Lenovo J200 Hardware Manual

(dutch) hardware replacement guide

Advertisement

7816, 7817, 7818, 7819, 9686, 9687, 9688, 9689, 9690, 9691

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for Lenovo J200

  • Page 1 7816, 7817, 7818, 7819, 9686, 9687, 9688, 9689, 9690, 9691...
  • Page 3 Lenovo 3000...
  • Page 4 Opmerking Lees eerst de publicatie Veiligheid en garantie voor dit product en het gedeelte “Kennisgevingen”, op pagina 57 in dit boekje. Derde uitgave (september 2007) © Copyright Lenovo 2005, 2007. Gedeelten © Copyright IBM Corp. 2005.
  • Page 5: Table Of Contents

    Handelsmerken . . 58 Interne stations installeren . . 20 Stations aansluiten . . 24 Trefwoordenregister ..59 De batterij vervangen . . 27 © Lenovo 2005, 2007. Gedeelten © IBM Corp. 2005.
  • Page 6 Gids voor het installeren en vervangen van hardware...
  • Page 7: Figuren

    De kap van de computer weer aanbrengen Het koelelement verwijderen (bevestigd met Geïntegreerd kabelslot . . 53 een klem) . . 31 Oog voor hangslot . . 54 Het koelelement verwijderen (bevestigd met schroeven) . . 31 © Lenovo 2005, 2007. Gedeelten © IBM Corp. 2005.
  • Page 8 Gids voor het installeren en vervangen van hardware...
  • Page 9: Hoofdstuk 1. Belangrijke Veiligheidsvoorschriften

    Als u geen exemplaar meer hebt van de publicatie Veiligheid en garantie, kunt u er een downloaden vanaf de Support-website van Lenovo op http://www.lenovo.com/support. © Lenovo 2005, 2007. Gedeelten © IBM Corp. 2005.
  • Page 10 Gids voor het installeren en vervangen van hardware...
  • Page 11: Hoofdstuk 2. Overzicht

    Opmerking: Gebruik alleen onderdelen die door Lenovo zijn verstrekt. In deze gids vindt u instructies voor het installeren of vervangen van de volgende...
  • Page 12: Werken Met Apparaten Die Gevoelig Zijn Voor Statische Elektriciteit

    Werken met apparaten die gevoelig zijn voor statische elektriciteit Open de antistatische verpakking met het nieuwe onderdeel pas als het bescha- digde onderdeel uit de computer is verwijderd en u klaar bent om het nieuwe onderdeel te installeren. Statische elektriciteit is ongevaarlijk voor uzelf, maar kan leiden tot ernstige schade aan de onderdelen van de computer.
  • Page 13: De Plaats Van De Onderdelen

    De plaats van de onderdelen In dit hoofdstuk vindt u een aantal afbeeldingen die u helpen vast te stellen waar de diverse onderdelen van de computer zich bevinden. Knoppen en aansluitingen aan de voorkant van de computer In Figuur 1 ziet u waar de knoppen en aansluitingen zich aan de voorkant van de computer bevinden.
  • Page 14: Aansluitingen Aan De Achterkant Van De Computer

    Aansluitingen aan de achterkant van de computer In Figuur 2 ziet u waar de aansluitingen aan de achterkant van de computer zich bevinden. Sommige aansluitingen op de achterkant van de computer zijn voorzien van een kleurcode. Dit vergemakkelijkt de aansluiting van de kabels. Figuur 2.
  • Page 15 Aansluiting Beschrijving Muisaansluiting (stan- Hierop kunt u een muis, trackball of ander aanwijsapparaat daard) aansluiten dat een standaard-muisaansluiting heeft. Toetsenbordaansluiting Hierop kunt u een toetsenbord aansluiten dat een standaard- (standaard) toetsenbordaansluiting heeft. USB-poorten Hierop kunt u apparaten aansluiten waarvoor een USB-poort (Universal Serial Bus) vereist is, bijvoorbeeld een USB-toetsen- bord, -muis, -scanner of -printer.
  • Page 16: Componenten

