Lenovo ThinkCentre M72e Vodič Za Uporabnika Manual

(slovenian) user guide
Hide thumbs Also See for ThinkCentre M72e:
Table of Contents

Advertisement

ThinkCentre
Vodič za uporabnika
Tipi računalnika: 0900, 0967, 1271, 3578, 3594, 3596, 3598, 3629,
3654, 3660, 3664, 3668 in 3676

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for Lenovo ThinkCentre M72e

  • Page 1 ThinkCentre Vodič za uporabnika Tipi računalnika: 0900, 0967, 1271, 3578, 3594, 3596, 3598, 3629, 3654, 3660, 3664, 3668 in 3676...
  • Page 2 Dodatek A »Obvestila« na strani 121. Prva izdaja (Maj 2012) © Copyright Lenovo 2012. OBVESTILO O OMEJENIH IN PRIDRŽANIH PRAVICAH: če so podatki ali programska oprema dobavljeni(-a) skladno s pogodbo General Services Administration (GSA), so raba, reprodukcija ali razkritje predmet omejitev, navedenih v...
  • Page 3: Table Of Contents

    Uporaba gesel ....Programska oprema, ki jo nudi Lenovo ..Gesla BIOS ....
  • Page 4 Lenovo ThinkVantage Tools ..naprav ....Lenovo Welcome ... . Omogočanje načina skladnosti z direktivo ErP . .
  • Page 5 Spletno mesto za podporo Lenovo ..Dodatna upravna obvestila ..Pomoč in servis ....
  • Page 6 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 7: Pomembne Varnostne Informacije

    PDF s spletnega mesta s podporo Lenovo na naslovu http://www.lenovo.com/support. Na spletnem mestu s podporo Lenovo je Priročnik z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre in ta Vodič za uporabnika ThinkCentre na voljo v različnih jezikih. Servis in nadgraditve Izdelka ne poskušajte servisirati lastnoročno, razen če vam tako svetuje center za podporo strankam oziroma...
  • Page 8: Preprečevanje Statične Elektrike

    Preprečevanje statične elektrike Statična elektrika, ki za vas sicer ni škodljiva, lahko resno poškoduje računalniške komponente in opcije. Nepravilno rokovanje z deli, občutljivimi na statično elektriko, lahko poškoduje dele. Pri razpakiranju določene opcije ali CRU-ja ne odpirajte antistatične embalaže, ki vsebuje del, dokler ne dobite navodil, kako ga namestite.
  • Page 9: Podaljški In Sorodne Naprave

    • Za varnost, udobje in zanesljivo delovanje so izdelku dodani ventilacijske reže, ventilatorji in hladilna telesa. Te funkcije lahko zaradi nepazljivosti blokirate pri delovanju, s tem ko izdelek postavite na posteljo, kavč, preprogo ali podobno upogljivo površino. Teh komponent ne smete nikoli blokirati, pokriti ali onemogočiti. © Copyright Lenovo 2012...
  • Page 10: Operacijsko Okolje

    Vsake tri mesece preglejte, ali se na namiznem računalniku nabira prah. Preden pregledate računalnik, izključite napajanje in potegnite napajalni kabel računalnika iz električne vtičnice, nato pa odstranite prah iz ventilatorjev in luknjic na okvirju. Če opazite nabiranje prahu na zunanji strani, preglejte in odstranite prah na notranji strani računalnika, vključno z rebri hladilnega telesa, odprtinami napajanja in ventilatorji.
  • Page 11: Izjava O Ustreznosti Laserja

    Računalnik in delovni prostor naj bosta čista. Zaustavite računalnik in pred njegovim čiščenjem izključite napajanje. Tekočih čistil ne razpršite neposredno na računalnik. Za čiščenje računalnika ne uporabljajte čistil, ki vsebujejo gorljive snovi. Čistilo razpršite na mehko krpico, nato pa obrišite računalniške površine. © Copyright Lenovo 2012...
  • Page 12 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 13: Poglavje 1. Pregled Izdelka

    Poglavje 1. Pregled izdelka V tem poglavju podajamo informacije o komponentah računalnika, specifikacijah, nameščenih programih programske opreme, ki jih dobavi Lenovo, in lokacijah spojnikov, komponent, delov na sistemski plošči in notranjih pogonov. Komponente V tem razdelku so informacije o komponentah računalnika. Navedene informacije veljajo za vrsto modelov.
  • Page 14 Funkcije za upravljanje sistema • Možnost shranjevanja rezultatov samodejnega preizkusa ob vklopu (POST) za strojno opremo • Desktop Management Interface (DMI) Desktop Management Interface uporabnikom omogoča dostop do informacij o vseh komponentah računalnika, vključno s tipom procesorja, datumom namestitve, priključenimi tiskalniki in drugimi zunanjimi napravami, viri električne energije in zgodovino vzdrževanja.
  • Page 15 • Microsoft Windows XP Professional SP 3 Za navedene operacijske sisteme je bila potrjena ali preskušena združljivost v času natisa te publikacije. Lenovo lahko po izdaji tega priročnika določi dodatne operacijske sisteme, ki so združljivi z vašim računalnikom. Ta seznam lahko torej spremenimo.
  • Page 16: Specifikacije

    Lenovo. Programska oprema, ki jo nudi Lenovo Lenovo nudi naslednje programe, s katerimi lahko izboljšate učinkovitost in zmanjšate stroške, povezane z vzdrževanjem računalnika. Programska oprema, ki jo prejmete skupaj z računalnikom, je odvisna od tipa modela računalnika in predhodno nameščenega operacijskega sistema.
  • Page 17: Lenovo Thinkvantage Tools

    Opomba: Program Lenovo ThinkVantage Tools je na voljo samo na računalnikih, na katerih je nameščen operacijski sistem Windows 7, ki ga ponuja Lenovo. Za dostop do programa Lenovo ThinkVantage Tools kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools.
  • Page 18: Product Recovery

    Windows in spletne strani. Opombe: • Program ThinkVantage Password Manager je na voljo samo v računalnikih, v katere je podjetje Lenovo predhodno namestilo operacijski sistem Windows 7. • Če je v programu Lenovo ThinkVantage Tools ikona Password Vault (Shramba gesel) zatemnjena, je treba pred omogočanjem funkcij ročno namestiti program ThinkVantage Password Manager.
  • Page 19: Adobe Reader

    Na računalniku je nameščena programska oprema za zaščito pred virusi, s katero lahko poiščete viruse in jih odpravite. Lenovo je na trdi disk namestil neokrnjeno različico programske opreme za zaščito pred virusi, za katero velja 30-dnevna naročnina. Po preteku 30 dni morate obnoviti licenco, če želite še naprej prejemati posodobitve za program za zaščito pred virusi.
  • Page 20: Iskanje Spojnikov, Krmilnih Elementov In Indikatorjev Na Sprednji Strani Računalnika

    Iskanje spojnikov, krmilnih elementov in indikatorjev na sprednji strani računalnika Na sliki Slika 1 »Spojniki, krmilni elementi in indikatorji na sprednjem delu« na strani 8 so prikazani spojniki, krmilni elementi in indikatorji na sprednji strani računalnika. Slika 1. Spojniki, krmilni elementi in indikatorji na sprednjem delu Gumb za odpiranje/zapiranje optičnega pogona Spojnik USB (vrata USB 2) Stikalo za vklop...
  • Page 21: Iskanje Spojnikov Na Zadnjem Delu Računalnika

