JVC GR-D73 Gebruiksaanwijzing

JVC GR-D73 Gebruiksaanwijzing

Digital videocamera
Hide thumbs Also See for GR-D73:
Table of Contents

Advertisement

DIGITAL VIDEOCAMERA
GR-D93
GR-D73
GR-D53
GR-D23
Bezoek onze Homepage over digitale videocamera's op het
World Wide Web.
http://www.jvc-victor.co.jp/english/cyber/
Voor accessoires:
http://www.jvc-victor.co.jp/english/accessory/
De afbeeldingen in deze gebruiksaanwijzing
laten de GR-D93 zien.
De D.S.C. (Digitale stilbeeldcamera)
functies zijn beschikbaar op GR-D93 en
GR-D73.
GEBRUIKSAANWIJZING
Beste klant,
Dank u voor de aanschaf van deze digitale
videocamera. Om een veilig gebruik van dit
product te verzekeren, dient u vóór het
gebruik de veiligheidsinformatie en de
voorzorgsmaatregelen op blz. 2 – 3 te lezen.
AAN DE SLAG
VIDEOBEELDEN OPNEMEN
& WEERGEVEN
STILBEELDCAMERA (D.S.C.)
OPNEMEN EN WEERGEVEN
(alleen GR-D93/D73)
GEAVANCEERDE FUNCTIES
VERWIJZINGEN
Stel "DEMO MODE" in op "OFF" om
de demonstratie te stoppen.
(
blz. 24, 26)
LYT1204-004A
NEDERLANDS
5
11
DIGITALE
18
24
39
54
TERMEN
DU

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for JVC GR-D73

  • Page 1 DIGITAL VIDEOCAMERA GR-D93 GR-D73 GR-D53 GR-D23 Bezoek onze Homepage over digitale videocamera’s op het World Wide Web. http://www.jvc-victor.co.jp/english/cyber/ Voor accessoires: http://www.jvc-victor.co.jp/english/accessory/ De afbeeldingen in deze gebruiksaanwijzing laten de GR-D93 zien. De D.S.C. (Digitale stilbeeldcamera) functies zijn beschikbaar op GR-D93 en GR-D73.
  • Page 2 Opname en weergave met de LCD-monitor/zoeker is echter overal mogelijk. Gebruik de JVC BN-V408U/V416U/V428U accu’s en laad deze op met de meegeleverde multi-voltage netadapter of gebruik de netstroomadapter om de camcorder van stroom te voorzien.
  • Page 3 LET OP! Verbind geen kabels (audio/video, S-Video, enz.) met de camcorder wanneer deze op de tv is geplaatst en laat de camcorder niet op de tv liggen. Iemand zou namelijk over de kabels kunnen struikelen of er op staan waardoor de camcorder van de tv valt met beschadiging tot gevolg.
  • Page 4: Table Of Contents

    INHOUD AAN DE SLAG Meegeleverde accessoires ...5 Stroomtoevoer ...6 De handgreep verstellen ...7 Gebruiksstand ...8 Datum/tijd instellen ...8 De zoeker verstellen ...9 De helderheid van het LCD-scherm aanpassen ...9 Bevestigen op een statief ...9 Plaatsen/verwijderen van een cassette ...10 Plaatsen/verwijderen van een geheugenkaart (alleen GR-D93/73) ...10 VIDEOBEELDEN OPNEMEN &...
  • Page 5: Aan De Slag

    Als een kabel slechts voorzien is van één kernfilter, dient u het uiteinde van de kabel dat het dichtst bij het kernfilter zit op de camcorder aan te sluiten. Zorg dat u de aansluitingen tot stand brengt met de meegeleverde kabels.
  • Page 6: Stroomtoevoer

    Steek het uiteinde van het netsnoer in een stopcontact. Het lampje POWER/CHARGE op de camcorder gaat knipperen om aan te geven dat het laden is begonnen. Wanneer het POWER/CHARGE lampje dooft, is het opladen voltooid. Trek de stekker van de netadapter uit het stopcontact.
  • Page 7: De Handgreep Verstellen

    U moet de accu in dat geval even van de camcorder verwijderen en dan weer terug plaatsen en opnieuw proberen te laden. Wanneer de gebruiksduur heel kort blijkt te zijn hoewel de accu volledig opgeladen was, is de accu versleten en zult u deze dienen te vervangen.
  • Page 8: Gebruiksstand

