Lenovo ThinkCentre M71z Uputstvo Za Korisnike

Lenovo ThinkCentre M71z Uputstvo Za Korisnike

Tipovi mašina: 1654, 1664, 1665, 1677, 1738, 1739, 1741, 1761, 1762, 1763, 1782, 1837, 1938, 1942, 1962 i 1966
Hide thumbs Also See for ThinkCentre M71z:
Table of Contents

Advertisement

ThinkCentre
Uputstvo za korisnike
Tipovi mašina: 1654, 1664, 1665, 1677, 1738, 1739, 1741, 1761,
1762, 1763, 1782, 1837, 1938, 1942, 1962 i 1966.

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for Lenovo ThinkCentre M71z

  • Page 1 ThinkCentre Uputstvo za korisnike Tipovi mašina: 1654, 1664, 1665, 1677, 1738, 1739, 1741, 1761, 1762, 1763, 1782, 1837, 1938, 1942, 1962 i 1966.
  • Page 2 “Važne bezbednosne informacije” na stranici v i Dodatak A “Obaveštenja” na stranici 79. Treće izdanje (decembar 2011) © Copyright Lenovo 2011. OBAVEŠTENJE O OGRANIČENIM PRAVIMA: Ukoliko su podaci ili softver isporučeni u skladu sa ugovorom za Administraciju opštih usluga “GSA”, korišćenje, reprodukcija ili otkrivanje podleže ograničenjima postavljenim u Ugovoru...
  • Page 3: Table Of Contents

    Pregled softvera ....Sigurnosne funkcije ... . . Softver koji isporučuje kompanija Lenovo . . . Povezivanje integrisane lančane brave ..
  • Page 4 Lenovo ThinkVantage Tools ..Izbor ili promena sekvence uređaja za Lenovo Welcome ... . pokretanje sistema ...
  • Page 5 Indeks ....87 Važne informacije o izjavi o Evropskoj direktivi 2002/96/EC ....© Copyright Lenovo 2011...
  • Page 6 ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 7: Važne Bezbednosne Informacije

    Zamenljivi delovi odobreni za zamenu od strane korisnika nazivaju se Korisnički zamenljive jedinice ili KZJ. Lenovo obezbeđuje dokumentaciju sa uputstvima o tome kada je pogodno da korisnici instaliraju ili zamenjuju KZJ. Morate pažljivo pratiti sva uputstva kada instalirate ili menjate delove.
  • Page 8: Kablovi Za Napajanje I Ispravljači Za Struju

    od statičkog elektriciteta, ne otvarajte pakovanje u kojem se nalazi deo dok vam uputstvo ne kaže da taj deo instalirate. Kada rukujete delovima ili KZJ ili kada radite bilo šta unutar računara, preduzmite sledeće mere predostrožnosti kako biste sprečili oštećenja od statičkog elektriciteta: •...
  • Page 9: Utikači I Utičnice

    Uvek isključite i izvucite računar iz struje pre nego što otvorite kućište. Ukoliko je moguće, izbegavajte rad na računaru na razdaljini manjoj od pola metra od visoko prometnih područja. Ako © Copyright Lenovo 2011...
  • Page 10: Radno Okruženje

    morate raditi na računaru u visokoprometnim područjima ili u njihovoj blizini, pregledajte i ako je to potrebno, čistite računar češće. Radi bezbednosti i boljeg rada računara, uvek preduzmite ove osnovne mere predostrožnosti: • Poklopac bi trebalo da bude zatvoren dok je računar uključen u struju. •...
  • Page 11: Izjava O Zakonskoj Saglasnosti Za Laser

    Redovno čistite računar i prostor u kome radite. Isključite računar i izvucite kablove iz utikača pre čišćenja. Nemojte prskati tečne deterdžente direktno na računar niti za čišćenje koristiti deterdžente koji sadrže zapaljivi materijal. Naprskajte deterdžent na meku krpu i tako obrišite površinu računara. © Copyright Lenovo 2011...
  • Page 12 ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 13: Poglavlje 1. Pregled Proizvoda

