserdiode van Klasse 3A of 3B. Let op het volgende: LASERSTRALING INDIEN GEOPEND. Kijk niet in de laserstraal en vermijd direct contact met de laserstraal. Kennisgeving voedingseenheid Verwijder nooit de kap van de voedingseenheid of van enige component waarop het volgende label is bevestigd. © Copyright Lenovo 2012...
  • Page 12: Reiniging En Onderhoud

    Gevaarlijke spannings-, stroom- en voltageniveaus binnen componenten waarop dit label is bevestigd. Deze componenten bevatten geen onderdelen die kunnen worden vervangen of onderhouden. Als u vermoedt dat er met een van deze onderdelen een probleem is, neem dan contact op met een onderhoudstechnicus. Reiniging en onderhoud Houd uw computer en uw werkplek schoon.
  • Page 13: Hoofdstuk 1. Productoverzicht

    Hoofdstuk 1. Productoverzicht In dit hoofdstuk vindt u informatie over de functies en de specificaties van de computer, over de door Lenovo geleverde software en over de plaats van aansluitingen, onderdelen, componenten op de systeemplaat en interne stations. Functies In dit gedeelte vindt u de kenmerken van de computer. De informatie is van toepassing op een aantal modellen.
  • Page 14 Audiosubsysteem • Geïntegreerde high-definition (HD)-audio • Audio lijn-ingang, audio lijn-uitgang en microfoonaansluiting op het achterpaneel • Microfoon- en hoofdtelefoonaansluitingen op het frontpaneel • Interne luidspreker Communicatiemogelijkheden • 100/1000 Mbps geïntegreerde Ethernet-controller Voorzieningen voor systeembeheer • Mogelijkheid tot het opslaan van de resultaten van de power-on zelftest (POST) bij opstarten •...
  • Page 15 Wake on Ring, ook wel Wake on Modem genoemd, is een specificatie waarmee ondersteunde computers en machines uit de slaap- of winterslaapmodus, kunnen worden gewekt. • Windows Management Instrumentation (WMI) Windows Management Instrumentation is een set uitbreidingen voor het Windows-stuurprogrammamodel. Deze bieden een interface voor een besturingssysteem via welke instrumentale componenten informatie en meldingen geven.
  • Page 16 De besturingssystemen die hier staan genoemd, worden op het moment dat deze publicatie ter perse gaat, onderworpen aan een compatibiliteitstest of -certificering. Ook kan Lenovo na het verschijnen van deze handleiding boekje concluderen dat er nog meer besturingssystemen compatibel zijn met deze computer.
  • Page 17: Specificaties

    Door Lenovo verstrekte software De volgende softwareprogramma's worden door Lenovo verstrekt om u te helpen productiever te werken en de kosten voor onderhoud van uw computer tot een minimum te beperken. Welke softwareprogramma's er precies worden meegeleverd, is afhankelijk van het model van uw computer en het vooraf geïnstalleerde besturingssysteem.
  • Page 18: Product Recovery

    ThinkVantage System Update Lenovo Welcome Met het programma Lenovo Welcome maakt u kennis met een aantal innovatieve ingebouwde voorzieningen van Lenovo en wordt u door een aantal belangrijke setuptaken geleid. Hierdoor haalt u het beste uit uw computer. Fingerprint Software Met een vingerafdruklezer die op bepaalde modellen aanwezig is, kunt u een vingerafdruk registreren en koppelen aan een systeemwachtwoord, een vaste-schijfwachtwoord en een Windows-wachtwoord.
  • Page 19: Adobe Reader

    U installeert ThinkVantage Password Manager als volgt: 1. Klik op Start ➙ Alle programma's ➙ Lenovo ThinkVantage Tools en dubbelklik op Wachtwoordkluis. 2. Volg de aanwijzingen op het scherm. 3. Wanneer de installatieprocedure is voltooid, wordt het wachtwoordkluis-pictogram geactiveerd.
  • Page 20: De Plaats Van De Onderdelen

    gratis abonnement voor 30 dagen aan. Na 30 dagen moet u de licentie vernieuwen om updates voor het antivirusprogramma te blijven ontvangen. De plaats van de onderdelen In dit gedeelte vindt u informatie over de plaats van de verschillende front- en achterpaneelaansluitingen van uw computer, onderdelen van het systeembord, componenten en interne stations in uw computer.
  • Page 21: Aansluitingen Aan De Achterkant Van De Computer

    Aansluitingen aan de achterkant van de computer In Figuur 2 “Locatie van aansluitingen achterkant” op pagina 9 ziet u waar de aansluitingen aan de achterkant van de computer zich bevinden. Sommige aansluitingen op de achterkant van de computer zijn voorzien van een kleurcode.
  • Page 22 Aansluiting Beschrijving DisplayPort-aansluiting Hierop sluit u een high-performance beeldscherm, een direct-drive beeldscherm of een ander apparaat aan dat gebruikmaakt van een DisplayPort-aansluiting. Opmerking: De DisplayPort-aansluiting is niet van toepassing op alle modellen. Als in uw computer een grafische kaart is geïnstalleerd, gebruik dan de beeldschermaansluiting op de grafische kaart.
  • Page 23: Componenten

    Componenten In Figuur 3 “De plaats van de verschillende componenten” op pagina 11 kunt u zien waar de verschillende onderdelen zich bevinden. Hoe u de kap van de computer verwijdert, leest u in “Kap van de computer openen” op pagina 32. Figuur 3.
  • Page 24: Onderdelen Op De Systeemplaat

    Onderdelen op de systeemplaat In Figuur 4 “Locatie van onderdelen op de systeemplaat” op pagina 12 ziet u de plaats van de onderdelen op de systeemplaat. Figuur 4. Locatie van onderdelen op de systeemplaat ThinkStation Handboek voor de gebruiker...
  • Page 25 4-pens voedingsaansluiting Frontpaneel USB-aansluiting 1 (voor aansluiten van USB-poort 1 en 2 op het frontpaneel) Aansluiting microprocessorventilator Batterij Geheugenaansluiting 1 (DIMM1) Frontpaneel USB-aansluiting 2 (voor het aansluiten van additionele USB-apparaten) Geheugenaansluiting 2 (DIMM2) Seriële poort (COM2) Geheugenaansluiting 3 (DIMM3) Aansluiting voor interne luidspreker Geheugenaansluiting 4 (DIMM4) Twee audioaansluitingen op het voorpaneel (voor het aansluiten van de microfoon- en hoofdtelefoonaansluitingen op...
  • Page 26: De Plaats Van Interne Stations

    De plaats van interne stations Interne stations zijn apparaten waarmee de computer gegevens leest en opslaat. U kunt extra stations in de computer installeren om de opslagcapaciteit uit te breiden of om de computer geschikt te maken voor het lezen van andere typen media. Interne stations worden geïnstalleerd in compartimenten. In deze handleiding wordt gesproken over compartiment 1, compartiment 2, enzovoort.
  • Page 27: Machinetype En Modelnummer

    Machinetype en modelnummer Het machinetype en modelnummer indentificeert uw computer. Wanneer u Lenovo belt om hulp, kunnen de ondersteuningstechnici van Lenovo aan de hand van het machinetype en de modelinformatie precies vaststellen welk type computer u hebt, zodat zij de snelste service kunnen verlenen.
  • Page 28 ThinkStation Handboek voor de gebruiker...
  • Page 29: Hoofdstuk 2. Werken Met De Computer