    Iskanje spojnikov na zadnjem delu računalnika Slika 2 »Lokacije zadnjih spojnikov« na strani 9 prikazuje mesto spojnikov na zadnji strani vašega računalnika. Nekateri spojniki na zadnjem delu računalnika so označeni z različnimi barvami, kar vam omogoča lažjo priključitev kablov. Slika 2. Lokacije zadnjih spojnikov Vhodni spojnik za zvok Spojnik napajalnega kabla Spojnik miške PS/2...
  • Page 22 Spojnik Opis Spojnik etherneta Namenjen priključitvi ethernetnega kabla za lokalno omrežje (LAN). Opomba: Če želite, da računalnik deluje znotraj omejitev FCC razreda B, uporabite ethernetni kabel kategorije 5. Spojnik mikrofona Namenjen je priključitvi mikrofona na računalnik, če želite snemati zvok ali če uporabljate programsko opremo za prepoznavanje govora.
  • Page 23: Lociranje Komponent

    Lociranje komponent Slika 3 »Lokacije komponent« na strani 11 prikazuje lokacije raznih komponent računalnika. Če želite odpreti pokrov računalnika, glejte »Odstranitev pokrova računalnika« na strani 32. Slika 3. Lokacije komponent Sklop hladilnega telesa in ventilatorja Sprednja plošča Napajalni sklop Sprednji ventilatorski (sistemski ventilator) sklop Pomnilniški moduli Trdi disk (ali pogon SSD) Optični pogon...
  • Page 24: Lociranje Delov Na Sistemski Plošči

    Lociranje delov na sistemski plošči Slika 4 »Lokacije delov na sistemski plošči« na strani 12 prikazuje lokacije delov na sistemski plošči. Slika 4. Lokacije delov na sistemski plošči 4-nožični napajalni spojnik Spojniki SATA (3) Mikroprocesor Sprednji spojnik USB 2 (za povezavo dodatnih naprav USB) Spojnik ventilatorja mikroprocesorja Mostiček za praznjenje CMOS-a (Complementary Metal Oxide Semiconductor) / Mostiček za obnovitev...
  • Page 25: Iskanje Notranjih Pogonov

    Iskanje notranjih pogonov Notranji pogoni so naprave, s pomočjo katerih računalnik bere in shranjuje podatke. Z dodajanjem pogonov v računalnik lahko povečate pomnilniško kapaciteto in omogočite, da računalnik bere tudi druge tipe medijev. Notranji pogoni so nameščeni v predelih. V tem priročniku imenujemo predele predel 1, predel 2 in tako naprej.
  • Page 26: Tip In Oznaka Modela Računalnika

    Tip in oznaka modela računalnika Tip in oznaka modela označujeta vaš računalnik. Ko potrebujete pomoč podjetja Lenovo, so infomacije o tipu in modelu računalnika podpornemu tehniku v pomoč pri identifikaciji vašega računalnika in tako omogočajo hitrejši servis. Naslednja slika prikazuje primer tipa in oznake modela računalnika.
  • Page 27: Poglavje 2. Uporaba Računalnika

    Naslednjih nekaj nasvetov vam bo pomagalo pri optimiziranju uporabe vašega računalnika. Ali je vodič za uporabnika na voljo v drugem jeziku? Vodič za uporabnika je na voljo v drugih jezikih na spletnem mestu podjetja Lenovo za podporo na naslovu http://www.lenovo.com/ThinkCentreUserGuides Kje so obnovitveni diski? Lenovo vključuje program, ki vam omogoča izdelati obnovitvene diske.
  • Page 28: Uporaba Čitalnika Prstnih Odtisov

    Če želite odpreti program ThinkVantage Fingerprint Software (Programska oprema za prstne odtise) in uporabiti bralnik prstnih odtisov, naredite nekaj od tega: • V operacijskem sistemu Windows 7 kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Fingerprint Reader (Bralnik prstnih odtisov).
  • Page 29: Nastavljanje Glasnosti Z Namizja

    zvočnikov (zvočniki, ki ne potrebujejo vira napajanja). Zvočna kartica omogoča snemanje in predvajanje zvoka in glasbe kot tudi uživanje v zvoku z multimedijskimi aplikacijami in delo s programsko opremo za prepoznavanje govora. Po izbiri pa lahko v izhodni spojnik za zvok priključite tudi napajane stereo zvočnike in z multimedijskimi aplikacijami uživate v boljšem zvoku.
  • Page 30: Uporaba In Shranjevanje Medijev Cd In Dvd

    Pri uporabi DVD-pogona upoštevajte naslednje smernice: • Računalnika ne postavite na mesto, kjer je pogon izpostavljen naslednjemu: - visoke temperature, - visoka vlažnost, - veliko prahu, - močne vibracije ali nenadni sunki, - neravna površina, - neposredna sončna svetloba. • V pogon ne vstavljajte ničesar drugega kot CD ali DVD. •...
  • Page 31: Zapisovanje Cd-Ja Ali Dvd-Ja

    Če je vaš računalnik opremljen z DVD-pogonom z možnostjo zapisovanja, lahko pogon uporabite za zapisovanje CD-jev ali DVD-jev. Za zapisovanje CD-ja ali DVD-ja naredite naslednje: 1. Kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Corel DVD MovieFactory Lenovo Edition. 2. Sledite navodilom na zaslonu.
  • Page 32 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 33: Copyright Lenovo 2012

    Naslednje teme vsebujejo informacije o urejanju delovnega okolja, postavljanju računalniške opreme in vzpostavljanju zdravih delovnih navad: Podjetje Lenovo je zavezano, da ljudem s posebnimi potrebami zagotavlja boljši dostop do informacij in tehnologije. Tako naslednje informacije posredujejo načine, ki ljudem z omejenim sluhom, vidom ali mobilnostjo pomagajo, da bi v čim večji meri izkoristili svoj računalnik.
  • Page 34: Bleščanje In Osvetlitev

    Monitor prilagodite tako, da bo vrh zaslona v višini oči ali rahlo pod njimi. Postavite monitor na ustrezno razdaljo, ki je običajno od 51 do 61 cm, in tako, da vam pri gledanju ne bo potrebno zvijati telesa. Na doseg razpostavite tudi drugo opremo, ki jo pogosto uporabljate, kot sta telefon ali miška.
  • Page 35: Registriranje Računalnika

    Ko registrirate vaš računalnik, se informacije vnesejo v zbirko podatkov, kar podjetju Lenovo v primeru odpoklica ali drugih resnih težav omogoča, da vas o tem obvesti. Z registracijo računalnika pri družbi Lenovo boste prejeli hitrejše storitve ob klicanju servisa Lenovo. Poleg tega pa nekatere lokacije registriranim uporabnikom zagotavljajo posebne ugodnosti in storitve.
  • Page 36: Zamenjava Napajalnih Kablov

    Če računalnik prestavite v državo ali regijo, kjer uporabljajo drugačne električne vtičnice od teh, ki jih trenutno uporabljate, boste morali kupiti električni pretvornik (adapter) ali nove napajalne kable. Napajalne kable lahko naročite neposredno pri podjetju Lenovo. Če želite informacije o napajalnih kablih in številkah delov, obiščite spletno mesto http://www.lenovo.com/powercordnotice...
  • Page 37: Poglavje 4. Varnost

    Računalnik se lahko prijavi v operacijski sistem, ne da bi bila tipkovnica ali miška povezana. • Trusted Platform Module (TPM) Trusted Platform Module je varen kriptoprocesor, ki lahko shranjuje kriptografične ključe, ki ščitijo informacije, shranjene v vašem računalniku. © Copyright Lenovo 2012...
  • Page 38: Zaklepanje Pokrova Računalnika

    Zaklepanje pokrova računalnika Zaklepanje pokrova računalnika prepreči nepooblaščenim osebam dostop do notranjosti računalnika. Vaš računalnik je opremljen z zanko za žabico, ki onemogoča odstranitev pokrova računalnika, ko je nameščena žabica. Slika 7. Nameščanje žabice ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 39: Priključitev Integrirane Kabelske Ključavnice

