Lenovo ThinkCentre A85 Vodič Za Korisnike
Lenovo ThinkCentre A85 Vodič Za Korisnike

Lenovo ThinkCentre A85 Vodič Za Korisnike

Vrste uređaja: 0041, 0107, 0163 i 7543
Hide thumbs Also See for ThinkCentre A85:
Table of Contents

Advertisement

ThinkCentre
Vodič za korisnike
Vrste uređaja: 0041, 0107, 0163 i 7543

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for Lenovo ThinkCentre A85

  • Page 1 ThinkCentre Vodič za korisnike Vrste uređaja: 0041, 0107, 0163 i 7543...
  • Page 3 ThinkCentre Vodič za korisnike Vrste uređaja: 0041, 0107, 0163 i 7543...
  • Page 4 Prvo izdanje (Studeni 2010) © Copyright Lenovo 2010. Proizvodi, podaci, računalni softver i usluge tvrtke Lenovo razvijeni su isključivo o privatnom trošku i prodaju se državnim tijelima kao komercijalni artikli prema definiciji 48. članka pravilnika saveznih propisa, stavak 2.101s ograničenim pravima korištenja, reprodukcije i otkrivanja.
  • Page 5: Table Of Contents

    Dijagnostički programi... . (čišćenje CMOS-a) ... Lenovo ThinkVantage Toolbox ..PC-Doctor za DOS ...
  • Page 6 Lenovo ThinkVantage Tools ..Napomena za televizijski izlaz ..Lenovo Welcome ... . Europska CE oznaka o usklađenosti ..
  • Page 7: Važne Sigurnosne Informacije

    Čitanje i razumijevanje tih sigurnosnih informacija smanjuje rizik od osobnih ozljeda ili šteta na proizvodu. Ako više nemate primjerak vodiča ThinkCentre Safety and Warranty Guide, možete ga nabaviti u PDF verziji ® na web-mjestu za podršku tvrtke Lenovo na adresi: http://www.lenovo.com/support © Copyright Lenovo 2010...
  • Page 8 ThinkCentre Vodič za korisnike...
  • Page 9: Poglavlje 1. Pregled Proizvoda

    Poglavlje 1. Pregled proizvoda Ovo poglavlje sadrži informacije o komponentama računala, specifikacijama, softverskim programima tvrtke Lenovo, smještaju dijelova, komponenti i priključnica na glavnoj ploči, te o internim pogonima. Ovo poglavlje sadrži informacije o sljedećim temama: • “Značajke” na str. 1: ovaj odlomak sadrži informacije o značajkama računala.
  • Page 10 • Konektori za slušalice i mikrofon na prednjoj ploči • Konektori audio line-in, audio line-out i konektor za mikrofon na stražnjoj ploči • Interni zvučnik (dostupan u nekim modelima) Povezivanje 10/100/1000 Mbps integrirani Ethernet kontroler Funkcije upravljanja sistemom • Mogućnost spremanja rezultata samotestiranja hardvera pri uključivanju (POST) •...
  • Page 11: Specifikacije

    Specifikacije Ovaj odjeljak ispisuje fizičke specifikacije za vaše računalo. Kompatibilnost navedenih operacijskih sustava certificirana je ili testirana u trenutku izdavanja ove publikacije. Lenovo može nakon objavljivanja priručnika označiti i druge operacijske sustave kao kompatibilne s računalom. Popis se može mijenjati. Da biste saznali je li certificirana ili testirana kompatibilnost nekog operacijskog sustava, pogledajte web-mjesto dobavljača operacijskog sustava.
  • Page 12: Pregled Softvera