    Lenovo biedt een programma voor het maken van herstelschijven. Zie “Herstelmedia maken” op pagina 73voor meer informatie. In noodgevallen kunt u ook herstel-cds bestellen bij het Lenovo Customer Support Center. Zie voor meer informatie over de manier waarop u contact opneemt met het Customer Support Center Hoofdstuk 12 “Informatie, hulp en service”...
  • Page 30: De Blauwe Thinkvantage-Knop Gebruiken

    Sommige computers kunnen worden geleverd met een toetsenbord dat een vingerafdruklezer heeft. Zie voor meer informatie over de vingerafdruklezer “Fingerprint Software” op pagina 6. Klik op Start ➙ Alle programma´s ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Vingerafdruklezer om het programma ThinkVantage Fingerprint Software te openen en de vingerafdruklezer te gebruiken.
  • Page 31: De Audiovoorziening Van De Computer

    De audiovoorziening van de computer Indien de high-performance audioadapter op uw computer is geïnstalleerd, zijn de audioaansluitingen op het systeembord aan de achterzijde van de computer altijd uitgeschakeld. Gebruik de aansluitingen op de audioadapter. Elke audio-oplossing heeft minimaal drie audio-aansluitingen: audiolijningang, audiolijnuitgang en microfoonaansluiting.
  • Page 32: Gebruik Van Cd's En Dvd's

    Als uw computer is uitgerust met een dvd-station voor opnemen, kunt u het station gebruiken om cds of dvds op te nemen. Om een cd of dvd op te nemen doet u het volgende: 1. Klik op Start ➙ Alle programma´s ➙ Corel DVD MovieFactory Lenovo Edition. 2. Volg de aanwijzingen op het scherm.
  • Page 33 Gedetailleerde informatie over het gebruik van het programma Corel DVD MovieFactory vindt u in het Help-systeem van het programma. U kunt ook Windows Media Player gebruiken om cds en gegevens-dvds op te nemen. Meer informatie vindt u in “Help en ondersteuning” op pagina 117. Hoofdstuk 2 Werken met de computer...
  • Page 34 ThinkStation Handboek voor de gebruiker...
  • Page 35: Hoofdstuk 3. U En Uw Computer

    In de volgende onderwerpen vindt u informatie over het inrichten van de werkplek, het opstellen van de computerapparatuur en het handhaven van een gezonde werkhouding. Lenovo streeft ernaar mensen met een handicap betere toegang te geven tot informatie en technologie. De volgende informatie is speciaal bedoeld voor mensen met een visuele, auditieve of motorische handicap.
  • Page 36: Reflectie En Verlichting

    Stel het beeldscherm zo op dat de bovenkant van het scherm zich op ooghoogte bevindt, of iets lager. Plaats het beeldscherm op een prettige afstand (gewoonlijk is dit 50 tot 60 cm) en plaats het zodanig dat u kunt kijken zonder uw lichaam te hoeven verdraaien. Plaats ook andere apparatuur die u veel gebruikt, zoals de telefoon en de muis, zo dat u er gemakkelijk bij kunt.
  • Page 37: De Computer Registreren

    Meer informatie over netsnoeren vindt u in “Netsnoeren en voedingsadapters” op pagina vi. De computer registreren Als u uw computer registreert, worden gegevens ingevoerd in een database. Lenovo kan dan contact met u opnemen in geval van een terugroeping of ander ernstig probleem. Nadat u uw computer registreert bij Lenovo, kunt u profiteren van een snellere service wanneer u Lenovo belt voor ondersteuning.
  • Page 38: Vervangings Stroomkabels

    Als u uw computer verhuist naar een land of regio waar gebruik wordt gemaakt van contactdozen die verschillen van de soort die u momenteel gebruikt, zult u nieuwe stekkeradapters of nieuwe stroomkabels dienen te kopen. Stroomkabels kunnen rechtstreeks bij Lenovo worden besteld. Meer informatie over netsnoer en onderdelennummers vindt u op: http://www.lenovo.com/powercordnotice...
  • Page 39: Hoofdstuk 4. Beveiliging

    Meer informatie vindt u in “De opstartvolgorde selecteren of wijzigen” op pagina 84. • Opstarten zonder toetsenbord of muis Uw computer kan in het besturingssysteem inloggen zonder aangesloten toetsenbord of muis. • Trusted Platform Module (TPM) © Copyright Lenovo 2012...
  • Page 40: Een Geïntegreerd Kabelslot Bevestigen

    Met het kabelslot vergrendelt u ook de knoppen waarmee de kap van de computer wordt geopend. Dit is hetzelfde type slot dat ook voor veel notebookcomputers wordt gebruikt. Een geïntegreerd kabelslot kunt u rechtstreeks bij Lenovo bestellen. Zoek daartoe met het trefwoord Kensington op: http://www.lenovo.com/support...
  • Page 41: Windows-Wachtwoorden

    • Hard Disk Password: door een vaste-schijfwachtwoord in te stellen, voorkomt u dat er onbevoegd gebruik wordt gemaakt van de gegevens op de vaste schijf. Als er een Hard Disk Password is ingesteld, wordt u bij het opstarten gevraagd dat wachtwoord op te geven. Meer informatie vindt u in “Hard Disk Password”...
  • Page 42: Gegevens Tegen Virussen Beschermen

    Op uw computer is vooraf al een antivirusprogramma geïnstalleerd voor het beschermen tegen, detecteren en verwijderen van virussen. Lenovo heeft een volledige versie van de antivirussoftware op uw computer geplaatst en biedt u een gratis abonnement van 30 dagen aan. Na die 30 dagen moet u de licentie vernieuwen om updates voor de antivirussoftware te blijven ontvangen.
  • Page 43: Hoofdstuk 5. Hardware Installeren En Vervangen

    Opmerkingen: 1. Gebruik uitsluitend onderdelen die door Lenovo zijn verstrekt. 2. Raadpleeg bij het installeren of vervangen van een optie zowel de desbetreffende instructies in dit gedeelte als de instructies die bij de optie zijn geleverd.
  • Page 44: Kap Van De Computer Openen

    Kap van de computer openen Attentie: Open uw computer niet of probeer geen reparatie voordat u de “Belangrijke veiligheidsvoorschriften” op pagina v hebt gelezen en begrepen. In dit gedeelte vindt u instructies voor het openen van de kap van de computer. WAARSCHUWING: Zet de computer uit en laat hem drie tot vijf minuten afkoelen voordat u de kap van de computer verwijdert.
  • Page 45 3. Verwijder de frontplaat door de drie nokjes aan de boven kant van de frontplaat los te maken en de frontplaat naar buiten te draaien zodat hij loskomt van de computer. Figuur 9. De frontplaat verwijderen Hoofdstuk 5 Hardware installeren en vervangen...
  • Page 46: Toegang Krijgen Tot De Systeemplaatcomponenten En Stations