    Da biste videli informacije o vašem određenom modelu, postupite na jedan od sledećih načina: • Uđite u program Lenovo BIOS Setup Utility tako što ćete slediti uputstva u poglavlju Poglavlje 7 “Upotreba programa Setup Utility” na stranici 43. Zatim izaberite Main ➙ System Summary da biste videli informacije.
  • Page 14 Mogućnost veze • Eternet kontroler brzine 10/100/1000 Mb/s Funkcije upravljanja sistemom • Mogućnost čuvanja rezultata samoispitivanja po uključenju (POST) za hardver • Desktop Management Interface (DMI) Desktop Management Interface korisnicima omogućava da pristupe informacijama o svim aspektima računara, uključujući tip procesora, datum instalacije, priključene štampače i druge periferne uređaje, izvore napajanja i istoriju održavanja.
  • Page 15 Certifikovanje ili testiranje kompatibilnosti navedenih operativnih sistema još uvek je u toku u vreme štampanja ove publikacije. Nakon objavljivanja ovog priručnika kompanija Lenovo može utvrditi da su još neki operativni sistemi kompatibilni sa vašim računarom. Ova lista podložna je promeni. Kako biste utvrdili da je operativni sistem certifikovan ili testiran na kompatibilnost, posetite veb lokaciju ovlašćenog distributera operativnog sistema.
  • Page 16: Specifikacije

    Softver koji isporučuje kompanija Lenovo Kompanija Lenovo isporučuje sledeće programe koji će vam pomoći da povećate produktivnost i smanjite troškove održavanja vašeg računara. Programi koje ste dobili uz računar mogu varirati u zavisnosti od modela računara i prethodno instaliranog operativnog sistema.
  • Page 17: Lenovo Thinkvantage Tools

    Lenovo ThinkVantage Toolbox pogledajte “Lenovo ThinkVantage Toolbox” na stranici 72. Program Lenovo Solution Center vam omogućava da pronađete uzroke problema sa računarom i da ih rešite. On objedinjava dijagnostičke testove, prikupljanje informacija o sistemu, status bezbednosti i informacije o podršci, zajedno sa savetima za obezbeđivanje maksimalnih performansi sistema.
  • Page 18: Product Recovery

    ThinkVantage Password Manager da biste omogućili njegove funkcije. Postupite na sledeći način da biste instalirali program ThinkVantage Password Manager: 1. Kliknite na Start (Start) ➙ All Programs (Svi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools, pa dva puta kliknite na Password Vault.
  • Page 19: Adobe Reader

    Antivirus softver Računar je opremljen antivirus softverom koji možete koristiti za pronalaženje i odstranjivanje virusa. Lenovo obezbeđuje punu verziju antivirus softvera na vašem hard disku sa besplatnom pretplatom u trajanju od 30 dana. Nakon 30 dana morate obnoviti licencu da biste i dalje dobijali ispravke antivirus programa.
  • Page 20: Položaj Konektora, Kontrola I Indikatora Na Prednjoj Strani Računara

    Položaj konektora, kontrola i indikatora na prednjoj strani računara Ilustracija 1 “Mesta na kojima se nalaze prednji konektor, kontrola i indikator” na stranici 8 prikazuje položaj konektora, kontrola i indikatora na prednjoj strani računara. Ilustracija 1. Mesta na kojima se nalaze prednji konektor, kontrola i indikator Integrisani mikrofon Indikator koji ukazuje na aktivnost hard diska Indikator integrisane kamere...
  • Page 21: Položaj Konektora Na Zadnjoj Strani Računara

    Položaj konektora na zadnjoj strani računara Ilustracija 2 “Položaj zadnjih konektora” na stranici 9 prikazuje lokacije konektora na zadnjoj strani računara. Neki konektori na zadnjoj strani računara obeleženi su bojama da biste lakše mogli da odredite gde bi trebalo da priključite kablove. Ilustracija 2.
  • Page 22: Prilagođavanje Postolja Računara

    Konektor Opis Eternet konektor Koristi se za priključivanje Eternet kabla za lokalnu mrežu (LAN). Napomena: Kako bi rad sa računarom bio u saglasnosti sa ograničenjem za FCC klasu B, koristite Eternet kabl kategorije 5. USB konektor Koristi se za priključivanje uređaja za koji je potreban USB konektor, kao što je USB tastatura, USB miš, USB skener ili USB štampač.
  • Page 23: Tip Mašine I Oznaka Modela

    Tip mašine i oznaka modela Tip mašine i oznaka modela identifikuju računar. Kada se obratite za pomoć kompaniji Lenovo, informacije o tipu mašine i modelu omogućavaju tehničarima za podršku da identifikuju računar i brzo pruže uslugu. Sledi primer tipa mašine i oznake modela.
  • Page 24 ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 25: Poglavlje 2. Upotreba Računara