    AAN DE SLAG Gebruiksstand U zet de camcorder aan door de aan/uit-knop op een van de gebruiksstanden te zetten (niet op “OFF (CHARGE)”) terwijl u de blokkeerknop op de aan/uit-knop ingedrukt houdt. Lampje POWER/CHARGE Aan/uit-knop Blokkeerknop VIDEO/MEMORY (alleen GR-D93/73) Kies de gewenste gebruiksstand met de aan/uit-knop en de schakelaar VIDEO/MEMORY (alleen GR-D93/73).
  • Page 9: De Zoeker Verstellen

    Sommige statieven zijn niet voorzien van geleidepennen. LET OP: Wanneer u de camcorder op een statief zet, moet u de poten uitschuiven zodat de camcorder stabiel kan staan. U kunt beter geen kleine statieven gebruiken. Deze zouden kunnen omvallen waardoor de camcorder beschadigd zou kunnen raken.
  • Page 10: Plaatsen/Verwijderen Van Een Cassette

    “REC” voordat u de cassette in het toestel plaatst. OPMERKING: Wij adviseren u JVC digitale videocassettes te gebruiken om verzekerd te kunnen zijn van optimale prestaties met uw JVC digitale videocamera. Voor andere opmerkingen, Plaatsen/verwijderen van een...
  • Page 11: Videobeelden Opnemen & Weergeven

    (alleen GR-D93/73) Houd de blokkeerknop op de aan/uit-knop ingedrukt en draai de aan/uit-knop naar “A” of “M”. Het POWER/CHARGE lampje gaat aan en de camcorder wordt in de opnamewachtstand gezet. De tekst “PAUSE” verschijnt. Als u wilt opnemen met de opnamesnelheid LP (Long Play), Drukken.
  • Page 12: Lcd-Scherm En Zoeker

    OPMERKINGEN: Scherpstellen is soms niet eenvoudig tijdens het in-/ uitzoomen. U kunt dan de zoomwaarde instellen terwijl de camcorder in de stand Opnamestand-by staat, de scherpstelling ( vervolgens in- of uitzoomen in de opnamestand. Zoomen is mogelijk naar een maximum van 700X. Bij gebruik van de optische zoom kunt u omschakelen naar 16X (10X voor GR-D93) vergroting.
  • Page 13: Journalistenopnames

    Journalistenopnames In sommige situaties kunnen andere opnamehoeken meer spectaculaire resultaten opleveren dan bij normale opnames. Houd de camcorder in de gewenste stand en draai het LCD-scherm in de juiste richting. Het LCD-scherm kan 270° draaien (90° naar beneden, 180° naar boven).
  • Page 14: Videobeelden Weergeven

    17) gedeelten niet werken. Als tijdens het zoeken naar een blanco gedeelte het begin of het einde van de band wordt bereikt, stopt de camcorder automatisch. Het is mogelijk dat blanco gedeelten van minder dan 5 seconden niet worden teruggevonden.
  • Page 15: Weergeven Met Behulp Van De Afstandsbediening (Alleen Gr-D93/73/53)

    Knop PLAY* ... ( Knop A. DUB ... ( Knop DISPLAY ... ( De volgende knoppen zijn alleen beschikbaar als de aan/ uit-knop van de camcorder is ingesteld op “A” of “M”. Knop S.SHOT (Momentopname)* Knop START/STOP* Zoomknoppen (T/W)** ... ( Werken op dezelfde wijze als de overeenstemmende knoppen op de camcorder.
  • Page 16 VIDEOBEELDEN WEERGEVEN Terugspoelknop (SLOW) Linker knop Knop Omlaag of STOP SHIFT Slowmotionweergave Deze functie stelt u in staat om tijdens de weergave van videobeelden langzaam in voor- of achterwaartse richting te zoeken. Druk tijdens normale weergave van videobeelden langer dan twee seconden op SLOW (YI of IU). Na ongeveer 5 minuten (ongeveer 20 seconden bij een cassette van 80 minuten) langzaam terugspoelen of ongeveer 5 minuten langzaam doorspoelen, wordt de...
  • Page 17: Verbindingen Met Een Tv Of Videorecorder