    4. Als u de frontplaat weer wilt aanbrengen, houdt u de andere drie plastic nokjes aan de onderkant van de frontplaat recht voor de overeenkomstige gaatjes in het chassis en draait u vervolgens de frontplaat naar binnen totdat hij vastklikt. Figuur 10.
  • Page 47: Geheugenmodules Installeren Of Vervangen

    5. Verwijder het vaste-schijfstation. Zie “Het vaste-schijfstation vervangen” op pagina 47. 6. Kantel de houder van het optische-schijfstation omhoog zodat u bij de systeemplaatcomponenten en de kabels kunt. Zie “Het optische-schijfstation vervangen” op pagina 49. Geheugenmodules installeren of vervangen Attentie: Open uw computer niet of probeer geen reparatie voordat u de “Belangrijke veiligheidsvoorschriften” op pagina v hebt gelezen en begrepen.
  • Page 48 • Als u een geheugenmodule vervangt, opent u de klemmetjes en haalt u de module voorzichtig uit de sleuf. Figuur 11. Een geheugenmodule verwijderen • Installeert u een nieuwe geheugenmodule, open dan de klemmetjes van de geheugenaansluiting waarin u de nieuwe geheugenmodule wilt installeren. Figuur 12.
  • Page 49: Pci-Kaart Installeren Of Vervangen

    10. Houd de nieuwe geheugenmodule boven op de geheugenaansluiting. Zorg dat de inkeping in de geheugenmodule zich recht boven het nokje in de aansluiting op de systeemplaat bevindt. Duw de geheugenmodule voorzichtig naar beneden tot de klemmetjes vastklikken. Figuur 13. Geheugenmodule installeren Volgende stappen: •...
  • Page 50 Figuur 14. Een PCI-kaart verwijderen Opmerkingen: a. De kaart zit vrij stevig vast in de kaartsleuf. Indien nodig kunt u de kaart iets heen en weer bewegen om hem eruit te halen. b. Als de kaart vastzit onder een klem, opent u de kaartklem op een van de twee afgebeelde manieren, afhankelijk van de kaartklem op de PC-kaartsleuf.
  • Page 51: De Kaartlezer Plaatsen Of Vervangen

    6. Installeer de nieuwe kaart in de juiste sleuf op de systeemplaat en draai de kaartklem dicht. Zie “Onderdelen op de systeemplaat” op pagina 12. Figuur 16. Een PCI-kaart installeren Volgende stappen: • Als u met een ander stuk hardware wilt werken, gaat u naar het desbetreffende gedeelte. •...
  • Page 52 4. Zoek het stationsvak voor de kaartlezer. Zie “De plaats van interne stations” op pagina 14. Opmerking: Mogelijk moet u het metalen deksel van het stationsvak voor de kaartlezer verwijderen. 5. Installeer de nieuwe kaartlezer in de beugel van de kaartlezer. Breng vervolgens de twee schroeven aan waarmee de kaartlezer aan de beugel wordt bevestigd.
  • Page 53 7. Breng vervolgens de schroef aan waarmee de beugel van de kaartlezer aan het frame wordt bevestigd. Figuur 18. De schroef aanbrengen waarmee de kaartlezer vastzit 8. Koppel de kabel van de kaartlezer aan een van de USB-aansluitingen op de systeemplaat. Zie “Onderdelen op de systeemplaat”...
  • Page 54: De Kaartlezer Vervangen

    De kaartlezer vervangen Om de kaartlezer te vervangen, doet u het volgende: 1. Verwijder alle eventueel aanwezige opslagmedia uit de stations en schakel alle aangesloten apparatuur uit. Zet dan de computer uit. Haal vervolgens alle stekkers uit het stopcontact en ontkoppel alle kabels die op de computer zijn aangesloten.
  • Page 55 9. Installeer de beugel van de kaartlezer op het frame. Druk vervolgens de beugel naar links en lijn het boorgat in de beugel uit met het betreffende gat in het frame. Figuur 21. De kaartlezer installeren Hoofdstuk 5 Hardware installeren en vervangen...
  • Page 56: De Batterij Vervangen

    10. Breng vervolgens de schroef aan waarmee de beugel van de kaartlezer aan het frame wordt bevestigd. Figuur 22. De schroef aanbrengen waarmee de kaartlezer vastzit 11. Koppel de kabel van de kaartlezer opnieuw aan een van de USB-aansluitingen op de systeemplaat. Zie “Onderdelen op de systeemplaat”...
  • Page 57: Het Ssd-Station Installeren

    Raadpleeg de “Kennisgeving lithiumbatterij” in ThinkStation Veiligheid, Garantie en Setup voor informatie over het vervangen en wegdoen van de batterij. U verwisselt de batterij als volgt: 1. Zet de computer uit en haal alle stekkers uit de stopcontacten. 2. Open de kap van de computer. Zie “Kap van de computer openen” op pagina 32. 3.
  • Page 58 Om het SSD-station te installeren, gaat u als volgt te werk: 1. Installeer het SSD-station in de adapter. Breng vervolgens de vier schroeven aan waarmee het SSD-station op de adapter wordt bevestigd. Figuur 25. Installeer het SSD-station in de adapter 2.
  • Page 59: Het Vaste-Schijfstation Vervangen

    Volgende stappen: • Als u met een ander stuk hardware wilt werken, gaat u naar het desbetreffende gedeelte. • Als u de installatie of vervanging wilt voltooien, gaat u naar “Het vervangen van de onderdelen voltooien” op pagina 71. Het vaste-schijfstation vervangen Attentie: Open uw computer niet of probeer geen reparatie voordat u de “Belangrijke veiligheidsvoorschriften”...
  • Page 60 6. Verbuig de ontgrendelklips zodanig volgens de afbeelding dat u het station uit de beugel kunt halen. Figuur 28. Het vaste-schijfstation uit de beugel halen 7. Plaats het nieuwe vaste-schijfstation in de beugel door de beugel iets te verbuigen. Breng daarbij pen , pen , pen en pen...
  • Page 61: Het Optische-Schijfstation Vervangen

    9. Druk de twee klemmetjes op de beugel van het vaste-schijfstation in de overeenkomstige gaatjes in de zijkant van het optische-schijfstation, en kantel het vaste-schijfstation en de beugel naar beneden totdat de beugel op zijn plaats vastklikt. Figuur 29. Het vaste-schijfstation installeren Volgende stappen: •...
  • Page 62 5. Druk op de blauwe ontgrendelklip om het optische-schijfstation omhoog te kantelen. Figuur 30. De houder van het optische-schijfstation kantelen 6. Ontkoppel de signaal- en voedingskabels van de achterkant van het optische-schijfstation. ThinkStation Handboek voor de gebruiker...
  • Page 63 7. Druk op de vergrendeling van het optische-schijfstation en schuif het optische-schijfstation uit de achterzijde van de stationhouder. Figuur 31. Het oude optische-schijfstation verwijderen 8. Monteer de beugel voor het optische-schijfstation aan de linkerkant van het nieuwe station. Figuur 32. De beugel van het optische-schijfstation installeren Hoofdstuk 5 Hardware installeren en vervangen...
  • Page 64: De Module Met Het Koelelement En De Ventilator Vervangen

