Boston Scientific EMBLEM S-ICD Handbook
Hide thumbs Also See for EMBLEM S-ICD:

Advertisement

Quick Links

TM
EMBLEM
Handboek voor
patiënten over het S-ICD-systeem

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for Boston Scientific EMBLEM S-ICD

  • Page 1 EMBLEM Handboek voor patiënten over het S-ICD-systeem...
  • Page 3 Informatie over uw EMBLEM S-ICD-systeem Laat uw arts of verpleegkundige deze formulieren invullen voor u vanuit het ziekenhuis naar huis gaat. Modelnummer S-ICD: _____________________________________ Serienummer S-ICD: ______________________________________ Implantatiedatum: ________________________________________ Modelnummer subcutane elektrode: __________________________ Serienummer subcutane elektrode: __________________________...
  • Page 4 Uw medische contactinformatie Naam/telefoonnummer cardioloog: ______________________________________________________ Naam/telefoonnummer elektrofysioloog: ______________________________________________________ Naam/adres/telefoonnummer ziekenhuis: ______________________________________________________ ______________________________________________________ Medicatie (lijst): __________________________________________ ______________________________________________________ ______________________________________________________...
  • Page 5 Per post: Boston Scientific Corporation 4100 Hamline Avenue North St. Paul, Minnesota 55112-5798 USA Per telefoon: Wereldwijd: +1.651.582.4000 EMBLEM en LATITUDE zijn handelsmerken van Boston Scientific Corporation of haar dochterondernemingen...
  • Page 7: Table Of Contents

    Inhoudstabel Inleiding tot het EMBLEM S-ICD-systeem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 Over deze handleiding, 2 Wanneer wordt dit apparaat gebruikt?, 3 Wanneer wordt dit apparaat niet gebruikt?, 4...
  • Page 8 Uw EMBLEM S-ICD-systeem . . . . . . . . . . . . . . . 31 De onderdelen van het EMBLEM S-ICD-systeem, 31 Het EMBLEM S-ICD-systeem implanteren .
  • Page 9 Risico's, 55 Mogelijke vragen die u over leven met het EMBLEM S-ICD-systeem hebt, 55 Belangrijke veiligheidsinformatie . . . . . . . . . . . 63 Elektromagnetische interferentie, 63...
  • Page 11: S-Icd-Systeem

    Inleiding tot het EMBLEM S-ICD-systeem Uw arts heeft een minimaal invasieve implanteerbare defibrillator (het EMBLEM S-ICD-systeem) van Boston Scientific aanbevolen. Het EMBLEM S-ICD-systeem is een levensreddend hulpmiddel bij de behandeling van een eventuele hartritmestoornis. Uw arts kan dit apparaat hebben voorgeschreven om een van de volgende redenen: •...
  • Page 12: Over Deze Handleiding

    Het minimaal invasieve S-ICD-systeem maakt deel uit van een behandeling die een abnormaal snel hartritme corrigeert. Het S-ICD-systeem zal de onderliggende oorzaak van uw hartaritmie niet genezen, maar wel het normale ritme van uw hart herstellen door middel van defibrillatietherapie (shocktherapie). Over deze handleiding In dit handboek voor patiënten vindt u informatie over: •...
  • Page 13: Wanneer Wordt Dit Apparaat Gebruikt

    In de Woordenlijst op pagina 6 vindt u een definitie van veel van de woorden die u zult tegenkomen op de volgende pagina's en van de woorden die uw arts en verpleegkundigen mogelijk gebruiken. Raadpleeg uw arts of verpleegkundige als u vragen hebt bij het lezen van dit handboek.
  • Page 14: Wanneer Wordt Dit Apparaat Niet Gebruikt

    Deze apparaten kunnen echter wel defecten vertonen die kunnen leiden tot gebrek aan of verminderd vermogen tot het afgeven van therapie. Raadpleeg het CRM Product Performance Report van Boston Scientific op www.bostonscientific.com voor meer informatie over de prestaties van het apparaat, waaronder het soort en de frequentie van defecten die deze medische apparaten in de loop der tijd hebben vertoond.
  • Page 15 kunnen een belangrijke context bieden voor het begrijpen van de algemene betrouwbaarheid van deze producttypen. Bespreek deze productprestatiegegevens en de risico's en voordelen die verband houden met de implantatie van dit systeem met uw arts.
  • Page 16: Woordenlijst

