Lenovo ThinkCentre M72z Vodič Za Uporabnika Manual

Tipi računalnika: 3512, 3528, 3533, 3535, 3536, 3537, 3538, 3539, 3543, 3548, 3549, 3553, 3554, 3556, 3558 in 3559
Hide thumbs Also See for ThinkCentre M72z:
Table of Contents

Advertisement

ThinkCentre
Vodič za uporabnika
Tipi računalnika: 3512, 3528, 3533, 3535, 3536, 3537, 3538, 3539,
3543, 3548, 3549, 3553, 3554, 3556, 3558 in 3559

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for Lenovo ThinkCentre M72z

  • Page 1 ThinkCentre Vodič za uporabnika Tipi računalnika: 3512, 3528, 3533, 3535, 3536, 3537, 3538, 3539, 3543, 3548, 3549, 3553, 3554, 3556, 3558 in 3559...
  • Page 2 Dodatek A »Obvestila« na strani 77. Prva izdaja (Maj 2012) © Copyright Lenovo 2012. OBVESTILO O OMEJENIH IN PRIDRŽANIH PRAVICAH: če so podatki ali programska oprema dobavljeni(-a) skladno s pogodbo General Services Administration (GSA), so raba, reprodukcija ali razkritje predmet omejitev, navedenih v...
  • Page 3: Table Of Contents

    Zamenjava napajalnih kablov ..Pregled programske opreme ..Programska oprema, ki jo nudi Lenovo ..Poglavje 4. Varnost..25 Adobe Reader .
  • Page 4 Ogledovanje in spreminjanje nastavitev ..Lenovo Solution Center ... Uporaba gesel ....
  • Page 5 Informacije o recikliranju za Brazilijo ..Stvarno kazalo ... . 99 Informacije o recikliranju baterije v Tajvanu..Informacije o recikliranju baterije v EU ..© Copyright Lenovo 2012...
  • Page 6 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 7: Pomembne Varnostne Informacije

    Če ne najdete svojega izvoda Vodiča z varnostnimi in garancijskimi informacijami ter navodili za nastavitev ® ThinkCentre, lahko prenesete različico v formatu PDF s spletnega mesta za podporo Lenovo na naslovu http://www.lenovo.com/support. Na spletnem mestu za podporo Lenovo sta Vodič z varnostnimi in garancijskimi informacijami ter navodili za nastavitev ThinkCentre in ta Vodič...
  • Page 8: Preprečevanje Statične Elektrike

    Preprečevanje statične elektrike Statična elektrika, ki za vas sicer ni škodljiva, lahko resno poškoduje računalniške komponente in opcije. Nepravilno rokovanje z deli, občutljivimi na statično elektriko, lahko poškoduje dele. Pri razpakiranju določene opcije ali CRU-ja ne odpirajte antistatične embalaže, ki vsebuje del, dokler ne dobite navodil, kako ga namestite.
  • Page 9: Podaljški In Sorodne Naprave

    • Za varnost, udobje in zanesljivo delovanje so izdelku dodani ventilacijske reže, ventilatorji in hladilna telesa. Te funkcije lahko zaradi nepazljivosti blokirate pri delovanju, s tem ko izdelek postavite na posteljo, kavč, preprogo ali podobno upogljivo površino. Teh komponent ne smete nikoli blokirati, pokriti ali onemogočiti. © Copyright Lenovo 2012...
  • Page 10: Operacijsko Okolje

    Vsake tri mesece preglejte, ali se na namiznem računalniku nabira prah. Preden pregledate računalnik, izključite napajanje in potegnite napajalni kabel računalnika iz električne vtičnice, nato pa odstranite prah iz ventilatorjev in luknjic na okvirju. Če opazite nabiranje prahu na zunanji strani, preglejte in odstranite prah na notranji strani računalnika, vključno z rebri hladilnega telesa, odprtinami napajanja in ventilatorji.
  • Page 11: Izjava O Ustreznosti Laserja

    Računalnik in delovni prostor naj bosta čista. Zaustavite računalnik in pred njegovim čiščenjem izključite napajanje. Tekočih čistil ne razpršite neposredno na računalnik. Za čiščenje računalnika ne uporabljajte čistil, ki vsebujejo gorljive snovi. Čistilo razpršite na mehko krpico, nato pa obrišite računalniške površine. © Copyright Lenovo 2012...
  • Page 12 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 13: Poglavje 1. Pregled Izdelka

    Če potrebujete informacije o svojem modelu, naredite nekaj od naslednjega: • Pojdite v program Lenovo BIOS Setup Utility, tako da upoštevate navodila v razdelku Poglavje 7 »Uporaba programa Setup Utility« na strani 43. Nato izberite Main ➙ System Summary za ogled informacij.
  • Page 14 Povezljivost • Integrirani krmilnik Ethernet 10/100/1000 Mb/s Funkcije za upravljanje sistema • Možnost shranjevanja rezultatov samodejnega preizkusa ob vklopu (POST) za strojno opremo • Desktop Management Interface (DMI) Desktop Management Interface uporabnikom omogoča dostop do informacij o vseh komponentah računalnika, vključno s tipom procesorja, datumom namestitve, priključenimi tiskalniki in drugimi zunanjimi napravami, viri električne energije in zgodovino vzdrževanja.
  • Page 15 • Microsoft Windows XP Professional SP 3 Za navedene operacijske sisteme je bila potrjena ali preskušena združljivost v času natisa te publikacije. Lenovo lahko po izdaji tega priročnika določi dodatne operacijske sisteme, ki so združljivi z vašim računalnikom. Ta seznam lahko torej spremenimo.
  • Page 16: Specifikacije