    9. Schuif het nieuwe optische-schijfstation in het stationscompartiment totdat het station op zijn plaats klikt. Figuur 33. Een nieuw optische-schijfstation installeren 10. Sluit de signaal- en voedingskabels aan op de achterkant van het optische-schijfstation. Volgende stappen: • Als u met een ander stuk hardware wilt werken, gaat u naar het desbetreffende gedeelte. •...
  • Page 65 1. Verwijder alle eventueel aanwezige opslagmedia uit de stations en schakel alle aangesloten apparatuur uit. Zet dan de computer uit. Haal vervolgens alle stekkers uit het stopcontact en ontkoppel alle kabels die op de computer zijn aangesloten. 2. Open de kap van de computer. Zie “Kap van de computer openen” op pagina 32. 3.
  • Page 66 6. Draai de twee kunststof klemmetjes die het koelvinblok op zijn plaats houden naar buiten. Haal vervolgens het koelvinblok van de defecte module met het koelelement en de ventilator. Figuur 35. Verwijderen van het koelvinblok 7. Plaats de nieuwe module met het koelelement en de ventilator zodanig op de systeemplaat dat de vier schroeven op één lijn liggen met de gaten op de systeemplaat.
  • Page 67: De Voedingseenheid Vervangen

    10. Laat het koelvinblok zakken op de module met het koelelement en de ventilator tot het op zijn plaats vastklikt. Figuur 36. Het koelvinblok installeren Volgende stappen: • Als u met een ander stuk hardware wilt werken, gaat u naar het desbetreffende gedeelte. •...
  • Page 68 WAARSCHUWING: Gevaarlijke bewegende onderdelen. Houd uw vingers en andere lichaamsdelen op afstand. WAARSCHUWING: Verwijder nooit de kap van de voedingseenheid of van enige component waarop het volgende label is bevestigd. Gevaarlijke spannings-, stroom- en voltageniveaus binnen componenten waarop dit label is bevestigd. Deze componenten bevatten geen onderdelen die kunnen worden vervangen of onderhouden.
  • Page 69 5. Kantel de twee kunststof klemmetjes waarmee het koelvinblok vastzit naar buiten en til het koelvinblok vervolgens uit het frame. Figuur 37. Verwijderen van het koelvinblok Hoofdstuk 5 Hardware installeren en vervangen...
  • Page 70 6. Kantel het optische-schijfstation omhoog en ontkoppel de voedingskabels van alle stations en voedingsaansluitingen op de systeemplaat. Figuur 38. Voedingsaansluitingen op de systeemplaat Opmerking: Maak zonodig alle voedingskabels van de voedingseenheid los uit de klemmetjes waarmee deze op het chassis vastzitten. Onthoud de plaats van de kabels die u losmaakt. 7.
  • Page 71 Breng vervolgens de drie schroeven aan waarmee de voedingseenheid wordt bevestigd. Opmerking: Gebruik alleen de schroeven die door Lenovo zijn verstrekt. Figuur 40. De voedingseenheid installeren 10. Sluit de kabels van voedingseenheid aan op op alle stations en op de systeemplaat. Zie “Onderdelen op de systeemplaat”...
  • Page 72: De Microprocessor Vervangen

    11. Laat het koelvinblok zakken op de module met het koelelement en de ventilator tot het op zijn plaats vastklikt. Figuur 41. Het koelvinblok installeren Volgende stappen: • Als u met een ander stuk hardware wilt werken, gaat u naar het desbetreffende gedeelte. •...
  • Page 73 3. Zoek het systeembord en ontkoppel alle kabels die daarop zijn aangesloten. Zie “Onderdelen op de systeemplaat” op pagina 12. 4. Verwijder de module met het koelelement en ventilator samen met het koelvinblok. Zie “De module met het koelelement en de ventilator vervangen” op pagina 52. Opmerking: Zorg dat het thermische vet aan de onderkant van de module met koelelement en ventilator nergens mee in contact komt.
  • Page 74 b. Let op de juiste richting van de microprocessor in de aansluiting. Zoek naar het kleine driehoekje op een van de hoeken van de microprocessor of let op de positie van de uitsparingen op de microprocessor. Dit is belangrijk wanneer u de nieuwe microprocessor installeert op de systeemplaat. c.
  • Page 75: De Aanwezigheidsschakelaar Voor De Kap Vervangen

    12. Plaats de module met het koelelement en ventilator samen met het koelvinblok terug volgens de afbeelding. Zie “De module met het koelelement en de ventilator vervangen” op pagina 52. Figuur 45. Terugplaatsen van de module met het koelelement en ventilator samen met het koelvinblok 13.
  • Page 76 6. Verwijder de schroef die de aanwezigheidsschakelaar voor de kap bevestigt en verwijder de aanwezigheidsschakelaar voor de kap van het frame. Figuur 46. De aanwezigheidsschakelaar kap verwijderen 7. Plaats de nieuwe aanwezigheidsschakelaar voor de kap zodanig dat het schroefgat in de aanwezigheidsschakelaar voor de kap over het overeenkomstige gat in het frame valt.
  • Page 77: De Interne Luidspreker Vervangen

    8. Plaats de schroef om de aanwezigheidsschakelaar kap op het frame te borgen. Figuur 47. De nieuwe aanwezigheidsschakelaar voor de kap installeren 9. Sluit de kabel voor de aanwezigheidsschakelaar opnieuw aan op de systeemplaat. Zie “Onderdelen op de systeemplaat” op pagina 12. 10.
  • Page 78 1. Zet de computer uit en haal alle stekkers uit de stopcontacten. 2. Open de kap van de computer. Zie “Kap van de computer openen” op pagina 32. 3. Verwijder de frontplaat. Zie “De frontplaat verwijderen en terugplaatsen” op pagina 32. 4.
  • Page 79: Audio- En Usb-Poorten Aan De Voorzijde Vervangen

    8. Breng de nieuwe luidspreker op een lijn met de twee metalen klemmetjes op het frame en schuif de luidspreker vervolgens omlaag totdat deze vastklikt volgens de afbeelding. Figuur 49. De nieuwe interne luidspreker installeren 9. Sluit de luidsprekerkabel weer aan op de systeemplaat. Zie “Onderdelen op de systeemplaat” op pagina 12.
  • Page 80 U vervangt de de audio- en USB-module aan de voorzijde als volgt: 1. Verwijder alle eventueel aanwezige opslagmedia uit de stations en schakel alle aangesloten apparatuur uit. Zet dan de computer uit. Haal vervolgens alle stekkers uit het stopcontact en ontkoppel alle kabels die op de computer zijn aangesloten.
  • Page 81: De Systeemventilator Vervangen

    Volgende stappen: • Als u met een ander stuk hardware wilt werken, gaat u naar het desbetreffende gedeelte. • Als u de installatie of vervanging wilt voltooien, gaat u naar “Het vervangen van de onderdelen voltooien” op pagina 71. De systeemventilator vervangen Attentie: Open uw computer niet of probeer geen reparatie voordat u de “Belangrijke veiligheidsvoorschriften”...
  • Page 82: Het Toetsenbord Of De Muis Vervangen

    7. Installeer de nieuwe systeemventilator door de bijgeleverde rubberen koppelingen vóór de gaatjes in het frame te houden en de koppelingen door de gaatjes te drukken. Trek dan voorzichtig aan de uiteinden van de rubberen koppelingen aan de onderkant totdat de nieuwe systeemventilator goed vastzit. Figuur 52.
  • Page 83: Het Vervangen Van De Onderdelen Voltooien

