IBM THINKCENTRE 8141 Handboek Voor De Gebruiker

Ibm personal computer - computer desktop user manual
Hide thumbs Also See for THINKCENTRE 8141:
Table of Contents

Advertisement

Quick Links

ThinkCentre
Handboek voor de gebruiker
Types 8141, 8142, 8145
Types 8420, 8421, 8426
e
n t r
C e
in k
T h

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for IBM THINKCENTRE 8141

  • Page 1 ™ ThinkCentre Handboek voor de gebruiker Types 8141, 8142, 8145 Types 8420, 8421, 8426 n t r in k...
  • Page 3 ™ ThinkCentre Handboek voor de gebruiker Types 8141, 8142, 8145 Types 8420, 8421, 8426...
  • Page 4 Opmerking Lees eerst “Belangrijke veiligheidsinformatie” op pagina v en Bijlage D, “Kennisgevingen”, op pagina 43. Eerste uitgave (april 2004) © Copyright IBM Corp. 2004.
  • Page 5: Table Of Contents

    . xi Een tijdelijk opstartapparaat kiezen . De opstartvolgorde wijzigen . Het programma IBM BIOS Setup afsluiten . . xiii Bijlage A. Systeemprogramma’s bijwer- ken ....31 Systeemprogramma’s .
  • Page 6 Handboek voor de gebruiker...
  • Page 7: Belangrijke Veiligheidsinformatie

    Mocht u twijfels hebben over de conditie van een bepaalde component, gebruik het product dan niet. Neem contact op met het IBM Support Center of met de fabrikant van het product. U krijgt dan te horen hoe u het product kunt inspecteren en, indien nodig, kunt laten repareren.
  • Page 8: Algemene Veiligheidsrichtlijnen

    Probeer niet zelf onderhoud aan het product uit te voeren, tenzij u hiertoe instruc- ties hebt gekregen van het IBM Support Center. Doe alleen een beroep op service- leveranciers die door IBM zijn geautoriseerd om reparaties uit te voeren aan uw specifieke product.
  • Page 9: Verlengsnoeren En Aanverwante Apparaten

    Daarnaast zijn veel mobiele producten, zoals ThinkPad-notebooks, voorzien van een oplaadbare batterij die het systeem van stroom voorziet. De batterijen die door IBM voor uw product worden geleverd, zijn getest op compatibiliteit en mogen alleen worden vervangen door onderdelen die door IBM zijn goedgekeurd.
  • Page 10: Warmte En Ventilatie Van Het Product

    Probeer nooit de batterij open te maken of te repareren. Zorg dat de batterij niet gedeukt of doorboord wordt en niet in contact komt met open vuur. Voorkom kortsluiting van de metalen contactpunten. Stel de batterij niet bloot aan water of andere vloeistoffen.
  • Page 11: Aanvullende Veiligheidsvoorschriften

    Aanvullende veiligheidsvoorschriften GEVAAR Elektrische stroom van lichtnet-, telefoon- en communicatiekabels is gevaarlijk. Houd u ter voorkoming van een schok aan het volgende: v Sluit tijdens onweer geen kabels aan en ontkoppel ze niet; voer ook geen installatie-, onderhouds- of configuratiewerkzaamheden aan dit product uit tijdens onweer.
  • Page 12: Kennisgeving Lithiumbatterij

    ATTENTION Danger d’explosion en cas de remplacement incorrect de la batterie. Remplacer uniquement par une batterie IBM de type ou d’un type équivalent recommandé par le fabricant. La batterie contient du lithium et peut exploser en cas de mauvaise utilisation, de mauvaise manipulation ou de mise au rebut inap- propriée.
  • Page 13: Verklaring Van Conformiteit Met Laserrichtlijnen

    En cas de fuite de gaz, n’utilisez jamais un téléphone situé à proximité de la fuite. Verklaring van conformiteit met laserrichtlijnen Sommige IBM PC-modellen worden standaard geleverd met een CD-ROM-station of een DVD-station. CD-ROM-stations en DVD-stations zijn ook los als optie te verkrijgen. CD-ROM-stations en DVD-stations zijn laserproducten. Deze stations...
  • Page 14 DANGER: Certains modèles d’ordinateurs personnels sont équipés d’origine d’une unité de CD-ROM ou de DVD-ROM. Mais ces unités sont également vendues séparément en tant qu’options. L’unité de CD-ROM/DVD-ROM est un appareil à laser. Aux État-Unis, l’unité de CD-ROM/DVD-ROM est certifiée conforme aux normes indiquées dans le sous-chapitre J du DHHS 21 CFR relatif aux produits à...
  • Page 15: Overzicht