    Ovaj odjeljak sadrži informacije o softveru koji dolazi s vašim Windows operativnim sistemom. Softver koji dostavlja Lenovo Lenovo dostavlja sljedeće softverske programe, koji vam pomažu u poboljšanju produktivnosti i smanjenju troškova održavanja vašeg računala. Softverski programi koji se isporučuju s računalom zavise o tipu modela i predinstaliranom operativnom sistemu.
  • Page 13 ® Program Lenovo ThinkVantage Tools omogućuje vam jednostavan pristup informacijama i različitim alatima koji vam pomažu u ostvarivanju sigurnijeg i lakšeg rada. Za još informacija, pogledajte “Lenovo ThinkVantage Tools” na str. 59. Lenovo Welcome Program Lenovo Welcome vas upoznaje s nekim inovativnim ugrađenim funkcijama Lenova i vodi vas kroz nekoliko važnih zadataka postavljanja te vam tako pomaže da na najbolji mogući način koristite vaše...
  • Page 14: Lokacije

    Pogledajte “Folder Online Books” na str. 59 za više informacija o pristupu i pregledu publikacija. Antivirusni softver Vaše računalo dolazi s antivirusnim softverom koji možete koristiti za otkrivanje i eliminiranje virusa. Lenovo dostavlja punu verziju antivirusnog softvera na vašem računalu, za besplatno, 30-dnevno korištenje. Nakon 30 dana, morate obnoviti licencu da bi nastavili primati ažuriranja antivirusnog programa.
  • Page 15: Lociranje Konektora I Dijelova Na Stražnjoj Strani Računala

    Indikator aktivnosti tvrdog diska USB konektor Indikator napajanja Konektor slušalica Prekidač napajanja Konektor za mikrofon Gumb za otvaranje/zatvaranje optičkog pogona USB konektor Lociranje konektora i dijelova na stražnjoj strani računala Slika 2 “Lokacije stražnjih konektora i dijelova” na str. 7 pokazuje smještaj konektora i dijelova na stražnjoj strani računala.
  • Page 16: Lociranje Komponenti

    Konektor Opis Audio line-in konektor Koristi se za primanje audiosignala iz vanjskog audiouređaja, kao što je stereosustav. Kada priključite vanjski audiouređaj, kabel povezuje audio line-out konektor uređaja i audio line-in konektor na računalu. Audio line-out konektor Koristi se za slanje audio signala iz računala na eksterne uređaje, kao što su stereo zvučnici s vlastitim napajanjem (zvučnici s ugrađenim pojačalima), slušalice, multimedijske tipkovnice ili audio line-in konektor na stereo sistemu ili drugom eksternom uređaju za snimanje.
  • Page 17 Slika 3. Lokacije komponenti Sklop hladnjaka i ventilatora Tvrdi disk Memorijski moduli (2) Sistemska ploča Prednji okvir Sklop stražnjeg ventilatora Poglavlje 1. Pregled proizvoda...
  • Page 18: Lociranje Dijelova Na Sistemskoj Ploči

    Optički pogon (dostupan na nekim modelima) Sklop napajanja Lociranje dijelova na sistemskoj ploči Slika 4 “Lokacije dijelova na sistemskoj ploči” na str. 10 pokazuje smještaj dijelova na sistemskoj ploči. Slika 4. Lokacije dijelova na sistemskoj ploči 4-pinski naponski konektor Kratkospojnik za čišćenje CMOS-a (Complementary Metal Semiconductor)/obnavljanje Mikroprocesor Preklopni konektor za otvaranje poklopca (naziva se i...
  • Page 19 medija. Interni pogoni se instaliraju u ležišta. U ovom priručniku se ležišta nazivaju ležište 1, ležište 2 i tako dalje. Kad instalirate ili zamjenjujete interni pogon, morate zapisati koji tip i veličinu pogona možete instalirati u svako ležište i ispravno spojiti kablove. Pogledajte odgovarajući odlomak u Poglavlje 2 “Instaliranje ili zamjena hardvera”...
  • Page 20 ThinkCentre Vodič za korisnike...
  • Page 21: Poglavlje 2. Instaliranje Ili Zamjena Hardvera

    Ovo poglavlje sadrži upute za instaliranje ili zamjenu hardvera na vašem računalu. Sposobnosti vašeg računala možete proširiti dodavanjem memorijskih modula, PCI kartica ili pogona. Napomene: 1. Koristite samo dijelove koje isporučuje Lenovo. 2. Kod instaliranja ili zamjene neke opcije upotrijebite odgovarajuće upute, zajedno s uputama koje ste dobili s opcijom.
  • Page 22: Uklanjanje Poklopca Računala