    Detaljne informacije o kreiranju diskova za oporavak sistema pronaći ćete u odeljku “Kreiranje medijuma za oporavak” na stranici 35. Pored toga, u slučaju kvara hard diska, od Lenovo centra za korisničku podršku možete da naručite Product Recovery diskove. Informacije o tome kako da stupite u kontakt sa Centrom za korisničku podršku pronaći ćete u odeljku Poglavlje 11 “Dobijanje informacija, pomoći i servisa”...
  • Page 26: Upotreba Čitača Otisaka Prstiju

    Da biste otvorili program ThinkVantage Fingerprint Software i koristili čitač otisaka prstiju, kliknite na Start (Start) ➙ All Programs (Svi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Čitač otisaka prstiju Pratite uputstva na ekranu. Dodatne informacije možete da pronađete u sistemu pomoći programa ThinkVantage Fingerprint Software.
  • Page 27: Podešavanje Jačine Zvuka Sa Radne Površine

    reprodukujete zvuk i muziku, kao i da uživate u zvucima multimedijalnih aplikacija i radite sa softverom za prepoznavanje govora. Ako želite, pomoću konektora za linijski audio-izlaz možete da priključite komplet aktivnih zvučnika kako biste uz multimedijalne aplikacije uživali u kvalitetnijem zvuku. Podešavanje jačine zvuka sa radne površine Kontroli za podešavanje jačine zvuka sa radne površine može se pristupiti pomoću ikone zvuka koja se nalazi na traci zadataka smeštenoj u donjem desnom uglu Windows radne površine.
  • Page 28: Rukovanje Cd I Dvd Medijuma I Njihovo Skladištenje

    Ako računar ima DVD rezač, možete ga koristiti za snimanje CD-ova ili DVD-ova. Da biste snimili CD ili DVD, postupite na sledeći način: 1. Kliknite na Start (Start) ➙ All Programs (Svi programi) ➙ Corel DVD MovieFactory Lenovo Edition. 2. Pratite uputstva na ekranu.
  • Page 29: Korišćenje Jednododirne I Višedodirne Funkcije

    Za snimanje CD-ova i DVD-ova sa podacima možete koristiti i Windows Media Player. Za više informacija pogledajte odeljak “Pomoć i podrška” na stranici 75. Korišćenje jednododirne i višedodirne funkcije Napomena: Jednododirne ili višedodirne funkcije dostupne su samo na nekim modelima računara. Računar može biti isporučen sa jednododirnim ili višedodirnim funkcijama u zavisnosti od modela.
  • Page 30: Izbor Prethodno Definisane Temperature Boje

    Izbor prethodno definisane temperature boje Da biste izabrali prethodno definisanu temperaturu boje, uradite sledeće: 1. Pritisnite dugme za povećanje osvetljenja. Biće prikazano sledećih šest opcija: • Automatsko podešavanje • Prethodno definisana temperatura boje • Pređi na RGB podešavanje • Podešavanje osvetljenja •...
  • Page 31 1. Pritisnite dugme za povećanje osvetljenja. Biće prikazano sledećih šest opcija: • Automatsko podešavanje • Prethodno definisana temperatura boje • Pređi na RGB podešavanje • Podešavanje osvetljenja • Podrazumevana postavka • Izlaz 2. Pritisnite dugme za smanjenje osvetljenja da biste došli do opcije Podešavanje osvetljenja, a zatim pritisnite dugme za povećanje osvetljenja.
  • Page 32 ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 33: Copyright Lenovo

    Sledeće teme sadrže informacije o tome kako možete da uredite radni prostor, podesite računarsku opremu i steknete zdrave radne navike: Jedan od glavnih ciljeva kompanije Lenovo jeste da ljudima sa invaliditetom omogući bolji pristup informacijama i tehnologiji. U skladu sa time, sledeće informacije će osobama koje imaju oštećenja vida ili sluha, kao i osobama koje su delimično ili potpuno nepokretne, omogućiti da na najbolji način iskoriste...
  • Page 34: Odsjaj I Osvetljenje

    Podesite monitor tako da vrh ekrana bude u liniji ili malo ispod linije oka. Postavite monitor na prijatnu razdaljinu za gledanje, što obično iznosi od 51 do 61 cm (od 20 do 24 inča) i pozicionirajte ga tako da možete ravno da gledate u njega bez potrebe da se savijate.
  • Page 35: Registrovanje Računara Kod Kompanije Lenovo

