Lenovo ThinkCentre M55 Käyttöopas
Lenovo ThinkCentre M55 Käyttöopas

Lenovo ThinkCentre M55 Käyttöopas

Tyypit 8011, 8793, 8797, 8801 tyypit 8805, 8810, 8814
Hide thumbs Also See for ThinkCentre M55:
Table of Contents

Advertisement

Käyttöopas
Tyypit 8011, 8793, 8797, 8801
Tyypit 8805, 8810, 8814

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for Lenovo ThinkCentre M55

  • Page 1 Käyttöopas Tyypit 8011, 8793, 8797, 8801 Tyypit 8805, 8810, 8814...
  • Page 3 Käyttöopas Tyypit 8011, 8793, 8797, 8801 Tyypit 8805, 8810, 8814...
  • Page 4 Ennen tämän julkaisun ja siinä kuvattujen tuotteiden käyttöä lue kohdat ”Tärkeät turvaohjeet” sivulla v ja Liite B, ”Huomioon otettavaa”, sivulla 73. Ensimmäinen painos (toukokuu 2006) © Copyright Lenovo 2005, 2006. Portions © Copyright International Business Machines Corporation 2005. Kaikki oikeudet pidätetään.
  • Page 5: Table Of Contents

    Muistin asennus . . 24 Optinen hiiri . . 59 PCI-sovittimien asennus . . 25 Tavallinen hiiri . . 59 Sisäisten asemien asennus . 27 Asemien tekniset tiedot . . 28 © Lenovo 2005, 2006. Portions © IBM Corp. 2005.
  • Page 6 . 71 Access Help -ohjelma . . 62 Takuu ja turvallisuus . . 62 Liite B. Huomioon otettavaa ..73 www.lenovo.com . 62 Television käyttöön liittyvä huomautus . . 74 Tuki- ja huoltopalvelut . 62 Tavaramerkit .
  • Page 7: Tärkeät Turvaohjeet

    Tietokoneen mukana toimitetuissa takuutiedoissa ja turvaohjeissa on huolto- ja tukipalvelujen puhelinnumeroluettelo. Tarkista tietokone ja sen osat säännöllisin väliajoin vaurioiden tai kulumisen tai muiden vaaratekijöiden havaitsemiseksi. Jos epäilet jonkin osan toimintakuntoa © Lenovo 2005, 2006. Portions © IBM Corp. 2005.
  • Page 8: Yleisiä Turvaohjeita

    Huomautus: Asiakas voi itse päivittää tai vaihtaa joitakin tietokoneen osia. Näitä osia nimitetään asiakkaan vaihdettavissa oleviksi osiksi (CRU, Customer Replaceable Unit). Lenovo ilmoittaa nimenomaisesti, mitkä osat ovat asiakkaan vaihdettavissa, ja toimittaa ohjeet siitä, milloin asiakkaat saavat vaihtaa nämä osat. Sinun on noudatettava kaikkia ohjeita osaa vaihtaessasi.
  • Page 9: Verkkojohdot Ja Verkkolaitteet

    Vaara Vaarallisia liikkuvia osia. Varo, etteivät sormesi tai muut ruumiinosasi kosketa osiin. Huomio Kun vaihdat asiakkaan vaihdettavissa olevia osia, tee tietokoneen lopputoimet ja anna tietokoneen jäähtyä 3 - 5 minuuttia ennen kuin avaat kannen. Verkkojohdot ja verkkolaitteet Käytä vain tuotteen valmistajan toimittamia verkkojohtoja ja verkkolaitteita. Verkkojohtojen tulee olla turvallisiksi hyväksyttyjä.
  • Page 10: Jatkojohdot Ja Niihin Liittyvät Laitteet

    Kytke laitteiden pistokkeet pistorasiaan ja irrota ne pistorasiasta varovasti. Paristot ja akut Kaikissa Lenovo-tietokoneissa on litteä nappiparisto, josta järjestelmän kello saa virtansa. Paristoa ei voi ladata. Lisäksi monissa kannettavissa tietokoneissa on ladattava akku, josta tietokone saa virtaa ollessaan irti sähköverkosta. Lenovon tuotteen mukana toimittamat akut ja paristot on testattu yhteensopivuuden varmistamiseksi, ja ne saa vaihtaa vain hyväksyttyihin osiin.
  • Page 11: Kuumuus Ja Tietokoneen Osien Tuuletus

    Akkujen suorituskyky voi heiketä, jos ne ovat pitkän aikaa käyttämättöminä. Joidenkin akkujen (erityisesti litium-ioniakkujen) oikosulkuriski saattaa kasvaa, jos akut ovat pitkään käyttämättöminä ja varaus purettuna. Tämä voi lyhentää akun käyttöikää ja vaarantaa turvallisuutta. Älä päästä litium-ioniakkujen varausta purkautumaan kokonaan äläkä säilytä niitä koskaan varaus täysin purkautuneena. Kuumuus ja tietokoneen osien tuuletus Tietokoneet tuottavat lämpöä, kun niihin on kytketty virta ja kun akkuja ladataan.
  • Page 12: Lisää Turvaohjeita

    haljeta tai jopa pirstoutua palasiksi CD- tai DVD-aseman käytön aikana. Voit estää tästä mahdollisesti aiheutuvien vammojen syntymisen ja tietokoneen vaurioitumisen noudattamalla seuraavia ohjeita: v Säilytä CD- ja DVD-levyjä aina niiden alkuperäisissä pakkauksissa. v Älä säilytä CD- ja DVD-levyjä suorassa auringonvalossa tai lämmönlähteiden lähellä.
  • Page 13: Modeemiin Liittyviä Turvaohjeita

    Litiumpariston saa vaihtaa vain samanlaiseen tai vastaavaan valmistajan suosittelemaan litteään nappiparistoon. Paristo sisältää litiumia ja voi räjähtää, jos sitä ei käytetä, käsitellä tai hävitetä oikein. Varoitus: v Estä paristoa joutumasta kosketuksiin veden kanssa. v Älä kuumenna paristoa yli 100 °C:n lämpötilaan. v Älä...
  • Page 14: Virtalähteeseen Liittyvät Turvaohjeet