    Gebruik bij voorkeur de netadapter als spanningsbron in plaats van de accu. ( Om de beelden en het geluid van de camcorder te kunnen volgen zonder een cassette of geheugenkaart* in het toestel te doen, zet u de aan/uit-knop op “A” of “M” en zet u vervolgens uw tv in de juiste stand.
  • Page 18: D.s.c.-Opnames Maken (Alleen Gr-D93/D73)

    D.S.C.-OPNAMES MAKEN (alleen GR-D93/D73) Basisopnames (D.S.C.-momentopname) U kunt uw camcorder als digitale stilbeeldcamera gebruiken voor het maken van momentopnames. Stilbeelden worden op de geheugenkaart van de camcorder opgeslagen. OPMERKING: Voer voordat u verdergaat de onderstaande procedures uit: Stroomtoevoer ( blz. 6)
  • Page 19: D.s.c.-Weergave (Alleen Gr-D93/D73)

    Deze miniatuurbeelden kunnen niet naar een pc worden overgebracht. * Alleen GR-D93 Beelden die zijn gemaakt met apparaten die niet DCF- compatibel zijn (bijvoorbeeld JVC GR-DVX7), kunnen niet op deze camcorder worden weergegeven. In dat geval wordt het bericht “UNSUPPORTED FILE!” weergegeven. Inzoomen tijdens weergave Uitsluitend instelbaar met de meegeleverde afstandsbediening.
  • Page 20: Extra Functies Voor D.s.c. (Alleen Gr-D93/D73)

    EXTRA FUNCTIES VOOR D.S.C. (alleen GR-D93/D73) Aan/uit-knop MMENU/VOL. Blokkeerknop VIDEO/MEMORY INFO Bestandsinformatie weergeven U kunt de relevante bestandsinformatie weergeven door tijdens de normale weergave of de indexweergave op de knop INFO te drukken. FOLDER: Mapnaam ( blz. 23) FILE: Bestandsnaam ( blz.
  • Page 21: Bestanden Verwijderen

    LET OP: Verwijder de geheugenkaart niet en voer ook geen andere handelingen uit (zet bijvoorbeeld de camcorder niet uit) terwijl u bestanden verwijdert. Zorg ook dat u de meegeleverde netadapter gebruikt, aangezien de gegevens op de geheugenkaart beschadigd kunnen raken als de accu tijdens het verwijderen leegraakt.
  • Page 22: Afdrukinformatie Instellen (Instelling Dpof)

    EXTRA FUNCTIES VOOR D.S.C. (alleen GR-D93/D73) Afdrukinformatie instellen (instelling DPOF) Deze camcorder is compatibel met de standaard DPOF (Digital Print Order Format) om ondersteuning te kunnen bieden voor toekomstige systemen, zoals automatisch afdrukken. U kunt een van de twee afdrukinformatie- instellingen selecteren voor beelden die op de geheugenkaart zijn opgeslagen: “Alle stilbeelden...
  • Page 23: De Bestandsnaam Opnieuw Instellen

    Als u de initialisatie wilt annuleren, selecteert u “RETURN”. LET OP: Voer tijdens de initialisatie geen andere handelingen uit (zet de camcorder bijvoorbeeld niet uit). Zorg ook dat u de meegeleverde netadapter gebruikt, aangezien de geheugenkaart beschadigd kan raken als de accu tijdens de initialisatie leegraakt.
  • Page 24: Geavanceerde Functies

    MENU’S VOOR GEDETAILLEERDE AANPASSINGEN De menu-instellingen wijzigen Deze camcorder is voorzien van een gebruiksvriendelijk menusysteem dat op het scherm wordt weergegeven. Via dit menusysteem kunt u een groot aantal gedetailleerde camcorderinstellingen eenvoudiger opgeven. ( blz. 25 – 28) MMENU/VOL. Aan/uit-knop...
  • Page 25: Opnamemenu's