    Raadpleeg Access IBM (op het bureaublad) voor nadere informatie over uw com- puter. Als u toegang hebt tot internet, kunt u hier de meest recente handboeken voor uw computer bekijken.
  • Page 16 Handboek voor de gebruiker...
  • Page 17: Hoofdstuk 1. Opties Installeren

    In dit gedeelte vindt u een overzicht van de voorzieningen en de vooraf geïnstal- leerde software. Systeemgegevens De volgende informatie is van toepassing op een aantal modellen. In de IBM Setup Utility vindt u informatie over uw specifieke model. Zie Hoofdstuk 2, “Het programma IBM BIOS Setup gebruiken”, op pagina 27.
  • Page 18 RPL (Remote Program Load) en DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) v Wake on LAN v Wake on Ring (in het programma IBM BIOS Setup heet deze voorziening Serial Port Ring Detect voor een externe modem) v Beheer op afstand...
  • Page 19 1. De besturingssystemen die hier staan genoemd, worden op het moment dat deze publicatie ter perse gaat, onderworpen aan een compatibiliteitstest of -certificering. Ook kan IBM na het verschijnen van dit boekje concluderen dat er nog meer besturingssystemen compatibel zijn met deze computer. Deze lijst is onderhevig aan wijzigingen. Om te controleren of een bepaald besturingssysteem is gecertificeerd voor of getest op compatibiliteit kunt u de website van de fabrikant van dat besturingssysteem raadplegen.
  • Page 20: Specificaties

    Specificaties In dit gedeelte vindt u de fysieke specificaties van uw computer. Afmetingen Hoogte: 146 mm Breedte: 442 mm Diepte: 401 mm Gewicht Minimumconfiguratie bij levering: 24 kg Maximumconfiguratie: 31 kg Omgevingsvoorwaarden Luchttemperatuur: Systeem aan: 10°C tot 35°C Systeem uit: 10°C tot 43°C Maximumhoogte: 2134 m Opmerking: De maximumhoogte van 2134 m is de maximumhoogte waarbij de opgegeven lucht-...
  • Page 21: Beschikbare Opties

    U kunt ook een van de volgende telefoonnummers bellen: v In de Verenigde Staten belt u 1-800-IBM-2YOU (1-800-426-2968). v In Canada belt u 1-800-565-3344 of 1-800-IBM-4YOU. v In alle overige landen neemt u contact op met uw IBM-leverancier of IBM- vertegenwoordiger. Benodigd gereedschap Als u bepaalde opties in de computer wilt installeren, hebt u een schroevendraaier nodig.
  • Page 22 v Zorg dat ook anderen de componenten niet aanraken. v Wanneer u een nieuwe optie installeert, houd dan de antistatische verpakking met de optie minstens 2 seconden tegen een metalen afdekplaatje van een uitbreidingssleuf of een ander ongeverfd metalen oppervlak op de computer. Hiermee vermindert u de statische lading van de verpakking en van uw lichaam.
  • Page 23: Externe Opties Installeren

    Externe opties installeren In dit gedeelte worden de externe aansluitingen van de computer beschreven. Hierop kunt u externe opties aansluiten, zoals externe luidsprekers, een printer of een scanner. Voor sommige externe opties moet u aanvullende software installeren. Als u een externe optie installeert, kunt u in dit gedeelte zien welke aansluiting u moet gebruiken.
  • Page 24: De Plaats Van De Aansluitingen Aan De Achterkant Van De Computer

    De plaats van de aansluitingen aan de achterkant van de com- puter In onderstaande afbeelding ziet u waar de aansluitingen zich aan de achterkant van de computer bevinden. 1 PCI-sleuven 2 PCI Express (x1) sleuf 3 PCI Express (x16) sleuf voor grafische kaart 4 Ethernet-aansluiting 5 USB-poorten...
  • Page 25: Stuurprogramma's