    Joissakin CD- ja DVD-asemissa saattaa olla luokan 3A tai 3B laserlähde. Ota seuraava varoitus huomioon: Vaara Avatessasi asemaa olet alttiina lasersäteilylle. Älä katso suoraan säteeseen paljaalla silmällä tai optisella välineellä. Säteeseen katsominen voi vahingoittaa silmiäsi. Virtalähteeseen liittyvät turvaohjeet Älä irrota virtalähteen suojakuorta tai muita osia, jossa on seuraava tarra. Osissa, joissa on tämä...
  • Page 15: Esittely

    Lenovon laajasta valikoimasta hyödyllisiä tietolähteitä. v Liite A, ”Manuaalisesti annettavat modeemikomennot”, sivulla 65 sisältää modeemin manuaalisessa ohjelmoinnissa tarvittavat komennot. v Liite B, ”Huomioon otettavaa”, sivulla 73 sisältää huomautuksia ja tavaramerkkitietoja. xiii © Lenovo 2005, 2006. Portions © IBM Corp. 2005.
  • Page 16 Käyttöopas...
  • Page 17: Luku 1. Työtilan Järjestely

    Vähennä ylhäältä tulevan valon määrää sammuttamalla valoja tai käyttämällä valaisimissa tavallista himmeämpiä lamppuja. Jos sijoitat näyttimen lähelle ikkunaa, suojaa se auringonvalolta ikkunaverhoilla tai sälekaihtimilla. Kuvaruudun kontrastia ja kirkkautta on ehkä säädettävä, kun huoneen valaistusolot muuttuvat päivän aikana. © Lenovo 2005, 2006. Portions © IBM Corp. 2005.
  • Page 18: Ilmanvaihto

    Jos heijastuksilta ei voi välttyä tai valaistusta ei voi säätää, kannattaa harkita kuvaruudun eteen asetettavan heijastuksia poistavan suodattimen käyttöä. Tällaiset suodattimet voivat kuitenkin vaikuttaa kuvan selkeyteen, joten niiden käyttö on suositeltavaa vain siinä tapauksessa, että heijastuksia ei voi vähentää muilla keinoin.
  • Page 19: Luku 2. Tietokoneen Asennus

    Jos vaihtovirran jännite on 100–127 V, aseta jännitekytkin asentoon 115 V (115 volttia). v Jos vaihtovirran jännite on 200–240 V, aseta jännitekytkin asentoon 230 V (230 volttia). 2. Liitä USB-näppäimistön kaapeli USB-porttiin. © Lenovo 2005, 2006. Portions © IBM Corp. 2005.
  • Page 20 Huomautus: Joissain malleissa on sormenjälkitunnistimella varustettu näppäimistö. Kun olet asentanut ja käynnistänyt tietokoneen, katso lisätietoja sormenjälkitunnistimesta Access Help -ohjeistosta. Kohdassa ”Access Help -ohjelma” sivulla 62 on ohjeita käytönaikaisen ohjetoiminnon aloittamiseksi. 3. Kytke USB-hiiren kaapeli USB-porttiin. 4. Kytke näyttimen kaapeli tietokoneessa olevaan näyttimen vastakkeeseen. v Jos käytettävissä...
  • Page 21 5. Jos käytettävissä on modeemi, liitä se tietokoneeseen seuraavien ohjeiden mukaisesti. L IN L I N L I N L IN L IN L I N L I N L IN Liitä modeemi kuvassa näkyviin kahteen tietokoneen takaosassa olevaan vastakkeeseen. Kytke puhelinkaapelin toinen pää...
  • Page 22 7. Jos haluat käyttää aktiivikaiuttimia (varustettu omalla virtalähteellä) ja verkkolaitetta, tee seuraavassa kuvatut toimet. a. Kytke kaiuttimet kaapelilla toisiinsa, mikäli tämä on tarpeen. Joissakin kaiuttimissa tämä kaapeli on pysyvästi kiinni. b. Liitä verkkolaite kaiuttimiin. c. Liitä kaiuttimet tietokoneeseen. d. Liitä verkkolaite vaihtovirtalähteeseen. 8.
  • Page 23 1 USB-portit Näihin portteihin voi liittää USB-väylää käyttäviä laitteita, esimerkiksi näppäimistön, hiiren, kuvanlukijan, kirjoittimen tai kämmentietokoneen. 2 Sarjaportti Tähän porttiin voi liittää erillisen modeemin, sarjakirjoittimen tai muun 9-nastaista sarjaporttia käyttävän laitteen. 3 S-video-vastake Vastakkeeseen voi liittää S-video-liittimellä varustetun television. Tämä vastake on joissakin tehokkaissa näyttösovittimissa.
  • Page 24: Virran Kytkentä Laitteisiin

    Virran kytkentä laitteisiin Kytke virta ensin näyttimeen ja muihin oheislaitteisiin ja sitten keskusyksikköön. Kuvaruutuun tulee logonäyttö siksi aikaa, kun tietokone tekee automaattiset käynnistystestit (POST). Testien jälkeen logo poistuu kuvaruudusta. Jos tietokoneessa on esiasennettu ohjelmisto, sen asennusohjelma alkaa. Jos tietokoneen käynnistyksessä ilmenee ongelmia, katso kohta Luku 7, ”Vianmääritys ja häiriöiden poisto”, sivulla 55.
  • Page 25: Käyttöjärjestelmän Päivitys

    Käyttöjärjestelmän päivitys Microsoft toimittaa eri Windows-käyttöjärjestelmien päivityksiä Microsoftin Windows-tuotteiden päivityssivustoon, josta käyttäjät voivat niitä noutaa. Tämä WWW-sivusto selvittää automaattisesti, mitä Windows-päivityksiä tietokonetta varten on saatavana, ja tuo näkyviin vain nämä päivitykset. Päivityksiin saattaa sisältyä suojausta tehostavia korjauksia, uusia Windows-osien (esimerkiksi Media Player -sovelluksen) päivityksiä, muiden Windows-käyttöjärjestelmän osien korjauksia tai parannuksia ja laajennuksia.
  • Page 26 Käyttöopas...
  • Page 27: Luku 3. Lisävarusteiden Asennus