    Componenten Hoe u de kap van de computer opent, leest u in “De kap verwijderen” op pagina In Figuur 3 kunt u zien waar de verschillende onderdelen zich bevinden. Figuur 3. De plaats van de verschillende componenten Ventilator en koelelement van Aansluitingen voor PCI- en PCI Express- processor kaarten...
  • Page 17: Onderdelen Op De Systeemplaat

    Onderdelen op de systeemplaat De systeemplaat, ook wel het moederbord genoemd, is de hoofdprintplaat in de computer. De systeemplaat zorgt voor de uitvoering van alle basisfuncties en ondersteunt daarnaast een verscheidenheid aan apparaten. Uw computer is uitge- rust met een van de drie typen systeemplaten die in de volgende afbeeldingen te zien zijn.
  • Page 18 In Figuur 5 ziet u de plaats van de onderdelen op de systeemplaat van bepaalde computermodellen. Figuur 5. Plaats van de onderdelen op de systeemplaat Microprocessor en koelelement USB-poorten vooraan (2) Ventilatoraansluiting voor Seriële poort (COM) microprocessor Geheugenaansluiting 1 LEO-aansluiting Geheugenaansluiting 2 CD-IN-aansluiting Voedingsaansluiting...
  • Page 19 In Figuur 6 ziet u de plaats van de onderdelen op de systeemplaat van bepaalde computermodellen. Figuur 6. Plaats van de onderdelen op de systeemplaat Microprocessor en koelelement Aansluiting frontplaat Ventilatoraansluiting voor microp- Voedingsaansluiting ventilator rocessor Geheugenaansluiting 1 USB-poorten vooraan (2) Geheugenaansluiting 2 Seriële poort (COM) Geheugenaansluiting 3...
  • Page 20 Gids voor het installeren en vervangen van hardware...
  • Page 21: Hoofdstuk 3. Opties Installeren En Hardware Vervangen

    U kunt de publicatie Veiligheid en garantie downloaden vanaf de Support- website op http://www.lenovo.com/support/. Opmerking: Gebruik alleen onderdelen die door Lenovo zijn verstrekt. Externe apparaten installeren U kunt externe luidsprekers, een printer of een scanner op uw computer aanslui- ten.
  • Page 22: De Frontplaat Verwijderen En Weer Aanbrengen

    6. Druk op de ontgrendelknop voor de kap die zich aan de zijkant van de kap bevindt, schuif de kap naar achteren en neem hem weg. Figuur 7. De kap van de computer verwijderen De frontplaat verwijderen en weer aanbrengen U kunt als volgt de frontplaat verwijderen en weer aanbrengen: 1.
  • Page 23 2. Verwijder de frontplaat door de drie plastic lipjes aan de linkerkant los te maken en de frontplaat naar buiten te draaien. Zet de frontplaat voorzichtig terzijde, zonder de kabel voor de aan/uit-schakelaar en de LED’s te ontkoppe- len. Figuur 8. De frontplaat verwijderen 3.
  • Page 24: Interne Opties Installeren

    Interne opties installeren Belangrijk Lees “Werken met apparaten die gevoelig zijn voor statische elektriciteit” op pagina 4 voordat u de kap van de computer verwijdert. Geheugen geheugen De computer beschikt over twee of vier aansluitingen waarin u DDR2 DIMM’s (double data rate 2 dual inline memory modules) kunt plaatsen. In systeemplaten met twee aansluitingen kan maximaal 2,0 GB systeemgeheugen worden geïnstal- leerd.
  • Page 25: Pci-Adapters Installeren