    Woordenlijst Anti-tachycardiestimulatie (ATP) Een reeks van kleine, snelle stimulatiepulsen met lage energie die geleverd worden aan het hart om een snelle hartslag te vertragen naar een normaal ritme. Apparaat Zie Pulsgenerator. Aritmie Een abnormale hartslag die te snel, te langzaam of onregelmatig is.
  • Page 17 Communicator Zie LATITUDE Communicator. Defibrillatie Een procedure waarbij een snelle hartslag (d.w.z. ventrikelfibrilleren, ventriculaire tachycardie) naar een normaal ritme wordt hersteld door het afgeven van een elektrische schok. Defibrillator Een apparaat dat een elektrische schok aan het hart afgeeft om een uiterst snelle en soms onregelmatige hartslag te herstellen naar een normaal ritme.
  • Page 18 Draadloze radiofrequentiecommunicatie (RF-communicatie) Technologie waarmee het apparaat via radiosignalen informatie kan uitwisselen met een programmer of de LATITUDE Communicator. ECG/EKG (elektrocardiogram) Een grafische voorstelling van de elektrische signalen van uw hart. De grafiek toont hoe elektrische signalen zich door uw hart verplaatsen. Uw arts kan vertellen wat voor soort ritme u hebt door naar het patroon van uw hartslag te kijken.
  • Page 19 Elektrofysiologische (EF) test of onderzoek Een test waarbij katheters (dunne, flexibele buisjes of draden) in uw hart worden ingebracht om elektrische signalen in uw hart te identificeren en te meten. Aan de hand van de testresultaten kan uw arts bepalen wat de oorzaak is van uw abnormale hartritme, hoe goed de medicijnen werken en welke behandeling het beste is voor uw aandoening.
  • Page 20 Fibrillatie Zie Ventrikelfibrilleren (VF). Hartaanval Zie Myocardinfarct (MI). Hartritme Een reeks hartslagen. Mogelijk geeft uw arts aan dat u een normaal of juist onregelmatig ritme hebt. Een normale hartslag varieert over het algemeen van 60 tot 100 slagen per minuut tijdens rust. Hartstilstand Zie Plotselinge hartstilstand (SCA).
  • Page 21 Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD-systeem) Een ICD-systeem wordt geïmplanteerd om uw hartritme te bewaken en de behandeling van gevaarlijk snelle aritmieën te ondersteunen. Er zijn twee soorten ICD-systemen: • Een transveneus ICD-systeem dat uit een pulsgenerator en leads bestaat. De leads worden in uw bloedvaten ingebracht en maken rechtstreeks contact met het hartweefsel.
  • Page 22 LATITUDE Patiëntenmanagementsysteem Een extern bewakingssysteem dat belangrijke gegevens van uw apparaat verzamelt. Deze patiëntinformatie kan alleen worden bekeken via internet, alleen door leden van het ondersteuningsteam van uw arts. Het kan zijn dat uw apparaat niet geconfigureerd is voor gebruik van het LATITUDE Patiëntenmanagementsysteem.
  • Page 23 Programmer Een microcomputer die wordt gebruikt om met het apparaat te communiceren. De programmer wordt gebruikt tijdens tests en vervolgonderzoeken om informatie uit het apparaat te kunnen verzamelen en bekijken. De arts of technicus gebruikt de programmer ook om het apparaat zo aan te passen dat het de aritmie van uw hart detecteert en behandelt.
  • Page 24 Sternum (borstbeen) Een bot in het midden van uw borstkas dat de verbinding vormt tussen de ribben. Subcutaan Net onder de huid Subcutane elektrode Een geïsoleerde draad die onder de huid wordt geïmplanteerd en op het apparaat wordt aangesloten. De subcutane elektrode meet uw hartslag en geeft stimulatiepulsen en/of schokken die uit het apparaat komen af aan het hart.
  • Page 25 Supraventriculaire tachycardie (SVT) Een snel hartritme dat wordt veroorzaakt door elektrische signalen die vanuit een specifiek gebied boven de ventrikels komen, meestal in de atria. Een hart met SVT kan meer dan 150 slagen per minuut kloppen, wat hartkloppingen en fibrilleren in de borst kan veroorzaken. Telemetriecommunicatie Technologie waarmee een apparaat via radiofrequentietelemetrie (RF-telemetrie) informatie...
  • Page 26 linkerventrikel pompt zuurstofrijk bloed van de longen naar de rest van het lichaam. Ventrikelfibrilleren (VF) Een zeer snel, onregelmatig hartritme dat wordt veroorzaakt door abnormale elektrische signalen die vanuit verschillende gebieden in het ventrikel ontstaan. Bij VF klopt het ventrikel zo snel dat het slechts zeer weinig bloed naar het lichaam pompt.
  • Page 27: Uw Hart Begrijpen

    Uw hart begrijpen Dit gedeelte beschrijft de elementaire functies van het normale hart en legt ook uit wat er gebeurt als het hart abnormaal snelle hartritmen ontwikkelt. Het normale hart Het hart is verdeeld in vier kamers: twee bovenste kamers, de atria, en twee onderste kamers, die ventrikels worden genoemd.
  • Page 28 De bloedstroom naar de atria bloedstroom door de ventrikels Figuur 1 . Het hart en de bloedstroom . Het hart heeft een speciaal geleidingssysteem dat het hart via elektrische impulsen stimuleert om samen te trekken (Figuur 2 op pagina 19). Normaal gesproken wordt de pompfunctie van uw hart gereguleerd door regelmatige elektrische signalen die worden afgegeven door de natuurlijke pacemaker van uw hart: de sinusknoop...
  • Page 29 verplaatsen zich naar de atria en via een elektrische baan naar het ventrikel. Hierdoor ontstaat een elektrische stimulatie die leidt tot het samentrekken van het hart. Vervolgens is er een rustperiode waarin het hart zich vult met bloed, tot de volgende samentrekking plaatsvindt. Deze cyclus vindt miljoenen keren per jaar plaats.
  • Page 30: Wanneer Het Hart Te Snel Klopt