    Da biste registrovali računar, posetite http://www.lenovo.com/register. Zatim pratite uputstva na ekranu kako biste završili registraciju. Ovo može pomoći organima vlasti da vam vrate računar u slučaju da ga izgubite ili ako dođe do krađe. Ako registrujete računar, kompanija Lenovo će moći da vas obaveštava o eventualnim tehničkim podacima i nadogradnjama.
  • Page 36 ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 37: Poglavlje 4. Sigurnost

    Za više informacija pogledajte odeljak “Izbor ili promena sekvence uređaja za pokretanje sistema” na stranici 45. • Pokretanje sistema bez tastature ili miša Računar može da se prijavi na operativni sistem i kada tastatura ili miš nisu povezani. © Copyright Lenovo 2011...
  • Page 38: Povezivanje Integrisane Lančane Brave

    Ovo je isti tip zaključavanja koji se koristi kod mnogih prenosivih računara. Integrisanu lančanu bravu možete da naručite direktno od kompanije Lenovo tako što ćete uneti ključnu reč Kensington na lokaciji: http://www.lenovo.com/support Ilustracija 5.
  • Page 39: Windows Lozinke

    prilikom svakog pokušaja pristupa hard disku. Za više informacija pogledajte odeljak “Lozinka za hard disk” na stranici 44. • Administratorska lozinka: administratorska lozinka se postavlja da bi se neovlašćenim korisnicima onemogućilo da menjaju postavke konfiguracije. Ako ste zaduženi za održavanje postavki konfiguracije na više računara, trebalo bi da postavite administratorsku lozinku.
  • Page 40 Kompanija Lenovo obezbeđuje punu verziju antivirusnog softvera na računaru sa besplatnom pretplatom u trajanju od 30 dana. Nakon 30 dana morate obnoviti licencu da biste i dalje mogli da ažurirate antivirus softver. Napomena: Definicije virusa moraju da budu ažurne da biste bili zaštićeni od novih virusa.
  • Page 41: Poglavlje 5. Instaliranje Ili Zamena Hardvera

    Napomene: 1. Koristite samo računarske delove koje obezbeđuje kompanija Lenovo. 2. Prilikom instaliranja ili zamene nekog opcionalnog dela, postupajte u skladu sa odgovarajućim uputstvima iz ovog odeljka, kao i uputstvima koje ste dobili uz taj deo.
  • Page 42: Zamena Usb Tastature Ili Miša

    5. Uklonite četiri vijka koja pričvršćuju postolje monitora, a zatim uklonite postolje sa računara. Ilustracija 6. Uklanjanje postolja monitora 6. Da biste ponovo instalirali postolje monitora, poravnajte četiri rupice za vijke sa odgovarajućim rupicama na šasiji. Nakon toga zategnite četiri vijka da biste postolje monitora pričvrstili za računar. Ilustracija 7.
  • Page 43: Zamena Bežične Tastature

    1. Izvucite kabl stare tastature ili miša iz računara. 2. Priključite kabl nove tastature ili novog miša na jedan od USB konektora na računaru. U zavisnosti od toga gde želite da povežete novu tastaturu ili miš, pogledajte odeljak “Položaj konektora, kontrola i indikatora na prednjoj strani računara”...
  • Page 44 3. Uklonite USB dongl iz odeljka novog bežičnog miša ili odeljka bežične tastature. 4. Zatim povežite USB dongl na dostupni USB konektor na računaru. 5. Pravilno postavite baterije za miša, na osnovu uputstava iz tabele u nastavku. 6. Prekidač za napajanje na dnu bežičnog miša postavite u položaj za uključeno i miš je tada spreman za upotrebu.
  • Page 45 Pritisnite dugme za oslobađanje odeljka za baterije. Izvadite USB dongl Ilustracija 11. Vađenje USB dongla Ilustracija 10. Otvaranje odeljka za baterije Povežite USB dongl na dostupni USB konektor na Umetnite dve baterije tipa AA u odeljak miša prema računaru. indikatorima polariteta. Ilustracija 12.
  • Page 46: Nabavljanje Upravljačkih Programa Za Uređaje

    Nabavljanje upravljačkih programa za uređaje Upravljačke programe za operativne sisteme koji nisu prethodno instalirani možete dobiti na adresi http://www.lenovo.com/support. Uputstva za instalaciju se mogu naći u datotekama sa uputstvima (“readme” datoteke) koje se isporučuju sa upravljačkim programima za taj uređaj.
  • Page 47: Poglavlje 6. Informacije O Oporavku