    4. Zorg ervoor dat uitsparing 1 van de geheugenmodule lijnt met de punt 2 op de systeemplaat. Duw de geheugenmodule voorzichtig naar beneden tot de klemmetjes vastklikken. Figuur 10. De geheugenmodule op zijn plaats zetten Volgende stappen: v Als u met een andere optie wilt werken, gaat u naar het desbetreffende gedeelte.
  • Page 26 2. Druk aan de achterkant van de computer op de ontgrendelknop 1 om de adapterklem 2 te openen en verwijder het afdekplaatje van de adaptersleuf. . Figuur 11. De adapterklem openen Gids voor het installeren en vervangen van hardware...
  • Page 27 3. Haal de adapterkaart uit de antistatische verpakking. 4. Installeer de adapter in de juiste aansluiting op de systeemplaat. 5. Draai de kaartgrendel dicht om de adapterkaarten vast te zetten. Figuur 12. De adapterklem sluiten Volgende stappen: v Als u met een andere optie wilt werken, gaat u naar het desbetreffende gedeelte.
  • Page 28: Interne Stations Installeren

    Interne stations installeren In deze paragraaf leest u hoe u interne schijfstations kunt installeren. Interne stations zijn apparaten waar de computer gegevens opslaat die later weer kunnen worden gelezen. U kunt extra stations in de computer installeren om de opslagcapaciteit uit te breiden of om de computer geschikt te maken voor het lezen van andere typen media.
  • Page 29 In Figuur 13 kunt u zien waar de verschillende stationscompartimenten zich bevin- den. Figuur 13. Plaats van stationscompartimenten Hieronder ziet u een overzicht van het type en de afmetingen van de stations die in de verschillende compartimenten kunnen worden geïnstalleerd: 1 Compartiment 1 - Maximumhoogte: 43 mm v Optische-schijfstation zoals een CD- of (1,7 inch)
  • Page 30 Een station installeren in compartiment 1 of 2 Voer de volgende stappen uit om een station te installeren in compartiment 1 of 2: 1. Verwijder de kap van de computer. Zie “De kap verwijderen” op pagina 13. Gids voor het installeren en vervangen van hardware...
  • Page 31 2. Verwijder de frontplaat door de drie plastic lipjes aan de linkerkant los te maken en de frontplaat naar buiten te draaien. Zet de frontplaat voorzichtig terzijde, zonder de kabel voor de aan/uit-schakelaar en de LED’s te ontkoppe- len. Figuur 14. De plaats van de extra montagebeugel 3.
  • Page 32: Stations Aansluiten

    7. Bij een 5,25-inch station bevestigt u een montagebeugel aan de zijkant van het station. Figuur 15. Een montagebeugel installeren 8. Als u een 3,5-inch station installeert, moet u een zg. ″Universal Adapter Bracket 5.25 to 3.5-inch″ gebruiken. Deze ″Universal Adapter Bracket, 5.25 to 3.5-inch″...
  • Page 33 Het eerste optische-schijfstation aansluiten 1. Voor een station zijn twee kabels nodig: een voedingskabel om aan te sluiten op de voedingseenheid en een signaalkabel om aan te sluiten op de systeem- plaat. 2. Zoek de signaalkabel met drie stekkers die is meegeleverd met de computer of het nieuwe station.
  • Page 34 2. Zoek een beschikbare SATA-aansluiting op de systeemplaat. Zie “Onderdelen op de systeemplaat” op pagina 9. 3. Sluit het ene uiteinde van de signaalkabel aan op het station en het andere uit- einde op een beschikbare SATA-aansluiting op de systeemplaat. Gids voor het installeren en vervangen van hardware...
  • Page 35: De Batterij Vervangen

    4. Zoek een van de extra vijfaderige voedingskabels op en sluit deze aan op het station. Figuur 19. Een serieel-ATA-station installeren Volgende stappen v Als u met een andere optie wilt werken, gaat u naar het desbetreffende gedeelte. v Ga naar Hoofdstuk 4, “Het vervangen van de onderdelen voltooien”, op pagina 51.
  • Page 36 Figuur 20. De batterij verwijderen Gids voor het installeren en vervangen van hardware...
  • Page 37: De Voedingseenheid Vervangen