    Nemojte otvarati računalo niti pokušavati bilo što popravljati prije no što pročitate “Važne informacije o sigurnosti” u priručniku ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo koji se isporučuje s računalom. Da biste nabavili primjerak priručnika ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo, posjetite web-mjesto: http://www.lenovo.com/support Ovaj odlomak sadrži upute za uklanjanje poklopca računala. OPREZ: Isključite računalo i pričekajte tri do pet minuta da se računalo ohladi prije uklanjanja njegovog...
  • Page 23: Uklanjanje I Zamjena Prednjeg Okvira

    ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo koji se isporučuje s računalom. Da biste nabavili primjerak priručnika ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo, posjetite web-mjesto: http://www.lenovo.com/support Ovaj odlomak sadrži upute za uklanjanje i ponovno postavljanje prednjeg okvira. Da biste uklonili i ponovno postavili prednji okvir, učinite sljedeće: 1.
  • Page 24: Instaliranje Ili Zamjena Pci Kartice

    ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo koji se isporučuje s računalom. Da biste nabavili primjerak priručnika ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo, posjetite web-mjesto: http://www.lenovo.com/support Ovaj odlomak sadrži upute za instaliranje ili zamjenu PCI kartice. Vaše računalo ima jednu standardnu priključnicu za PCI karticu, dvije priključnice za PCI Express x1 kartice i jednu priključnicu za PCI Express x16 grafičku karticu.
  • Page 25 3. Na stražnjoj strani računala odvrnite vijak koji učvršćuje ručicu PCI kartice. Slika 9. Uklanjanje vijka koji učvršćuje ručicu PCI kartice Poglavlje 2. Instaliranje ili zamjena hardvera...
  • Page 26 4. Napravite jedno od sljedećeg: • Ako zamjenjujete PCI karticu, otvorite ručicu kartice i uklonite staru karticu koja je trenutno instalirana kao što je prikazano na slici Slika 10 “Uklanjanje PCI kartice” na str. 18. Napomena: Ako je PCI kartica pričvršćena držačem , pritisnite zasun držača da otpustite PCI karticu.
  • Page 27: Postavljanje Ili Zamjena Memorijskog Modula

    ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo koji se isporučuje s računalom. Da biste nabavili primjerak priručnika ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo, posjetite web-mjesto: http://www.lenovo.com/support Ovaj odlomak sadrži upute za instaliranje ili zamjenu memorijskog modula. Računalo ima četiri memorijska utora za instalaciju ili zamjenu modula DDR3 DIMM koji osiguravaju maksimalno 16 GB sistemske memorije.
  • Page 28 3. Položite računalo na njegovu bočnu stranu radi lakšeg pristupa do sistemske ploče. 4. Locirajte memorijske priključnice na sistemskoj ploči. Pogledajte “Lociranje dijelova na sistemskoj ploči” na str. 10. 5. Uklonite sve dijelove i isključite sve kabele koji ometaju pristup memorijskim utorima. 6.
  • Page 29: Zamjena Baterije

    ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo koji se isporučuje s računalom. Da biste nabavili primjerak priručnika ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo, posjetite web-mjesto: http://www.lenovo.com/support Računalo ima posebnu vrstu memorije koja održava datum, vrijeme i konfiguracijske informacije za ugrađene značajke.
  • Page 30: Zamjena Sklopa Napajanja

    ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo koji se isporučuje s računalom. Da biste nabavili primjerak priručnika ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo, posjetite web-mjesto: http://www.lenovo.com/support Ovaj odlomak sadrži upute za zamjenu sklopa napajanja. Iako u računalu nema pokretnih dijelova kada isključite kabel napajanja, sljedeća su upozorenja nužna radi vaše sigurnosti i odgovarajućeg certifikata tvrtke Underwriters Laboratories (UL).
  • Page 31 OPASNOST Opasni pomični dijelovi. Ne približavajte prste ili druge dijelove tijela. OPREZ: Nikada ne uklanjajte poklopac napajanja ili bilo koji dio koji ima sljedeću naljepnicu. Unutar svake komponente na kojoj se nalazi ovakva naljepnica su prisutne rizične razine napona, električnog toka i energije. Unutar tih komponenti nema dijelova koji se mogu servisirati. Ako sumnjate da postoji problem s nekim od tih dijelova, obratite se tehničaru u servisu.
  • Page 32 4. Položite računalo na bok i odvrnite četiri vijka koji učvršćuju sklop napajanja. Zatim izvucite sklop napajanja s prednje strane kućišta. Slika 17. Uklanjanje vijaka koji drže sklop dovoda napajanja 5. Zakrenite sklop napajanja kako je prikazano, a zatim ga podignite da biste ga izvadili iz kućišta. Slika 18.
  • Page 33: Zamjena Sklopa Hladnjaka I Ventilatora

    8. Postavite četiri vijka koji učvršćuju dovod napajanja. Napomena: Koristite samo vijke koje isporučuje Lenovo. 9. Povežite kabele novog sklopa napajanja sa svim pogonima i sistemskom pločom. Pogledajte “Lociranje dijelova na sistemskoj ploči” na str. 10.
  • Page 34 7. Slijedite ovaj redoslijed da biste odvrnuli četiri vijka koji pričvršćuju sklop hladnjaka i ventilatora za sistemsku ploču: a. Djelomično odvrnite vijak , zatim u potpunosti odvrnite vijak , a potom u potpunosti odvrnite vijak b. Djelomično odvrnite vijak , zatim u potpunosti odvrnite vijak , a potom u potpunosti odvrnite vijak Napomena: Pažljivo uklonite četiri vijka sa sistemske ploče da izbjegnete njeno oštećivanje.
  • Page 35: Zamjena Mikroprocesora

    Nemojte otvarati računalo niti pokušavati bilo što popravljati prije no što pročitate “Važne informacije o sigurnosti” u priručniku ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo koji se isporučuje s računalom. Da biste nabavili primjerak priručnika ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo, posjetite web-mjesto: http://www.lenovo.com/support Ovaj odlomak sadrži upute za zamjenu mikroprocesora. OPREZ: Hladnjak i mikroprocesor mogu biti vrlo vrući.
  • Page 36 5. Podignite mikroprocesor ravno prema gore i izvucite ga iz njegova utora kao što je prikazano na slici Slika 21 “Uklanjanje mikroprocesora” na str. 28. Napomene: a. Vaš mikroprocesor i utičnica možda izgledaju drukčije od ovih na slici. b. Zabilježite smjer mikroprocesora u utičnici. Možete potražiti mali trokut u jednom uglu mikroprocesora ili zabilježiti smjer ureza na mikroprocesoru.
  • Page 37: Zamjena Optičkog Pogona

    ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo koji se isporučuje s računalom. Da biste nabavili primjerak priručnika ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo, posjetite web-mjesto: http://www.lenovo.com/support Ovaj odlomak sadrži upute za zamjenu optičkog pogona. Da biste zamijenili optički pogon, učinite sljedeće: 1.
  • Page 38 6. Gurnite novi optički pogon u ležište pogona s prednje strane i poravnajte rupe vijaka na njemu s odgovarajućim rupama u ležištu pogona. Potom pomoću triju vijaka učvrstite novi optički pogon. Slika 23. Instaliranje optičkog pogona 7. Povežite jedan kraj signalnog kabela sa stražnjom stranom novog optičkog pogona, a drugi kraj s raspoloživim SATA konektorom na sistemskoj ploči.
  • Page 39: Zamjena Pogona Tvrdog Diska

    ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo koji se isporučuje s računalom. Da biste nabavili primjerak priručnika ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo, posjetite web-mjesto: http://www.lenovo.com/support Ovaj odlomak sadrži upute za zamjenu pogona tvrdog diska. Da biste zamijenili tvrdi disk, učinite sljedeće: 1.
  • Page 40 6. Gurnite novi tvrdi disk u ležište pogona tvrdog diska i poravnajte rupe za vijke na njemu s odgovarajućim rupama u ležištu pogona. Potom pomoću četiriju vijaka učvrstite novi tvrdi disk. Slika 26. Instaliranje pogona tvrdog diska 7. Povežite jedan kraj signalnog kabela sa stražnjom stranom novog tvrdog diska, a drugi kraj s raspoloživim SATA konektorom na sistemskoj ploči.
  • Page 41: Zamjena Čitača Kartica

    ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo koji se isporučuje s računalom. Da biste nabavili primjerak priručnika ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo, posjetite web-mjesto: http://www.lenovo.com/support Ovo poglavlje sadrži upute za zamjenu čitača kartica. Napomena: Čitač kartica je dostupan samo na nekim modelima.
  • Page 42: Zamjena Prednjeg Audio I Usb Sklopa

    ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo koji se isporučuje s računalom. Da biste nabavili primjerak priručnika ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo, posjetite web-mjesto: http://www.lenovo.com/support Ovo poglavlje sadrži upute za zamjenu prednjeg audio i USB sklopa. Za zamjenu prednjeg audio i USB sklopa napravite sljedeće: 1.
  • Page 43: Zamjena Stražnjeg Sklopa Ventilatora

    ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo koji se isporučuje s računalom. Da biste nabavili primjerak priručnika ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo, posjetite web-mjesto: http://www.lenovo.com/support Ovo poglavlje sadrži upute za zamjenu sklopa stražnjeg ventilatora. Da zamijenite sklop stražnjeg ventilatora, napravite sljedeće: 1.
  • Page 44: Zamjena Tipkovnice

    Nemojte otvarati računalo niti pokušavati bilo što popravljati prije no što pročitate “Važne informacije o sigurnosti” u priručniku ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo koji se isporučuje s računalom. Da biste nabavili primjerak priručnika ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo, posjetite web-mjesto: http://www.lenovo.com/support Ovaj odlomak sadrži upute za zamjenu tipkovnice. Za zamjenu tipkovnice napravite sljedeće: 1.
  • Page 45: Zamjena Miša

    Nemojte otvarati računalo niti pokušavati bilo što popravljati prije no što pročitate “Važne informacije o sigurnosti” u priručniku ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo koji se isporučuje s računalom. Da biste nabavili primjerak priručnika ThinkCentre Vodič za sigurnost i jamstvo, posjetite web-mjesto: http://www.lenovo.com/support Ovaj odlomak sadrži upute za zamjenu miša. Za zamjenu miša napravite sljedeće: 1.
  • Page 46: Dovršetak Zamjene Dijelova

    4. Spojite novog miša na odgovarajući konektor na računalu. Miš može biti povezan s PS/2 konektorom za miš ili USB konektorom . Ovisno o tome gdje želite povezati miš, pogledajte odjeljak “Lociranje konektora, kontrola i indikatora na prednjoj strani računala” na str. 6 ili “Lociranje konektora i dijelova na stražnjoj strani računala”...
  • Page 47: Dobivanje Pogonitelja Uređaja

    Setup Utility programu. Pogledajte Poglavlje 4 “Upotreba Setup Utility programa” na str. 49. Napomena: U većem dijelu svijeta Lenovo zahtijeva vraćanje pokvarenih korisnički zamjenjivih jedinica (CRU-ova). Informacije o tome ćete dobiti s novim CRU-om ili će one doći nekoliko dana nakon što stigne novi CRU.
  • Page 48: Osnovne Sigurnosne Značajke

    Brava na kablu također zaključava i poklopac računala. Pogledajte Slika 35 “Instaliranje integrirane kabelske brave” na str. 40. To je isti tip brave kakav se koristi na mnogim prijenosnim računalima. Integrirani lokot za kabel možete naručiti od tvrtke Lenovo tako da upišete Kensington na web-mjestu: http://www.lenovo.com/support Napomena: Pazite da integrirana kabelska brava koju postavljate ne smeta ostalim kablovima na računalu.
  • Page 49: Lokot