    8. Hoe u de configuratie bijwerkt, leest u in Hoofdstuk 7 “Werken met het programma Setup Utility” op pagina 81. Opmerking: In de meeste landen verlangt Lenovo dat de defecte CRU wordt geretourneerd. Informatie hierover vindt u bij de CRU, of ontvangt u enkele dagen nadat de CRU is afgeleverd.
  • Page 84 Stuurprogramma's De stuurprogramma's voor besturingssystemen die niet vooraf geïnstalleerd zijn, kunt u vinden op http://www.lenovo.com/support. Installatie-instructies vindt u in de readme-bestanden van de stuurprogramma's. ThinkStation Handboek voor de gebruiker...
  • Page 85: Hoofdstuk 6. Informatie Over Systeemherstel

    Lenovo ThinkVantage Tools niet actief is, moet u Rescue and Recovery handmatig installeren voordat u de functies ervan inschakelt. U installeert Rescue and Recovery als volgt: a. Klik op Start ➙ Alle programma's ➙ Lenovo ThinkVantage Tools en dubbelklik op Geavanceerde backup en herstel.
  • Page 86: Herstelmedia Gebruiken

    Opmerking: Onder Windows 7 kunt u herstelmedia maken met schijven of met externe USB-opslagapparaten. Voor het maken van herstelmedia onder Windows 7 klikt u op Start ➙ Alle programma's ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Factory Recovery-schijven. Volg daarna de instructies op het scherm.
  • Page 87: Een Herstelbewerking Uitvoeren

    Om een backupbewerking uit te voeren vanuit het programma Rescue and Recovery onder Windows 7 doet u het volgende: 1. Op het bureaublad van Windows klikt u op Start ➙ Alle programma's ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Geavanceerde backup en herstel. Het programma Rescue and Recovery wordt geopend.
  • Page 88: Noodherstelmedia Maken En Gebruiken

    In dit gedeelte vindt u instructies voor het maken van een noodherstelmedium. U maakt als volgt een noodherstelmedium onder Windows 7: 1. Op het bureaublad van Windows klikt u op Start ➙ Alle programma's ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Geavanceerde backup en herstel. Het programma Rescue and Recovery wordt geopend.
  • Page 89: Een Noodherstelmedium Gebruiken

    Vooraf geïnstalleerde programma's opnieuw installeren In dit gedeelte vindt u instructies voor het opnieuw installeren van vooraf geïnstalleerde toepassingen. Als u de geselecteerde toepassingen die vooraf zijn geïnstalleerd op uw Lenovo(R)-computer, opnieuw wilt installeren, doet u het volgende: 1. Zet de computer aan.
  • Page 90: Software Opnieuw Installeren

    • Voor het opnieuw installeren van de meeste normaal voorhanden programma's raadpleegt u het Help-systeem van Microsoft(R) Windows(R) voor meer informatie. • Als u toepassingsprogramma's opnieuw wilt installeren die door Lenovo vooraf zijn geïnstalleerd, doet u het volgende: 1. Zet de computer aan.
  • Page 91: Stuurprogramma's Opnieuw Installeren

    5. Zoek in de submap van de toepassing het bestand SETUP.EXE op of andere EXE-bestanden die geschikt zijn voor installatie. Dubbelklik op het bestand en volg de instructies op het scherm om de installatie te voltooien. Stuurprogramma's opnieuw installeren Installeer het stuurprogramma van de optie opnieuw aan de hand van de bijgeleverde installatie-instructies. Door het opnieuw installeren van stuurprogramma's wijzigt u de configuratie van de computer.
  • Page 92 ThinkStation Handboek voor de gebruiker...
  • Page 93: Hoofdstuk 7. Werken Met Het Programma Setup Utility

    Setup Utility starten” op pagina 81. Volg daarna de instructies op het scherm. Als kunt een toetsenbord of een muis gebruiken om door de menuopties van BIOS te navigeren. Welke toetsen worden gebruikt om de verschillende taken uit te voeren, wordt onder aan elk scherm afgebeeld. © Copyright Lenovo 2012...
  • Page 94: Wachtwoorden Gebruiken

    Wachtwoorden gebruiken Met het programma Setup Utility kunt u wachtwoorden instellen om onbevoegde toegang tot uw computer en gegevens te voorkomen. De volgende soorten wachtwoorden zijn beschikbaar: • Power-On Password • Administrator Password • Hard Disk Password Om de computer te kunnen gebruiken is het niet noodzakelijk dat u een wachtwoord instelt. Het gebruik van wachtwoorden vergroot echter de veiligheid van computergebruik.
  • Page 95: Een Wachtwoord Instellen, Wijzigen Of Wissen

    • Nadat u een wachtwoord voor uw vaste schijf hebt ingesteld, zijn uw gegevens op de vaste schijf beveiligd; zelfs als het vaste-schijfstation uit uw computer wordt gehaald en in een andere computer wordt geïnstalleerd. • Als u uw Hard Disk Password bent vergeten, kunt u onmogelijk het wachtwoord resetten of gegevens op het vaste-schijfstation herstellen.
  • Page 96: Een Opstartapparaat Kiezen

    USB Setup Met deze optie kunt u een USB-poort in- en uitschakelen. Als een USB-poort uitgeschakeld is, kan het apparaat dat op die USB-poort is aangesloten, niet worden gebruikt. SATA Controller Als deze optie is ingesteld op Disabled, worden alle apparaten die zijn aangesloten op de SATA-aansluitingen (bijvoorbeeld de vaste schijf of het optische-schijfstation) uitgeschakeld en zijn ze niet toegankelijk.
  • Page 97: Erp-Compliantiemodus Inschakelen

    ErP-compliantiemodus inschakelen U kunt de ErP-compliantiemodus (Energy-elated Products Directive) inschakelen via het menu Power in het programma Setup Utility om het elektriciteitsverbruik te verlagen wanneer de computer stand-by of uit staat. Als u de ErP-modus wilt inschakelen in het programma Setup Utility, doet u het volgende: 1.
  • Page 98: Ice Thermische Waarschuwing

    Door de functie Better Acoustic Performance in te schakelen zal uw computer beter werken met minder lawaai op een normaal warmteniveau. Door de functie Better Thermal Performance in te schakelen zal uw computer beter werken op een beter warmteniveau met de normale akoestische prestaties. U kunt de ICE-prestatiemodus als volgt configureren: 1.
  • Page 99: Hoofdstuk 8. Raid Configureren

    Manager te gaan tijdens het opstarten van de computer. 2. Selecteer met de cursortoetsen de optie Create RAID Volume en druk op Enter. 3. Typ de naam voor het RAID-volume in het veld Name en druk op de tabtoets. © Copyright Lenovo 2012...
  • Page 100: Raid-Volumes Wissen

    4. Selecteer met behulp van de cursortoetsen een RAID-niveau in het veld RAID Level en druk op de tabtoets. 5. Ga indien nodig naar het veld Stripe Size, selecteer de gewenste stripegrootte en druk op de tabtoets. 6. Typ de gewenste grootte van het volume in het veld Capacity en druk op de tabtoets. 7.
  • Page 101: Hoofdstuk 9. Systeemprogramma's Bijwerken