    Da biste instalirali program Rescue and Recovery, postupite na sledeći način: a. Kliknite na Start (Start) ➙ All Programs (Svi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools, pa dva puta kliknite na Enhanced Backup and Restore (Poboljšano pravljenje rezervnih kopija i vraćanje u prethodno stanje).
  • Page 48: Upotreba Medijuma Za Oporavak

    USB uređaja za skladištenje podataka. Da biste kreirali medijum za oporavak pod operativnim sistemom Windows 7, kliknite na Start (Start) ➙ All Programs (Svi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Factory Recovery Disks. Zatim pratite uputstva na ekranu.
  • Page 49: Oporavak Sistema

    1. Sa Windows radne površine kliknite na Start (Start) ➙ All Programs (Svi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Enhanced Backup and Restore (Poboljšano pravljenje rezervnih kopija i vraćanje u prethodno stanje). Otvoriće se program Rescue and Recovery. 2. Iz glavnog prozora programa Rescue and Recovery kliknite na strelicu Launch advanced Rescue and Recovery.
  • Page 50: Kreiranje I Korišćenje Medijuma Za Spasavanje

    Postupite na sledeći način da biste kreirali medijum za spasavanje pod operativnim sistemom Windows 7: 1. Sa Windows radne površine kliknite na Start (Start) ➙ All Programs (Svi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Enhanced Backup and Restore (Poboljšano pravljenje rezervnih kopija i vraćanje u prethodno stanje).
  • Page 51: Korišćenje Medijuma Za Spasavanje

    Ponovno instaliranje prethodno instaliranih aplikacija U ovom delu ćete pronaći uputstva o tome kako da ponovo instalirate prethodno instalirane aplikacije. Postupite na sledeći način da biste ponovo instalirali određene aplikacije prethodno instalirane na vašem Lenovo računaru: 1. Uključite računar. 2. Otvorite direktorijum C:\SWTOOLS.
  • Page 52: Ponovno Instaliranje Programa

    • Više informacija o ponovnoj instalaciji većeg broja komercijalnih programa pronaći ćete u sistemu pomoći operativnog sistema Microsoft Windows. • Postupite na sledeći način da biste ponovo instalirali određene aplikacije koje je na računar prethodno instalirala kompanija Lenovo: 1. Uključite računar. 2. Otvorite direktorijum C:\SWTOOLS.
  • Page 53: Ponovno Instaliranje Upravljačkih Programa Uređaja

    Ponovno instaliranje upravljačkih programa uređaja Da biste ponovo instalirali upravljački program opcionalnog uređaja koji ste instalirali, pogledajte dokumentaciju koju ste dobili uz taj opcionalni uređaj. Prilikom ponovne instalacije upravljačkih programa uređaja menja se trenutna konfiguracija računara. Upravljačke programe uređaja bi trebalo ponovo da instalirate samo kada je potrebno rešiti problem sa računarom.
  • Page 54 ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 55: Poglavlje 7. Upotreba Programa Setup Utility

    Dostupne su sledeće vrste lozinki: • Lozinka po uključenju • Administratorska lozinka • Lozinka za hard disk Ne morate postaviti lozinku da biste koristili računar. Međutim, lozinke poboljšavaju sigurnost računara. Ako odlučite da postavite lozinke, pročitajte sledeće odeljke. © Copyright Lenovo 2011...
  • Page 56: Izbor Lozinke

    Izbor lozinke Lozinka se može sastojati od bilo koje kombinacije najviše 64 abecedna i numerička znaka. Iz sigurnosnih razloga predlažemo da koristite jaku lozinku koja se ne može lako otkriti. Da biste postavili jaku lozinku, pridržavajte se sledećih smernica: • Lozinke treba da imaju najmanje osam znakova •...
  • Page 57: Omogućavanje Ili Onemogućavanje Uređaja

    Napomena: Lozinka se može sastojati od bilo koje kombinacije najviše 64 abecedna i numerička znaka. Za više informacija pogledajte odeljak “Izbor lozinke” na stranici 44. Omogućavanje ili onemogućavanje uređaja U ovom delu ćete pronaći informacije o tome kako da korisnicima omogućite ili onemogućite pristup sledećim uređajima: USB Setup Upotrebite ovu opciju da biste omogućili ili onemogućili USB konektor.
  • Page 58: Izlazak Iz Programa Setup Utility