    Veiligheid en garantie die bij de com- puter is geleverd. U kunt de publicatie Veiligheid en garantie downloaden vanaf de Support- website op http://www.lenovo.com/support/. In dit gedeelte vindt u instructies voor het vervangen van de voedingseenheid.
  • Page 38: Het Koelelement Vervangen

    6. Breng de vier schroeven aan waarmee de voedingseenheid wordt bevestigd. Opmerking: Gebruik alleen de schroeven die door Lenovo zijn verstrekt. 7. Sluit de de voedingskabels weer aan op de systeemplaat.
  • Page 39 4. Ontkoppel de kabel van de module met het koelelement en de ventilator van de systeemplaat. 5. Voer, afhankelijk van het koelelement dat u verwijdert, een van de volgende handelingen uit: a. Kantel de hendel om 1 zodat de klem van het koelelement vrij komt en maak de klem los van de plastic beugel.
  • Page 40 Opmerking: Het kan nodig zijn het koelelement voorzichtig te draaien om het los te maken van de microprocessor. 6. Haal de defecte module met het koelelement en de ventilator van de systeem- plaat. 7. Verwijder de plastic folie waarmee de ingevette kant van het nieuwe koel- element is afgedekt.
  • Page 41: Een Vaste-Schijfstation Vervangen

    Open de computer niet en probeer geen reparaties uit te voeren voordat u de “Belangrijke veiligheidsvoorschriften” hebt gelezen in de publicatie Veiligheid en garantie die bij de com- puter is geleverd. U kunt de publicatie Veiligheid en garantie downloaden vanaf de Support- website op http://www.lenovo.com/support/. Hoofdstuk 3. Opties installeren en hardware vervangen...
  • Page 42 In dit gedeelte vindt u instructies voor het vervangen van het vaste-schijfstation. Belangrijk Wanneer u een nieuw vasteschijfstation ontvangt, ontvangt u ook een set Herstelschijven. De set met de Herstelschijven stelt u in staat de inhoud van het vaste-schijfstation te herstellen tot dezelfde toestand als toen uw computer oorspronkelijk uit de fabriek kwam.
  • Page 43 7. Plaats het nieuwe vaste-schijfstation in de blauwe beugel door de beugel iets te verbuigen. Breng daarbij de pennen 1 tot en met 4 op één lijn met de gaten in het vaste-schijfstation. Zie Figuur 28. Raak de printplaat 5 aan de onderkant van het vaste-schijfstation niet aan.
  • Page 44: Een Optisch Station Vervangen

    Veiligheid en garantie die bij de com- puter is geleverd. U kunt de publicatie Veiligheid en garantie downloaden vanaf de Support- website op http://www.lenovo.com/support/. In dit gedeelte vindt u instructies voor het vervangen van het optische station.
  • Page 45 2. Verwijder de frontplaat door de drie plastic lipjes aan de linkerkant los te maken en de frontplaat naar buiten te draaien. Zet de frontplaat voorzichtig terzijde, zonder de kabel voor de aan/uit-schakelaar en de LED’s te ontkoppe- len. 3. Ontkoppel de signaal- en voedingskabels van de achterkant van het optische station.
  • Page 46 4. Druk op de blauwe ontgrendelknop en haal het optische-schijfstation aan de voorkant uit de computer. Figuur 30. Het optische station verwijderen 5. Verwijder de montagebeugel van het oude station en bevestig hem aan het nieuwe. Figuur 31. Montagebeugel voor het optische-schijfstation Gids voor het installeren en vervangen van hardware...
  • Page 47 6. Schuif het nieuwe optische station van de voorkant in het compartiment, totdat het station vastklikt. Figuur 32. Een nieuw station installeren 7. Sluit de signaalkabel en de voedingskabel aan op het station. 8. Als u de frontplaat weer wilt aanbrengen, houdt u de plastic nokjes aan de rechterkant van de frontplaat recht voor de overeenkomstige gaatjes in het chassis en vervolgens draait u de frontplaat naar binnen totdat de drie plastic nokjes aan de linkerkant vastklikken.
  • Page 48: Het Diskettestation Vervangen