    Lokot Vaše računalo je opremljeno s kvačicom za lokot tako da se poklopac ne može ukloniti kad je lokot postavljen. Slika 36. Instaliranje lokota Zaštita lozinkom Da biste spriječili neovlašteno korištenje računala, možete postaviti lozinku pomoću programa Setup Utility. Kad uključite računalo, zatražit će se da unesete lozinku. Računalo ne možete koristiti dok ne upišete valjanu lozinku.
  • Page 50 8. Uključite računalo i pričekajte otprilike 10 sekundi. Zatim, isključite računalo držeći prekidač otprilike pet sekundi. 9. Ponovite korake 1 do 4. 10. Postavite CMOS/Recovery spojnik natrag u standardni položaj (pinovi 1 i 2). 11. Ponovno instalirajte sve dijelove koje ste izvadili i povežite sve kabele koje ste isključili. 12.
  • Page 51: Copyright Lenovo 2010

    Lenovo ThinkVantage Tools zasjenjena, to znači da prije omogućavanja njenih značajki trebate ručno instalirati program Rescue and Recovery. Za instalaciju programa Rescue and Recovery učinite sljedeće: a. kliknite Start ➙ All Programs (Svi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools (Alati Lenovo ThinkVantage), a zatim dvokliknite Enhanced Backup and Restore (Poboljšano sigurnosno kopiranje i vraćanje).
  • Page 52: Upotreba Medija Za Obnavljanje

    Da biste stvorili medije za oporavak u operacijskom sustavu Windows 7, kliknite Start ➙ All Programs ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Factory Recovery Disks (Start – Svi programi – Lenovo ThinkVantage Tools – Tvornički diskovi za oporavak). Zatim slijedite upute na ekranu.
  • Page 53: Izvođenje Obnavljanja

    1. Na radnoj površini sustava Windows kliknite Start ➙ All Programs (Svi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Enhanced Backup and Restore (Poboljšane sigurnosne kopije i vraćanje). Otvorit će se program Rescue and Recovery. 2. U glavnom prozoru programa Rescue and Recovery kliknite strelicu Launch advanced Rescue and Recovery (Pokreni napredno spašavanje i oporavak).
  • Page 54: Kreiranje I Korištenje Medija Za Spašavanje

    Za kreiranje medija za spašavanje na Windows 7, napravite sljedeće: 1. Na radnoj površini sustava Windows kliknite Start ➙ All Programs ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Enhanced Backup and Restore (Start – Svi programi – Lenovo ThinkVantage alati – Poboljšane sigurnosne kopije i vraćanje).
  • Page 55: Korištenje Medija Za Spašavanje

    Upravljački programi uređaja za tvornički instalirane uređaje nalaze se na tvrdom disku računala (obično na pogonu C:) u poddirektorijiu SWTOOLS\DRIVERS. Zadnji pogonitelji uređaja za tvornički instalirane uređaje su također dostupni na http://www.lenovo.com/support. Ostali pogonitelji uređaja su na softverskom mediju koji je došao s pojedinačnim uređajem.
  • Page 56: Rješavanje Problema Obnavljanja

    • U podmapi uređaja potražite datoteku SETUP.exe. Dvokliknite datoteku i slijedite upute na zaslonu da biste dovršili instalaciju. • U podmapi uređaja potražite datoteku README.txt ili neku drugu datoteku s ekstenzijom .txt. Ponekad se ova datoteka naziva i prema operativnom sistemu, na primjer WIN98.txt. TXT datoteka sadrži informacije o tome kako se instalira pogonitelj uređaja.
  • Page 57: Poglavlje 4. Upotreba Setup Utility Programa

    • Postavljanje lozinke za uključivanje • Postavljanje administratorske lozinke Nije potrebno postavljati nikakve lozinke da bi se računalo moglo koristiti. Međutim, upotreba lozinki poboljšava sigurnost računala. Ako odlučite da ćete postaviti lozinke, pročitajte sljedeća poglavlja. © Copyright Lenovo 2010...
  • Page 58: Razmatranja O Lozinkama