    - Visoko območje: Minimum: izmenična napetost 200 V Maksimum: izmenična napetost 240 V Območje vhodne frekvence: od 50 do 60 Hz Pregled programske opreme Računalnik je opremljen s prednameščenim operacijskim sistemom in številnimi programi, ki jih dobavi Lenovo. ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 17: Programska Oprema, Ki Jo Nudi Lenovo

    Za dostop do programa Lenovo ThinkVantage Tools kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools. V naslednji tabeli so navedeni programi, do katerih imate dostop s programom Lenovo ThinkVantage Tools.
  • Page 18 Windows in spletne strani. Opombe: • Če je v programu Lenovo ThinkVantage Tools ikona Password Vault (Shramba gesel) zatemnjena, je treba pred omogočanjem funkcij ročno namestiti program ThinkVantage Password Manager. Če želite namestiti program ThinkVantage Password Manager, naredite naslednje: 1.
  • Page 19: Adobe Reader

    Na računalniku je nameščena programska oprema za zaščito pred virusi, s katero lahko poiščete viruse in jih odpravite. Lenovo je na trdi disk namestil neokrnjeno različico programske opreme za zaščito pred virusi, za katero velja 30-dnevna naročnina. Po preteku 30 dni morate obnoviti licenco, če želite še naprej prejemati posodobitve za program za zaščito pred virusi.
  • Page 20: Iskanje Spojnikov, Krmilnih Elementov In Indikatorjev Na Sprednji Strani Računalnika

    Iskanje spojnikov, krmilnih elementov in indikatorjev na sprednji strani računalnika Na sliki Slika 1 »Spojniki, krmilni elementi in indikatorji na sprednjem delu« na strani 8 so prikazani spojniki, krmilni elementi in indikatorji na sprednji strani računalnika. Slika 1. Spojniki, krmilni elementi in indikatorji na sprednjem delu Integrirani mikrofon Indikator delovanja pogona trdega diska Indikator vgrajene kamere...
  • Page 21: Iskanje Spojnikov Na Zadnjem Delu Računalnika

    Iskanje spojnikov na zadnjem delu računalnika Slika 2 »Lokacije zadnjih spojnikov« na strani 9 prikazuje mesto spojnikov na zadnji strani vašega računalnika. Nekateri spojniki na zadnjem delu računalnika so označeni z različnimi barvami, kar vam omogoča lažjo priključitev kablov. Slika 2. Lokacije zadnjih spojnikov Optični pogon Priključek DisplayPort (izbirno) Spojniki USB (vrata USB od 3 do 6)
  • Page 22: Prilagajanje Stojala Računalnika

    Spojnik Opis Izhodni spojnik DisplayPort Namenjen je priključitvi visoko zmogljivega zaslona, direktno gnanega zaslona ali drugih naprav, ki uporabljajo spojnik DisplayPort. Spojnik etherneta Namenjen priključitvi ethernetnega kabla za lokalno omrežje (LAN). Opomba: Če želite, da računalnik deluje znotraj omejitev FCC razreda B, uporabite ethernetni kabel kategorije 5.
  • Page 23: Tip In Oznaka Modela Računalnika

    Tip in oznaka modela računalnika Tip in oznaka modela označujeta vaš računalnik. Ko potrebujete pomoč podjetja Lenovo, so infomacije o tipu in modelu računalnika podpornemu tehniku v pomoč pri identifikaciji vašega računalnika in tako omogočajo hitrejši servis. Naslednja slika prikazuje primer tipa in oznake modela računalnika.
  • Page 24 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 25: Poglavje 2. Uporaba Računalnika

    Naslednjih nekaj nasvetov vam bo pomagalo pri optimiziranju uporabe vašega računalnika. Ali je vodič za uporabnika na voljo v drugem jeziku? Vodič za uporabnika je na voljo v drugih jezikih na spletnem mestu podjetja Lenovo za podporo na naslovu http://www.lenovo.com/ThinkCentreUserGuides Kje so obnovitveni diski? Lenovo vključuje program, ki vam omogoča izdelati obnovitvene diske.
  • Page 26: Uporaba Modrega Gumba Thinkvantage

    »Fingerprint Software« na strani 5. Za zagon programa ThinkVantage Fingerprint Software in za uporabo bralnika prstnih odtisov kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Fingerprint Reader (Bralnik prstnih odtisov). Sledite navodilom na zaslonu. Dodatne informacije so vam na voljo v sistemu pomoči programa ThinkVantage Fingerprint Software.
  • Page 27: O Zvoku Računalnika

    O zvoku računalnika Če je vaš računalnik opremljen s tovarniško nameščeno, visoko zmogljivo zvočno kartico, so zadnji spojniki za zvok sistemske plošče praviloma onemogočeni; uporabite spojnike na zvočni kartici. Vsaka rešitev za zvok nudi najmanj tri spojnike za zvok: vhodni spojnik za zvok, izhodni spojnik za zvok in spojnik mikrofona.
  • Page 28: Uporaba In Shranjevanje Medijev Cd In Dvd

    Če je vaš računalnik opremljen z DVD-pogonom z možnostjo zapisovanja, lahko pogon uporabite za zapisovanje CD-jev ali DVD-jev. Za zapisovanje CD-ja ali DVD-ja naredite naslednje: 1. Kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Corel DVD MovieFactory Lenovo Edition. ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 29: Uporaba Funkcije Enotočkovnega In Večtočkovnega Zaznavanja