    Een normale hartslag in rust varieert meestal van 60 tot 100 slagen per minuut. Afhankelijk van de mate van activiteit kan uw hartslag echter boven of onder deze waarden uitkomen. Algemeen gesproken neemt de hartslag toe tijdens lichaamsbeweging en daalt hij wanneer u slaapt.
  • Page 31: Ventriculaire Tachycardie

    veroorzaken, wat de hartspier kan beschadigen. Een tachycardie kan ook ontstaan als gevolg van andere aandoeningen of bepaalde genetische defecten die de hartspier verzwakken. Als deze snelle hartslag aanhoudt, voelt u mogelijk dat het hart een slag overslaat of u kunt zich duizelig voelen. U zou uiteindelijk bewusteloos kunnen raken en uw hart zou kunnen stoppen met kloppen (hartstilstand).
  • Page 32 U zou uiteindelijk bewusteloos kunnen raken en uw hart zou kunnen stoppen met kloppen (hartstilstand). Abnormale elektrische signalen vanuit het ventrikel Figuur 3 . Een voorbeeld van ventriculaire tachycardie .
  • Page 33: Ventrikelfibrilleren

    VT kan soms worden behandeld met medicijnen. In andere gevallen kan een externe defibrillator, zoals door ambulancepersoneel gebruikt, of een ICD-systeem worden ingezet om de abnormale signalen te laten ophouden en uw hart weer naar een normaler ritme terug te brengen. Ventrikelfibrilleren Een andere soort aritmie is ventrikelfibrilleren (VF).
  • Page 34 Abnormale elektrische signalen vanuit de ventrikels Figuur 4 . Een voorbeeld van ventrikelfibrilleren . Wanneer u VF ondervindt, wordt er zeer weinig bloed vanuit uw hart naar de rest van uw lichaam gepompt. Wanneer uw hart zich in de staat van VF bevindt, raakt u heel snel bewusteloos.
  • Page 35: Waarom Heb Ik Een Minimaal Invasief S-Icd-Systeem Nodig

    tachycardie kan VF worden behandeld met een defibrillator. De defibrillator produceert een elektrische schok die door het hart gaat. De schok stopt de abnormale signalen en zorgt ervoor dat de sinusknoop het hart weer naar een normaler ritme kan brengen. Als een episode van VT of VF aanhoudt zonder medische behandeling, kan uw hart niet genoeg zuurstofrijk bloed naar uw hersenen en lichaamsweefsels transporteren.
  • Page 36: Loop Ik Risico Een Ventriculaire Tachycardie Of Ventrikelfibrilleren Te Ontwikkelen

    vernauwde kransslagader. Door het gebrek aan zuurstofrijk bloed raakt de hartspier voor een deel beschadigd. • Hartfalen: een aandoening waarbij het hart niet genoeg bloed naar de rest van het lichaam of sommige organen kan pompen. • Cardiomyopathie: een ziekteproces waardoor het hart abnormaal groot, dik of stijf wordt.
  • Page 37 dergelijke meting is de ejectiefractie (EF). De EF geeft aan hoeveel bloed er bij elke hartslag of samentrekking door het lichaam wordt gepompt. Medisch onderzoek heeft aangetoond dat met name patiënten met een lage EF-meting het risico lopen een ventriculaire tachycardie of ventrikelfibrilleren te ontwikkelen.
  • Page 38: Plotselinge Hartstilstand

    Plotselinge hartstilstand Een hartaritmie zoals ventrikelfibrilleren kan leiden tot een plotselinge hartstilstand. Als gevolg van een plotselinge hartstilstand kan het hart geen bloed meer door het lichaam pompen. Iemand van wie het hart niet genoeg bloed door het lichaam pompt, verliest meestal plotseling het bewustzijn.
  • Page 39: Uw Sca-Risico Bepalen

    Vroege identificatie van uw SCA-risico is de belangrijkste manier van preventie. Als u risico loopt, is het belangrijk dat u dit met uw arts bespreekt. Uw SCA-risico bepalen Uw arts kan een of meer van de volgende testen doen om uw risico op SCA te bepalen.
  • Page 40 Elektrofysiologische test (EF-test): Met een EF-test worden de elektrische signalen in uw hart geïdentificeerd en gemeten. Tijdens deze test zal uw arts katheters (dunne, flexibele buisjes of draden) inbrengen in uw hart. De katheters registreren de elektrische signalen in uw hart. Uw arts kan de katheters ook gebruiken om uw hart te stimuleren om te zien of u een aritmie zou kunnen ontwikkelen.
  • Page 41: Uw Emblem S-Icd-Systeem