    Intel Core 2 Duo -suoritin v Sisäinen välimuisti (vaihtelee mallin mukaan) Muisti v Neljän DDR2 DIMM (Double Data Rate 2 Dual Inline Memory Module) -muistimoduulin tuki v 8 megatavun flash-muisti järjestelmäohjelmia varten © Lenovo 2005, 2006. Portions © IBM Corp. 2005.
  • Page 28 Sisäiset asemat v 3,5 tuuman levykeasema, jonka korkeus on puoli tuumaa (joissakin malleissa) v Sisäinen SATA (Serial Advanced Technology Attachment) -kiintolevyasema v SATA-optinen asema (joissakin malleissa) Näyttöalijärjestelmä v Sisäinen näytönohjain VGA (Video Graphics Array) -näytintä varten v Intel Graphics Media Accelerator 3000 -sovitin ja kahden näyttimen tuki v PCI Express (x16) -näyttösovitinvastake emolevyssä...
  • Page 29 1. Tämän julkaisun valmistumishetkeen mennessä tässä lueteltujen käyttöjärjestelmien yhteensopivuus on varmennettu tai testattu. Lenovo saattaa todeta myös muiden käyttöjärjestelmien olevan yhteensopivia tietokoneen kanssa tämän julkaisun valmistumisen jälkeen. Valmistaja voi muuttaa tämän luettelon tietoja (tehdä korjauksia ja lisäyksiä). Tutustumalla käyttöjärjestelmän valmistajan WWW-sivustoon voit selvittää, onko käyttöjärjestelmän yhteensopivuus varmennettu tai testattu.
  • Page 30: Saatavana Olevat Lisävarusteet

    – Järjestelmä DIMM (dual inline memory module) -moduulit – PCI (Peripheral Component Interconnect) -sovitin – PCI Express (x16) -sovitin – Optinen asema, esimerkiksi CD- tai DVD-asema (joissakin malleissa) – Kiintolevyasema Uusimmat tiedot saatavana olevista lisävarusteista saat Lenovon WWW-osoitteesta http://www.lenovo.com tai jälleenmyyjältäsi tai myyntiedustajaltasi. Käyttöopas...
  • Page 31: Tekniset Tiedot

    Tekniset tiedot Tässä jaksossa kuvataan tietokoneen fyysiset ominaisuudet. Mitat Leveys: 350 mm Korkeus: 107.9 mm Syvyys: 385 mm Paino Vähimmäiskokoonpano (toimitettaessa): 8,4 kg Enimmäiskokoonpano: 10,0 kg Käyttöympäristö Ilman lämpötila: Käytössä 0–914,4 m:n korkeudella merenpinnasta: 10–35 °C Käytössä 914,4–2134 m korkeudella merenpinnasta: 10–32 °C Virta katkaistuna: 10–43 °C Ilmankosteus: Käytössä: 8–80 %...
  • Page 32: Tuetut Käyttöasennot

    Tuetut käyttöasennot Jotta tietokoneen sisäosat saisivat riittävästi jäähdytysilmaa käytön aikana, tietokone tulee asettaa jompaankumpaan jäljempänä kuvatuista asennoista. Huomautus: Jos keskusyksikkö asetetaan pystyasentoon, kaiuttimien aukkojen tulee olla ylöspäin, jotta ääni kuuluisi kunnolla. Käyttöopas...
  • Page 33: Tarvittavat Työkalut

    Tarvittavat työkalut Joidenkin lisävarusteiden asennukseen tarvitaan suorakärkinen tai ristipäinen ruuvitaltta. Jotkin lisävarusteet edellyttävät myös muiden työkalujen käyttöä. Lisätietoja on lisävarusteen mukana toimitetuissa julkaisuissa. Staattiselle sähkölle herkkien laitteiden käsittely Staattisesta sähköstä ei ole vaaraa ihmiselle, mutta se saattaa vioittaa tietokoneen osia ja lisävarusteita. Kun asennat uuden lisävarusteen järjestelmään, älä...
  • Page 34: Ulkoisten Lisävarusteiden Asennus

    Ulkoisten lisävarusteiden asennus Tässä kohdassa esitellään tietokoneen ulkoiset vastakkeet, joihin voit liittää erillisiä lisävarusteita, kuten erilliset kaiuttimet, kirjoittimen tai kuvanlukijan. Joitakin erillisiä lisävarusteita varten on asennettava myös ohjelmisto ja portit. Kun asennat ulkoista lisävarustetta, paikanna käytettävä vastake tämän kohdan ohjeiden avulla ja asenna laite ja mahdolliset ohjelmat tai ajurit lisävarusteen mukana toimitettujen ohjeiden mukaisesti.
  • Page 35: Tietokoneen Takalevyssä Olevien Vastakkeiden Paikannus

    Tietokoneen takalevyssä olevien vastakkeiden paikannus Seuraavassa kuvassa näkyy tietokoneen takaosassa olevien vastakkeiden ja porttien sijainti. Verkkojohdon vastake Sarjaportti Aukot riippulukkoa varten Rinnakkaisportti Sarjaportti (joissakin malleissa) VGA-näyttimen vastake Vaijerilukon paikka USB-portit (4) PCI-sovittimen vastake Ääni ulos -vastake PCI-sovittimen vastake Ääni sisään -vastake Ethernet-vastake PCI Express (x16) -näyttösovittimen vastake (joissakin malleissa)
  • Page 36: Laiteajurien Hankinta

    USB-näppäimistö, USB-kuvanlukija tai USB-kirjoitin. Jos käytössä on enemmän kuin kymmenen USB-laitetta, kannattaa hankkia USB-keskitin, jonka avulla tietokoneeseen voidaan liittää useita USB-laitteita. Laiteajurien hankinta Voit hankkia muiden kuin esiasennettujen käyttöjärjestelmien laiteajurit WWW-osoitteesta http://www.lenovo.com/think/support/. Laiteajurien asennusohjeet ovat ajurien mukana toimitetuissa README-tiedostoissa. Käyttöopas...
  • Page 37: Kannen Avaus