    2. Sledite navodilom na zaslonu. Podrobne informacije o uporabi programa Corel DVD MovieFactory najdete v sistemu pomoči za program. Za zapisovanje CD-jev in DVD-jev lahko uporabite tudi program Windows Media Player. Več informacij najdete na naslovu »Pomoč in podpora« na strani 73. Uporaba funkcije enotočkovnega in večtočkovnega zaznavanja Opomba: Funkcija enotočkovnega zaznavanja ali funkcija večtočkovnega zaznavanja je na voljo samo z nekaterimi modeli računalnika.
  • Page 30: Izbira Predhodno Določene Barvne Temperature

    • Privzeta nastavitev: izberite to možnost, če želite uporabiti privzete nastavitve. • Izhod: izberite to možnost za izhod iz nastavitev. Izbira predhodno določene barvne temperature Če želite izbrati predhodno določeno barvno temperaturo, naredite naslednje: 1. Pritisnite gumb za povečanje svetlosti. Prikaže se naslednjih šest možnosti: •...
  • Page 31: Prilagajanje Svetlosti

    Prilagajanje svetlosti Če želite prilagoditi svetlost zaslona, naredite naslednje: 1. Pritisnite gumb za povečanje svetlosti. Prikaže se naslednjih šest možnosti: • Samodejna prilagoditev • Predhodno določena barvna temperatura • Preklopi na prilagoditev RZM • Prilagoditev svetlosti • Privzeta nastavitev • Izhod 2.
  • Page 32 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 33: Poglavje 3. Vi In Vaš Osebni Računalnik

    Naslednje teme vsebujejo informacije o urejanju delovnega okolja, postavljanju računalniške opreme in vzpostavljanju zdravih delovnih navad: Podjetje Lenovo je zavezano, da ljudem s posebnimi potrebami zagotavlja boljši dostop do informacij in tehnologije. Tako naslednje informacije posredujejo načine, ki ljudem z omejenim sluhom, vidom ali mobilnostjo pomagajo, da bi v čim večji meri izkoristili svoj računalnik.
  • Page 34: Bleščanje In Osvetlitev

    Monitor prilagodite tako, da bo vrh zaslona v višini oči ali rahlo pod njimi. Postavite monitor na ustrezno razdaljo, ki je običajno od 51 do 61 cm, in tako, da vam pri gledanju ne bo potrebno zvijati telesa. Na doseg razpostavite tudi drugo opremo, ki jo pogosto uporabljate, kot sta telefon ali miška.
  • Page 35: Registracija Računalnika Pri Podjetju Lenovo

    Ko registrirate vaš računalnik, se informacije vnesejo v zbirko podatkov, kar podjetju Lenovo v primeru odpoklica ali drugih resnih težav omogoča, da vas o tem obvesti. Z registracijo računalnika pri družbi Lenovo boste prejeli hitrejše storitve ob klicanju servisa Lenovo. Poleg tega pa nekatere lokacije registriranim uporabnikom zagotavljajo posebne ugodnosti in storitve.
  • Page 36 Več informacij o napajalnem kablu in številke delov najdete na spletnem mestu http://www.lenovo.com/powercordnotice ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 37: Poglavje 4. Varnost

    • Nadzor zagonskega zaporedja Več informacij najdete na naslovu »Izbira ali sprememba zaporedja zagonskih naprav« na strani 45. • Zagon brez tipkovnice ali miške Računalnik se lahko prijavi v operacijski sistem, ne da bi bila tipkovnica ali miška povezana. © Copyright Lenovo 2012...
  • Page 38: Priključitev Integrirane Kabelske Ključavnice

    Kabelska ključavnica zaklene tudi gumbe, ki odpirajo pokrov računalnika. Gre za enak tip ključavnice, kot je v uporabi pri mnogih prenosnih računalnikih. Integrirano kabelsko ključavnico lahko naročite neposredno pri podjetju Lenovo, tako da izvedete iskanje izraza Kensington na spletnem naslovu: http://www.lenovo.com/support...
  • Page 39: Gesla V Sistemu Windows

    • Hard Disk Password: z nastavitvijo gesla za trdi disk preprečite nepooblaščen dostop do podatkov na trdem disku. Ko je nastavljeno geslo za trdi disk, je uporabnik pozvan k vnosu veljavnega gesla vsakokrat, ko skuša dostopiti do trdega diska. Več informacij najdete na naslovu »Hard Disk Password« na strani 44. •...
  • Page 40 V računalniku družbe Lenovo je nameščena polna različica protivirusne programske opreme s 30-dnevno brezplačno naročnino. Če želite po 30 dneh še vedno prejemati posodobitve za protivirusno programsko opremo, morate podaljšati licenco. Opomba: Datoteke z definicijami virusov je treba nenehno posodabljati, da bodo lahko računalnik zaščitile pred novimi virusi.
  • Page 41: Poglavje 5. Nameščanje Ali Zamenjava Strojne Opreme

    Opozorilo: Ne odprite računalnika ali ga poskušajte popravljati, dokler ne preberete poglavja »Pomembne varnostne informacije« na strani v. Opombe: 1. Opomba: Uporabite samo dele računalnika, ki jih dobavi Lenovo. 2. Pri nameščanju ali zamenjavi opcije se ravnajte po ustreznih navodilih v tem razdelku in po navodilih, ki jih prejmete ob nakupu opcije.
  • Page 42: Odstranjevanje In Ponovno Nameščanje Stojala Za Zaslon