    Razmatranja o lozinkama Lozinka može biti bilo koja kombinacija do 16 (1 do 16) abecednih i numeričkih znakova. Zbog razloga sigurnosti je pametno koristiti jaku lozinku koja se ne može lako otkriti. Da bi se postavile jake lozinke trebate slijediti ove preporuke: Napomena: U lozinkama programa Setup Utility ne razlikuju se mala i velika slova.
  • Page 59: Izbor Uređaja Za Pokretanje

    SATA kontroler Kad je ova opcija postavljena na Onemogućeno, svi uređaji povezani sa SATA konektorima (kao što su pogon tvrdog diska ili optički pogon) onemogućeni su i neće se prikazivati u sistemskoj konfiguraciji. USB postav Koristite ovu opciju za postavljanje USB konektora. Da omogućite ili onemogućite uređaj, izvedite sljedeće: 1.
  • Page 60: Izlaz Iz Programa Setup Utility

    2. Odaberite Startup ➙ Primary Boot Sequence (Pokretanje – Primarni redoslijed pokretanja). Pročitajte informacije koje se prikazuju na desnoj strani ekrana. 3. Izaberite prvi uređaj za podizanje, drugi uređaj za podizanje itd. 4. Pritisnite Esc za povratak na Startup izbornik. Potom odaberite uređaje za Automatic Boot Sequence (Automatski redoslijed pokretanja) i Error Boot Sequence (Pogreška redoslijeda pokretanja).
  • Page 61: Poglavlje 5. Ažuriranje Sistemskih Programa

    Lenovo može raditi promjene i poboljšanja za POST i BIOS. Kad se ažuriranja objave, ona postanu dostupna kao datoteke za spuštanje na Lenovo Web stranici na http://www.lenovo.com. Upute za upotrebu ažuriranja POST-a i BIOS-a dostupne su u TXT datoteci koju ste dobili uz datoteke ažuriranja.
  • Page 62: Ažuriranje (Flashing) Bios-A Iz Operacijskog Sustava

    6. Slijedite upute na ekranu i završite ažuriranje. Nakon završetka ažuriranja, uklonite disk iz optičkog pogona. Ažuriranje (flashing) BIOS-a iz operacijskog sustava Napomena: Lenovo neprestano poboljšava svoja web-mjesta te je stoga njihov sadržaj podložan promjeni bez prethodne najave, uključujući sadržaj opisan u sljedećem postupku. Da biste ažurirali (flash) BIOS iz operacijskog sustava, učinite sljedeće: 1.
  • Page 63: Poglavlje 6. Otklanjanje Poteškoća I Dijagnostički Programi

    ThinkCentre Safety and Warranty Guide koji ste dobili s računalom. Najnovije brojeve telefona za servis i podršku te PDF verziju ThinkCentre Vodiča za sigurnost i jamstvo možete dobiti na web-mjestu za podršku tvrtke Lenovo na adresi: http://www.lenovo.com/support...
  • Page 64: Dijagnostički Programi

    Da biste pokrenuli program Lenovo ThinkVantage Toolbox u operacijskom sustavu Windows 7, kliknite Start ➙ All Programs ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ System Health and Diagnostics (Start – Svi programi – Alati Lenovo ThinkVantage – Zdravlje sustava i dijagnostika). Slijedite upute na ekranu.
  • Page 65: Čišćenje Optičkog Miša

    Izvođenje dijagnostičkog programa iz dijagnostičkog diska Ovaj odjeljak sadrži upute za izvođenje dijagnostičkog programa iz dijagnostičkog diska koji ste kreirali. Za izvođenje dijagnostičkog programa iz dijagnostičkog diska koji ste kreirali, napravite sljedeće: 1. Svakako isključite računalo. 2. Nekoliko puta pritisnite i otpustite F12 tipku dok uključujete računalo. Kad se otvori Izbornik uređaja za pokretanje, otpustite tipku F12.
  • Page 66 ThinkCentre Vodič za korisnike...
  • Page 67: Poglavlje 7. Dobivanje Informacija, Pomoći I Servisa