    Kannen avaus Tärkeää Lue kohdissa ”Tärkeät turvaohjeet” sivulla v“Tärkeät turvaohjeet” ja ”Staattiselle sähkölle herkkien laitteiden käsittely” sivulla 17 olevat ohjeet, ennen kuin avaat keskusyksikön kannen. Voit avata keskusyksikön kannen seuraavasti: 1. Poista asemista kaikki tallennusvälineet (levykkeet, CD-levyt ja nauhat), tee käyttöjärjestelmän lopputoimet ja katkaise sitten virta kaikista tietokoneeseen liitetyistä...
  • Page 38: Sisäisten Osien Sijainti

    Sisäisten osien sijainti Seuraava kuva auttaa paikantamaan tietokoneen osat. Virtalähde Suoritin ja jäähdytyslevy sisäinen kaiutin muistimoduuli Levykeasema PCI-liitinkortti Optinen asema PCI Express (x16) -näyttösovittimen vastake Kiintolevyasema Käyttöopas...
  • Page 39: Emolevyn Osien Tunnistus

    Emolevyn osien tunnistus Emolevy on tietokoneen pääpiirikortti. Se toteuttaa tietokoneen perustoiminnot ja tukee useita esiasennettuja tai käyttäjän asentamia laitteita. Seuraavassa kuvassa näkyy emolevyn osien sijainti. Sisäisen kaiuttimen vastake Tuulettimen vastake 2 Sarjaportti 2 (COM2) Muistimoduulin vastake 1 PCI Express (x16) Muistimoduulin vastake 2 -näyttösovittimen vastake Virtalähteen vastake...
  • Page 40: Muistin Asennus

    Muistin asennus Tietokoneessa on neljä DDR2 DIMM (Double Data Rate 2 Dual Inline Memory Module) -muistimoduulivastaketta, joihin voidaan asentaa järjestelmämuistia enintään 4 gigatavua. Muistimoduuleja asennettaessa on otettava huomioon seuraavat seikat: v Käytä 1,8 voltin 240-nastaisia DDR2 SDRAM (Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory) DIMM -muistimoduuleja.
  • Page 41: Pci-Sovittimien Asennus

    4. Avaa muistivastakkeen pidikkeet. 5. Aseta muistimoduuli muistivastakkeen yläpuolelle. Varmista, että muistimoduulin kohdistusura 1 on kohdakkain emolevyn vastakkeessa olevan ohjausulokkeen 2 kanssa. Paina moduulia suoraan alaspäin vastakkeeseen, kunnes pidikkeet sulkeutuvat. Jatkotoimet v Jos haluat asentaa tai poistaa muita lisävarusteita, siirry kyseistä lisävarustetta käsittelevään kohtaan.
  • Page 42 2. Irrota PCI-liitinkortti siihen mahdollisesti asennettuina olevine sovittimineen tarttumalla kiinni tietokoneen runkoon takaa vasemmalta ja vetämällä liitinkortin kahvaa ylöspäin. 3. Avaa sovittimien lukitussalpa ja irrota asianmukaisen sovitinpaikan kansi. 4. Poista sovitinkortti staattiselta sähköltä suojaavasta pakkauksesta. Käyttöopas...
  • Page 43: Sisäisten Asemien Asennus

    5. Asenna sovitinkortti sille PCI-liitinkortissa varattuun sovitinvastakkeeseen. 6. Lukitse sovitinkortit paikalleen sulkemalla sovitinpaikkojen kansien salpa. 7. Asenna PCI-liitinkortti takaisin paikalleen. Jatkotoimet v Jos haluat asentaa tai poistaa muita lisävarusteita, siirry kyseistä lisävarustetta käsittelevään kohtaan. v Voit päättää asennuksen tekemällä kohdassa ”Kannen sulkeminen sekä johtojen ja kaapelien kiinnitys takaisin paikoilleen”...
  • Page 44: Asemien Tekniset Tiedot

    Asemien tekniset tiedot Tietokoneeseen on esiasennettu seuraavat asemat: v optinen asema asemapaikassa 1 (joissakin malleissa) v 3,5 tuuman levykeasema asemapaikassa 2 (joissakin malleissa) v 3,5 tuuman kiintolevyasema asemapaikassa 3. Jos asemapaikka on tyhjä, siinä on staattisen sähkön suoja ja suojakansi. Asemapaikkojen sijainti on esitetty seuraavassa kuvassa.
  • Page 45: Aseman Asennus Asemapaikkaan 1

    Aseman asennus asemapaikkaan 1 Voit asentaa optisen aseman tai lisäkiintolevyaseman asemapaikkaan 1 seuraavasti: 1. Avaa tietokoneen kansi. Lisätietoja on kohdassa ”Kannen avaus” sivulla 21. 2. Poista muovilevy peitelevystä. 3. Poista asemapaikan metallisuojus työntämällä tasakärkinen ruuvitaltta suojuksen reunan alle ja vääntämällä suojus varovasti irti. 4.
  • Page 46: Asemien Liittäminen

    6. Asenna asema asemapaikkaan. Aseman tulee napsahtaa paikalleen. 7. Jatka vaiheesta ”Asemien liittäminen”. Asemien liittäminen Aseman liittämisen vaiheet vaihtelevat asennettavan aseman mukaan. Valitse sopivat ohjeet seuraavista. Käyttöopas...
  • Page 47 SATA (Serial ATA) -lisäkiintolevyaseman liittäminen Serial ATA -kiintolevyaseman voi liittää mihin tahansa vapaana olevaan SATA-vastakkeeseen. 1. Etsi uuden aseman mukana toimitettu liitäntäkaapeli. 2. Paikanna emolevyssä vapaana oleva SATA-vastake. Lisätietoja on kohdassa ”Emolevyn osien tunnistus” sivulla 23. 3. Kiinnitä liitäntäkaapelin toinen pää asemaan ja toinen pää emolevyssä vapaana olevaan SATA-vastakkeeseen.
  • Page 48: Levykeaseman Asennus Asemapaikkaan 2