    Lenovo brengt regelmatig wijzigingen of verbeteringen aan in het POST en het BIOS. Bijgewerkte versies kunnen worden opgehaald van internet, vanaf de Lenovo-website op http://www.lenovo.com.
  • Page 102: Het Bios Bijwerken (Flashen) Vanuit Het Besturingssysteem

    Het BIOS bijwerken (flashen) vanuit het besturingssysteem Opmerking: Omdat door Lenovo voortdurend verbeteringen worden doorgevoerd op de websites, kan de inhoud van de webpagina zonder bericht vooraf worden gewijzigd, inclusief de inhoud waarnaar in de volgende procedure wordt verwezen.
  • Page 103 13. Breng de kap van de computer weer aan en sluit kabels die u hebt losgekoppeld weer aan. 14. Zet de computer aan en start het besturingssysteem. Hoofdstuk 9 Systeemprogramma's bijwerken...
  • Page 104 ThinkStation Handboek voor de gebruiker...
  • Page 105: Hoofdstuk 10. Problemen Voorkomen

    Attentie: Download nooit bijgewerkte stuurprogramma's van de Windows-website. De stuurprogramma's die op de Windows-website beschikbaar worden gesteld, zijn niet getest door Lenovo en het gebruik ervan kan leiden tot allerlei problemen. U kunt de bijgewerkte stuurprogramma's verkrijgen bij Lenovo. Zie “De nieuwste stuurprogramma's voor uw computer ophalen”...
  • Page 106: System Update Gebruiken

    BIOS-flashes of andere updates van de software bevatten. Wanneer het programma System Update verbinding maakt met de website van Lenovo Support, wordt gedetecteerd wat het machinetype en het model van uw computer is, welk besturingssysteem er is geïnstalleerd en welke taal het besturingssysteem heeft.
  • Page 107: De Computer Schoonmaken

    • Leg nooit iets bovenop het beeldscherm en zorg altijd dat de ventilatie-openingen van het beeldscherm en de computer onbedekt zijn. Deze ventilatie-openingen voorkomen oververhitting van de computer. • Houd etenswaren en dranken uit de buurt van de diverse onderdelen van het systeem. Zo voorkomt u dat het toetsenbord en de muis plakkerig worden en niet meer functioneren.
  • Page 108: Goede Onderhoudsprocedures

    Hoe vaak u precies backups moet maken, is afhankelijk van het belang van de gegevens voor u of uw bedrijf. Bij Lenovo is een aantal apparaten voor verwisselbare opslagmedia verkrijgbaar als optie, zoals cd-RW-stations en dvd-stations met schrijfmogelijkheid.
  • Page 109: De Computer Vervoeren

    Mogelijk beschikt ook het besturingssysteem dat u gebruikt over een backupprogramma. U kunt ook het programma Rescue and Recovery van Lenovo gebruiken om een back-up van gegevens te maken en gegevens te herstellen. Zie “Backup- en herstelbewerkingen uitvoeren”...
  • Page 110 ThinkStation Handboek voor de gebruiker...
  • Page 111: Hoofdstuk 11. Diagnose En Probleemoplossing

    Opmerking: Mocht u het probleem niet zelf kunnen oplossen, laat de computer dan nazien. Raadpleeg de bij uw computer geleverde publicatie ThinkStation Handleiding voor veiligheid, garantie en installatie of ga naar Support-website van Lenovo op http://www.lenovo.com/support/phone voor een lijst van telefoonnummers voor service en ondersteuning.
  • Page 112: Procedure Voor Verhelpen Van Problemen

    Support Center. Zie Hoofdstuk 12 “Informatie, hulp en service” op pagina 117 voor meer informatie. • Als u het diagnoseprogramma niet kunt uitvoeren, neemt u contact op met het Lenovo Customer Support Center. Zie Hoofdstuk 12 “Informatie, hulp en service” op pagina 117 voor meer informatie.
  • Page 113: Audioproblemen

    2. Voer het diagnoseprogramma uit om te controleren of de computer goed werkt. 3. Installeer de nieuwe hardwareoptie of software weer aan de hand van de instructies van de fabrikant. Zoek het probleem op in de onderstaande tabel: • “Audioproblemen” op pagina 101 •...
  • Page 114: Cd-Problemen

    • Controleer of de audiostuurprogramma's correct zijn geïnstalleerd. Raadpleeg voor meer informatie het Help-systeem van Microsoft Windows. Als het probleem door deze handelingen niet wordt opgelost, voert u het programma Lenovo Solution Center uit. Als u technische assistentie nodig hebt, ga dan naar Hoofdstuk 12 “Informatie, hulp en service” op pagina 117.
  • Page 115: Dvd-Problemen

    Opmerking: Bij sommige modellen is de opstartvolgorde vast ingesteld en kan deze niet worden gewijzigd. Als het probleem door deze handelingen niet wordt opgelost, voert u het programma Lenovo Solution Center uit. Als u technische assistentie nodig hebt, ga dan naar Hoofdstuk 12 “Informatie, hulp en service” op pagina 117.
  • Page 116 • Probeer of het helpt als u de resolutie verlaagt of het aantal kleuren vermindert. Als het probleem door deze handelingen niet wordt opgelost, voert u het programma Lenovo Solution Center uit. Als u technische assistentie nodig hebt, ga dan naar Hoofdstuk 12 “Informatie, hulp en service” op pagina 117.
  • Page 117: Incidentele Problemen

    Als het probleem door deze handelingen niet wordt opgelost, voert u het programma Lenovo Solution Center uit. Als u technische assistentie nodig hebt, ga dan naar Hoofdstuk 12 “Informatie, hulp en service” op pagina 117. Melding: ongeldige schijf of schijf niet gevonden...
  • Page 118 USB-aansluitingen zijn geactiveerd. Zie “Mogelijkheid om een apparaat in of uit te schakelen” op pagina 83. Als het probleem door deze handelingen niet wordt opgelost, voert u het programma Lenovo Solution Center uit. Als u technische assistentie nodig hebt, ga dan naar Hoofdstuk 12 “Informatie, hulp en service” op pagina 117.
  • Page 119: Beeldschermproblemen

    Als het probleem door deze handelingen niet wordt opgelost, voert u het programma Lenovo Solution Center uit. Als u technische assistentie nodig hebt, ga dan naar Hoofdstuk 12 “Informatie, hulp en service” op pagina 117.
  • Page 120 Raadpleeg de documentatie bij het toepassingsprogramma en controleer of er stuurprogramma's vereist zijn. Als het probleem door deze handelingen niet wordt opgelost, voert u het programma Lenovo Solution Center uit. Als u technische assistentie nodig hebt, ga dan naar Hoofdstuk 12 “Informatie, hulp en service” op pagina 117.
  • Page 121: Netwerkproblemen