    Audiolijningang Toetsenbordaansluiting Stuurprogramma’s U kunt stuurprogramma’s voor besturingssystemen die niet vooraf geïnstalleerd zijn, vinden op http://www.ibm.com/pc/support/ op internet. Installatie-instruc- ties vindt u in de README-bestanden van de stuurprogramma’s. Beschrijving Hierop kunt u een Ethernet-kabel voor een LAN aansluiten. Opmerking: Om de computer te laten voldoen aan de FCC- richtlijnen dient u een Ethernet-kabel van categorie 5 te gebrui- ken.
  • Page 26: De Kap Verwijderen

    De kap verwijderen Belangrijk: Lees eerst “Belangrijke veiligheidsinformatie” op pagina v en “Omgaan met apparaten die gevoelig zijn voor statische elektriciteit” op pagina 5 voordat u de kap verwijdert. U verwijdert de kap als volgt: 1. Sluit het besturingssysteem af, verwijder eventueel aanwezige media (diskettes, CD’s of banden) uit de stations en schakel alle aangesloten apparaten en de computer uit.
  • Page 27: De Plaats Van Componenten

    De plaats van componenten In onderstaande afbeelding kunt u zien waar de verschillende onderdelen zich bevinden. 1 Voedingseenheid 2 DIMM’s 3 PCI Express (x1) sleuf 4 PCI-sleuf Onderdelen van de systeemplaat De systeemplaat, ook wel het moederbord genoemd, is de hoofdprintplaat in de computer.
  • Page 28: Geheugen Installeren

    In de onderstaande afbeelding ziet u de plaats van de onderdelen op de systeem- plaat. 1 12V voedingsaansluiting 2 Aansluiting diskettestation 3 Luidsprekeraansluiting 4 DIMM-aansluiting 4 5 DIMM-aansluiting 3 6 DIMM-aansluiting 2 7 DIMM-aansluiting 1 8 Jumper voor Wissen CMOS/Herstel 9 Aansluiting voorpaneel 10 PATA IDE-aansluiting 11 SATA 4-aansluiting...
  • Page 29 256 MB, 512 MB en 1 GB. Opmerking: Welk type geheugen u moet gebruiken, staat in de vorm van tekst aangegeven in de buurt van het IBM-logo op de systeem- plaat. U installeert een DIMM als volgt: 1.
  • Page 30: Adapters Installeren

    5. Open de klemmetjes. 6. Zorg dat de uitsparingen in de DIMM op één lijn liggen met de nokjes op de aansluiting. Duw de DIMM voorzichtig naar beneden tot de klemmetjes vast- klikken. Volgende stappen: v Als u met een andere optie wilt werken, gaat u naar het desbetreffende gedeelte.
  • Page 31 2. Draai de stationhouder omhoog om bij de systeemplaat te kunnen. 3. Open de klem voor de afdekplaatjes en verwijder het afdekplaatje van de gewenste kaartsleuf. 4. Haal de adapter uit de antistatische verpakking. 5. Installeer de adapter in de juiste sleuf op de systeemplaat. Hoofdstuk 1.
  • Page 32: Interne Stations Installeren

    6. Sluit de klem voor de afdekplaatjes. Volgende stappen: v Als u met een andere optie wilt werken, gaat u naar het desbetreffende gedeelte. v Als u de installatie wilt voltooien, gaat u naar “De kap terugplaatsen en de kabels aansluiten” op pagina 26. Interne stations installeren In deze paragraaf leest u hoe u interne stations kunt installeren of verwijderen.
  • Page 33: Stationsspecificaties

    Stationsspecificaties De computer wordt geleverd met de volgende door IBM geïnstalleerde stations: v Een 3,5-inch diskettestation in vak 1. v Een CD- of DVD-station in vak 2 (bepaalde modellen) v Een 3,5-inch vaste-schijfstation in vak 4 Alle vakken waarin geen station is geïnstalleerd, zijn bedekt met een metalen plaatje en een kunststof afdekplaatje.
  • Page 34 3. Als het station dat u installeert, is bedoeld voor een verwisselbaar medium, verwijdert u het afdekplaatje van het vak in de frontplaat. 4. Verwijder vervolgens het metalen plaatje van het stationsvak door het met een schroevendraaier voorzichtig los te wrikken. 5.
  • Page 35 7. Schuif het station in het vak totdat het op zijn plaats vastklikt. 8. Voor een vaste-schijfstation zijn twee kabels nodig; een voedingskabel om aan te sluiten op de voedingseenheid en een signaalkabel om aan te sluiten op de systeemplaat. v Voor een parallel ATA vaste-schijfstation is een voedingskabel met vier aders nodig.
  • Page 36: Installatie Van Beveiligingsvoorzieningen