    • Lenovo ThinkVantage Toolbox • Password Manager • Power Manager • Product Recovery • Rescue and Recovery • System Update Da biste pristupili programu Lenovo ThinkVantage Tools, kliknite Start ➙ All Programs (Svi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools. © Copyright Lenovo 2010...
  • Page 68: Lenovo Welcome

    Dodatak A “Napomene” na str. 63. Web-mjesto tvrtke Lenovo (http://www.lenovo.com) Lenovo Web stranica sadrži informacije i servise koji vam pomažu u kupovini, nadogradnji i održavanju vašeg računala. Možete također napraviti sljedeće: • Kupiti desktop i notebook računala, monitore, projektore, nadogradnje i pribor za vaše računalo i vidjeti specijalne ponude.
  • Page 69: Upotreba Dokumentacije I Dijagnostičkih Programa

    Lenovo ili vaš prodavač izvršit će određene tehničke promjene (Engineering Changes, EC) prikladne za vaš hardver. Sljedeće stavke nisu pokrivene jamstvom: • Zamjena ili upotreba dijelova koje nije proizveo Lenovo ili Lenovo dijelova koji nisu pod jamstvom • Identifikacija izvora softverskih problema • Konfiguracija BIOS-a u sklopu instalacije ili nadogradnje •...
  • Page 70: Upotreba Ostalih Usluga

    Da bi odredili da li vaše računalo podliježe Međunarodnom jamstvenom servisu i da pogledate popis zemalja gdje je servis dostupan, otiđite na http://www.lenovo.com/support/, kliknite Warranty i slijedite upute na ekranu. Za tehničku pomoć kod instalacije ili za pitanja koja se odnose na Servisne pakete za vaš predinstalirani Microsoft Windows proizvod, pogledajte Microsoft Product Support Services Web stranicu na http://support.microsoft.com/directory ili možete kontaktirati Centar za podršku korisnicima.
  • Page 71: Dodatak A. Napomene

    Lenovo može imati patente ili molbe za patente koje su još u toku, a koji pokrivaju predmet o kojem se govori u ovom dokumentu. Posjedovanje ovog dokumenta ne daje vam nikakvu dozvolu za korištenje tih patenata.
  • Page 72: Napomena Za Televizijski Izlaz

    Macrovision Corporation. Rastavljanje je zabranjeno. Europska CE oznaka o usklađenosti Zaštitni znaci Lenovo, Lenovo logo, Rescue and Recovery, ThinkCentre i ThinkVantage su zaštitni znaci Lenova u Sjedinjenim Državama, drugim zemljama ili oboje. Microsoft i Windows zaštitni su znaci grupe Microsoft.
  • Page 73: Indeks

    Ethernet Ethernet konektor Lenovo centar za korisničku podršku Lenovo ThinkVantage Toolbox fizičke specifikacije Lenovo ThinkVantage Tools flashing BIOS-a Lenovo Web stranica Folder Online Books Lenovo Welcome...
  • Page 74 (POST) osnovno rješavanje problema serijski port otklanjanje poteškoća, dijagnostički programi servis dobivanje i pomoć Lenovo centar za korisničku podršku Paralelni port Setup Utility program PC-Doctor za DOS Setup Utility program, izlaz PCI kartica Setup Utility program, pokretanje...
  • Page 75 Setup Utility program uređaj za pokretanje privremeni, izbor redoslijed, promjena uređaji, rukovanje statičkiosjetljivim USB konektor usluge kupnja dodatnih ostale vanjske opcije, instaliranje važne sigurnosne informacije video podsistem Web stranica, Lenovo zamjena baterija čitač kartica hladnjak i ventilator mikroprocesor...
  • Page 76 ThinkCentre Vodič za korisnike...
  • Page 78 Broj dijela: 0A23336 Printed in USA (1P) P/N: 0A23336 *0A23336*...

Table of Contents