    Kabelska ključavnica zaklene tudi gumbe, ki odpirajo pokrov računalnika. Gre za enak tip ključavnice, kot je v uporabi pri mnogih prenosnih računalnikih. Integrirano kabelsko ključavnico lahko naročite neposredno pri podjetju Lenovo, tako da izvedete iskanje izraza Kensington na spletnem naslovu: http://www.lenovo.com/support...
  • Page 40: Gesla V Sistemu Windows

    • Hard Disk Password: z nastavitvijo gesla za trdi disk preprečite nepooblaščen dostop do podatkov na trdem disku. Ko je nastavljeno geslo za trdi disk, je uporabnik pozvan k vnosu veljavnega gesla vsakokrat, ko skuša dostopiti do trdega diska. Več informacij najdete na naslovu »Hard Disk Password« na strani 82. •...
  • Page 41: Zaščita Podatkov Pred Virusi

    Na računalniku je predhodno nameščen antivirusni program, ki računalnik ščiti pred virusi, jih poišče in odpravi. V računalniku družbe Lenovo je nameščena polna različica protivirusne programske opreme s 30-dnevno brezplačno naročnino. Če želite po 30 dneh še vedno prejemati posodobitve za protivirusno programsko opremo, morate podaljšati licenco.
  • Page 42 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 43: Poglavje 5. Nameščanje Ali Zamenjava Strojne Opreme

    Opozorilo: Ne odprite računalnika ali ga poskušajte popravljati, dokler ne preberete poglavja »Pomembne varnostne informacije« na strani v. Opombe: 1. Opomba: Uporabite samo dele računalnika, ki jih dobavi Lenovo. 2. Pri nameščanju ali zamenjavi opcije se ravnajte po ustreznih navodilih v tem razdelku in po navodilih, ki jih prejmete ob nakupu opcije.
  • Page 44: Odstranitev Pokrova Računalnika

    Odstranitev pokrova računalnika Opozorilo: Ne odprite računalnika ali ga poskušajte popravljati, dokler ne preberete poglavja »Pomembne varnostne informacije« na strani v. Ta razdelek nudi navodila o načinu odpiranja pokrova računalnika. PREVIDNO: Preden odprete pokrov računalnika, računalnik izključite in počakajte od tri do pet minut, da se ohladi. Če želite odstraniti pokrov računalnika, naredite naslednje: 1.
  • Page 45 3. Odstranite sprednjo ploščo, tako da sprostite tri plastične jezičke na vrhu plošče, nato pa zavrtite ploščo navzven, da jo odstranite iz računalnika. Previdno položite sprednjo ploščo na stran, ne da bi izklopili stikalo za vklop in kabel sklopa diod (LED). Slika 10.
  • Page 46: Dostopanje Do Komponent Sistemske Plošče In Pogonov

    Dostopanje do komponent sistemske plošče in pogonov Opozorilo: Ne odprite računalnika ali ga poskušajte popravljati, dokler ne preberete poglavja »Pomembne varnostne informacije« na strani v. Razdelek vsebuje navodila za dostop do komponent sistemske plošče in pogonov. Če želite dostopiti do komponent sistemske plošče in pogonov, naredite naslednje: 1.
  • Page 47: Nameščanje Ali Zamenjava Pomnilniškega Modula

    5. Da spustite sklop predela za pogone, pritisnite zaponko sklopa predela za pogone navznoter in nagnite sklop navzdol, kot je prikazano. Slika 13. Spuščanje sklopa predela za pogone Nameščanje ali zamenjava pomnilniškega modula Opozorilo: Ne odprite računalnika ali ga poskušajte popravljati, dokler ne preberete poglavja »Pomembne varnostne informacije«...
  • Page 48 • Če zamenjujete star pomnilniški modul, odprite varovalne zaponke in nežno izvlecite pomnilniški modul iz reže za pomnilnik. Slika 14. Odstranjevanje pomnilniškega modula • Če nameščate pomnilniški modul, odprite zadrževalne zaponke reže za pomnilnik, v katero želite namestiti pomnilniški modul. Slika 15.
  • Page 49: Nameščanje Ali Zamenjava Kartice Pci

    8. Postavite nov pomnilniški modul nad pomnilniško režo. Prepričajte se, da je zareza na pomnilniškem moduli pravilno poravnana s tipko reže na sistemski plošči. Potisnite pomnilniški modul v režo, dokler se pritrdilne zaponke ne zaprejo. Slika 16. Nameščanje pomnilniškega modula Kaj je še treba storiti? •...
  • Page 50 • Če zamenjujete staro kartico PCI, odstranite vijak, s katerim je pritrjena stara kartica PCI, in sprostite staro kartico PCI iz reže. Slika 17. Odstranjevanje kartice PCI Opombe: a. Kartica se tesno prilega kartični reži. Če je treba, izmenično postopoma premikajte eno in drugo stran kartice, dokler je ne odstranite iz kartične reže.
  • Page 51: Zamenjava Baterije

    5. Novo kartico PCI namestite v ustrezno kartično režo PCI na sistemski plošči. Nato privijte vijak, da novo kartico PCI pritrdite na svoje mesto. Slika 18. Nameščanje kartice PCI 6. Če je treba, priključite vse kable, ki so med kartico PCI in sistemsko ploščo. Oglejte si razdelek »Lociranje delov na sistemski plošči«...
  • Page 52: Nameščanje Pogona Ssd

    2. Odstranite pokrov računalnika. Glejte »Odstranitev pokrova računalnika« na strani 32. 3. Poiščite baterijo. Glejte »Lociranje delov na sistemski plošči« na strani 12. 4. Odstranite staro baterijo. Slika 19. Odstranjevanje stare baterije 5. Namestite novo baterijo. Slika 20. Nameščanje nove baterije 6.
  • Page 53: Zamenjava Trdega Diska

    1. Pogon SSD namestite v pretvornik za shranjevanje. Nato pogon SSD s štirimi vijaki pritrdite na pretvornik za shranjevanje. Slika 21. Nameščanje pogona SSD v pretvornik za shranjevanje 2. Priključite signalni in napajalni kabel na pogon SSD. 3. Pogon SSD namestite v predel za trdi disk. Preberite »Zamenjava trdega diska« na strani 41. Kaj je še treba storiti? •...
  • Page 54 4. Zapomnite si mesta štirih vijakov , s katerimi je pritrjen trdi disk. Nato nagnite sklop predela za optične pogone navzgor. Slika 22. Nagibanje sklopa predela za pogone 5. Držite trdi disk in odstranite štiri vijake, s katerimi je pritrjen trdi disk. Nato odstranite trdi disk iz sklopa predela za pogone.
  • Page 55: Nameščanje Ali Zamenjava Optičnega Pogona

    7. Povežite en konec signalnega kabla z zadnjim delom novega trdega diska, drug konec pa z razpoložljivim spojnikom SATA na sistemski plošči. Glejte »Lociranje delov na sistemski plošči« na strani 12. Nato poiščite razpoložljiv petžični napajalni spojnik in ga povežite z zadnjim delom novega trdega diska. Slika 24.
  • Page 56 Opomba: Optični pogon je na voljo samo pri nekaterih modelih. Optični pogon zamenjajte na naslednji način: 1. Izklopite računalnik in vse napajalne kable izključite iz električne vtičnice. 2. Odstranite pokrov računalnika. Glejte »Odstranitev pokrova računalnika« na strani 32. 3. Odstranite sprednjo ploščo. Glejte »Odstranjevanje in vnovično nameščanje sprednje plošče« na strani 4.
  • Page 57 7. Pritisnite zaponko sklopa predela za pogone navznoter in nagnite sklop navzdol, kot je prikazano. Slika 27. Spuščanje sklopa predela za pogone 8. Nato optični pogon potisnite s sprednje strani računalnika. Slika 28. Odstranitev optičnega pogona Poglavje 5. Nameščanje ali zamenjava strojne opreme...
  • Page 58 9. Nov optični pogon potisnite v predel za optični pogon s sprednje strani računalnika. Slika 29. Nameščanje novega optičnega pogona 10. Držite novi optični pogon in nagnite sklop predela za pogone navzgor. Poravnajte vijačne luknje novega optičnega pogona z ustreznimi luknjami v predelu za pogone. Nato privijte dva vijaka, da novi optični pogon pritrdite na svoje mesto.
  • Page 59: Zamenjava Sklopa Hladilnega Telesa In Ventilatorja