    Uw EMBLEM S-ICD-systeem De implanteerbare onderdelen van het minimaal invasieve EMBLEM S-ICD-systeem worden net onder de huid, aan de buitenkant van de ribbenkast geplaatst. De onderdelen van het EMBLEM S-ICD-systeem Pulsgenerator De pulsgenerator is een door een batterij gevoed en met een computer bestuurd apparaat in een metalen behuizing.
  • Page 42 shocktherapie wordt defibrillatie genoemd. De abnormaal snelle hartritmen worden door het S-ICD-systeem geregistreerd en opgeslagen. De dokter kan dan de opgeslagen informatie aflezen tijdens de regelmatig geplande vervolgbezoeken. Dit doet hij of zij via een draadloze externe programmer. Subcutane elektrode De subcutane elektrode bestaat uit een draad die gedeeltelijk is geïsoleerd (door middel van een coating) en via een chirurgische ingreep net onder de huid, parallel...
  • Page 43 Aansluiting Elektrode pulsgenerator: parallel aan linkerkant van borstbeen de ribbenkast Figuur 5 . De plaatsing van de subcutane elektrode Het S-ICD-systeem gebruikt de elektrode om elektrische signalen in het hart te detecteren. Indien nodig kan het S-ICD-systeem een shock afgeven zodat het hart wordt teruggebracht naar een normaal ritme.
  • Page 44 dat u allergisch bent voor bepaalde metalen moet u dit met uw artsen bespreken. Tabel 1 . Materialen die in contact komen met de patiënt Materiaal % van het totale blootliggende oppervlaktegebied Pulsgenerator (modellen A209, A219) Uitgehard epoxy Titanium (gecoat met titaniumnitride) Elektrode (model 3501) Polycarbonaat polyurethaan ®...
  • Page 45: Het Emblem S-Icd-Systeem Implanteren

    Het EMBLEM S-ICD-systeem implanteren De implantatieprocedure begrijpen Afhankelijk van de in het ziekenhuis en door de dokter toegepaste methoden wordt u plaatselijk of geheel verdoofd zodat u tijdens de implantatieprocedure geen ongemak ondervindt. Het soort verdoving wordt tevens bepaald op basis van hoe lang de implantatieprocedure gaat duren.
  • Page 46 Optionele incisie Incisie links voor Kleine plaatsing incisie voor apparaat plaatsing elektrode Figuur 6 . De implantatieprocedure . 1. Aan de linkerkant van de borstkas wordt naast de ribbenkast een incisie gemaakt. 2. Onder de huid wordt een pocket of zakje gevormd waarin de pulsgenerator wordt geplaatst.
  • Page 47: Ontslag Uit Het Ziekenhuis

    opwekken. Het apparaat zal het ritme herkennen en een therapeutische schok afgeven. Tijdens deze test bent u verdoofd zodat u er geen last van zult ondervinden. 6. De tests en eventuele aanpassingen worden met de programmer van het S-ICD-systeem verricht. 7.
  • Page 48 worden bepaalde complicaties die verband houden met transveneuze leads vermeden, omdat bij deze behandeling geen lead(s) in uw hart hoeven te worden geplaatst. Daarnaast hoeven er tijdens de implantatie van het S-ICD-systeem geen röntgenfoto's te worden gebruikt. Net als aan alle ICD-systemen zijn er ook aan het S-ICD-systeem bepaalde risico's verbonden.
  • Page 49 Voorbeelden van andere, niet vaak voorkomende risico's die na implantatie van het systeem kunnen optreden zijn: • Infectie • Erosie van de huid rond uw apparaat • De elektrode en het apparaat kunnen verschuiven • Flauwvallen (syncope) • De toediening van een schok of stimulatietherapie terwijl dat niet nodig is (onnodige therapie) •...
  • Page 50 Meld ernstige incidenten met betrekking tot uw apparaat aan Boston Scientific en aan de relevante lokale toezichthouder voor medische hulpmiddelen in uw land. Voor klanten in Australië meldt u een ernstig incident dat...
  • Page 51: Na Uw Implantatie

    Na uw implantatie Tijdens het herstel van de implantatieoperatie zult u merken dat uw apparaat ervoor kan zorgen dat u weer een actieve levensstijl kunt hebben. Het is belangrijk dat u actief meewerkt aan uw herstel door de instructies van uw arts op te volgen, zoals: •...
  • Page 52: Medicijnen

    • Probeer niet over de plek rond uw apparaat te wrijven. • Vermijd ruw contact dat zou kunnen resulteren in een klap op uw implantaatlocatie. • Vertel andere artsen, uw tandarts en ambulancepersoneel dat u een geïmplanteerd apparaat hebt en laat hen de identificatiekaart van uw implantaat zien.
  • Page 53: Activiteiten En Lichaamsbeweging