    Odstranjevanje in ponovno nameščanje stojala za zaslon Opozorilo: Ne odprite računalnika ali ga poskušajte popravljati, dokler ne preberete poglavja »Pomembne varnostne informacije« na strani v. V tem razdelku so navodila za odstranitev in ponovno namestitev stojala za zaslon. PREVIDNO: Preden odstranite stojalo za zaslon, računalnik izklopite in počakajte od tri do pet minut, da se ohladi. Če želite odstraniti in znova namestiti stojalo za zaslon, naredite naslednje: 1.
  • Page 43: Zamenjava Usb Tipkovnice Ali Miške

    6. Če želite znova namestiti stojalo za zaslon, poravnajte štiri luknje vijakov z ustreznimi luknjami v ohišju in nato namestite štiri vijake, da pritrdite stojalo za zaslon na računalnik. Slika 7. Ponovno nameščanje stojala za zaslon Zamenjava USB tipkovnice ali miške Opozorilo: Ne odprite računalnika ali ga poskušajte popravljati, dokler ne preberete poglavja »Pomembne varnostne informacije«...
  • Page 44: Zamenjava Brezžične Miške

    1. Odstranite pokvarjeno brezžično tipkovnico. 2. Odstranite novo brezžično tipkovnico iz embalaže. 3. Tipkovnico namestite tako, da odprete pokrov prostora za baterije in namestite bateriji AAA v skladu z oznakami polarnosti. Slika 9. Nameščanje baterij tipkovnice 4. Odstranite ključ USB iz predela za tipkovnico ali brezžično miško in ga priključite na enega od prostih spojnikov USB v računalniku.
  • Page 45 Pritisnite zatič prostora za baterije. Izvlecite ključ USB Slika 11. Odstranjevanje ključa USB Slika 10. Odpiranje prostora za baterije Priključite ključ USB v prosti spojnik USB na računalniku. Vstavite bateriji AA v miško in pri tem upoštevajte oznake polarnosti. Slika 12. Priključitev ključa USB v spojnik USB Slika 13.
  • Page 46: Zamenjava Tipkovnice Ali Miške Ps/2

    5. Znova priključite zunanje in napajalne kable v računalnik. Pridobivanje gonilnikov naprav Gonilnike naprav za operacijske sisteme, ki niso prednameščeni, boste našli na spletni strani http://www.lenovo.com/support. Navodila za namestitev so na voljo v obliki datotek Preberi (Readme), dobavljenih z datotekami gonilnikov naprav. ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 47: Poglavje 6. Informacije O Obnovitvi

    Rescue and Recovery. Če želite namestiti program Rescue and Recovery, naredite naslednje: a. Kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools, nato pa dvokliknite Enhanced Backup and Restore (Izboljšana varnostna kopija in obnovitev).
  • Page 48: Uporaba Obnovitvenih Medijev

    Če želite izdelati varnostno kopijo v delovnem prostoru Rescue and Recovery v operacijskem sistemu Windows 7, naredite naslednje: 1. Na namizju Windows kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Enhanced Backup and Restore (Izboljšana varnostna kopija in obnovitev). Odpre se program Rescue and Recovery.
  • Page 49: Postopek Obnovitve

    Če želite izvesti obnovitev s programom Rescue and Recovery v operacijskem sistemu Windows 7, naredite naslednje: 1. Na namizju Windows kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Enhanced Backup and Restore (Izboljšana varnostna kopija in obnovitev). Odpre se program Rescue and Recovery.
  • Page 50: Izdelava In Uporaba Reševalnega Medija

    Če želite izdelati reševalni medij v operacijskem sistemu Windows 7, naredite naslednje: 1. Na namizju Windows kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Enhanced Backup and Restore (Izboljšana varnostna kopija in obnovitev). Odpre se program Rescue and Recovery.
  • Page 51: Ponovna Namestitev Predhodno Nameščenih Aplikacij In Gonilnikov Naprav

    Ponovna namestitev predhodno nameščenih aplikacij Ta razdelek vsebuje navodila kako ponovno namestiti predhodno nameščene aplikacije. Če želite ponovno namestiti izbrane aplikacije, ki so bile predhodno nameščene v vaš računalnik Lenovo, naredite naslednje: 1. Vklopite računalnik. 2. Pojdite v imenik C:\SWTOOLS.
  • Page 52: Ponovna Namestitev Programov Programske Opreme

    • Če želite ponovno namestiti programe, ki so prosto na voljo, dodatne informacije poiščite v sistemu pomoči Microsoft Windows. • Če želite ponovno namestiti izbrane uporabniške programe, ki jih je Lenovo predhodno namestil, naredite naslednje: 1. Vklopite računalnik.
  • Page 53: Odpravljanje Težav V Zvezi Z Obnovitvijo

    Odpravljanje težav v zvezi z obnovitvijo Če ne morete dostopati do delovnega prostora Rescue and Recovery ali okolja Windows, storite nekaj od naslednjega: • Z reševalnim medijem zaženite delovni prostor Rescue and Recovery. Preberite »Izdelava in uporaba reševalnega medija« na strani 38. •...
  • Page 54 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 55: Poglavje 7. Uporaba Programa Setup Utility

    Za premikanje po možnostih menija BIOS lahko uporabite tipkovnico. Tipke, ki se uporabljajo za izvajanje različnih nalog, so prikazane na dnu vsakega zaslona. Uporaba gesel S programom Setup Utility lahko nastavite gesla, da preprečite nepooblaščen dostop do računalnika in podatkov. Na voljo so naslednji tipi gesel: © Copyright Lenovo 2012...
  • Page 56: Premisleki V Zvezi Z Geslom