    Veiligheid en garantie die bij de com- puter is geleverd. U kunt de publicatie Veiligheid en garantie downloaden vanaf de Support- website op http://www.lenovo.com/support/. In dit gedeelte vindt u instructies voor het vervangen van het diskettestation.
  • Page 49: Een Geheugenmodule Vervangen

    Veiligheid en garantie die bij de com- puter is geleverd. U kunt de publicatie Veiligheid en garantie downloaden vanaf de Support- website op http://www.lenovo.com/support/. In dit gedeelte vindt u instructies voor het vervangen van een geheugenmodule.
  • Page 50: Een Pci-Kaart Vervangen

    Veiligheid en garantie die bij de com- puter is geleverd. U kunt de publicatie Veiligheid en garantie downloaden vanaf de Support- website op http://www.lenovo.com/support/. In dit gedeelte vindt u instructies voor het vervangen van een PCI-kaart.
  • Page 51 2. Druk aan de achterkant van de computer op de ontgrendelknop 1 om de adapterklem 2 te openen en trek de kaart recht uit de aansluiting. Figuur 37. De PCI-adapter verwijderen Hoofdstuk 3. Opties installeren en hardware vervangen...
  • Page 52 3. Installeer de nieuwe kaart in dezelfde aansluiting. 4. Controleer of de kaart volledig in de aansluiting is geplaatst. 5. Sluit de grendel aan de achterkant van de computer, om de kaart vast te zetten. Figuur 38. Een nieuwe PCI-kaart installeren 6.
  • Page 53: De Ventilatoreenheid Vooraan Vervangen

    Veiligheid en garantie die bij de com- puter is geleverd. U kunt de publicatie Veiligheid en garantie downloaden vanaf de Support- website op http://www.lenovo.com/support/. In dit gedeelte vindt u instructies voor het vervangen van de ventilatoreenheid aan de voorkant van de computer.
  • Page 54: De Ventilatoreenheid Achteraan Vervangen

    Veiligheid en garantie die bij de com- puter is geleverd. U kunt de publicatie Veiligheid en garantie downloaden vanaf de Support- website op http://www.lenovo.com/support/. In dit gedeelte vindt u instructies voor het vervangen van de ventilatoreenheid aan de achterkant van de computer.
  • Page 55 3. Let goed op hoe de kabel van de achterste ventilatoreenheid is geleid. 4. Ontkoppel de kabel van de achterste ventilatoreenheid van de aansluiting op de systeemplaat. Zie “Onderdelen op de systeemplaat” op pagina 9. 5. Til de ventilatoreenheid uit het chassis. Figuur 41.
  • Page 56 7. Trek de uiteinden van de koppelingen helemaal door de gaatjes, totdat de ventilatoreenheid goed vastzit. Figuur 42. De ventilatoreenheid achteraan vervangen 8. Sluit de stekker van de achterste ventilatoreenheid aan op de desbetreffende aansluiting op de systeemplaat. 9. Ga naar Hoofdstuk 4, “Het vervangen van de onderdelen voltooien”, op pagina Gids voor het installeren en vervangen van hardware...
  • Page 57: Het Toetsenbord Vervangen

    Veiligheid en garantie die bij de com- puter is geleverd. U kunt de publicatie Veiligheid en garantie downloaden vanaf de Support- website op http://www.lenovo.com/support/. In dit gedeelte vindt u instructies voor het vervangen van het toetsenbord.
  • Page 58: De Muis Vervangen

    Veiligheid en garantie die bij de com- puter is geleverd. U kunt de publicatie Veiligheid en garantie downloaden vanaf de Support- website op http://www.lenovo.com/support/. In dit gedeelte vindt u instructies voor het vervangen van de muis.
  • Page 59: Hoofdstuk 4. Het Vervangen Van De Onderdelen Voltooien