    11. Povežite en konec signalnega kabla z zadnjim delom novega optičnega pogona, drug konec pa z razpoložljivim spojnikom SATA na sistemski plošči. Glejte »Lociranje delov na sistemski plošči« na strani 12. Nato poiščite razpoložljiv petžični napajalni spojnik in ga povežite z zadnjim delom novega optičnega pogona.
  • Page 60 3. Nagnite sklop predela za pogone navzgor. Nato obrnite obe varovalni zaponki navzven, da odstranite zračni tunel hladilnega telesa iz okvarjenega sklopa hladilnega telesa in ventilatorja. Slika 32. Odstranjevanje zračnega tunela hladilnega telesa 4. Odklopite kabel sklopa hladilnega telesa in ventilatorja s spojnika ventilatorja za mikroprocesor na sistemski plošči.
  • Page 61 5. Upoštevajte naslednja navodila in odstranite štiri vijake, s katerimi je sklop hladilnega telesa in ventilatorja pritrjen na sistemsko ploščo: a. Delno odvijte vijak , v celoti odvijte vijak , nato pa v celoti odvijte še vijak b. Delno odvijte vijak , v celoti odvijte vijak , nato pa v celoti odvijte še vijak Opomba: Previdno odstranite štiri vijake iz sistemske plošče, da se izognete poškodbam na sistemski...
  • Page 62: Zamenjava Napajalnega Sistema

    10. Spustite in namestite zračni tunel hladilnega telesa na vrhu sklopa hladilnega telesa in ventilatorja, tako da se zaskoči. Slika 34. Nameščanje zračnega tunela hladilnega telesa Kaj je še treba storiti? • Če želite delati z drugim delom strojne opreme, pojdite na ustrezen razdelek. •...
  • Page 63 PREVIDNO: V nobenem primeru ne odstranite pokrova napajalnika ali drugega dela, na katerem je naslednja oznaka. V komponenti s to oznako so prisotne nevarne ravni napetosti, toka in energije. Znotraj teh komponent ni delov za servisiranje. Če sumite na težavo s katerim od teh delov, se obrnite na serviserja. Če želite zamenjati napajalni sistem, naredite naslednje: 1.
  • Page 64 6. Na hrbtni strani računalnika odvijte tri vijake, s katerimi je pritrjen napajalni sklop. Pritisnite zaponko napajalnega sklopa navzdol, da sprostite napajalni sklop, nato pa ga potisnite k sprednjemu delu računalnika. Dvignite napajalni sklop iz računalnika. Slika 36. Odstranitev napajalnega sklopa 7.
  • Page 65 Nato privijte tri vijake, da pritrdite nov napajalni sklop. Opomba: Uporabite samo vijake, ki jih nudi Lenovo. Slika 37. Namestitev napajalnega sklopa 9. Povežite kable novega napajalnega sklopa s sistemsko ploščo in z vsemi pogoni. Glejte »Lociranje delov na sistemski plošči«...
  • Page 66: Zamenjava Mikroprocesorja

    10. Spustite in namestite zračni tunel hladilnega telesa na vrhu sklopa, dokler se ne poravnata dve vijačni luknji na zračnem tunelu hladilnega telesa z luknjami na sklopu hladilnega telesa in ventilatorja. Privijte vijaka, da pritrdite zračni tunel hladilnega telesa. Slika 38. Nameščanje zračnega tunela hladilnega telesa Kaj je še treba storiti? •...
  • Page 67 Opomba: Termalna pasta na dnu sklopa hladilnega telesa in ventilatorja naj ne pride v stik z ničemer. 5. Dvignite majhno ročico in odprite zadrževalo , da dostopite do mikroprocesorja Slika 39. Dostop do mikroprocesorja 6. Dvignite mikroprocesor naravnost gor in iz vtičnice mikroprocesorja. Slika 40.
  • Page 68 b. Bodite pozorni na orientacijo mikroprocesorja v vtičnici. Poiščete lahko majhen trikotnik robu mikroprocesorja ali pa si zapomnite smer zarez na mikroprocesorju. To je pomembno za namestitev novega mikroprocesorja na sistemsko ploščo. c. Dotikajte se samo robov mikroprocesorja. Ne dotikajte se zlatih kontaktov na dnu. d.
  • Page 69: Zamenjava Sprednjega Sklopa Za Zvok In Usb

    Kaj je še treba storiti? • Če želite delati z drugim delom strojne opreme, pojdite na ustrezen razdelek. • Za dokončanje zamenjave pojdite na »Zaključevanje zamenjave delov« na strani 70. Zamenjava sprednjega sklopa za zvok in USB Opozorilo: Ne odprite računalnika ali ga poskušajte popravljati, dokler ne preberete poglavja »Pomembne varnostne informacije«...
  • Page 70: Zamenjava Sklopa Sistemskega Ventilatorja

    10. Nagnite sklop predela za pogone navzgor in ponovno priklopite sprednje kable za USB in avdio na sistemsko ploščo. Glejte »Lociranje delov na sistemski plošči« na strani 12. 11. Spustite nižje sklop predela za pogone. Glejte »Dostopanje do komponent sistemske plošče in pogonov«...
  • Page 71 Slika 43. Odstranitev sklopa sistemskega ventilatorja 9. Nov sklop sistemskega ventilatorja namestite tako, da poravnate nove gumijaste podložke, ki ste jih dobili z novim sklopom, z ustreznimi luknjami na zadnji strani ohišja, nato pa potisnete gumijaste podložke skozi luknje. Nato previdno vlecite za vrh gumijastih podložk od spodaj, dokler nov sklop sistemskega ventilatorja ni na svojem mestu.
  • Page 72: Zamenjava Enot Wifi

    10. Povežite kabel novega sklopa sistemskega ventilatorja s spojnikom sistemskega ventilatorja na sistemski plošči. Glejte »Lociranje delov na sistemski plošči« na strani 12. 11. Znova namestite zračni tunel hladilnega telesa. Glejte »Zamenjava sklopa hladilnega telesa in ventilatorja« na strani 47. 12.
  • Page 73 Odstranjevanje modula za kartico WiFi Če želite odstraniti modul za kartico WiFi, storite naslednje: 1. Vmesniško kartico WiFi odstranite iz računalnika in nato odklopite kabla sprednje in zadnje antene WiFi iz modula za kartico WiFi. Slika 46. Odstranjevanje kablov antene WiFi 2.
  • Page 74 3. Modul za kartico WiFi izvlecite iz reže za kartico mini PCI Express, da ga odstranite iz vmesniške kartice WiFi. Slika 48. Odstranjevanje modula za kartico WiFi Nameščanje enot WiFi Če želite namestiti enote WiFi, storite naslednje: ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 75 1. Vstavite modul za kartico WiFi v režo za kartico mini PCI Express, nato pa privijte vijaka, da pritrdite modul za kartico WiFi na vmesniško kartico WiFi. Slika 49. Nameščanje modula za kartico WiFi 2. Priključite kabel sprednje in zadnje antene na modul za kartico WiFi. Slika 50.
  • Page 76: Nameščanje Ali Odstranjevanje Zadnje Antene Wifi