    Levykeaseman asennus asemapaikkaan 2 Voit asentaa levykeaseman asemapaikkaan 2 seuraavasti: 1. Avaa tietokoneen kansi. Lisätietoja on kohdassa ”Kannen avaus” sivulla 21. 2. Käännä asemapaikkakehikkoa ylöspäin. 3. Poista muovilevy peitelevystä. 4. Poista asemapaikan metallisuojus työntämällä tasakärkinen ruuvitaltta suojuksen reunan alle ja vääntämällä suojus varovasti irti. 5.
  • Page 49 7. Asenna uusi asema asemapaikkaan asemapaikkakehikon takaosasta päin. Jatkotoimet v Jos haluat asentaa tai poistaa muita lisävarusteita, siirry kyseistä lisävarustetta käsittelevään kohtaan. v Voit päättää asennuksen tekemällä kohdassa ”Kannen sulkeminen sekä johtojen ja kaapelien kiinnitys takaisin paikoilleen” sivulla 39 kuvatut toimet.
  • Page 50: Suojausominaisuudet

    Suojausominaisuudet Saatavilla on useita lukitusvarusteita, joiden avulla tietokone voidaan suojata varkauksilta ja luvattomalta käytöltä. Seuraavat jaksot sisältävät tietoja erilaisista lukituslaitteista, joita tietokoneeseen voi olla saatavilla, ja niiden asennusohjeet. Fyysisten lukituslaitteiden lisäksi käytettävissä on myös ohjelmallisesti toteutettu lukitusmenetelmä, joka estää tietokoneen luvattoman käytön: ohjelma lukitsee näppäimistön ja vapauttaa sen vasta, kun oikea salasana on annettu.
  • Page 51: Riippulukko

    Riippulukko Tietokone voidaan kytkeä pöytään tai muuhun irtaimeen kalustukseen käyttämällä lukituslaitetta, joka koostuu 5 mm:n paksuisesta U:n muotoisesta turvapultista, teräksisestä turvavaijerista ja riippulukosta. U:n muotoisten pulttien asennusaukot ovat rungon takaosassa. Voit asentaa U:n muotoisen pultin seuraavasti: 1. Avaa tietokoneen kansi. Lisätietoja on kohdassa ”Kannen avaus” sivulla 21. 2.
  • Page 52: Vaijerilukko

    Vaijerilukko lukitsee myös tietokoneen kannen avauspainikkeet. Samantyyppinen vaijerilukko on käytössä monissa kannettavissa tietokoneissa. Vaijerilukon voi tilata suoraan WWW-osoitteesta http://www.lenovo.com/think/support/ kohdasta Kensington. Suojaus salasanan avulla Voit estää tietokoneen luvattoman käytön asettamalla asetusohjelman (Setup Utility) avulla salasanan. Kun tietokoneeseen kytketään virta, tietokone vapauttaa näppäimistön normaaliin käyttöön vasta, kun käyttäjä...
  • Page 53: Pariston Vaihto

    Pariston vaihto Tietokoneessa on erityinen muisti, joka säilyttää päivämäärän, kellonajan ja esimerkiksi rinnakkaisporttien asetukset (kokoonpanoasetukset). Muisti saa tarvitsemansa virran paristosta, kun tietokoneesta on katkaistu virta. Paristo ei edellytä latausta tai huoltoa, mutta paristosta loppuu jossakin vaiheessa virta. Jos näin käy, päivämäärä, kellonaika ja kokoonpanoasetukset (esimerkiksi salasanat) katoavat.
  • Page 54: Kadonneen Tai Unohtuneen Salasanan Poisto (Cmos-Muistin Tyhjennys)

    5. Asenna uusi paristo. 6. Asenna PCI-liitinkortti takaisin paikalleen, jos olet irrottanut sen. 7. Sulje kansi ja kytke johdot ja kaapelit. Lisätietoja on kohdassa ”Kannen sulkeminen sekä johtojen ja kaapelien kiinnitys takaisin paikoilleen” sivulla 39. Huomautus: Kun tietokoneeseen kytketään virta pariston vaihdon jälkeen, kuvaruutuun saattaa tulla virhesanoma.
  • Page 55: Kannen Sulkeminen Sekä Johtojen Ja Kaapelien Kiinnitys Takaisin Paikoilleen

    Kannen sulkeminen sekä johtojen ja kaapelien kiinnitys takaisin paikoilleen Lisävarusteiden asennuksen tai poiston jälkeen kaikki asennuksen ajaksi irrotetut osat on asennettava takaisin, tietokoneen kansi on suljettava ja irrotetut kaapelit ja johdot (kuten puhelinkaapeli ja verkkojohto) on kytkettävä takaisin paikoilleen. Joidenkin lisävarusteiden asennuksen jälkeen BIOS-asetusohjelman päivittyneet tiedot on vahvistettava.
  • Page 56 Käyttöopas...
  • Page 57: Lenovo 2005, 2006. Portions © Ibm Corp

    Voit luoda elvytystietolevyt seuraavasti: 1. Napsauta Windows-työpöydän Käynnistä-painiketta, valitse Kaikki ohjelmat, sitten ThinkVantage ja napsauta Elvytystietovälineiden luonti. 2. Noudata kuvaruutuun tulevia ohjeita. © Lenovo 2005, 2006. Portions © IBM Corp. 2005.
  • Page 58: Varmistuskopiointi Ja Elvytys

    Voit käyttää elvytystietolevyjä seuraavasti: Huomautus: Kun palautat kiintolevyn sisällön tietokoneen toimitusajankohdan mukaiseen tilaan elvytystietolevyjen avulla, kaikki kiintolevyssä tällä hetkellä olevat tiedostot poistuvat ja korvautuvat toimitusajankohdan mukaisella sisällöllä. Palautuksen yhteydessä on ennen nykyisten tietojen poistoa mahdollista siirtää tiedostoja kiintolevystä muihin tallennusvälineisiin. 1.
  • Page 59: Rescue And Recovery -Työtilan Käyttö