    Hij of zij kan helpen bij het beantwoorden van uw vragen over veranderingen van levensstijl, reizen, lichaamsbeweging, werk, hobby's en seks. S-ICD-systeeminformatie Laat uw arts of verpleegkundige het formulier „Uw EMBLEM S-ICD-systeeminformatie” invullen voordat u vanuit het ziekenhuis weer naar huis gaat.
  • Page 54: Leven Met Uw Emblem S-Icd-Systeem

    Leven met uw EMBLEM S-ICD-systeem Verantwoordelijkheden van de patiënt Dit gedeelte geeft een beschrijving van de dingen die u hoort te weten over uw S-ICD-systeem en hoe u na de operatie uw dagelijkse activiteiten kunt hervatten. Voorbereiden op S-ICD-shocktherapie U zult waarschijnlijk maar weinig merken van het feit dat...
  • Page 55 Als u symptomen van een snelle hartslag krijgt, is het waarschijnlijk dat uw apparaat binnen een paar seconden therapie afgeeft. Probeer kalm te blijven en zoek een plaats waar u kunt zitten of liggen. Het gevoel van het krijgen van een schok mag niet lang duren. Het is echter mogelijk dat u daarna medische hulp nodig hebt.
  • Page 56 arts voor wanneer u hem of haar moet bellen. Uw arts kan bijvoorbeeld aangeven dat wanneer er 's nachts een schok optreedt, u de volgende morgen contact met hem of haar moet opnemen. Iemand in de praktijk van uw arts zal vragen stellen als: •...
  • Page 57: Speciale Aandachtspunten

    Speciale aandachtspunten Uw arts kan u vragen activiteiten te vermijden waarbij het risico op bewusteloosheid een gevaar voor uzelf of anderen is. Dit zijn bijvoorbeeld activiteiten als autorijden, in uw eentje zwemmen of varen, of een ladder beklimmen. Wanneer u uw arts moet bellen Uw arts zal u aanwijzingen geven over wanneer u hem of haar moet bellen.
  • Page 58: Controlebezoeken

    • Van plan bent te gaan reizen of verhuizen. Maak samen met uw arts een controleschema voor de tijd dat u afwezig bent. • Piepende geluiden uit uw apparaat hoort. Dit geeft aan dat uw apparaat onmiddellijk nagekeken moet worden. Raadpleeg “Wat moet u doen als uw apparaat begint te piepen?”...
  • Page 59 regelmatig controleren van het apparaat en uw algehele gezondheid. Het is belangrijk dat u zich houdt aan de geplande controlebezoeken aan de praktijk, ook als u zich goed voelt. Normaal duurt een controlebezoek ongeveer 20 minuten. Tijdens deze afspraken kan uw arts of verpleegkundige gegevens van uw apparaat met behulp van de programmer opvragen of de werking van uw apparaat controleren.
  • Page 60 • Praat met uw arts als u vragen hebt over het apparaat of als u iets ongebruikelijks aan het apparaat merkt. • Neem de medicijnen in zoals uw arts u heeft voorgeschreven. • Draag altijd uw medicijnenlijst bij u. Afstandscontrolesessies Het kan zijn dat uw arts wil dat u gebruik maakt van het LATITUDE Patiëntenmanagementsysteem.
  • Page 61: Wat Moet U Doen Als Uw Apparaat Begint Te Piepen

    Met de Communicator kunnen geen functies van uw geïmplanteerde apparaat gewijzigd of opnieuw geprogrammeerd worden. Uw arts kan dit alleen doen met behulp van een programmer tijdens een bezoek aan de praktijk. Wat moet u doen als uw apparaat begint te piepen? Ter beveiliging is het S-ICD-systeem voorzien van een functie voor zelfbewaking die het circuit van de...
  • Page 62: Wat U Moet Weten Over De Batterij Van Uw Apparaat

    Wat u moet weten over de batterij van uw apparaat De energie die nodig is om uw hartritme te bewaken, uw hart te stimuleren of elektrische therapie toe te dienen wordt geleverd door een batterij, die veilig in uw apparaat zit.
  • Page 63: Uw Systeem Vervangen

    nog in de batterij zit. Als het vermogen van uw batterij tot een bepaald punt is gedaald, moet uw apparaat worden vervangen. U hoort uw apparaat piepen wanneer het aan vervanging toe is. Raadpleeg “Wat moet u doen als uw apparaat begint te piepen?”...
  • Page 64 Zie “Het EMBLEM S-ICD-systeem implanteren” op pagina 35. Uw arts zal de subcutane elektrode vervolgens op het nieuwe apparaat aansluiten. Tenslotte zal hij of zij uw nieuwe systeem testen om te zorgen dat het goed werkt.
  • Page 65: Risico's