    3. Zet het beeldscherm aan. Als het probleem door deze handelingen niet wordt opgelost, laat u het beeldscherm nazien. Raadpleeg voor meer informatie Hoofdstuk 12 “Informatie, hulp en service” op pagina 117. Netwerkproblemen Hieronder ziet u de meest algemene netwerkproblemen: Selecteer uw netwerkprobleem in de onderstaande lijst: •...
  • Page 122 Als u de adapter hebt geconfigureerd voor volledig duplex, zorg dan dat de switch-poort ook hiervoor is geconfigureerd. Als u de verkeerde duplexinstelling opgeeft, kunnen de prestaties van het apparaat achteruit gaan, kunnen er gegevens verloren gaan en kunnen er verbindingen verbroken worden. •...
  • Page 123 • Zorg ervoor dat uw systeem zich binnen het bereik van een toegangspunt voor draadloze communicatie bevindt. • Controleer of de draadloze radio ingeschakeld is. Dubbelklik hiertoe op het pictogram van Access Connections in het meldingengebied van Windows. Opmerking: Klik in het besturingssysteem Windows 7 op Verborgen pictogrammen tonen in het meldingengebied van Windows.
  • Page 124: Problemen Met Opties

    Als het probleem door deze handelingen niet wordt opgelost, voert u het programma Lenovo Solution Center uit. Als u technische assistentie nodig hebt, ga dan naar Hoofdstuk 12 “Informatie, hulp en service” op pagina 117.
  • Page 125 • “Onvoldoende geheugen” op pagina 114 Maak in de bovenstaande lijst een keuze om te weten te komen hoe u het probleem kunt verhelpen. Onvoldoende ruimte op het vaste-schijfstation Symptoom: onvoldoende vrije ruimte op het vaste-schijfstation Als het vaste-schijfstation te vol raakt, wordt het besturingssysteem Windows langzamer. Dit kan zelfs tot fouten leiden.
  • Page 126: Printerproblemen

    “Geheugenmodules installeren of vervangen” op pagina 35. Als het probleem door deze handelingen niet wordt opgelost, voert u het programma Lenovo Solution Center uit. Als u technische assistentie nodig hebt, ga dan naar Hoofdstuk 12 “Informatie, hulp en service” op pagina 117.
  • Page 127: Softwareproblemen

    • Controleer, als u een seriële poortadapter hebt toegevoegd, of deze correct is geïnstalleerd en goed is gemonteerd. Als het probleem door deze handelingen niet wordt opgelost, voert u het programma Lenovo Solution Center uit. Als u technische assistentie nodig hebt, ga dan naar Hoofdstuk 12 “Informatie, hulp en service” op pagina 117.
  • Page 128: Usb-Problemen

    Om het programma Lenovo Solution Center op het besturingssysteem Windows 7 uit te voeren, klikt u op Start ➙ Alle programma´s ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Systeemstatus en diagnoseprogramma's. Volg de aanwijzingen op het scherm.
  • Page 129: Hoofdstuk 12. Informatie, Hulp En Service

    ThinkVantage Tools. Lenovo Welcome Met het programma Lenovo Welcome maakt u kennis met een aantal innovatieve ingebouwde voorzieningen van Lenovo en wordt u door een aantal belangrijke setuptaken geleid. Hierdoor haalt u het beste uit uw computer. Help en ondersteuning Het Help-en onderstuningsinformatiesysteem van Windows leidt u door verschillende help- en ondersteuningsinformatie van Lenovo en Microsoft, zoals het updaten van stuurprogramma´s, toegang tot...
  • Page 130: Lenovo Support-Website

    • De telefoonnummers van de service- en ondersteuningsdienst voor uw land of regio opzoeken. • Zoeken naar een serviceprovider bij u in de buurt. Lenovo Support-website Er is technische ondersteuningsinformatie beschikbaar via de Lenovo Support-website op: http://www.lenovo.com/support Deze website wordt bijgewerkt met de nieuwste ondersteuningsinformatie, bijvoorbeeld over de volgende onderwerpen: •...
  • Page 131: Andere Services

    Handleiding voor veiligheid, garantie en installatie. Opmerking: Telefoonnummers kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Als het nummer voor uw land of regio ontbreekt, neemt u contact op met uw Lenovo-wederverkoper of met uw Lenovo-vertegenwoordiger. Zorg dat u bij uw computer zit als u belt. Als u belt voor technische assistentie, moet u de volgende informatie bij de hand hebben: •...
  • Page 132: Extra Services Aanschaffen

    De naam en beschikbaarheid van een service kan per land en regio verschillen. Meer informatie over deze services vindt u op de Lenovo-website op http://www.lenovo.com. ThinkStation Handboek voor de gebruiker...
  • Page 133: Bijlage A. Kennisgevingen

    In andere gebruiksomgevingen kan het resultaat anders zijn. Lenovo behoudt zich het recht voor om door u verstrekte informatie te gebruiken of te distribueren op iedere manier die zij relevant acht, zonder dat dit enige verplichting jegens u schept.
  • Page 134: Handelsmerken

    Werkelijke resultaten kunnen afwijken. Gebruikers van dit document dienen de gegevens voor hun omgeving te verifiëren. Handelsmerken De volgende termen zijn handelsmerken van Lenovo in de Verenigde Staten en/of andere landen: Lenovo Het Lenovo-logo...
  • Page 135: Bijlage B. Regelgeving

    ECCN (Export Classification Control Number) van 4A994.b. Het mag opnieuw worden geëxporteerd, behalve naar landen onder embargo genoemd in de landenlijst EAR E1. Elektronische emissie De volgende informatie heeft betrekking op de Lenovo personal computers met machinetypen 3688, 3690, 3691, 3693 en 3695 Verklaring van de Federal Communications Commission Uit tests is gebleken dat deze apparatuur voldoet aan de beperkingen die in Deel 15 van de FCC Rules worden opgelegd aan digitale apparaten van Klasse B.
  • Page 136 Geräte der Klasse B. Dieses Gerät ist berechtigt, in Übereinstimmung mit dem Deutschen EMVG das EG-Konformitätszeichen - CE - zu führen. Verantwortlich für die Konformitätserklärung nach Paragraf 5 des EMVG ist die Lenovo (Deutschland) GmbH, Gropiusplatz 10, D-70563 Stuttgart. Informationen in Hinsicht EMVG Paragraf 4 Abs. (1) 4: Das Gerät erfüllt die Schutzanforderungen nach EN 55024 und EN 55022 Klasse B.
  • Page 137: Aanvullende Kennisgeving Regelgeving

    Afhankelijk van de configuratie van uw computer en het land of de regio waar de computer werd gekocht, ontvangt u mogelijk extra afgedrukte regelgevende meldingen. Alle kennisgevingen zijn in elektronisch formaat beschikbaar op de website van Lenovo Support. Ga voor toegang tot de elektronische exemplaren van de documentatie naar http://www.lenovo.com/support en klik op User Guides &...
  • Page 138 ThinkStation Handboek voor de gebruiker...
  • Page 139: Bijlage C. Weee- En Recyclinginformatie

    Ga naar http://www.lenovo.com/recycling voor meer informatie over WEEE. Recyclinginformatie Lenovo moedigt eigenaren van IT-apparatuur aan om hun apparatuur, wanneer deze niet meer nodig is, op een verantwoorde manier te laten recyclen. Lenovo heeft diverse programma's en services om eigenaren van apparatuur te assisteren bij het hergebruik van de IT-producten.
  • Page 140: Recyclinginformatie Voor Brazilië