    3. Odaberite uređaje za Primary Boot Sequence (primarnu sekvencu pokretanja računara), Automatic Boot Sequence (automatsku sekvencu pokretanja računara) i Error Boot Sequence (sekvencu pokretanja računara u slučaju greške). Pročitajte informacije prikazane sa desne strane ekrana. 4. Pritisnite taster F10 da biste sačuvali izmene i izašli iz programa Setup Utility. Pogledajte “Izlazak iz programa Setup Utility”...
  • Page 59: Poglavlje 8. Ažuriranje Sistemskih Programa

    Kompanija Lenovo može izmeniti ili poboljšati POST i BIOS. Kada ispravke postanu dostupne, mogu se pronaći kao datoteke za preuzimanje na Lenovo veb lokaciji na adresi: http://www.lenovo.com. Uputstva za korišćenje POST i BIOS ispravki su dostupna u datotekama tekstualnog formata (TXT) koje se dobijaju uz...
  • Page 60: Ažuriranje (Flešovanje) Bios-A Sa Operativnog Sistema

    Ažuriranje (flešovanje) BIOS-a sa operativnog sistema Napomena: S obzirom da kompanija Lenovo neprekidno radi na poboljšanju svojih veb lokacija, sadržaj veb stranica kao i sadržaj spomenut u sledećoj proceduri podložan je promeni bez prethodnog obaveštenja. Postupite na sledeći način da biste ažurirali (flešovali) BIOS iz operativnog sistema: 1.
  • Page 61: Poglavlje 9. Sprečavanje Problema

    Pažnja: Nemojte da preuzimate ažurirane upravljačke programe sa veb lokacije Windows Update. Kompanija Lenovo nije testirala upravljačke programe sa Windows veb lokacije, tako da bi moglo da dođe do neočekivanih problema ako ih budete koristili. Ažurirane upravljačke programe bi trebalo da nabavljate od kompanije Lenovo.
  • Page 62: Upotreba Programa System Update

    Program System Update vam omogućava da redovno ažurirate softver na računaru. Paketi ispravki se čuvaju na Lenovo serverima i mogu se preuzeti sa Lenovo veb lokacije za podršku. Oni mogu da sadrže aplikacije, upravljačke programe, ispravke za BIOS ili ispravke za softver. Kada se program System Update poveže sa Lenovo veb lokacijom za podršku, automatski prepoznaje tip mašine i model računara, instalirani operativni...
  • Page 63: Čišćenje Računara

    Čišćenje računara Povremeno bi trebalo da čistite računar kako biste zaštitili površine i omogućili mu nesmetani rad. OPREZ: Računar i monitor bi obavezno trebalo da isključite pre nego što započnete čišćenje. Računar Za čišćenje obojenih površina na računaru koristite samo blaga tečna sredstva za čišćenje i vlažnu krpu. Tastatura Postupite na sledeći način da biste očistili tastaturu: 1.
  • Page 64: Dobri Saveti Za Održavanje

    šta ste učinili da biste ih rešili, kao i sve manje poteškoće na koje ste naišli. Evidencija će vama ili tehničaru kompanije Lenovo pomoći da odredi da li se problem javio kao posledica promene hardvera ili softvera ili kao posledica neke druge izvršene radnje.
  • Page 65 6. Zabeležite na kojim mestima su drugi kablovi priključeni u računar, a zatim ih uklonite. 7. Ako ste sačuvali originalne kartone i materijale u kojima se proizvod nalazio prilikom isporuke, spakujte jedinice u njih. Ako koristite drugu kartonsku ambalažu, uvijte jedinice u neki meki materijal kako bi se izbegla oštećenja.
  • Page 66 ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 67: Poglavlje 10. Rešavanje Problema I Dijagnostika

    Napomena: Ako ne možete rešiti problem, odnesite računar u servis. Listu telefonskih brojeva za servisiranje i podršku možete pronaći u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje ste dobili uz računar ili na Lenovo veb lokaciji za podršku, koja se nalazi na adresi http://www.lenovo.com/support/phone. Simptom Šta uraditi...
  • Page 68: Proces Rešavanja Problema

    6. Pokrenite dijagnostičke programe. Pogledajte odeljak “Dijagnostički programi” na stranici 72 za više informacija. • U slučaju da dijagnostički programi otkriju neispravan hardver, obratite se Lenovo centru za korisničku podršku. Pogledajte odeljak Poglavlje 11 “Dobijanje informacija, pomoći i servisa” na stranici 75 za više informacija.
  • Page 69: Problemi Sa Zvukom