    6. 6. Om de configuratie bij te werken, raadpleegt u ″Het programma BIOS Setup Utility starten″ in het Handboek voor de gebruiker. © Lenovo 2005, 2007. Gedeelten © IBM Corp. 2005.
  • Page 60: Stuurprogramma's

    Opmerking: In de meeste landen verlangt Lenovo dat de defecte CRU wordt gere- tourneerd. Informatie hierover vindt u bij de CRU, of ontvangt u enkele dagen nadat de CRU is afgeleverd. Stuurprogramma’s De stuurprogramma’s voor besturingssystemen die niet vooraf geïnstalleerd zijn, kunt u vinden op http://www.lenovo.com/support/ op Internet.
  • Page 61: Hoofdstuk 5. Beveiligingsvoorzieningen

    Dit is hetzelfde type slot dat ook voor veel notebook-computers wordt gebruikt. Kabelsloten kun- nen rechtstreeks bij Lenovo worden besteld. Ga naar http://www.lenovo.com/support/ en zoek op Kensington. Figuur 46. Geïntegreerd kabelslot © Lenovo 2005, 2007. Gedeelten © IBM Corp. 2005.
  • Page 62: Oog Voor Hangslot

    Een vergeten wachtwoord wissen (CMOS wissen) Dit gedeelte heeft betrekking op vergeten of verloren wachtwoorden. Meer infor- matie over dit onderwerp vindt u in het programma Lenovo Care. Een vergeten wachtwoord wissen: 1. Verwijder de kap van de computer. Zie “De kap verwijderen” op pagina 13.
  • Page 63 7. Zet de jumper voor CMOS Leegmaken/Herstellen terug in de standaardpositie (pennetje 1 en 2). 8. Plaats de kap van de computer terug en sluit het netsnoer aan. Zie Hoofd- stuk 4, “Het vervangen van de onderdelen voltooien”, op pagina 51. Hoofdstuk 5.
  • Page 64 Gids voor het installeren en vervangen van hardware...
  • Page 65: Bijlage. Kennisgevingen

    Bijlage. Kennisgevingen Mogelijk brengt Lenovo de in dit document genoemde producten, diensten of voorzieningen niet uit in alle landen. Neem contact op met uw plaatselijke Lenovo- vertegenwoordiger voor informatie over de producten en diensten die in uw regio beschikbaar zijn. Verwijzing in deze publicatie naar producten of diensten van Lenovo houdt niet in dat uitsluitend Lenovo-producten of -diensten gebruikt kun- nen worden.
  • Page 66: Kennisgeving Televisie-Uitvoer

    Macrovision Corporation is geautoriseerd. Reverse engineering en disassembly zijn verboden. Handelsmerken De volgende termen zijn handelsmerken van Lenovo in de Verenigde Staten en/of andere landen: Lenovo Lenovo Care...
  • Page 67: Trefwoordenregister

    5 geheugen DIMM’s (dual inline memory modules) 16 systeem 16 seriële poort 7 geheugenmodule installeren of vervangen 41 stations aansluiten 24 compartimenten 20 interne 20 specificaties 20 statische elektriciteit, voorzorg 4 © Lenovo 2005, 2007. Gedeelten © IBM Corp. 2005.
  • Page 68 stuurprogramma’s 52 systeemplaat onderdelen herkennen 9 plaats 9 poorten 9, 10 televisie-uitvoer, kennisgeving 58 toetsenbord vervangen 49 toetsenbordaansluiting 7 uitvoer televisie, kennisgeving 58 USB-aansluitingen 7 vaste-schijfstation vervangen 33 veiligheidsvoorschriften 1 ventilatoreenheid achteraan vervangen 46 ventilatoreenheid vooraan vervangen 45 vervangen batterij 27 koelelement 30 vaste-schijfstation 33 verwijderen, kap 13...
  • Page 70 Onderdeelnummer: 43C3160 Gedrukt in Nederland (1P) P/N: 43C3160...

This manual is also suitable for:

Hardware installation and replacement guide

Table of Contents