    (gelijkwaardig aan de stand 48 kHz van vorige modellen) ZOOM 16X (GR-D73/53/23), 10X (GR-D93): Wanneer u “16X” (“10X” voor GR-D93) instelt terwijl u gebruik maakt van de digitale zoomfunctie, wordt de zoomvergroting teruggebracht naar 16X (“10X” voor GR-D93), aangezien het digitale inzoomen in dat geval wordt uitgeschakeld.
  • Page 26 Wanneer het menuscherm is gesloten nadat u “DEMO MODE” hebt ingesteld op “ON”. Als “DEMO MODE” is ingesteld op “ON” en de camcorder ongeveer 3 minuten lang niet bediend wordt nadat de aan/ uit-knop is ingesteld op “A” of “M”.
  • Page 27 ( IMAGE SIZE GR-D73: 640 x 480 / [1024 x 768] GR-D93: 640 x 480 / 1024 x 768 / [1280 x 960] / 1600 x 1200 U kunt de beeldgrootte naar uw eigen voorkeuren instellen.
  • Page 28: Weergavemenu's

    [SP] / LP Hiermee kunt u de gewenste opnamesnelheid (SP of LP) instellen. Het is raadzaam in het menu VIDEO de optie “REC MODE” te selecteren als u deze camcorder tijdens het dubben als opnameapparaat gebruikt. blz. 35, 36) OPMERKING: U kunt “REC MODE”...
  • Page 29: Opnamefuncties

    • “GAIN UP” in het menu CAMERA. ( • “DIS” in het menu MANUAL. ( In de stand Night-Scope kan het lastig zijn om de camcorder scherp te stellen. U kunt dit vermijden door een statief te gebruiken. OPNAMEFUNCTIES blz. 12) ”.
  • Page 30: Wipe- Of Fade-Effecten

    OPNAMEFUNCTIES SNAPSHOT MMENU/VOL. Aan/uit-knop Blokkeerknop VIDEO/MEMORY (alleen GR-D93/73) Wipe- of fade-effecten BELANGRIJK: Sommige wipe-/fade-effecten kunnen in bepaalde standen van Programma AE met speciale effecten niet worden gebruikt. (Zie de rechter kolom.) Als u een niet-bruikbaar wipe-/fade-effect selecteert, knippert de aanduiding ervan in het blauw of dooft de aanduiding.
  • Page 31: Momentopnames (Tijdens Video-Opnames)

    “ ”, maar kan worden aangepast aan uw wensen. Als u Twilight (schemerlicht) selecteert, wordt de camcorder bij een afstand van 10 m tot oneindig automatisch scherpgesteld. Als de afstand minder dan 10 m bedraagt, dient u de scherpstelling handmatig uit te voeren.
  • Page 32: Automatisch Scherpstellen ("Autofocus"- Af)

    ( blz. 12) Als in de autofocusstand is ingezoomd, is het mogelijk dat automatisch wordt uitgezoomd als de afstand tussen camcorder en onderwerp dit vereist. Dit gebeurt niet als “TELE MACRO” is ingesteld op “ON”. ( Handmatig scherpstellen OPMERKING: Als u de zoeker gebruikt, zou u “De zoeker verstellen”...
  • Page 33: De Belichting Instellen

    De belichting instellen In de volgende situaties is het raadzaam handmatig de belichting in te stellen: Als u filmt met omgekeerde belichting of als de achtergrond te licht is. Als u filmt met een reflecterende natuurlijke achtergrond, bijvoorbeeld het strand of een besneeuwde berg. Als de achtergrond erg donker is of als het onderwerp licht Houd de blokkeerknop op de aan/uit-knop ingedrukt en zet de aan/uit-knop op “M”.
  • Page 34: Achtergrondlicht Compenseren

    OPNAMEFUNCTIES Achtergrondlicht compenseren Bij achtergrondlichtcompensatie wordt het onderwerp snel lichter gemaakt. Druk op BACKLIGHT. wordt weergegeven en het onderwerp wordt lichter gemaakt. Als u nogmaals op deze knop drukt, verdwijnt en het vorige lichtheidsniveau wordt weer ingesteld. Als u de knop BACKLIGHT gebruikt, is het mogelijk dat het licht rondom het onderwerp te fel wordt en het onderwerp zelf te wit.
  • Page 35: Monteren

    24, 28) Deze camcorder als opnameapparaat gebruiken (alleen GR-D93/73/53) 1) Voer stap 1 tot en met 3 van “Deze camcorder als weergaveapparaat gebruiken” uit. 2) Stel “S/AV INPUT” in op “ON”. ( 3) Stel “REC MODE” in op “SP” of op “LP”.
  • Page 36: Kopiëren Naar Een Videoapparaat Dat Is Voorzien Van Een Dv-Aansluiting (Digitaal Kopiëren)