    Ako se na računaru pojavio simptom neposredno pošto ste instalirali novi hardverski opcionalni uređaj ili novi softver, postupite na sledeći način pre nego što pogledate informacije o rešavanju problema: 1. Uklonite novi softver ili hardverski opcionalni uređaj. Ako morate da uklonite poklopac računara da biste to učinili, obavezno pregledajte bezbednosne informacije o električnoj energiji koje ste dobili uz računar i postupajte u skladu sa njima.
  • Page 70 • Na nekim modelima postoji prednja audio-tabla koju možete koristiti za podešavanje zvuka. Ako imate prednju audio-tablu, uverite se da zvuk nije podešen tako da je previše tih. • Proverite da li su spoljni zvučnici (i slušalice, ako ih koristite) priključeni u ispravni audio-konektor na računaru.
  • Page 71: Problemi Sa Cd-Ovima

    Problemi sa CD-ovima Izaberite jedan od simptoma sa liste: • “Audio-disk ili disk podešen za automatsku reprodukciju ne reprodukuje se automatski kada se ubaci u CD uređaj” na stranici 59 • “CD ili DVD ne funkcioniše” na stranici 59 • “Za pokretanje računara nije moguće koristiti medijum za oporavak sa koga se može pokrenuti sistem, kao što je Product Recovery CD”...
  • Page 72: Problemi Sa Dvd-Ovima

    Problemi sa DVD-ovima Izaberite jedan od simptoma sa liste: • “Umesto DVD video snimka pojavljuje se crni ekran” na stranici 60 • “Nije moguće reprodukovati DVD film” na stranici 60 • “Nema zvuka ili se zvuk prekida prilikom reprodukcije DVD filma” na stranici 60 •...
  • Page 73: Problemi Koji Se Javljaju Povremeno

    Šta uraditi: • Onemogućite sve pozadinske programe, kao što su antivirus program ili teme za radnu površinu. • Proverite da li je rezolucija video snimka podešena na manje od 1152 x 864. Ako ne budete rešili problem na ovaj način, pokrenite dijagnostičke programe (uputstva se nalaze u odeljku “Dijagnostički programi”...
  • Page 74 • Proverite da li je kabl tastature ispravno priključen u odgovarajući konektor na računaru. • Ako koristite USB tastaturu poboljšanih funkcija i jedan ili više tastera za brzi pristup su jedini tasteri koji ne rade, moguće je da su ovi tasteri onemogućeni ili da im nije dodeljena funkcija. Koristite sistem pomoći programa Enhanced Performance Customization Keyboard da biste lakše utvrdili u čemu je problem sa tasterima za brzi pristup.
  • Page 75: Problemi Sa Monitorom

    Bežična tastatura ne radi Simptom: Bežična tastatura ne radi. Šta uraditi: Ako na bežičnoj tastaturi ne radi LED za komunikaciju preko primopredajnika, ponovo pokrenite računar. Ukoliko se problem bude javljao i nakon ponovnog pokretanja računara, proverite da li su ispunjeni sledeći uslovi: •...
  • Page 76 • Proverite da li je signalni kabl monitora ispravno priključen u monitor i u konektor za monitor na računaru. Labavo priključeni kabl može povremeno da izazove probleme. • Proverite da li su instalirani neophodni upravljački programi aplikacija. Pogledajte dokumentaciju za problematičnu aplikaciju da biste videli da li je potrebno instalirati upravljačke programe.
  • Page 77: Problemi Sa Umrežavanjem

    Problemi sa umrežavanjem Sledi lista najčešćih problema sa umrežavanjem. Izaberite jedan od problema sa umrežavanjem sa liste: • “Problemi sa Eternetom” na stranici 65 • “Problem sa bežičnom LAN mrežom” na stranici 66 • “Problem sa bežičnom WAN mrežom” na stranici 66 •...
  • Page 78 Šta uraditi: Moguće je da su datoteke upravljačkog programa mrežne kartice oštećene ili da nedostaju. Ažurirajte upravljački program na osnovu uputstava za ovaj postupak navedenih u odeljku “Rešenje” kako biste bili sigurni da je instaliran ispravan upravljački program. Funkcija Wake on LAN ne radi Simptom: Funkcija Wake on LAN (WOL) ne radi.
  • Page 79: Problemi Sa Opcionalnim Uređajima