    4. De computer heeft extra voedingsaansluitingen voor aanvullende stations. Ver- bind een voedingsaansluiting met het station. Een extra CD-station, DVD-station of parallel vaste-schijfstation aansluiten 1. Zoek de PATA IDE-aansluiting op de systeemplaat en de signaalkabel met drie stekkers. Zie “Onderdelen van de systeemplaat” op pagina 11. 2.
  • Page 37: Beveiligingssloten

    Beveiligingssloten In onderstaande afbeelding ziet u waar de beveiligingssloten aan de achterkant van de computer zich precies bevinden. 1 Oog voor hangslot 2 Geïntegreerd kabelslot Hoofdstuk 1. Opties installeren...
  • Page 38: Oog Voor Hangslot

    Oog voor hangslot De computer is uitgerust met een oog voor een hangslot. Met een dergelijk slot kan worden voorkomen dat de kap wordt verwijderd. Handboek voor de gebruiker...
  • Page 39: Geïntegreerd Kabelslot

    Ga naar http://www.pc.ibm.com/support en zoek op Kensington. Wachtwoorden Om onbevoegd gebruik van de computer te verhinderen, kunt u met het pro- gramma IBM Setup Utility een wachtwoord instellen. Zie “Wachtwoorden” op pagina 27. Volgende stappen: v Als u met een andere optie wilt werken, gaat u naar het desbetreffende gedeelte.
  • Page 40: De Batterij Vervangen

    Opmerking: Wanneer de computer voor de eerste keer wordt aangezet nadat 9. Zet de computer en alle randapparatuur aan. 10. Gebruik het programma IBM Setup Utility (of IBM BIOS Setup) om de datum, de tijd en de wachtwoorden in te stellen. Zie Hoofdstuk 2, “Het programma IBM BIOS Setup gebruiken”, op pagina 27.
  • Page 41: Een Vergeten Wachtwoord Wissen (Cmos Wissen)

    Een vergeten wachtwoord wissen (CMOS wissen) Dit gedeelte heeft betrekking op vergeten of verloren wachtwoorden. Meer infor- matie over vergeten wachtwoorden vindt u in Access IBM op het bureaublad. Een vergeten wachtwoord wissen: 1. Zet de computer en alle randapparatuur uit.
  • Page 42: De Kap Terugplaatsen En De Kabels Aansluiten

    5. Sluit de externe kabels en snoeren weer op de computer aan. Zie “Externe opties installeren” op pagina 7. 6. Hoe u de configuratie bijwerkt, leest u in Hoofdstuk 2, “Het programma IBM BIOS Setup gebruiken”, op pagina 27. Handboek voor de gebruiker...
  • Page 43: Copyright Ibm Corp

    POST (zelftest) wordt ontdekt dat er hardware is geïnstalleerd of verwijderd. Instellingen bekijken en wijzigen Het menu van het programma IBM BIOS Setup bestaat uit een lijst met systeem- configuratie-opties. Voor het programma IBM BIOS Setup moet u het toetsenbord gebruiken. Welke toetsen worden gebruikt om de verschillende taken uit te voeren, wordt onder aan elk scherm afgebeeld.
  • Page 44: Systeemwachtwoord

    Configuratiewachtwoord Het configuratiewachtwoord voorkomt dat de instellingen in het programma IBM BIOS Setup door onbevoegden worden gewijzigd. Als u verantwoordelijk bent voor de instellingen van diverse computers, is het verstandig met een configuratie- wachtwoord te werken.
  • Page 45: Een Wachtwoord Instellen, Wijzigen Of Wissen