    • Power-On Password • Administrator Password • Hard Disk Password Če želite uporabiti računalnik, vam ni treba nastaviti gesla. Pri tem pa je pametno upoštevati, da ustvarjanje gesel izboljšuje varnost na računalnikih. Če pa se odločite, da boste določili geslo, preberite naslednje razdelke.
  • Page 57: Omogočanje Ali Onemogočanje Naprave

    2. Na glavnem meniju programa Setup Utility izberite Security. 3. Glede na tip gesla izberite Set Power-On Password, Set Administrator Password ali Hard Disk Password. 4. Sledite navodilom na desni strani zaslona, da nastavite, spremenite ali izbrišete geslo. Opomba: Geslo je lahko poljubna kombinacija do 64 črk in številskih znakov. Več informacij najdete v razdelku »Premisleki v zvezi z geslom«...
  • Page 58: Izhod Iz Programa Setup Utility

    3. Izberite naprave za primarno zagonsko zaporedje (Primary Boot Sequence), samodejno zagonsko zaporedje (Automatic Boot Sequence) in zagonsko zaporedje ob napaki (Error Boot Sequence). Preberite informacije, prikazane na desni strani zaslona. 4. Pritisnite F10, da shranite nastavitve in zapustite program Setup Utility. Preberite »Izhod iz programa Setup Utility«...
  • Page 59: Poglavje 8. Posodabljanje Sistemskih Programov

    Družba Lenovo lahko spremeni ali izboljša POST in BIOS. Ko izidejo posodobitve, so le-te na voljo v obliki datotek za prenos na spletnem mestu Lenovo http://www.lenovo.com. Navodila za uporabo posodobitev POST in BIOS so na voljo v datoteki TXT, ki je priložena posodobitvenim datotekam.
  • Page 60: Posodabljanje (Flash) Bios-A Iz Operacijskega Sistema

    Posodabljanje (flash) BIOS-a iz operacijskega sistema Opomba: Lenovo stalno izboljšuje svoja spletna mesta, zato se vsebina spletne strani lahko spremeni brez predhodnega obvestila, vključno z vsebino, navedeno v naslednjem postopku. Če želite posodobiti (nadgraditi) BIOS iz operacijskega sistema, naredite naslednje: 1.
  • Page 61: Poglavje 9. Preprečevanje Težav

    Opozorilo: Posodobljenih gonilnikov naprav ne prenašajte s spletnega mesta Windows. Gonilnikov naprav, ki so na voljo na spletnem mestu Windows Update, podjetje Lenovo še ni preizkusilo in če bi jih uporabili, bi lahko povzročili nepričakovane težave. Posodobljene gonilnike naprav pridobite s spletnega mesta Lenovo.
  • Page 62: Uporaba Programa System Update

    Program System Update vam bo v pomoč pri posodabljanju programske opreme računalnika. Posodobitveni paketi so shranjeni v strežnikih Lenovo in jih je mogoče prenesti z Lenovovega spletnega mesta za podporo. Posodobitveni paketi lahko vsebujejo aplikacije, gonilnike naprav, posodobitve flash za BIOS ali posodobitve za programsko opremo.
  • Page 63: Čiščenje Računalnika

    • V bližino računalnika ne odlagajte hrane ali pijač. Delci hrane in razlitje pijač lahko povzroči zlepljenje tipkovnice in miške, da bosta postali neuporabni. • Stikala za vklop in drugi krmilni elementi naj ne pridejo v stik z vodo. Vlaga jih lahko uniči in povzroči nevarnost električne napetosti.
  • Page 64: Prakse Za Dobro Vzdrževanje

    Dnevniška knjiga vam ali serviserju podjetja Lenovo lahko pomaga določiti, ali je težava povezana s spremembo strojne opreme, s spremembo programske opreme ali kakšnimi drugimi dejanji, ki so bila izvedena.
  • Page 65 3. Izključite računalnik in vse ostale priključene naprave. Vaš trdi disk bralno/pisalno glavo samodejno namesti v območje brez podatkov. To prepreči poškodbe na trdem disku. 4. Odklopite napajalne kable iz električnih vtičnic. 5. Komunikacijske kable, kot so kabel modema ali omrežni kabli, najprej izvlecite iz vtičnic in nato druge konce izklopite iz računalnika.
  • Page 66 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 67: Poglavje 10. Odpravljanje Težav In Diagnosticiranje

    Opomba: Če ne morete odpraviti težave, zapeljite računalnik na servis. Seznam telefonskih številk servisov in služb za podporo je na voljo v Vodiču z varnostnimi in garancijskimi informacijami ter navodili za nastavitev ThinkCentre, ki je bil priložen računalniku, ali na spletnem mestu s podporo podjetja Lenovo na naslovu http://www.lenovo.com/support/phone.
  • Page 68: Postopek Odpravljanja Težav

    • Če diagnostični program zazna napako strojne opreme, se obrnite na center za podporo strankam Lenovo. Več informacij je na voljo v razdelku Poglavje 11 »Informacije, pomoč in servis« na strani 73. • Če ne morete zagnati diagnostičnega programa, se obrnite na center za podporo strankam Lenovo.
  • Page 69: Težave Z Zvokom