    3. Poiščite dve reži za kartico PCI Express x1 na sistemski plošči. Glejte »Lociranje delov na sistemski plošči« na strani 12. 4. Vmesniško kartico WiFi vstavite v eno od dveh rež za kartico PCI Express x1. Nato privijte vijak, da vmesniško kartico WiFi pritrdite na svoje mesto.
  • Page 77 3. Prilagodite nagib zadnje antene, da zmanjšate nevarnost nehotenih poškodb antene. Slika 52. Nameščanje zadnje antene WiFi Kaj je še treba storiti? • Če želite delati z drugim delom strojne opreme, pojdite na ustrezen razdelek. • Če želite dokončati namestitev ali zamenjavo, pojdite na razdelek »Zaključevanje zamenjave delov« na strani 70.
  • Page 78: Nameščanje Ali Odstranjevanje Sprednje Antene Wifi

    Kaj je še treba storiti? • Če želite delati z drugim delom strojne opreme, pojdite na ustrezen razdelek. • Če želite dokončati namestitev ali zamenjavo, pojdite na razdelek »Zaključevanje zamenjave delov« na strani 70. Nameščanje ali odstranjevanje sprednje antene WiFi Opozorilo: Ne odprite računalnika ali ga poskušajte popravljati, dokler ne preberete poglavja »Pomembne varnostne informacije«...
  • Page 79 5. Prilepite sprednjo anteno na sprednjo ploščo, kot je prikazano. Nato vstavite kabel sprednje antene skozi luknjo na sprednji plošči. Slika 55. Nameščanje sprednje antene WiFi 6. Priključite kabel sprednje antene na modul za kartico WiFi. Kaj je še treba storiti? •...
  • Page 80: Zamenjava Tipkovnice

    5. Sprednjo anteno in kabel odstranite s sprednjega dela računalnika. Slika 56. Odstranjevanje sprednje antene WiFi Kaj je še treba storiti? • Če želite delati z drugim delom strojne opreme, pojdite na ustrezen razdelek. • Če želite dokončati namestitev ali zamenjavo, pojdite na razdelek »Zaključevanje zamenjave delov« na strani 70.
  • Page 81: Zamenjava Miške

    elementov in indikatorjev na sprednji strani računalnika« na strani 8 ali »Iskanje spojnikov na zadnjem delu računalnika« na strani 9. Slika 57. Spojniki tipkovnice Kaj je še treba storiti? • Če želite delati z drugim delom strojne opreme, pojdite na ustrezen razdelek. •...
  • Page 82: Zaključevanje Zamenjave Delov

    Kaj je še treba storiti? • Če želite delati z drugim delom strojne opreme, pojdite na ustrezen razdelek. • Za dokončanje zamenjave pojdite na »Zaključevanje zamenjave delov« na strani 70. Zaključevanje zamenjave delov Ko dokončate namestitev ali zamenjavo za vse dele, morate zapreti pokrov računalnika in priključiti kable. Glede na dele, ki ste jih namestili ali zamenjali, boste lahko morali potrditi posodobljene informacije v programu Setup Utility.
  • Page 83: Pridobivanje Gonilnikov Naprav

    Opomba: V večini delov sveta zahteva Lenovo vrnitev okvarjenih enot, ki jih zamenja stranka sama (CRU-jev). Informacije o tem bodo priložene delu CRU oziroma jih boste prejeli nekaj dni po prejemu dela CRU. Pridobivanje gonilnikov naprav Gonilnike naprav za operacijske sisteme, ki niso prednameščeni, boste našli na spletni strani http://www.lenovo.com/support.
  • Page 84 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 85: Poglavje 6. Informacije O Obnovitvi

    Rescue and Recovery. Če želite namestiti program Rescue and Recovery, naredite naslednje: a. Kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools, nato pa dvokliknite Enhanced Backup and Restore (Izboljšana varnostna kopija in obnovitev).
  • Page 86: Uporaba Obnovitvenih Medijev

    »Ustvarjanje diskov Product Recovery«. • Če želite izdelati obnovitveni medij v operacijskem sistemu Windows 7, kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Factory Recovery Disks (Tovarniški obnovitveni diski). Nato sledite navodilom na zaslonu.
  • Page 87: Izdelava Varnostne Kopije

    • Če želite izdelati varnostno kopijo v delovnem prostoru Rescue and Recovery v operacijskem sistemu Windows 7, naredite naslednje: 1. Na namizju Windows kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Enhanced Backup and Restore (Izboljšana varnostna kopija in obnovitev). Odpre se program Rescue and Recovery.
  • Page 88: Uporaba Delovnega Prostora Rescue And Recovery

    Uporaba delovnega prostora Rescue and Recovery Delovni prostor Rescue and Recovery je v zaščitenem, skritem območju trdega diska, ki deluje neodvisno od operacijskega sistema Windows, kar pomeni, da lahko izvajate operacije obnovitve, tudi če ne morete zagnati operacijskega sistema Windows. Iz delovnega prostora Rescue and Recovery je mogoče izvesti naslednje obnovitvene operacije: •...
  • Page 89: Izdelava Reševalnega Medija

    • Če želite izdelati reševalni medij v operacijskem sistemu Windows 7, naredite naslednje: 1. Na namizju Windows kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Enhanced Backup and Restore (Izboljšana varnostna kopija in obnovitev). Odpre se program Rescue and Recovery.
  • Page 90: Ponovna Namestitev Predhodno Nameščenih Aplikacij In Gonilnikov Naprav

    Ponovna namestitev predhodno nameščenih aplikacij Ta razdelek vsebuje navodila kako ponovno namestiti predhodno nameščene aplikacije. Če želite ponovno namestiti izbrane aplikacije, ki so bile predhodno nameščene v vaš računalnik Lenovo, naredite naslednje: 1. Vklopite računalnik. 2. S programom Raziskovalec (Windows Explorer) ali mapo Računalnik prikažite imeniško strukturo trdega diska.
  • Page 91: Ponovna Namestitev Programov Programske Opreme

    • Če želite ponovno namestiti programe, ki so prosto na voljo, dodatne informacije poiščite v sistemu pomoči Microsoft Windows. • Če želite ponovno namestiti izbrane uporabniške programe, ki jih je Lenovo predhodno namestil, naredite naslednje: 1. Vklopite računalnik.
  • Page 92 Opomba: Če z reševalnega medija ali z obnovitvenega medija ne morete dostopiti do delovnega prostora Rescue and Recovery ali do okolja Windows, je možno, da reševalna naprava (notranji trdi disk, disk, pogon trdega diska USB ali druga zunanja naprava) ni nastavljena kot prva zagonska naprava v zagonskem zaporedju naprav.
  • Page 93: Poglavje 7. Uporaba Programa Setup Utility

    • Hard Disk Password Če želite uporabiti računalnik, vam ni treba nastaviti gesla. Pri tem pa je pametno upoštevati, da ustvarjanje gesel izboljšuje varnost na računalnikih. Če pa se odločite, da boste določili geslo, preberite naslednje razdelke. © Copyright Lenovo 2012...
  • Page 94: Premisleki V Zvezi Z Geslom

    Premisleki v zvezi z geslom Geslo je lahko poljubna kombinacija do 64 črk in številskih znakov. Zaradi varnostnih razlogov priporočamo, da uporabljate močna gesla, ki jih ni lahko prepoznati. Za nastavitev močnega gesla uporabite naslednje smernice: • sestavljeno naj bo iz vsaj osmih znakov, •...
  • Page 95: Brisanje Izgubljenih Ali Pozabljenih Gesel (Čiščenje Cmos)

    Brisanje izgubljenih ali pozabljenih gesel (čiščenje CMOS) V tem razdelku so navodila za brisanje izgubljenih ali pozabljenih gesel, kot je na primer geslo uporabnika. Če želite odstraniti izgubljeno ali pozabljeno geslo, naredite naslednje: 1. Iz pogonov odstranite vse medije in izključite vse priključene naprave in računalnik. Nato iz vtičnic izvlecite vse napajalne kable in vse kable, ki so povezani z računalnikom.
  • Page 96: Izbira Začasne Zagonske Naprave