    2. In het menu van het programma IBM BIOS Setup selecteert u Security. 3. Selecteer Security Profile by Device. 4. Kies de gewenste apparaten en instellingen en druk op Enter. 5. Ga terug naar het menu van het programma IBM Setup en selecteer Exit en daarna Save Settings. Een opstartapparaat kiezen...
  • Page 46: Een Tijdelijk Opstartapparaat Kiezen

    4. Selecteer de volgorde van apparaten voor de Primary Startup Sequence, de Automatic Startup Sequence en de Error Startup Sequence. 5. Selecteer Exit in het menu van het programma IBM Setup en daarna Save Set- tings. Als u deze instellingen hebt gewijzigd en u wilt weer terug naar de standaard- instellingen, kiest u Load Default Settings in het menu Exit.
  • Page 47: Bijlage A. Systeemprogramma's Bijwerken

    Op de systeemplaat van uw computer bevindt zich een module met de naam EEPROM (electrically erasable programmable read-only memory), ook wel flash- geheugen genoemd. U kunt de zelftest (POST), het BIOS en het programma IBM BIOS Setup eenvoudig bijwerken door uw computer op te starten met een flash- diskette of door een speciaal bijwerkprogramma uit te voeren vanuit het besturingssysteem.
  • Page 48: Herstel Na Een Fout Bij Het Bijwerken Van Post/Bios

    Blader omlaag naar een txt-bestand met instructies voor het bijwerken van het BIOS vanuit het besturingssysteem. Klik op het txt-bestand. Druk deze instructies af. Dit is belangrijk, omdat deze instructies niet worden afgebeeld nadat het downloaden is gestart. 8. Klik in uw browser op Vorige om terug te gaan naar de lijst van bestanden. Volg de afgedrukte instructies om het bewerkbestand te downloaden, uit te pakken en te installeren.
  • Page 49: Bijlage B. De Muis Schoonmaken

    2. Keer de muis om en inspecteer de onderkant. Draai de ring 1 naar de ont- grendelde stand om de bal te verwijderen. 3. Houd uw hand over de ring en bal 2 en keer de muis weer om; de bal valt in uw hand. © Copyright IBM Corp. 2004...
  • Page 50 4. Was de bal in een warm sopje en droog hem weer af. Blaas zachtjes in de bal- houder 4 om stof en vuil los te maken. 5. Kijk of zich vuil heeft opgehoopt op de plastic rollers 3 in de balhouder. Gewoonlijk ziet u een streep van vuil midden op de rollers.
  • Page 51: Bijlage C. Handmatige Modemopdrachten

    Voorbeeld: ATH [ENTER] Basic AT-opdrachten In de volgende lijsten zijn alle standaardwaarden vet gedrukt. Opdracht DS=n © Copyright IBM Corp. 2004 Functie Binnenkomend gesprek handmatig beant- woorden. Voorgaande opdracht herhalen. A/ mag niet worden voorafgegaan door AT of worden gevolgd door ENTER.
  • Page 52 Opdracht Sr=n Handboek voor de gebruiker Functie Opdrachten worden niet afgebeeld Opdrachten worden afgebeeld Escapetekens - Schakelen van gegevensmodus naar opdrachtmodus (T.I.E.S. opdracht) Modemverbinding verbreken Modem actief maken Opmerking: H1 wordt niet ondersteund in Italië Productidentificatiecode weergeven Test ROM-controlegetal Interne geheugentest Firmware-ID Gereserveerd ID Laag luidsprekervolume...
  • Page 53: Extended At-Opdrachten

    Opdracht Extended AT-opdrachten Opdracht &C_ &D_ &F_ &G_ &K_ &M_ &P_ &R_ &S_ Functie Gelijk aan X1 plus bezetdetectie/blind kiezen Alle responsen en kiestoon en bezet signaal- detectie Actief profiel 0 opnieuw instellen en ophalen Actief profiel 1 opnieuw instellen en ophalen Functie &C0 Force Carrier Detect Signal High (ON)
  • Page 54: Mnp/V.42/V.42Bis/V.44-Opdrachten