    Mogelijke vragen die u over leven met het EMBLEM S-ICD-systeem hebt Hoe weet ik of mijn apparaat naar behoren werkt? Om uw S-ICD-systeem te kunnen beoordelen, zijn regelmatige controlebezoeken nodig.
  • Page 66 Hoe weet ik of een verhoogde hartslag, bijvoorbeeld door lichamelijke inspanning, tot een schok zal leiden? Normaal gesproken neemt uw hartslag toe tijdens lichamelijke inspanning. Uw arts kan het S-ICD-systeem zodanig programmeren dat er alleen therapie wordt afgegeven wanneer de hartslag boven een bepaalde frequentie komt.
  • Page 67 Hoe vaak geeft het S-ICD-systeem een schok? De frequentie van de schokken verschilt per patiënt en kan afhankelijk zijn van uw hartaandoening. Hoelang kan de pulsgenerator mee? De levensduur van de pulsgenerator is gebaseerd op de batterij. Normaal gesproken gaat de batterij in de pulsgenerator zeven jaar mee.
  • Page 68 langetermijnprestaties van uw geïmplanteerde elektrode controleren en zal bepalen of en wanneer de elektrode moet worden vervangen. Hoe voelt het als ik een shock krijg toegediend? Een schok wordt door patiënten verschillend ervaren. Omschrijvingen van patiënten variëren van een "zachte stomp" tot een "korte klap" op de borst. De meeste patiënten vinden het een geruststelling te weten dat een snel hartritme werd behandeld met een schok, waarna ze hun normale dagelijkse activiteiten...
  • Page 69 Mag ik seksueel contact hebben? Seks vormt voor de meeste patiënten geen enkel medisch risico. De natuurlijke hartslagverhoging die optreedt bij seksuele activiteiten is hetzelfde als de hartslagverhoging tijdens lichamelijke inspanning. In het ziekenhuis kan uw arts met behulp van tests tijdens lichaamsbeweging uw apparaat zo programmeren dat u geen schok krijgt tijdens seksuele activiteiten.
  • Page 70 Wat moet ik doen als mijn apparaat piept? Noteer wat u op dat moment aan het doen was en neem vervolgens contact op met uw arts. Mag ik sporten? Het S-ICD-systeem zelf zal u niet belemmeren te gaan sporten. Volg de aanwijzingen van de dokter over de mate en soort van lichaamsbeweging die is toegestaan nadat het S-ICD-systeem is geïmplanteerd.
  • Page 71 Uw arts kan u laten weten wie u onderweg kunt raadplegen of bellen. Als u een verre reis gaat maken, kunt u bij Boston Scientific een lijst aanvragen met ziekenhuizen die ervaring hebben met het S-ICD-systeem. Mag ik mobiel bellen?
  • Page 72 De mobiele telefoon kan de schokfuncties van het S-ICD-systeem negatief beïnvloeden. Raadpleeg uw arts als u specifieke vragen hebt over het S-ICD-systeem en het mogelijke effect ervan op mobiele telefoons.
  • Page 73: Belangrijke Veiligheidsinformatie

    Belangrijke veiligheidsinformatie Elektromagnetische interferentie Bij het gebruik van elektrische apparaten en magneten vormt zich een elektromagnetisch veld. Bij de meeste elektrische apparaten en magneten is dit elektromagnetische veld zwak. Het S-ICD-systeem heeft een ingebouwde bescherming tegen dit soort elektromagnetische velden en uw S-ICD-systeem zal dan ook niet minder goed gaan werken wanneer u in de buurt van elektrische apparaten en magneten komt.
  • Page 74: Huishoudelijke Apparatuur En Veelgebruikte Gereedschappen

    uw S-ICD-systeem. In de volgende paragrafen leest u meer over het veilig gebruiken van bepaalde EMI-veroorzakende apparatuur, gereedschappen en activiteiten. Indien u voor uw werk dicht bij grote industriële generatoren of radarbronnen komt, moet hieraan wellicht bijzondere aandacht worden besteed voordat u weer aan het werk gaat.
  • Page 75 • Cd-/dvd-spelers • Wasmachines en drogers • Elektrische dekens • Elektrische blikopeners • Elektrische onzichtbare hekken • Elektrische tandenborstels • Fax/kopieerapparaten • Haardrogers • Verwarmingskussentjes • Hot tubs/bubbelbaden OPMERKING: overleg met uw arts voordat u in een bubbelbad gaat. Uw medische toestand zou een belemmering kunnen zijn voor deze activiteit;...
  • Page 76 • Persoonlijke waarschuwingssystemen • Pc's • PDA's OPMERKING: PDA's die ook als mobiele telefoon werken, moeten op ten minste 15 cm afstand van uw implantaat worden gehouden. Zie “Mobiele telefoons” op pagina 75. • Draagbare ruimteverwarmers • Radio's (AM en FM) •...
  • Page 77: Waarschuwingen En Voorzorgsmaatregelen

    Waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen Lees alle waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen die in dit hoofdstuk aan bod komen door en volg ze op. Het niet in acht nemen van de waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen kan leiden tot het afgeven van een ongewenste schok of het mislukken van de therapie. In het algemeen geldt dat als u tijdens het gebruik van elektrische apparatuur of apparatuur op batterijen een schok krijgt, u moet stoppen de apparatuur te...
  • Page 78 Waarschuwingen Bepaalde elektrische of magnetische velden kunnen de werking van het S-ICD-systeem verstoren. Houd de kans op eventuele verstoringen zo klein mogelijk door uit de buurt te blijven van: • Sterke magneten, zoals magneten die in autosloperijen worden gebruikt • Industriële stroomgeneratoren •...
  • Page 79 Als u na het lezen nog vragen hebt met betrekking tot de maatregelen, kunt u contact opnemen met uw arts. Als u een van de volgende artikelen gebruikt, is het belangrijk dat u ze op de aanbevolen afstand van uw implantaat verwijderd houdt om interactie te vermijden.
  • Page 80 Artikelen die u op ten minste 15 cm afstand van uw implantaat moet houden, maar die anderszins veilig zijn: • Mobiele telefoons, inclusief PDA´s en draagbare mp3-spelers die ook als mobiele telefoon kunnen worden gebruikt OPMERKING: voor meer informatie over mobiele telefoons, zie “Mobiele telefoons”...
  • Page 81 • Tasjes, attachékoffers, rugzakken, armbanden en hoesjes/houders voor elektronische apparaten met een magneetsluiting; ademhalingsmaskers (zoals CPAP-maskers) met magneetbandjes; en kleding met ingebouwde magneten Artikelen die u op ten minste 30 cm afstand van uw implantaat moet houden, maar die anderszins veilig zijn: •...
  • Page 82 Artikelen die u op ten minste 60 cm afstand van uw implantaat moet houden, maar die anderszins veilig zijn: • Boog- en weerstandlasapparaten • Antennes van politieradio's en antennes waarmee zendapparatuur van CB-radio's, amateurradio's of andere soorten radio's worden bediend •...
  • Page 83 Bel uw arts als u vragen hebt over de EMI-veiligheid van een bepaald huishoudelijk apparaat, gereedschap of activiteit. Antidiefstal- en beveiligingssystemen U hoeft zich geen zorgen te maken om elektronische antidiefstalsystemen (zoals tag deactivering) en beveiligingshekken of tagreaders die apparatuur voor radiofrequentie-identificatie (RFID) bevatten (deze komt u bijvoorbeeld tegen bij de ingang van winkels of bibliotheken en bij toegangscontroles), mits u zich aan de...
  • Page 84 • Het is niet waarschijnlijk dat het alarm van een elektronisch antidiefstal- of beveiligingssysteem door een implantaat van Boston Scientific zal afgaan. Luchthavenbeveiliging Uw S-ICD-systeem bevat metalen onderdelen waardoor de metaaldetectors bij luchthavenbeveiliging af kunnen gaan.
  • Page 85 De handmatige metaaldetector van de luchthavenbeveiliging zou een tijdelijke invloed kunnen hebben op uw apparaat als deze gedurende een wat langere tijd boven het apparaat gehouden wordt (ongeveer 30 seconden). Vraag, indien mogelijk, of u met de hand gefouilleerd kunt worden in plaats van met de metaaldetector.
  • Page 86 deze voorzorgsmaatregelen om de kans op interferentie te verminderen: • Bewaar een afstand van ten minste 15 cm tussen de mobiele telefoon en uw implantaat. • Houd de mobiele telefoon tegen het oor aan de andere kant van uw lichaam dan waar uw implantaat zit.
  • Page 87 zodat ze de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen treffen. Wees vooral zorgvuldig met de volgende procedures: • Magnetic Resonance Imaging (MRI): dit is een diagnostisch onderzoek dat gebruik maakt van sterke elektromagnetische velden. Sommige S-ICD systemen zijn geëvalueerd zodat de patiënt in specifieke omstandigheden MRI-scans kan ondergaan.
  • Page 88 • Diathermie: maakt gebruik van elektrische velden om warmte toe te dienen aan het lichaamsweefsel. Dit kan uw apparaat beschadigen of u letsel bezorgen. Diathermie mag niet worden uitgevoerd. • Elektrocauterisatie: dit wordt gebruikt tijdens chirurgische procedures om een bloeding van bloedvaten te stoppen.
  • Page 89 • Lithotripsie: dit is een medische procedure die wordt gebruikt om stenen in de urinewegen te vergruizen (bijvoorbeeld nierstenen). Lithotripsie kan uw apparaat beschadigen als bepaalde voorzorgsmaatregelen niet worden genomen. Bespreek met uw cardioloog en met de arts die de procedure gaat uitvoeren wat er gedaan kan worden om uw apparaat te beschermen.
  • Page 90 • Therapeutische stralingstherapie voor kanker: deze procedure kan invloed hebben op uw apparaat en er zijn speciale voorzorgsmaatregelen voor nodig. Overleg met uw cardioloog en met de arts die de procedure gaat uitvoeren als u moet worden bestraald. • Een apparaat voor Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie (TENS-apparaat): dit is een apparaat dat voorgeschreven wordt door artsen of chiropractors voor het onder controle houden...
  • Page 91 • Diagnostische ultrageluidprocedures • Mammogrammen OPMERKING: een mammogram zal geen interferentie met uw apparaat veroorzaken. Uw apparaat zou echter wel beschadigd kunnen worden als het samengeperst wordt in het mammografieapparaat. Zorg ervoor dat u de arts of laborant laat weten dat u een geïmplanteerd apparaat hebt.
  • Page 92: Overzicht