    1. Odstranite novo možnost strojne opreme ali programsko opremo. Če je treba za odstranjevanje možnosti strojne opreme odstraniti pokrov računalnika, pozorno preglejte in upoštevajte varnostne informacije za elektriko, ki so priložene vašemu računalniku. Za vašo varnost ne upravljajte računalnika z odstranjenim pokrovom.
  • Page 70: Težave S Cd-Ji

    • Preverite, da so gonilniki zvočne naprave pravilno nameščeni. Dodatne informacije najdete v sistemu pomoči Microsoft Windows. Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite diagnostične programe (navodila najdete v razdelku »Lenovo Solution Center« na strani 72). Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč...
  • Page 71: Težave Z Dvd-Jem

    45. Dobro je vedeti, da je pri nekaterih modelih zagonsko zaporedje trajno določeno in ga ni mogoče spremeniti. Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite diagnostične programe (navodila najdete v razdelku »Lenovo Solution Center« na strani 72). Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč...
  • Page 72 • Zaprite vse odprte datoteke, izklopite računalnik in ga nato znova zaženite. • Poskusite z manjšo ločljivostjo zaslona ali globino barve. Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite diagnostične programe (navodila najdete v razdelku »Lenovo Solution Center« na strani 72). Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč...
  • Page 73: Ponavljajoče Se Težave

    Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite diagnostične programe (navodila najdete v razdelku »Lenovo Solution Center« na strani 72). Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč in servis« na strani 73. Sporočilo o neveljavnem disku ali o nezaznavanju diska Simptom: sporočilo o neveljavnem disku ali o nezaznavanju diska...
  • Page 74 • Če uporabljate USB-tipkovnico ali USB-miško, preverite, da so USB-spojniki omogočeni v nastavitvah za BIOS. Glejte »Omogočanje ali onemogočanje naprave« na strani 45. Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite diagnostične programe (navodila najdete v razdelku »Lenovo Solution Center« na strani 72). Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč...
  • Page 75: Težave Z Zaslonom

    Če je funkcija za upravljanje porabe omogočena, boste težavo morda odpravili tako, da onemogočite to funkcijo ali spremenite nastavitve. Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite diagnostične programe (navodila najdete v razdelku »Lenovo Solution Center« na strani 72). Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč...
  • Page 76 Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite diagnostične programe (navodila najdete v razdelku »Lenovo Solution Center« na strani 72). Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč...
  • Page 77: Težave Z Omrežjem

    Težave z omrežjem V nadaljevanju so navedene najbolj pogoste težave z omrežjem. Z naslednjega seznama izberite težavo z omrežjem: • »Težave s povezavo Ethernet« na strani 65 • »Težave z brezžičnim vmesnikom LAN« na strani 66 • »Težave z brezžičnim vmesnikom WAN« na strani 67 •...
  • Page 78 Omrežna kartica preneha delovati brez očitnega razloga Simptom: omrežna kartica preneha delovati brez očitnega razloga. Ukrep: datoteke omrežnega gonilnika so morda pokvarjene ali pa manjkajo. Posodobite gonilnik in pri tem upoštevajte opis postopka v »Solution (Rešitev)«, da boste prepričani, da je nameščen pravilen gonilnik naprave.
  • Page 79: Težave Z Možnostmi

    Bluetooth, je morda element Upravitelja osebnih podatkov, poslan iz operacijskega sistema Windows 7, mogoče shraniti kot datoteko s končnico .contact. Težave z možnostmi Posredovane informacije uporabite pri diagnosticiranju težav s strojno opremo Lenovo, ki nima priloženih informacij o odpravljanju napak. Z naslednjega seznama izberite vaš simptom: •...
  • Page 80: Težave Z Zmogljivostjo In Zaklepanjem

    Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite diagnostične programe (navodila najdete v razdelku »Lenovo Solution Center« na strani 72). Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč...
  • Page 81: Težave S Tiskalnikom

    Ukrepi za pridobivanje nezasedenega prostora na disku: • V operacijskem sistemu Windows 7 naredite nekaj ali vse od tega: 1. Kliknite Start ➙ Computer (Računalnik). 2. Z desno miškino tipko kliknite svoj trdi disk in izberite Properties (Lastnosti). 3. Kliknite Disk Cleanup (Čiščenje diska). 4.
  • Page 82: Težave Z Zaporednimi Vrati

    • Prepričajte se, da je vmesniška kartica zaporednih vrat, če ste jo dodali, pravilno in trdno nameščena. Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite diagnostične programe (navodila najdete v razdelku »Lenovo Solution Center« na strani 72). Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč...
  • Page 83: Težave Z Usb-Jem

    Programska oprema ne deluje, kot je pričakovano Simptom: programska oprema ne deluje, kot je pričakovano. Ukrepi: • Večina programov programske opreme ima vgrajene sisteme pomoči, ki posredujejo navodila za večino nalog. Če imate težave z izvajanjem določene naloge znotraj programske opreme, upoštevajte sistem pomoči tega programa.
  • Page 84: Lenovo Solution Center

    Opombe: • Program Lenovo Solution Center je na voljo samo v modelih računalnikov, v katerih je predhodno nameščen operacijski sistem Windows 7. Če v vašem računalniku z operacijskim sistemom Windows 7 ta program ni predhodno nameščen, ga lahko prenesete s spletnega mesta http://www.lenovo.com/diagnose.
  • Page 85: Poglavje 11. Informacije, Pomoč In Servis

    Opomba: Program Lenovo ThinkVantage Tools je na voljo samo v računalnikih, v katerih je predhodno nameščen operacijski sistem Windows 7, ki ga ponuja Lenovo. Za dostop do programa Lenovo ThinkVantage Tools kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools.
  • Page 86: Spletno Mesto Za Podporo Lenovo