    1. Valitse Windowsin työpöydän vaihtoehdot Käynnistä, Kaikki ohjelmat, ThinkVantage ja Rescue and Recovery. Rescue and Recovery -työtila tulee näkyviin. 2. Napsauta Rescue and Recovery -ohjelman pääikkunassa Järjestelmän palautus varmistuskopiosta -kuvaketta. 3. Noudata kuvaruutuun tulevia ohjeita. Lisätietoja palautuksen toteutuksesta Rescue and Recovery -työtilan avulla on kohdassa ”Rescue and Recovery -työtilan käyttö”.
  • Page 60: Elvytykseen Liittyvien Ongelmien Ratkaisu

    Huomautus: Jos Rescue and Recovery -työtila ei tule näkyviin, katso lisätietoja kohdasta ‘”Elvytykseen liittyvien ongelmien ratkaisu”. 6. Tee jompikumpi seuraavista toimista: v Jos haluat pelastaa tiedostoja kiintolevystä tai varmistuskopiosta, valitse Rescue and Recovery -valikon Tiedostojen pelastaminen -vaihtoehto ja noudata sitten kuvaruutuun tulevia ohjeita. v Jos haluat palauttaa kiintolevyn sisällön Rescue and Recovery -varmistuskopiosta tai palauttaa tietokoneen toimitusajankohdan mukaiseen tilaan, valitse Rescue and Recovery -valikon Järjestelmän palautus...
  • Page 61: Pelastamistietovälineiden Luonti Ja Käyttö

    Voit luoda elvytyksen korjauslevykkeen seuraavasti: 1. Käynnistä tietokone ja aloita käyttöjärjestelmä. 2. Siirry seuraavaan WWW-osoitteeseen Internet-selaimen avulla: http://www.lenovo.com/think/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-54483 3. Aseta levyke levykeasemaan A. Levykkeessä olevat tiedot poistuvat ja levyke alustuu. 4. Kaksoisnapsauta Recovery Repair rnrrepair.exe -tiedostoa. Järjestelmä luo levykkeen.
  • Page 62: Laiteajurien Elvytys (Asennus)

    SWTOOLS\drivers. Muiden laitteiden ajurit ovat kunkin laitteen mukana toimitetuissa levykkeissä tai CD-tietolevyissä. Tehtaalla asennettujen laitteiden ajurien uusimmat versiot ovat saatavina myös WWW-osoitteessa http://www.lenovo.com/support/. Voit asentaa tehtaalla esiasennetun laitteen laiteajurin uudelleen seuraavasti: 1. Käynnistä tietokone ja aloita käyttöjärjestelmä. 2. Aloita Resurssienhallinta tai napsauta Oma tietokone -kuvaketta ja tuo kuvaruutuun kiintolevyn hakemistorakenne.
  • Page 63: Pelastamistietolaitteen Määritys Käynnistysjärjestykseen

    Pelastamistietolaitteen määritys käynnistysjärjestykseen Ennen kuin aloitat Rescue and Recovery -ohjelman CD- tai DVD-asemasta, USB-kiintolevyasemasta tai jostakin muusta erillisestä laitteesta, asetusohjelmassa määritettyä aloitusjärjestystä on muutettava. Voit tarkastella tai muuttaa aloitusjärjestystä seuraavasti: 1. Kun tietokoneen virta on katkaistuna, painele F1-näppäintä, ja käynnistä sitten tietokone.
  • Page 64 Käyttöopas...
  • Page 65: Luku 5. Bios-Asetusohjelman Käyttö

    , . / ` ; ' [] v voi sisältää myös välilyöntejä © Lenovo 2005, 2006. Portions © IBM Corp. 2005.
  • Page 66: Käyttäjän Salasana

    v (BIOS-asetusohjelman ja kiintolevyaseman salasanassa isot ja pienet kirjaimet eivät ole eri merkkejä) v ei ole oma nimesi tai käyttäjätunnuksesi v ei ole tavallinen sana tai nimi v on merkittävästi erilainen kuin edellinen salasanasi. Käyttäjän salasana Kun järjestelmään on asetettu käyttäjän salasana, järjestelmä kehottaa kirjoittamaan kelvollisen salasanan aina käynnistyksen yhteydessä.
  • Page 67: Laitteiden Aloitusjärjestyksen Muutto

    Huomautus: Jos käytössä on USB-näppäimistö eikä Startup Device -valikon avaus onnistu edellä kuvatulla tavalla, painele F12-näppäintä sen asemesta, että pitäisit sitä alhaalla tietokoneen käynnistyksen yhteydessä. 3. Valitse Startup Device -valikosta haluamasi käynnistyslaite ja aloita painamalla Enter-näppäintä. Huomautus: Aloituslaitteen valinta Startup Device -valikosta ei muuta aloitusjärjestystä...
  • Page 68 Käyttöopas...
  • Page 69: Luku 6. Järjestelmäohjelmien Päivitys

    2. Kytke tietokoneeseen virta. Jos tietokoneeseen on jo kytketty virta, tee ensin tietokoneen lopputoimet, katkaise virta ja kytke virta uudelleen. Päivitys alkaa. 3. Tee päivitys loppuun noudattamalla näyttöön tulevia ohjeita. © Lenovo 2005, 2006. Portions © IBM Corp. 2005.
  • Page 70 Käyttöopas...
  • Page 71: Luku 7. Vianmääritys Ja Häiriöiden Poisto

    Näppäimistön liitäntäkaapeli on kytketty tiukasti tietokoneen etu- tai takaseinässä olevaan USB-vastakkeeseen. v Mikään näppäin ei ole juuttunut kiinni. Jos häiriö ei poistu, huollata tietokone. Huolto- ja tukipalvelujen puhelinnumeroluettelon löydät tietokoneen mukana toimitetuista takuutiedoista ja turvaohjeista. © Lenovo 2005, 2006. Portions © IBM Corp. 2005.
  • Page 72: Vianmääritysohjelmat