    ( Als u de afstandbediening gebruikt terwijl zowel de camcorder als de videorecorder van JVC zijn, voeren beide apparaten dezelfde bewerking uit. U kunt dit voorkomen door op de knoppen op de apparaten zelf te drukken.
  • Page 37: Aansluiting Op Een Pc

    Sluit alleen de kabel die u wilt gebruiken op de camcorder aan. (alleen GR-D93/73/53) Zorg dat u de los verkrijgbare JVC VC-VDV206U of VC- VDV204U DV-kabel gebruikt wanneer u met een DV- kabel werkt. Welk type DV-kabel u moet gebruiken,...
  • Page 38: Audiodubben (Alleen Gr-D93/73/53)

    ( blz. 17) Als u wilt audiodubben terwijl er een videorecorder op de AV-aansluiting van de camcorder is aangesloten, stelt u eerst “S/AV INPUT” in het menu VIDEO in op “ON”. blz. 24, 28) blz. 25) De aanduiding “AUX”...
  • Page 39: Verwijzingen

    Als de cassettehouder dan nog niet opengaat, zet u de camcorder uit, wacht u even en zet u de camcorder weer aan. Als de cassette niet correct wordt geladen, opent u het deksel van de cassettehouder volledig en verwijdert u de cassette.
  • Page 40: Problemen Oplossen

    Als het probleem niet is verholpen nadat u de onderstaande stappen hebt uitgevoerd, raadpleeg dan uw dichtstbijzijnde JVC-handelaar. De camcorder is een apparaat dat wordt gestuurd door een microcomputer. Extern geluid en interferentie (van een tv, radio, enzovoort) kunnen de normale werking van deze camcorder verstoren.
  • Page 41 HStel de datum/tijd in. ( De batterij van de ingebouwde klok is leeg en de eerder ingestelde datum/tijd is uit het geheugen gewist. HRaadpleeg uw dichtstbijzijnde JVC-dealer om de batterij te vervangen. Er is geen beeld. Er is geen stroomtoevoer naar de camcorder of er is een andere storing.
  • Page 42 (bijvoorbeeld door vingerafdrukken). HVeeg de onderdelen met een zachte doek schoon. Te hard vegen kan schade veroorzaken. ( dichtstbijzijnde JVC-dealer als u de zoeker wilt reinigen. De tijdcode verschijnt niet. “TIME CODE” staat op “OFF”. HStel “TIME CODE” in op “ON”. ( Er verschijnt een foutaanduiding (E01, E02 of E06).
  • Page 43 TAPE! Verschijnt als zich geen cassette in de camcorder bevindt wanneer u op de start-/stopknop voor opnemen drukt of op de knop SNAPSHOT drukt, terwijl de aan/uit-knop op “A”...
  • Page 44 Als de aanduiding verdwijnt, kunt u de camcorder weer gebruiken. Als de aanduiding blijft verschijnen, raadpleegt u uw JVC-dealer. E03 of E04 UNIT IN SAFEGUARD MODE EJECT AND REINSERT TAPE De foutaanduidingen (E03 of E04) geven aan wat voor type storing zich heeft voorgedaan.
  • Page 45: Voorzorgsmaatregelen

    ... houd er rekening mee dat als u opneemt op cassettes waarop al opnames staan, deze reeds opgenomen beeld- en geluidssignalen door de nieuwe worden overschreven..zorg dat u de cassette in de juiste stand in de camcorder inbrengt..vermijd herhaaldelijk plaatsen en verwijderen van de cassette zonder dat u de band laat draaien.
  • Page 46 Om te zorgen dat u een scherp beeld houdt, is het raadzaam periodiek onderhoud te laten uitvoeren nadat u de camcorder ongeveer 1000 uur hebt gebruikt. Raadpleeg uw JVC-dealer voor periodiek onderhoud. Juist omgaan met een cd-rom (alleen GR-D93/73/ Zorg dat u het spiegelende oppervlak (de achterzijde van de bedrukte kant) niet vuil maakt of krast.
  • Page 47 Ernstige storingen Als zich een ernstige storing voordoen, dient u onmiddellijk te stoppen met het gebruik van de camcorder en uw JVC-dealer te raadplegen. De camcorder is een apparaat dat wordt gestuurd door een microcomputer. Extern geluid en interferentie (van een tv, radio, enzovoort) kunnen de normale werking van deze camcorder verstoren.
  • Page 48: Onderhoud Door De Gebruiker