    Izbira začasne zagonske naprave S tem postopkom lahko izberete začasno zagonsko napravo. Opomba: Zagona ni mogoče izvesti z vseh diskov ali trdih diskov. 1. Izklopite računalnik. 2. Po vklopu računalnika večkrat pritisnite in spustite tipko F12. Ko se prikaže okno Prosimo, izberite zagonsko napravo, spustite tipko F12.
  • Page 97: Izhod Iz Programa Setup Utility

    1. Zaženite program Setup Utility. 2. V glavnem meniju programa Setup Utility izberite Power ➙ Automatic Power On in pritisnite Enter. 3. Izberite Wake Up on Alarm in pritisnite Enter. Nato sledite navodilom na zaslonu. 4. Pritisnite F10, da shranite spremembe in zaprete program Setup Utility. Ob pozivu za potrditev izhoda pritisnite Enter.
  • Page 98 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 99: Poglavje 8. Posodabljanje Sistemskih Programov

    Družba Lenovo lahko spremeni ali izboljša POST in BIOS. Ko izidejo posodobitve, so le-te na voljo v obliki datotek za prenos na spletnem mestu Lenovo http://www.lenovo.com. Navodila za uporabo posodobitev POST in BIOS so na voljo v datoteki TXT, ki je priložena posodobitvenim datotekam.
  • Page 100: Posodabljanje (Flash) Bios-A Iz Operacijskega Sistema

    Posodabljanje (flash) BIOS-a iz operacijskega sistema Opomba: Lenovo stalno izboljšuje svoja spletna mesta, zato se vsebina spletne strani lahko spremeni brez predhodnega obvestila, vključno z vsebino, navedeno v naslednjem postopku. Če želite posodobiti (nadgraditi) BIOS iz operacijskega sistema, naredite naslednje: 1.
  • Page 101: Poglavje 9. Preprečevanje Težav

    Opozorilo: Posodobljenih gonilnikov naprav ne prenašajte s spletnega mesta Windows. Gonilnikov naprav, ki so na voljo na spletnem mestu Windows Update, podjetje Lenovo še ni preizkusilo in če bi jih uporabili, bi lahko povzročili nepričakovane težave. Posodobljene gonilnike naprav pridobite s spletnega mesta Lenovo.
  • Page 102: Uporaba Programa System Update

    Program System Update vam bo v pomoč pri posodabljanju programske opreme računalnika. Posodobitveni paketi so shranjeni v strežnikih Lenovo in jih je mogoče prenesti z Lenovovega spletnega mesta za podporo. Posodobitveni paketi lahko vsebujejo aplikacije, gonilnike naprav, posodobitve flash za BIOS ali posodobitve za programsko opremo.
  • Page 103: Osnove

    Osnove V nadaljevanju je navedenih nekaj osnovnih točk, kako ohraniti pravilno delovanje računalnika: • Računalnik naj bo v čistem in suhem delovnem okolju. Prepričajte se, da je računalnik postavljen na ravno in trdno površino. • Na vrh zaslona ne postavljajte predmetov in ne prekrivajte zračnih odprtin v zaslonu ali računalniku. Zračne odprtine namreč...
  • Page 104: Prakse Za Dobro Vzdrževanje

    Dnevniška knjiga vam ali serviserju podjetja Lenovo lahko pomaga določiti, ali je težava povezana s spremembo strojne opreme, s spremembo programske opreme ali kakšnimi drugimi dejanji, ki so bila izvedena.
  • Page 105: Prestavljanje Računalnika

    Tudi vaš operacijski sistem ima morda program za izdelovanje varnostnih kopij, ki ga lahko uporabite. Lenovo nudi program Rescue and Recovery, ki vam pomaga pri izdelavi varnostne kopije in obnovitvi podatkov. Več informacij je na voljo v razdelku »Izdelava varnostne kopije in izvajanje obnovitve«...
  • Page 106 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 107: Poglavje 10. Odpravljanje Težav In Diagnosticiranje

    Opomba: Če ne morete odpraviti težave, zapeljite računalnik na servis. Seznam telefonskih številk servisov in služb za podporo lahko najdete v publikaciji Priročnik z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre, ki ste ga prejeli skupaj z računalnikom, ali pa obiščite spletno mesto podjetja Lenovo s podporo na naslovu http://www.lenovo.com/support/phone.
  • Page 108: Postopek Odpravljanja Težav

    • Če diagnostični programi zaznajo napako strojne opreme, se obrnite na center za podporo strankam Lenovo. Več informacij je na voljo v razdelku Poglavje 11 »Informacije, pomoč in servis« na strani 117. • Če ni mogoče zagnati diagnostičnih programov, se obrnite na center za podporo strankam Lenovo.
  • Page 109: Težave Z Zvokom

    Če se je simptom v računalniku pojavil nemudoma za tem, ko ste namestili novo možnost strojne opreme ali novo programsko opremo, pred upoštevanjem informacij o odpravi napak naredite naslednje: 1. Odstranite novo možnost strojne opreme ali programsko opremo. Če je treba za odstranjevanje možnosti strojne opreme odstraniti pokrov računalnika, pozorno preglejte in upoštevajte varnostne informacije za elektriko, ki so priložene vašemu računalniku.
  • Page 110: Težave S Cd-Ji

    • Nekateri modeli imajo sprednjo ploščo za zvok, s katero lahko nastavljate glasnost. Če ima računalnik sprednjo ploščo za zvok, preverite, da nadzor glasnosti ni nastavljen na prenizko glasnost. • Preverite, da so zunanji zvočniku (in slušalke, če jih uporabljate) povezani s pravilnim spojnikom za zvok na računalniku.
  • Page 111: Težave Z Dvd-Jem

    • »Zvočni CD ali disk s samodejnim predvajanjem se ne začne predvajati samodejno, ko se vstavi v CD-pogon« na strani 99 • »CD ali DVD ne deluje« na strani 99 • »Zagonskega obnovitvenega medija, kot je Product Recovery CD, ni bilo mogoče uporabiti za zagon računalnika«...
  • Page 112 • »Med predvajanjem DVD-filma ni zvoka ali pa so prekinitve zvoka« na strani 100 • »Predvajanje je zelo počasno ali se zatika« na strani 100 • »Sporočilo o neveljavnem disku ali o nezaznavanju diska« na strani 101 Črn zaslon namesto DVD-videa Simptom: črn zaslon namesto DVD-videa Ukrepi: •...
  • Page 113: Ponavljajoče Se Težave

    Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite diagnostične programe (navodila najdete v razdelku »Diagnostični programi« na strani 113). Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč in servis« na strani 117. Sporočilo o neveljavnem disku ali o nezaznavanju diska Simptom: sporočilo o neveljavnem disku ali o nezaznavanju diska Ukrepi: •...
  • Page 114 • V operacijskem sistemu Windows Vista naredite naslednje: 1. Kliknite Start ➙ Control Panel (Nadzorna plošča). 2. Kliknite Hardware and Sound (Strojna oprema in zvok). 3. V temi Keyboard (Tipkovnica) kliknite Check keyboard status (Preverjanje stanja tipkovnice). 4. Za podrobnosti o tipkovnici in za preverjanje pravilnega delovanja tipkovnice kliknite Properties (Lastnosti).
  • Page 115: Težave Z Zaslonom