    Praten met andere ICD-patiënten kan vaak nuttig zijn om aan uw nieuwe apparaat te wennen. Vraag uw arts, uw verpleegkundige of de vertegenwoordiger van Boston Scientific of er een praatgroep voor ICD in uw woonplaats is. De informatie in dit handboek is bedoeld om u te helpen uw hartaandoening en uw apparaat beter te begrijpen.
  • Page 93: Vragen En Opmerkingen

    Vragen en opmerkingen Gebruik deze ruimte om vragen te noteren of aanvullende informatie op te schrijven over uw apparaat: ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________...
  • Page 94 ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________...
  • Page 95: Symbolen Op Stickers

    Symbolen op stickers Symbool Definitie Fabrikant Geautoriseerde vertegenwoordiger in de Europese Gemeenschap CE-conformiteitsmerkteken met de identificatie van de aangemelde instantie die het gebruik van het merkteken goedkeurt Adres Australische sponsor Pesoonsidentificatie Datum Gezondheidszorgcentrum of arts MR voorwaardelijk...
  • Page 96: Index

    Index Bestraling, 80 Betrouwbaarheid, 4 Activiteiten, 43, 47 Beveiligingssystemen, 73 Allergisch, 33 metalen, 33 Bradycardie, 6, 56 Antidiefstalsystemen, 73 Anti-tachycardiestimulatie, 6 Cardiomyopathie, 26 Apparaat, 31 betrouwbaarheid, 4 Controlebezoeken, 48 risico’s, 37 CT-scans, 81 vervangen, 53 Aritmie, 1, 6 ventriculaire tachycardie, 21 Diathermie, 78 ventrikelfibrilleren, 23 Draadloze...
  • Page 97 Echocardiogram, 8, 29 Het systeem implanteren Herstel, 41 Ejectiefractie, 8, 27 risico’s, 37 Elektrocardiogram, 8 Het systeem vervangen, 53 Elektrocauterisatie, 78 risico’s, 55 Elektrode, zie Subcutane Holter-onderzoek, 10, 29 elektrode Huishoudelijke apparatuur, 64 Elektrofysiologie (EF), 9, 30 Elektromagnetische interferentie (EMI), 9, 63 Externe defibrillatie, 78 ICD, 37 ICD-systeem, 10, 31...
  • Page 98 Leven met uw EMBLEM S-ICD-systeem, 44 Pieptonen, zie Batterij voorbereiden op Plotselinge therapie, 44 hartdood, 3, 14, 28, 37, 82 Lichaamsbeweging, 43 Plotselinge Lithotripsie, 79 hartstilstand, 3, 14, 28 Luchthavenbeveiliging, 74 Programmer, 12, 31 Pulsgenerator, 13, 31, 33 Mammogrammen, 81 Materialen, 33 Reizen, 43, 48 Medicijnen, 42...
  • Page 99 Sinusknoop (SA-knoop), 13, 18 Subcutane elektrode, 14, 32 Varen, 47 Supraventriculaire tachycardie Veiligheid, zie (SVT), 14 Voorzorgsmaatregelen Ventriculaire tachycardie (VT), 16, 21 Ventrikel, 15 Tandheelkundige apparatuur, 80 Ventrikelfibrilleren (VF), 15, 23 Tandheelkundige procedures, 76 Voorzorgsmaatregelen, 67 TENS-apparaten, 80 antidiefstalsystemen, 73 Therapie bestraling, 80 bradycardiestimulatie, 56...
  • Page 100 Tandheelkundige procedures, 76 TENS-apparaten, 80 Waarschuwingen, 67, 68 Woordenlijst, 6 Zwemmen, 47...
  • Page 102 PO Box 332 BOTANY NSW 1455 Australia Free Phone 1 800 676 133 Free Fax 1 800 836 666 1.800.CARDIAC (227.3422) Worldwide: +1.651.582.4000 www.bostonscientific.com www.bostonscientific.com/patientlabeling © 2020 Boston Scientific Corporation or its affiliates. All rights reserved. S-ICD 92346920-006 nl Europe 2020-11 *92346920-006*...

Table of Contents