    PC-Doctor for Windows ja PC-Doctor for DOS. Huomautuksia: 1. Voit noutaa vianmääritysohjelmien uusimman version WWW-osoitteesta http://www.lenovo.com/support/. Saat tietokoneelle sopivat noudettavat tiedostot näkyviin kirjoittamalla sivuston Use Quick Path -kenttään tietokoneen tyyppinumeron ja napsauttamalla Go-painiketta. 2. Jos et onnistu selvittämään ongelman syytä ja korjaamaan ongelmaa PC-Doctor for Windows- ja PC-Doctor for DOS -ohjelmien avulla, tallenna ja tulosta vianmääritysohjelmien luomat lokitiedostot.
  • Page 73: Pc-Doctor For Windows

    Vianmääritys-CD-näköistiedoston luonti Voit luoda vianmääritys-CD-näköistiedoston noutamalla vianmääritysohjelman itsestään käynnistyvän CD-käynnistystiedoston (.iso-näköistiedoston) WWW-osoitteesta http://www.lenovo.com/support/. Näköistiedoston noudon jälkeen voit luoda CD-levyn minkä tahansa CD-levyjen poltto-ohjelman avulla. Jos tietokoneessasi ei ole CD-levyjen poltto-ohjelmaa tai sinulla ei ole käytössäsi Internet-yhteyttä, katso lisätietoja kohdasta ”Vianmäärityslevykkeiden luonti”.
  • Page 74 Huomautus: Aloita Rescue and Recovery -ohjelma painamalla Esc-näppäintä (joissakin malleissa). 5. Valitse Rescue and Recovery -työtilassa Vianmäärityslevykkeiden luonti -vaihtoehto. 6. Noudata kuvaruutuun tulevia ohjeita. 7. Aseta järjestelmän sitä pyytäessä tyhjä, alustettu levyke levykeasemaan ja noudata kuvaruutuun tulevia ohjeita. 8. Kun toiminto on päättynyt, poista levyke ja napsauta Lopetus. 9.
  • Page 75: Hiiren Puhdistus

    Hiiren puhdistus Tässä osassa ovat hiiren puhdistusohjeet. Ohjeet vaihtelevat sen mukaan, onko käytössä optinen vai tavallinen hiiri. Optinen hiiri Optinen hiiri käyttää LED-diodia ja optista tunnistinta osoittimen siirtymiseen. Jos optisen hiiren osoitin ei liiku kuvaruudussa tasaisesti, sinun on ehkä puhdistettava hiiri.
  • Page 76 3 Muovirullat 4 Pallon kotelo Puhdista pallohiiri noudattamalla seuraavia ohjeita: 1. Katkaise tietokoneesta virta. 2. Irrota hiiren kaapeli tietokoneesta. 3. Käännä hiiri ylösalaisin. Vapauta rengaspidäke 1 kääntämällä se auki-asentoon. 4. Aseta kätesi rengaspidäkkeen ja pallon 2 päälle ja käännä hiiri normaaliasentoon siten, että...
  • Page 77: Luku 8. Tietojen, Ohjeiden Ja Tukipalvelujen Saanti

    ThinkVantage Productivity Center -ohjelmassa on tietoja tietokoneesta, ja sen avulla on helppo käyttää esimerkiksi seuraavia tekniikoita: v Rescue and Recovery -ohjelma v Productivity Center -ohjelma v Client Security Solutions -sovellus v Factory Recovery -ohjelma © Lenovo 2005, 2006. Portions © IBM Corp. 2005.
  • Page 78: Access Help -Ohjelma

    (CRU:t) liittyviä tietoja. Lisätietoja asiakkaan vaihdettavissa olevista osista (CRU:t) on kohdassa ”Huolto” sivulla vi. www.lenovo.com Lenovon WWW-sivustossa (www.lenovo.com) on paljon tietoja ja palveluja, joiden avulla voit ostaa tai päivittää tietokoneen ja ylläpitää sitä. Lenovon WWW-sivulta saat käyttöösi uusimmat tietokoneen käyttöä koskevat tiedot. WWW-sivustosta www.lenovo.com voit myös...
  • Page 79: Käyttöoppaiden Ja Vianmääritysohjelmien Käyttö

    Vianmääritystiedot tai vianmääritysohjelmat saattavat ilmaista, että häiriön korjaamiseksi on asennettava tai päivitettävä laiteajureita tai muita ohjelmia. Lenovo ylläpitää WWW-verkossa useita sivustoja, joista saat uusimmat tekniset tiedot ja joista voit noutaa laiteajureita ja päivityksiä. Voit tarkastella näitä sivuja siirtymällä osoitteeseen http://www.lenovo.com/support/ ja noudattamalla sivustossa olevia ohjeita.
  • Page 80: Muiden Palvelujen Käyttö

    Huomautus: Puhelinnumeroita saatetaan muuttaa ennalta ilmoittamatta. Jos maasi tai alueesi puhelinnumeroa ei löydy, ota yhteys Lenovo- jälleenmyyjään tai Lenovo-myyntineuvottelijaan. Jos mahdollista, soita paikasta, jossa voit käyttää tietokonetta puhelun aikana, ja sinulla on saatavana seuraavat tiedot: v koneen tyyppi- ja mallinumero...
  • Page 81: Liite A. Manuaalisesti Annettavat Modeemikomennot

    Viiden sekunnin hiljaisuuden odotus. Linjan sulkeminen puolen sekunnin ajaksi. Paluu komentotilaan numeron valinnan jälkeen. DS=n Modeemi soittaa yhteen neljästä (n=0-3) modeemin pysyvään muistiin tallennetusta puhelinnumerosta. Komentojen kaiutuksen poisto käytöstä. Komentojen kaiutuksen käyttöönotto. © Lenovo 2005, 2006. Portions © IBM Corp. 2005.
  • Page 82 Komento Toiminto Vaihtomerkki - Siirtyminen tiedonsiirtotilasta komentotilaan (T.I.E.S.-komento). Modeemin pakotus linjan sulkemiseen. Modeemin pakotus linjan avaamiseen. Huomautus: Italiassa ei ole H1-komennon tukea. Tuotetunnuksen näyttö. ROM-muistin esiasetusten varmistussumman tarkistus. Sisäisen muistin tarkistus. Laitteisto-ohjelmiston tunnus. Varattu-tunnus. Hiljainen ääni. Hiljainen ääni. Tavallinen ääni. Kova ääni.
  • Page 83: At-Lisäkomennot