    Gebruikte lithiumbatterijen uit een Lenovo-computer weggooien Er bevindt zich een kleine ronde batterij op de systeemplaat van uw Lenovo-computer om de klok van de computer bij te houden wanneer de computer uit staat of de stekker niet in het stopcontact zit. Als u deze batterij wilt vervangen door een nieuwe, moet u contact opnemen met uw verkooppunt of met een door Lenovo geboden herstelservice.
  • Page 141: Informatie Over Het Recyclen Van Batterijen Voor Taiwan

    Deelname van gebruikers is belangrijk om de mogelijke gevolgen van batterijen en accu's voor het milieu en de volksgezondheid tengevolge van de mogelijke aanwezigheid van gevaarlijke bestanddelen tot een minimum te beperken. Voor de juiste manier van verzamelen en verwerken gaat u naar: http://www.lenovo.com/recycling Bijlage C. WEEE- en recyclinginformatie...
  • Page 142 ThinkStation Handboek voor de gebruiker...
  • Page 143: Bijlage D. Informatie Over Energy Star-Modellen

    Lenovo is er trots op dat het de klant producten kan leveren die voldoen aan de ENERGY STAR-vereisten. Uit tests is gebleken dat bepaalde modellen van de volgende machinetypen op het moment van fabricage voldoen aan de eisen die ENERGY STAR stelt aan computers: 3688, 3690, 3691, 3693 en 3695.
  • Page 144 ThinkStation Handboek voor de gebruiker...
  • Page 145: Bijlage E. Ek Bilgiler

    Bijlage E. Ek Bilgiler 1. İmalatçı ya da ithalatçı firmaya ilişkin bilgiler: Ürünün ithalatçı firması, Lenovo Technology B.V. Merkezi Hollanda Türkiye İstanbul Şubesi’dir. Adresi ve telefonu şöyledir: Uner Plaza Eski Üsküdar Yolu Erkut Sokak. No: 4 / 1 Kat: 3 Kozyatağı...
  • Page 146 13. İthal edilmiş mallarda, yurt dışındaki üretici firmanın unvanı ve açık adresi ile diğer erişim bilgileri (telefon, telefaks ve e-posta vb.): Lenovo (Singapore) Pte. Ltd. 151 Lorong Chuan No: 02-01 New Tech Park Singapore, 556741...
  • Page 147: Bijlage F. Servis Istasyonlari

    Faks no: 312 426 72 30 Meteksan Sistem ve Bilgisayar Teknolojileri A.Ş. Adresi: Oğuzlar Mah. 34 Sokak No: 14 Balgat Ankara Posta kodu: 06520 Web Adresi: http://www.destek.as/ Telefon: 312 295 21 28 Faks no: 312 295 21 20 © Copyright Lenovo 2012...
  • Page 148 Probil Bilgi İşlem Destek ve Dan.San. ve Tic. A.Ş. Adresi: Teknoloji Geliştirme Bölgesi, ODTÜ Ofis Bina, Batı Cephe A-1 ODTÜ / Ankara Posta kodu: 06531 Web Adresi: http://www.probil.com.tr/ Telefon: 312 210 18 08 Faks no: 312 210 18 05 ANTALYA Bilser Bilgi İşlem Tic.
  • Page 149 ERZİNCAN Erzincan Bigisayar Adresi: Hükümet Caddesi, No:33/1 Erzincan Web Adresi: http://www.erzincanbilgisayar.com/ Telefon: 446 223 89 87 Faks no: 446 224 24 34 ERZURUM Şark Bilgisayar Elektronik San. ve Tic. Ltd. Şti. Adresi: Yukarı Mumcu Caddesi, No:9 Erzurum Posta kodu: 25100 Web Adresi: http://www.sarkbil.com.tr/ Telefon: 442 234 21 02 / 04 Faks no: 442 218 21 07...
  • Page 150 IĞDIR Ebru Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Adresi: Atatürk Caddesi, No:261 Iğdır Posta kodu: 76000 Web Adresi: http://www.ebruelektronik.com/ Telefon: 476 227 76 66 / 476 227 08 43 / 476 227 08 44 Faks no: 476 227 76 66 İSTANBUL Bilgi Birikim Sistemleri Elktr. ve Bilg. Endüstrisi Müh.
  • Page 151 Novatek Bilgisayar Sistemleri San.ve Tic.Ltd. Şti. Adresi: Raşit Rıza Sokak, Yıldırım İş Hanı, No: 1 Kat: 1 Mecidiyeköy İstanbul Posta Kodu: 80300 Web Adresi: http://www.novateknoloji.com/ Telefon: 212 356 75 77 Faks no: 212 356 75 88 Peritus Bilgisayar Sist. Dış Tic.San.Ltd. Şti. Adresi: Ziverbey Eğitim Mahallesi, Poyraz Sokak, Sadıkoğlu İş...
  • Page 152 IBM Türk Ltd. Şti. Adresi: Ankara Asfaltı No: 7 Bayraklı İzmir Web Adresi: http://www.tr.ibm.com/ Telefon: 232 462 27 00 Faks no: 232 486 69 23 Probil Bilgi İşlem Destek ve Dan.San. ve Tic. A.Ş. Adresi: Şair Eşref Bulvarı, Huzur İşhanı, No:27/2 Kat:2 Alsancak İzmir Posta kodu: 35210 Web Adresi: http://www.probil.com.tr/...
  • Page 153 ŞANLIURFA Bilban Bilgisayar Eğitim Tic. San. Ltd. Şti. Adresi: Kızılay İşhanı, Kat:1-2 Şanlıurfa Web Adresi: http://www.bilban.com.tr/ Telefon: 414 215 05 52 Faks no: 414 212 22 12 TRABZON IBM Türk Ltd. Şti. Adresi: Kahramanmaraş Cad. İpekyolu İş Merk. Kat:4 No: 7 Trabzon Web Adresi: http://www.tr.ibm.com/ Telefon: 362 230 88 52 Faks no: 362 230 88 52...
  • Page 154 ThinkStation Handboek voor de gebruiker...
  • Page 155: Trefwoordenregister

    BIOS flashen verwijderen het BIOS, bijwerken (flashen) 89–90 computerkap, terugplaatsen hulp aanvragen voltooien van installatie en service Customer Support Center informatie diagnose, probleemoplossing aanvragen diagnoseprogramma gebruiken bronnen DisplayPort-aansluiting garantie documentatie gebruiken veiligheid veiligheidsvoorschriften installeren © Copyright Lenovo 2012...
  • Page 156 Rescue and Recovery kennisgevingen werkgebied, Rescue and Recovery koelelement en ventilator vervangen schoonmaken van optische muis Lenovo Solution Center selecteren Lenovo ThinkVantage Tools opstartapparaat Lenovo Welcome 6, 117 tijdelijk opstartapparaat luidspreker vervangen seriële poort...
  • Page 157 Beheerder instellen, wijzigen, wissen overwegingen Power-On Password wachtwoorden vergeten wissen wachtwoorden gebruiken werkgebied van Rescue and Recovery werkgebied, Rescue and Recovery wijzigen opstartvolgorde apparaten wachtwoord wissen van wachtwoord zelftest (power-on self-test, POST) © Copyright Lenovo 2012...
  • Page 158 ThinkStation Handboek voor de gebruiker...

Table of Contents