    Brezžična tipkovnica ne deluje Simptom: brezžična tipkovnica ne deluje. Ukrep: če je komunikacijska lučka LED sprejemnika/oddajnika vklopljena in brezžična tipkovnica ne deluje, znova zaženite računalnik. Če ponovni zagon računalnika ne odpravi težave, preverite, ali so izpolnjeni naslednji pogoji: • Baterije so pravilno nameščene. •...
  • Page 116 Ukrepi: • Prepričajte se, da je signalni kabel zaslona ustrezno povezan z zaslonom in s spojnikom zaslona na računalniku. Kabel, ki ni pravilno priključen, lahko povzroča ponavljajoče se težave. • Preverite, da so gonilniki ustrezne naprave za aplikacijske programe pravilno nameščeni. Upoštevajte dokumentacijo ustreznega aplikacijskega programa in preverite, ali so potrebni gonilniki naprave.
  • Page 117: Težave Z Omrežjem

    Težave z omrežjem V nadaljevanju so navedene najbolj pogoste težave z omrežjem. Z naslednjega seznama izberite težavo z omrežjem: • »Težave s povezavo Ethernet« na strani 105 • »Težave z brezžičnim vmesnikom LAN« na strani 106 • »Težave z brezžičnim vmesnikom WAN« na strani 107 •...
  • Page 118 Omrežna kartica preneha delovati brez očitnega razloga Simptom: omrežna kartica preneha delovati brez očitnega razloga. Ukrep: datoteke omrežnega gonilnika so morda pokvarjene ali pa manjkajo. Posodobite gonilnik in pri tem upoštevajte opis postopka v »Solution (Rešitev)«, da boste prepričani, da je nameščen pravilen gonilnik naprave.
  • Page 119: Težave Z Možnostmi

    Windows 7 ali Windows Vista, mogoče shraniti kot datoteko s pripono .contact. Težave z možnostmi Posredovane informacije uporabite pri diagnosticiranju težav s strojno opremo Lenovo, ki nima priloženih informacij o odpravljanju napak. Z naslednjega seznama izberite vaš simptom: •...
  • Page 120: Težave Z Zmogljivostjo In Zaklepanjem

    Ukrep: preverite naslednje: • Možnost je oblikovana za vaš računalnik. • Sledili ste navodilom za nameščanje, ki so bila priložena možnosti, in navodila za nameščanje, ki so bila priložena računalniku, in vse datoteke možnosti (kot so gonilniki naprav, če so potrebni) so nameščene pravilno.
  • Page 121 1. Kliknite Start ➙ Computer (Računalnik). 2. Z desno miškino tipko kliknite svoj trdi disk in izberite Properties (Lastnosti). Prikaže se delež nezasedenega prostora. Ukrepi za pridobivanje nezasedenega prostora na disku: • V operacijskem sistemu Windows Vista naredite nekaj od tega: 1.
  • Page 122 1. Kliknite Start ➙ Computer (Računalnik). 2. Z desno miškino tipko kliknite svoj trdi disk in izberite Properties (Lastnosti). 3. Kliknite Disk Cleanup (Čiščenje diska). 4. Kliknite Clean up system files (Počisti sistemske datoteke). 5. Kliknite zavihek More Options (Več možnosti). 6.
  • Page 123: Težave S Tiskalnikom

    Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite diagnostične programe (navodila najdete v razdelku »Diagnostični programi« na strani 113). Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč in servis« na strani 117. Težave s tiskalnikom Simptom: tiskalnik ne deluje. Ukrepi: preverite naslednje: 1.
  • Page 124: Težave Z Usb-Jem

    Pri uporabi funkcije za urejanje se datumi ne razporedijo v pravilni vrstni red Simptom: pri uporabi funkcije za urejanje se datumi ne razporedijo v pravilni vrstni red. Ukrep: nekatera programska oprema, razvita pred letom 2000, pri urejanju datumov uporablja samo zadnji dve številki leta, saj vedno predvideva, da sta prvi dve številki 19.
  • Page 125: Diagnostični Programi

    Opombe: • Program Lenovo Solution Center je na voljo samo v modelih računalnikov, v katerih je predhodno nameščen operacijski sistem Windows 7. Če v vašem računalniku z operacijskim sistemom Windows 7 ta program ni predhodno nameščen, ga lahko prenesete s spletnega mesta http://www.lenovo.com/diagnose.
  • Page 126: Lenovo Thinkvantage Toolbox

    • Za zagon programa Lenovo ThinkVantage Toolbox v operacijskem sistemu Windows 7 kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ System Health and Diagnostics (Zdravje sistema in diagnostika).
  • Page 127 Opomba: Za dodatno pomoč pritisnite tipko F1. 4. Po končanem procesu diagnosticiranja odstranite diagnostično ploščo iz optičnega pogona. Poglavje 10. Odpravljanje težav in diagnosticiranje...
  • Page 128 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 129: Poglavje 11. Informacije, Pomoč In Servis

    Opomba: Program Lenovo ThinkVantage Tools je na voljo samo v računalnikih, v katerih je predhodno nameščen operacijski sistem Windows 7, ki ga ponuja Lenovo. Za dostop do programa Lenovo ThinkVantage Tools kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools.
  • Page 130: Spletno Mesto Za Podporo Lenovo

    Za navodila za uporabo diagnostičnih programov glejte »Diagnostični programi« na strani 113. Prav tako lahko na spletnem mestu podjetja Lenovo za podporo dobite najnovejše tehnične informacije in prenesete gonilnike naprav in posodobitve, in sicer na naslovu http://www.lenovo.com/support Klicanje servisa V garancijskem roku lahko pokličete center za podporo strankam ter dobite pomoč...
  • Page 131: Uporaba Drugih Storitev

    Garancija ne krije naslednjih elementov: • zamenjave ali uporabe delov, ki jih ni proizvedel Lenovo ali delov Lenovo, za katere ne velja garancija, • identifikacije virov težav s programsko opremo, • konfiguriranja BIOS-a v okviru namestitve ali nadgradnje, •...
  • Page 132: Nakup Dodatnih Storitev

    Razpoložljivost in imena storitev se lahko od države do države razlikujejo. Če želite dodatne informacije o navedenih storitvah, obiščite spletno mesto podjetja Lenovo na naslovu http://www.lenovo.com ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 133: Dodatek A. Obvestila

    Navedbe izdelkov, programov ali storitev Lenovo ne pomenijo, da je dovoljena uporaba samo teh izdelkov, programov ali storitev. Namesto njih lahko uporabite katerikoli enakovreden izdelek, program ali storitev, ki ne krši pravic do intelektualne lastnine Lenovo. Uporabnik je dolžan, da ovrednoti in preveri delovanje vsakega drugega izdelka, programa ali storitve.
  • Page 134 Rescue and Recovery ThinkCentre ThinkVantage Microsoft, Windows in Windows Vista so blagovne znamke skupine podjetij Microsoft. Intel, Intel Core, Celeron in Pentium so blagovne znamke podjetja Intel Corporation v Združenih državah Amerike in/ali drugih državah. Linux je blagovna znamka Linusa Torvaldsa v ZDA, drugih državah ali obojih. Imena drugih podjetij, izdelkov ali storitev so lahko blagovne ali storitvene znamke drugih.
  • Page 135: Dodatek B. Regulatorne Informacije

    če Macrovision Corporation ne določi drugače. Razstavljanje in demontiranje je prepovedano. Obvestila o elektronskem sevanju Naslednje informacije veljajo za vrste osebnih računalnikov Lenovo 0900, 0967, 1271, 3578, 3594, 3596, 3598, 3629, 3654, 3660, 3664, 3668 in 3676. Izjava Zvezne komisije za komunikacije o skladnosti Ta oprema je preizkušena in ustreza omejitvam za digitalne naprave razreda B, skladno s 15.
  • Page 136 Geräte der Klasse B. Dieses Gerät ist berechtigt, in Übereinstimmung mit dem Deutschen EMVG das EG-Konformitätszeichen - CE - zu führen. Verantwortlich für die Konformitätserklärung nach Paragraf 5 des EMVG ist die Lenovo (Deutschland) GmbH, Gropiusplatz 10, D-70563 Stuttgart. ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 137: Dodatna Upravna Obvestila