    Za navodila za uporabo diagnostičnih programov glejte »Lenovo Solution Center« na strani 72. Prav tako lahko na spletnem mestu podjetja Lenovo za podporo dobite najnovejše tehnične informacije in prenesete gonilnike naprav in posodobitve, in sicer na naslovu http://www.lenovo.com/support...
  • Page 87: Uporaba Drugih Storitev

    Garancija ne krije naslednjih elementov: • zamenjave ali uporabe delov, ki jih ni proizvedel Lenovo ali delov Lenovo, za katere ne velja garancija, • identifikacije virov težav s programsko opremo, • konfiguriranja BIOS-a v okviru namestitve ali nadgradnje, •...
  • Page 88: Nakup Dodatnih Storitev

    Razpoložljivost in imena storitev se lahko od države do države razlikujejo. Če želite dodatne informacije o navedenih storitvah, obiščite spletno mesto podjetja Lenovo na naslovu http://www.lenovo.com ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 89: Dodatek A. Obvestila

    Navedbe izdelkov, programov ali storitev Lenovo ne pomenijo, da je dovoljena uporaba samo teh izdelkov, programov ali storitev. Namesto njih lahko uporabite katerikoli enakovreden izdelek, program ali storitev, ki ne krši pravic do intelektualne lastnine Lenovo. Uporabnik je dolžan, da ovrednoti in preveri delovanje vsakega drugega izdelka, programa ali storitve.
  • Page 90 Rescue and Recovery ThinkVantage Microsoft in Windows sta blagovni znamki skupine podjetij Microsoft. Celeron, Intel, Intel Core in Pentium so blagovne znamke podjetja Intel Corporation v Združenih državah Amerike in/ali drugih državah. Imena drugih podjetij, izdelkov ali storitev so lahko blagovne ali storitvene znamke drugih. ThinkCentre Vodič...
  • Page 91: Dodatek B. Regulatorne Informacije

    Razstavljanje in demontiranje je prepovedano. Obvestila o elektronskem sevanju Naslednje informacije se nanašajo na tipe osebnih računalnikov Lenovo 3512, 3528, 3533, 3535, 3536, 3537, 3538, 3539, 3543, 3548, 3549, 3553, 3554, 3556, 3558 in 3559. Izjava Zvezne komisije za komunikacije o skladnosti Ta oprema je preizkušena in ustreza omejitvam za digitalne naprave razreda B, skladno s 15.
  • Page 92 Geräte der Klasse B. Dieses Gerät ist berechtigt, in Übereinstimmung mit dem Deutschen EMVG das EG-Konformitätszeichen - CE - zu führen. Verantwortlich für die Konformitätserklärung nach Paragraf 5 des EMVG ist die Lenovo (Deutschland) GmbH, Gropiusplatz 10, D-70563 Stuttgart. ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 93: Dodatna Upravna Obvestila

    Vsa upravna obvestila so na voljo na Lenovovem spletnem mestu za podporo v elektronski obliki. Za dostop do elektronskih kopij dokumentacije pojdite na http://www.lenovo.com/support in kliknite User Guides and Manuals (Uporabniški vodiči in priročniki). Dodatek B. Regulatorne informacije...
  • Page 94 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 95: Dodatek C. Opombe Za Odsluženo Električno In Elektronsko Opremo (Oeeo) In Informacije O Recikliranju

    Podjetje Lenovo vzpodbuja lastnike opreme informacijske tehnologije (IT), da odgovorno reciklirajo svojo opremo, ki ni več potrebna. Lenovo ponuja različne programe in storitve, ki bodo lastnikom opreme v pomoč pri recikliranju izdelkov informacijske tehnologije. Informacije o recikliranju izdelkov Lenovo so na voljo na naslovu: http://www.lenovo.com/recycling...
  • Page 96: Informacije O Recikliranju Za Brazilijo

    Zbiranje in recikliranje odsluženih računalnikov ali zaslonov Lenovo Če ste uslužbenec v podjetju in morate zavreči računalnik ali zaslon Lenovo, ki je last podjetja, morate to narediti v skladu z zakonom o spodbujanju učinkovite uporabe virov (Law for Promotion of Effective Utilization of Resources).
  • Page 97: Informacije O Recikliranju Baterije V Tajvanu

    škodljivih učinkov baterij in akumulatorjev na okolje in zdravje ljudi, ki jih povzročajo morebitne nevarne snovi v njih. Informacije o ustreznem zbiranju in ravnanju so na voljo na naslovu: http://www.lenovo.com/recycling Dodatek C. Opombe za odsluženo električno in elektronsko opremo (OEEO) in informacije o recikliranju...
  • Page 98 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 99: Dodatek D. Informacije O Oznaki Energy Star Za Določene Modele

    Pri družbi Lenovo svojim strankam s ponosom nudimo izdelke z oznako skladnosti s standardi ENERGY STAR. Nekateri modeli naslednjih tipov računalnikov so bili zasnovani in testirani za skladnost z zahtevami programa ENERGY STAR za računalnike ob času izdelave: 3512, 3528, 3533, 3535, 3536, 3537, 3538,...
  • Page 100 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 101: Dodatek E. Ek Bilgiler