    Komento Toiminto Sama kuin X1, lisäksi valintaäänen tunnistus. Sama kuin X1, lisäksi varattu-äänen tunnistus. Kaikki ilmoitukset näkyvät, lisäksi valintaäänen ja varattu-äänen tunnistus. Aktiivisen profiilin 0 palautus ja nouto. Aktiivisen profiilin 1 palautus ja nouto. AT-lisäkomennot Komento Toiminto &C_ &C0 Kantoaallon signaali-ilmaisun pakotus käyttöön (ON).
  • Page 84 Komento Toiminto &P3 Sama kuin &P1-asetus, mutta 20 pulssia minuutissa. &R_ &R0 Varattu. &R1 CTS toimii vuonohjausvaatimusten mukaisesti. &S_ &S0 Modeemi toimintavalmis (DSR) -signaalin pakotus käyttöön (ON). &S1 Modeemi valmis (DSR) -signaali alkaa yhteyden luonnin yhteydessä ja päättyy yhteyden katkettua. &T_ &T0 Käynnissä...
  • Page 85: Mnp-, V.42-, V.42Bis- Ja V.44-Komennot

    Komento Toiminto +MS=a,b,c,e,f Valitsee moduloinnin, jossa a=0, 1, 2, 3, 9, 10, 11, 12, 56, 64, 69; b=0-1; c=300-56000; d=300- 56000; e=0-1; ja f=0-1. A, b, c, d, e, f oletusasetus=12, 1, 300, 56000, 0, 0. Parametri ″a″ määrittää haluamasi modulointiyhteyskäytännön, jossa 0=V.21, 1=V.22, 2=V.22bis, 3=V.23, 9=V.32, 10=V.32bis, 11=V.34, 12=V.90,K56Flex,V.34..,56=K 56Flex,...
  • Page 86: Faksiluokan 1 Komennot

    Faksiluokan 1 komennot +FAE=n Automaattinen vastaustila (tiedot/faksi). +FCLASS=n Palvelun luokka. +FRH=n Datan vastanotto HDLC-kehyksillä. Datan vastaanotto. +FRM=n +FRS=n Hiljaisuuden vastaanotto. +FTH=n Datan lähetys HDLC-kehyksillä. +FTM=n Datan siirto. +FTS=n Lähetyksen pysäytys ja odotus. Faksiluokan 2 komennot +FCLASS=n Palvelun luokka. +FAA=n Mukautettu vastaustila. Faksin virhearvo.
  • Page 87: Äänikomennot

    +FPHCTO Vaiheen C aikakatkaisu. +FPOLL Kyselypyynnön osoitus. +FPTS: Sivun siirtotila. +FPTS= Sivun siirtotila. +FREV? Päivitystason määritys. +FSPT Kyselyn käyttöönotto. +FTSI: Lähetysaseman tunnuksen raportointi. Äänikomennot Tiedonsiirtonopeuden valinta. #BDR #CID Soittajan numeron näytön ja esitystavan valinta. Tiedon-, faksin- tai äänensiirron valinta. #CLS #MDL? Mallin tunnistus.
  • Page 88 Huomautus Sveitsissä oleville käyttäjille: Jos Swisscomin puhelinlinjassa ei ole Taxsignal-asetukselle määritetty arvoa OFF, modeemin toiminta saattaa heiketä. Ongelma ratkeaa käyttämällä suodatinta, jolla on seuraavat ominaisuudet: Telekom PTT SCR-BE Taximpulssperrfilter-12kHz PTT Art. 444.112.7 Bakom 93.0291.Z.N. Käyttöopas...
  • Page 89: Liite B. Huomioon Otettavaa

    Liite B. Huomioon otettavaa Lenovo ei ehkä tarjoa tässä julkaisussa mainittuja koneita, palveluja ja ominaisuuksia kaikissa maissa. Saat lisätietoja Suomessa saatavana olevista koneista, ohjelmista ja palveluista Lenovon paikalliselta edustajalta. Viittaukset Lenovon koneisiin, ohjelmiin ja palveluihin eivät tarkoita sitä, että vain näitä...
  • Page 90: Television Käyttöön Liittyvä Huomautus

    Viittaukset on tarkoitettu vain helpottamaan lukijan tutustumista muihin WWW-sivustoihin. Kyseisten WWW-sivustojen sisältämä aineisto ei sisälly tähän Lenovo-tuotteeseen tai sitä koskevaan aineistoon. Sivustojen käyttö on käyttäjän omalla vastuulla. Kaikki julkaisun sisältämät suorituskykytiedot on määritetty testiympäristössä. Suorituskyky muissa toimintaympäristöissä saattaa poiketa merkittävästi ilmoitetuista arvoista.
  • Page 91: Hakemisto

    59 laitteiden käynnistysjärjestys 51 tavallinen 59 huomioon otettavaa 73 häiriön selvitys 55 näyttöalijärjestelmä 12 näyttökirjat-kansio 61 järjestelmän hallinta 12 järjestelmäohjelmat 53 järjestelmäohjelmien päivitys 53 ohjelmien elvytys 41 ohjelmisto asennus 8 © Lenovo 2005, 2006. Portions © IBM Corp. 2005.
  • Page 92 ohjelmisto (jatkoa) elvytys 41 ulkoiset lisävarusteet 18 ominaisuudet 11 USB-portit 20 optinen hiiri 59 osat, sisäiset 22 osien sijainti 22 valinta aloituslaite 50 tilapäinen käynnistyslaite 50 pariston vaihto 37 vastakkeen kuvaus 20 PCI-sovitin 25 vastakkeet pelastamistietoväline 45 etulevy 18 päivitys takalevy 19 BIOS-ohjelmakoodi 53 vianmääritys...
  • Page 94 Osanumero: 41X6160 (1P) P/N: 41X6160...

Table of Contents