    Vsa upravna obvestila so na voljo na Lenovovem spletnem mestu za podporo v elektronski obliki. Za dostop do elektronskih kopij dokumentacije pojdite na http://www.lenovo.com/support in kliknite User Guides and Manuals (Uporabniški vodiči in priročniki). Dodatek B. Regulatorne informacije...
  • Page 138 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 139: Dodatek C. Izjave Weee In Izjave O Recikliranju

    Podjetje Lenovo vzpodbuja lastnike opreme informacijske tehnologije (IT), da odgovorno reciklirajo svojo opremo, ki ni več potrebna. Lenovo ponuja različne programe in storitve, ki bodo lastnikom opreme v pomoč pri recikliranju izdelkov informacijske tehnologije. Informacije o recikliranju izdelkov Lenovo so na voljo na naslovu: http://www.lenovo.com/recycling...
  • Page 140: Informacije O Recikliranju Za Brazilijo

    Zbiranje in recikliranje odsluženih računalnikov ali zaslonov Lenovo Če ste uslužbenec v podjetju in morate zavreči računalnik ali zaslon Lenovo, ki je last podjetja, morate to narediti v skladu z zakonom o spodbujanju učinkovite uporabe virov (Law for Promotion of Effective Utilization of Resources).
  • Page 141: Informacije O Recikliranju Baterije V Eu

    škodljivih učinkov baterij in akumulatorjev na okolje in zdravje ljudi, ki jih povzročajo morebitne nevarne snovi v njih. Informacije o ustreznem zbiranju in ravnanju so na voljo na naslovu: http://www.lenovo.com/lenovo/environment Dodatek C. Izjave WEEE in izjave o recikliranju...
  • Page 142 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 143: Dodatek D. Ek Bilgiler

    Dodatek D. Ek Bilgiler 1. İmalatçı ya da ithalatçı firmaya ilişkin bilgiler: Ürünün ithalatçı firması, Lenovo Technology B.V. Merkezi Hollanda Türkiye İstanbul Şubesi’dir. Adresi ve telefonu şöyledir: Uner Plaza Eski Üsküdar Yolu Erkut Sokak. No: 4 / 1 Kat: 3 Kozyatağı...
  • Page 144 13. İthal edilmiş mallarda, yurt dışındaki üretici firmanın unvanı ve açık adresi ile diğer erişim bilgileri (telefon, telefaks ve e-posta vb.): Lenovo (Singapore) Pte. Ltd. 151 Lorong Chuan No: 02-01 New Tech Park Singapore, 556741 Tel: 65-6827-1000 Faks: 65-6827-1100 ThinkCentre Vodič...
  • Page 145: Dodatek E. Servis Istasyonlari

    Dodatek E. Servis istasyonlari Garanti süresi içerisinde müşteri arızalı ürünü aşağıda belirtilen merkezlere teslim ederek garanti hizmetinden yararlanır. Ürün yerinde garanti hizmeti içeriyorsa, bu merkezlerden birine telefon edebilirsiniz. Garanti Hizmetinin Alınabileceği Merkezler ADANA BSD Bilgisayar San. ve Tic. Ltd. Şti. Adres: Cemal Paşa Mah.
  • Page 146 Probil Bilgi İşlem Destek ve Dan.San. ve Tic. A.Ş. Adresi: Teknoloji Geliştirme Bölgesi, ODTÜ Ofis Bina, Batı Cephe A-1 ODTÜ / Ankara Posta kodu: 06531 Web Adresi: http://www.probil.com.tr/ Telefon: 312 210 18 08 Faks no: 312 210 18 05 ANTALYA Bilser Bilgi İşlem Tic.
  • Page 147 ERZİNCAN Erzincan Bigisayar Adresi: Hükümet Caddesi, No:33/1 Erzincan Web Adresi: http://www.erzincanbilgisayar.com/ Telefon: 446 223 89 87 Faks no: 446 224 24 34 ERZURUM Şark Bilgisayar Elektronik San. ve Tic. Ltd. Şti. Adresi: Yukarı Mumcu Caddesi, No:9 Erzurum Posta kodu: 25100 Web Adresi: http://www.sarkbil.com.tr/ Telefon: 442 234 21 02 / 04 Faks no: 442 218 21 07...
  • Page 148 IĞDIR Ebru Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Adresi: Atatürk Caddesi, No:261 Iğdır Posta kodu: 76000 Web Adresi: http://www.ebruelektronik.com/ Telefon: 476 227 76 66 / 476 227 08 43 / 476 227 08 44 Faks no: 476 227 76 66 İSTANBUL Bilgi Birikim Sistemleri Elktr. ve Bilg. Endüstrisi Müh.
  • Page 149 Novatek Bilgisayar Sistemleri San.ve Tic.Ltd. Şti. Adresi: Raşit Rıza Sokak, Yıldırım İş Hanı, No: 1 Kat: 1 Mecidiyeköy İstanbul Posta Kodu: 80300 Web Adresi: http://www.novateknoloji.com/ Telefon: 212 356 75 77 Faks no: 212 356 75 88 Peritus Bilgisayar Sist. Dış Tic.San.Ltd. Şti. Adresi: Ziverbey Eğitim Mahallesi, Poyraz Sokak, Sadıkoğlu İş...
  • Page 150 IBM Türk Ltd. Şti. Adresi: Ankara Asfaltı No: 7 Bayraklı İzmir Web Adresi: http://www.tr.ibm.com/ Telefon: 232 462 27 00 Faks no: 232 486 69 23 Probil Bilgi İşlem Destek ve Dan.San. ve Tic. A.Ş. Adresi: Şair Eşref Bulvarı, Huzur İşhanı, No:27/2 Kat:2 Alsancak İzmir Posta kodu: 35210 Web Adresi: http://www.probil.com.tr/...
  • Page 151 ŞANLIURFA Bilban Bilgisayar Eğitim Tic. San. Ltd. Şti. Adresi: Kızılay İşhanı, Kat:1-2 Şanlıurfa Web Adresi: http://www.bilban.com.tr/ Telefon: 414 215 05 52 Faks no: 414 212 22 12 TRABZON IBM Türk Ltd. Şti. Adresi: Kahramanmaraş Cad. İpekyolu İş Merk. Kat:4 No: 7 Trabzon Web Adresi: http://www.tr.ibm.com/ Telefon: 362 230 88 52 Faks no: 362 230 88 52...
  • Page 152 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 153: Stvarno Kazalo

    Lenovo Solution Center Lenovo ThinkVantage Toolbox Lenovo ThinkVantage Tools Lenovo Welcome 5, 117 elektrostatično občutljive naprave, ravnanje enote WiFi, vmesniška kartica WiFi, modul za kartico WiFi,...
  • Page 154 napaka, obnavljanje POST-a/BIOS-a informacije naprave, ravnanje z elektrostatično občutljivimi pomoč nastavitev servis geslo program Setup Utility, zagon nastavitve programi, posodabljanje sistema ogledovanje programska oprema spreminjanje obnavljanje notranji pogoni programska oprema za zaščito pred virusi obnavljanje razširitev po napaki pri posodabljanju POST-a/BIOS-a Rescue and Recovery programska oprema delovni prostor, Rescue and Recovery...
  • Page 155 sprednji sklop za zvok in USB, zamenjava spreminjanje geslo zaporedje zagonskih naprav tipkovnica zamenjava trdi disk, zamenjava uporaba diagnostični programi dokumentacija drugi servisi gesla reševalni medij, izdelava in Setup Utility ustvarjanje in uporaba reševalnega medija ustvarjanje in uporaba obnovitveni mediji varnost funkcije kabelska ključavnica...
  • Page 156 ThinkCentre Vodič za uporabnika...

Table of Contents