    Dodatek E. Ek Bilgiler 1. İmalatçı ya da ithalatçı firmaya ilişkin bilgiler: Ürünün ithalatçı firması, Lenovo Technology B.V. Merkezi Hollanda Türkiye İstanbul Şubesi’dir. Adresi ve telefonu şöyledir: Uner Plaza Eski Üsküdar Yolu Erkut Sokak. No: 4 / 1 Kat: 3 Kozyatağı...
  • Page 102 13. İthal edilmiş mallarda, yurt dışındaki üretici firmanın unvanı ve açık adresi ile diğer erişim bilgileri (telefon, telefaks ve e-posta vb.): Lenovo (Singapore) Pte. Ltd. 151 Lorong Chuan No: 02-01 New Tech Park Singapore, 556741 Tel: 65-6827-1000 Faks: 65-6827-1100 ThinkCentre Vodič...
  • Page 103: Dodatek F. Servis Istasyonlari

    Dodatek F. Servis istasyonlari Garanti süresi içerisinde müşteri arızalı ürünü aşağıda belirtilen merkezlere teslim ederek garanti hizmetinden yararlanır. Ürün yerinde garanti hizmeti içeriyorsa, bu merkezlerden birine telefon edebilirsiniz. Garanti Hizmetinin Alınabileceği Merkezler ADANA BSD Bilgisayar San. ve Tic. Ltd. Şti. Adres: Cemal Paşa Mah.
  • Page 104 Probil Bilgi İşlem Destek ve Dan.San. ve Tic. A.Ş. Adresi: Teknoloji Geliştirme Bölgesi, ODTÜ Ofis Bina, Batı Cephe A-1 ODTÜ / Ankara Posta kodu: 06531 Web Adresi: http://www.probil.com.tr/ Telefon: 312 210 18 08 Faks no: 312 210 18 05 ANTALYA Bilser Bilgi İşlem Tic.
  • Page 105 ERZİNCAN Erzincan Bigisayar Adresi: Hükümet Caddesi, No:33/1 Erzincan Web Adresi: http://www.erzincanbilgisayar.com/ Telefon: 446 223 89 87 Faks no: 446 224 24 34 ERZURUM Şark Bilgisayar Elektronik San. ve Tic. Ltd. Şti. Adresi: Yukarı Mumcu Caddesi, No:9 Erzurum Posta kodu: 25100 Web Adresi: http://www.sarkbil.com.tr/ Telefon: 442 234 21 02 / 04 Faks no: 442 218 21 07...
  • Page 106 IĞDIR Ebru Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Adresi: Atatürk Caddesi, No:261 Iğdır Posta kodu: 76000 Web Adresi: http://www.ebruelektronik.com/ Telefon: 476 227 76 66 / 476 227 08 43 / 476 227 08 44 Faks no: 476 227 76 66 İSTANBUL Bilgi Birikim Sistemleri Elktr. ve Bilg. Endüstrisi Müh.
  • Page 107 Novatek Bilgisayar Sistemleri San.ve Tic.Ltd. Şti. Adresi: Raşit Rıza Sokak, Yıldırım İş Hanı, No: 1 Kat: 1 Mecidiyeköy İstanbul Posta Kodu: 80300 Web Adresi: http://www.novateknoloji.com/ Telefon: 212 356 75 77 Faks no: 212 356 75 88 Peritus Bilgisayar Sist. Dış Tic.San.Ltd. Şti. Adresi: Ziverbey Eğitim Mahallesi, Poyraz Sokak, Sadıkoğlu İş...
  • Page 108 IBM Türk Ltd. Şti. Adresi: Ankara Asfaltı No: 7 Bayraklı İzmir Web Adresi: http://www.tr.ibm.com/ Telefon: 232 462 27 00 Faks no: 232 486 69 23 Probil Bilgi İşlem Destek ve Dan.San. ve Tic. A.Ş. Adresi: Şair Eşref Bulvarı, Huzur İşhanı, No:27/2 Kat:2 Alsancak İzmir Posta kodu: 35210 Web Adresi: http://www.probil.com.tr/...
  • Page 109 ŞANLIURFA Bilban Bilgisayar Eğitim Tic. San. Ltd. Şti. Adresi: Kızılay İşhanı, Kat:1-2 Şanlıurfa Web Adresi: http://www.bilban.com.tr/ Telefon: 414 215 05 52 Faks no: 414 212 22 12 TRABZON IBM Türk Ltd. Şti. Adresi: Kahramanmaraş Cad. İpekyolu İş Merk. Kat:4 No: 7 Trabzon Web Adresi: http://www.tr.ibm.com/ Telefon: 362 230 88 52 Faks no: 362 230 88 52...
  • Page 110 ThinkCentre Vodič za uporabnika...
  • Page 111: Stvarno Kazalo

    47–48 Izhodni spojnik DisplayPort blagovne znamke brisanje gesla kabelska ključavnica, varnost center za podporo strankam Č Lenovo Solution Center Lenovo ThinkVantage Tools čiščenje optične miške Lenovo Welcome 5, 73 delovni prostor Rescue and Recovery mediji, ustvarjanje in uporaba obnovitvenih medijev delovni prostor, varnostna kopija in obnovitev miška, zamenjava...
  • Page 112 čiščenje spojniki, krmilni elementi, indikatorji osnovno odpravljanje težav spreminjanje geslo zaporedje zagonskih naprav stojalo za zaslon odstranjevanje pomembne varnostne informacije stojalo za zaslon, ponovno nameščanje pomoč in servis pridobivanje Pomoč in podpora posodabljanje tipkovnica, zamenjava 31, 34 (flash) posodobitev BIOS-a sistemski programi posodabljanje (flash) BIOS-a premisleki, gesla...

Table of Contents