    Opdracht &T_ &V &W_ +MS? +MS=? +MS=a,b,c,e,f MNP/V.42/V.42bis/V.44-opdrachten Opdracht Handboek voor de gebruiker Functie &S1 DSR uit in opdrachtmodus en aan in on-line modus &T0 Test in uitvoering beëindigen &T1 Lokale analoge loopbacktest uitvoeren &T3 Lokale digitale loopbacktest uitvoeren &T4 Digitale loopbacktest op afstand toestaan door modem op afstand &T5...
  • Page 55: Fax Class 1-Opdrachten

    Opdracht &Q_ +DS44=0, 0 +DS44=3, 0 +DS44? +DS44=? Fax Class 1-opdrachten +FAE=n +FCLASS=n +FRH=n +FRM=n +FRS=n +FTH=n +FTM=n +FTS=n Fax Class 2-opdrachten +FCLASS=n +FAA=n +FAXERR +FBOR +FBUF? +FCFR +FCLASS= +FCON +FCIG +FCIG: +FCR +FCR= +FCSI: +FDCC= +FDCS: +FDCS= Functie Alleen MNP Class 5 gegevenscompressie inschakelen Alleen V.42bis gegevenscompressie inschakelen MNP Class 5 en V.42bis gegevenscompressie inschake- &Q0...
  • Page 56: Spraakopdrachten

    +FDIS: +FDIS= +FDR +FDT= +FDTC: +FET: +FET=N +FHNG +FLID= +FLPL +FMDL? +FMFR? +FPHCTO +FPOLL +FPTS: +FPTS= +FREV? +FSPT +FTSI: Spraakopdrachten #BDR #CID #CLS #MDL? #MFR? #REV? #VBQ? #VBS #VBT #VCI? #VLS #VRA #VRN #VRX #VSDB #VSK #VSP #VSR Handboek voor de gebruiker Functies op afstand aangeven.
  • Page 57 #VSS Silence deletion tuner #VTD Functies voor rapportage DTMF-toon #VTM Plating timingmark inschakelen #VTS Toonsignalen genereren #VTX Spraakverzendmodus Opmerking voor gebruikers in Zwitserland: Als Taxsignal op uw Swisscom-telefoonlijn uitgeschakeld is, kan dit de modemfunctie nadelig beïnvloeden. Dit kan worden verholpen door een filter met de volgende specificaties: Telekom PTT SCR-BE Taximpulssperrfilter-12kHz...
  • Page 58 Handboek voor de gebruiker...
  • Page 59: Bijlage D. Kennisgevingen

    Bijlage D. Kennisgevingen Verwijzing in deze publicatie naar producten (apparatuur en programmatuur) of diensten van IBM houdt niet in dat IBM deze ook zal uitbrengen in alle landen waar IBM werkzaam is. Uw IBM-vertegenwoordiger kan u vertellen welke producten en diensten op dit moment worden aangeboden. Verwijzing in deze publicatie naar producten of diensten van IBM houdt niet in dat uitsluitend IBM- producten of -diensten gebruikt kunnen worden.
  • Page 60: Kennisgeving Televisie-Uitvoer

    Het materiaal op dergelijke websites maakt geen deel uit van het materiaal voor dit IBM-product. Gebruik van dergelijke websites is geheel voor eigen risico. Kennisgeving televisie-uitvoer De volgende kennisgeving is van toepassing op modellen waarin in de fabriek een functie voor televisie-uitvoer is geïnstalleerd.
  • Page 61: Trefwoordenregister

    32 IBM BIOS Setup 27 input/output (I/O) voorzieningen 2 kabels aansluiten 26 terugplaatsen 26 verwijderen 10 © Copyright IBM Corp. 2004 modem Basic AT-opdrachten 35 Extended AT-opdrachten 37 Fax Class 1-opdrachten 39 Fax Class 2-opdrachten 39 MNP/V.42/V.42bis/V.44-opdrachten 38...
  • Page 62 systeemplaat aansluitingen 12 Geheugen 5, 12 locatie 12 onderdelen herkennen 11 systeemprogramma’s 31 terugplaatsen van kap 26 toetsenbordaansluiting 9 USB-poorten 9 verwijderen, kap 10 videosubsysteem 2 wachtwoord instellen, wijzigen, wissen 29 vergeten 25 wissen 25 Handboek voor de gebruiker...
  • Page 64 Onderdeelnummer: 19R0465 Gedrukt in Nederland (1P) P/N: 19R0465...

Table of Contents