    Er kan zich schimmel op de lens vormen als deze vuil is. Als u een reinigingsmiddel of een chemisch behandelde doek wilt gebruiken, dient u eerst de voorzorgsmaatregelen PUSH HERE van dat product door te nemen. Raadpleeg uw dichtstbijzijnde JVC-dealer als u de zoeker wilt reinigen. Verwijderen.
  • Page 49: Specificaties

    – Pickup 1/6" CCD (GR-D73/53/23), 1/4" CCD (GR-D93) Lens F 1,6, f = 2,7 mm tot 43,2 mm, 16:1 motorzoomlens (GR-D73/53/23), F 1,8, f = 3,8 mm tot 38,0 mm, 10:1 motorzoomlens (GR-D93) Filterdiameter ø30,5 mm LCD-scherm 2,37" diagonaal gemeten, LCD-scherm/TFT active...
  • Page 50: Index

    INDEX...
  • Page 51 Knoppen Menudraaiknop [MMENU/VOL.] ( Volumeknop luidspreker [MMENU/VOL.] ( Momentopnameknop [SNAPSHOT] ( Motorzoomhendel [T/W] ( blz. 12) Handmatige scherpstelknop [FOCUS] ( Knop Blanco gedeelte zoeken [BLANK SRCH] blz. 14) Dioptrie-regelknop ( blz. 9) Start-/stopknop voor opnemen ( Aan/uit-knop [A, M, PLAY, OFF] ( Blokkeerknop ( blz.
  • Page 52 Stand Invoegmontage/invoegmontagepauze (alleen GR-D93/73/53) ( blz. 38) Aanduiding voor windruisvermindering ( Aanduiding van de geluidsstand ( (Verschijnt ongeveer vijf seconden lang nadat u de camcorder hebt aangezet.) Tijdcode ( blz. 27, 28) Digitale beeldstabilisatiefunctie (“DIS”) ( Alleen tijdens D.S.C.-opnames (alleen GR-D93/73) 1280...
  • Page 53 Tijdens videoweergave b i t BLANK SEARCH PUSH "STOP" BUTTON TO CANCEL 1 0 1 2 0 : Aanduiding van de geluidsstand ( Aanduiding voor zoeken naar lege gedeelten blz. 14) Bandsnelheid ( blz. 25) U : Afspelen : Doorspoelen/snelzoeken : Terugspoelen/snelzoeken 9 : Pauze 9 U : Voorwaartse beeld-voor-beeld-weergave/...
  • Page 54: Termen

    TERMEN Aanduidingen op LCD-scherm/in zoeker ...52 Aansluitingen Kopiëren ...35, 36 Met een PC ...37 Met een tv of videorecorder ...17 Opladen ...6 Accu ...6, 7, 45 Achtergrondlicht compenseren ...34 Afstandsbedieningsinstelling (REMOTE) ...26 Audiodubben ...38 Automatisch scherpstellen ...32 Automatisch uitzetten ...11, 39 Automatische weergave van beelden ...19 Beeldgrootte (IMAGE SIZE) ...27 Beeldkwaliteit (QUALITY) ...27...
  • Page 55 Pieptoon (BEEP) ...26 Prioriteitsinstelling (PRIORITY) ...26 Programma AE met speciale effecten (PROGRAM AE) Oude film (CLASSIC FILM) ...31 Schemerlicht (TWILIGHT) ...31 Sepia (SEPIA) ...31 Sluitertijd (SHUTTER) ...31 Sneeuw (SNOW) ...31 Sport (SPORTS) ...31 Spot (SPOTLIGHT) ...31 Stroboscooop (STROBE) ...31 Zwartwit (MONOTONE) ...31 Reinigen ...48 Resterende accuduur ...43 Schermbreedtestand (WIDE MODE)
  • Page 56 Gedrukt in Maleisië COPYRIGHT© 2003 VICTOR COMPANY OF JAPAN, LTD. 1103-FO-ID-PJ...

This manual is also suitable for:

Gr-d93Gr-d53Gr-d23

Table of Contents