    .contact. Problemi sa opcionalnim uređajima Koristite ove informacije da biste dijagnostikovali probleme sa opcionalnim hardverskim uređajima kompanije Lenovo koji nemaju sopstvene informacije za rešavanje problema. Izaberite jedan od simptoma sa liste: • “Upravo instalirani opcionalni uređaj ne radi” na stranici 67 •...
  • Page 80: Problemi Sa Performansama I Kočenjem Računara

    • Niste olabavili druge instalirane opcionalne uređaje niti kablove. • Ukoliko je opcionalni uređaj adapter, obezbedili ste dovoljno hardverskih resursa da bi adapter mogao ispravno da funkcioniše. Pogledajte dokumentaciju koju ste dobili uz adapter (kao i dokumentaciju za druge instalirane adaptere) kako biste utvrdili koliko je resursa potrebno za svaki adapter. Ako ne budete rešili problem na ovaj način, pokrenite dijagnostičke programe (uputstva se nalaze u odeljku “Dijagnostički programi”...
  • Page 81: Problemi Sa Štampačem

    1. Kliknite na Start ➙ Računar. 2. Desnim tasterom miša kliknite na stavku C uređaja, a zatim izaberite opciju Svojstva. 3. Kliknite na Čišćenje diska. 4. Prikazaće se lista nepotrebnih kategorija datoteka. Izaberite kategorije datoteka koje želite da izbrišete i kliknite na U redu. 1.
  • Page 82: Problemi Sa Serijskim Portom

    3. Signalni kabl štampača je ispravno priključen u odgovarajući paralelni, serijski ili USB konektor na računaru. Napomena: Signalni kablovi štampača koji nisu usklađeni sa IEEE standardom mogu da izazovu nepredvidive probleme. 1. Svi upravljački programi i softver koji ste dobili uz štampač ispravno su instalirani. 2.
  • Page 83: Problemi Sa Usb-Ovima

    Šta uraditi: • U veliki broj programa ugrađen je sistem pomoći koji sadrži uputstva za izvršavanje većine zadataka. Ako nailazite na probleme prilikom izvršenja određenog zadatka u okviru nekog programa, pogledate sistem pomoći za taj program. Sistemima pomoći se obično može pristupiti iz menija ili pomoću dugmeta u okviru programa, a često i pritiskom na taster F1.
  • Page 84: Dijagnostički Programi

    Lenovo. Lenovo Solution Center Program Lenovo Solution Center vam omogućava da pronađete uzroke problema sa računarom i da ih rešite. On objedinjava dijagnostičke testove, prikupljanje informacija o sistemu, status bezbednosti i informacije o podršci, zajedno sa savetima za obezbeđivanje maksimalnih performansi sistema.
  • Page 85: Pc-Doctor For Dos

    Pratite uputstva na ekranu. Dodatne informacije možete da pronađete u sistemu pomoći programa Lenovo ThinkVantage Toolbox. PC-Doctor for DOS Možete i da preuzmete najnoviju verziju dijagnostičkog programa PC-Doctor for DOS sa adrese http://www.lenovo.com/support. Dijagnostički program PC-Doctor for DOS se pokreće nezavisno od operativnog sistema Windows.
  • Page 86 ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 87: Poglavlje 11. Dobijanje Informacija, Pomoći I Servisa

    Napomena: Program Lenovo ThinkVantage Tools dostupan je samo na računarima na kojima je kompanija Lenovo prethodno instalirala operativni sistem Windows 7. Da biste pristupili programu Lenovo ThinkVantage Tools, kliknite na Start (Start) ➙ All Programs (Svi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools.
  • Page 88: Lenovo Veb Lokacija Za Podršku

    • Pronaći servisni centar u svojoj blizini. Lenovo veb lokacija za podršku Informacije o tehničkoj podršci su dostupne na Lenovo veb lokaciji za podršku na adresi: http://www.lenovo.com/support Ova veb lokacija se ažurira najnovijim informacijama u vezi sa podrškom, kao što su: •...
  • Page 89: Korišćenje Drugih Usluga

    Morate sačuvati dokaz o kupovini kako bi garancija važila. Listu telefonskih brojeva za podršku za Lenovo proizvode u vašoj zemlji ili regionu možete pronaći na adresi http://www.lenovo.com/support/phone ili u ThinkCentre Uputstvu za bezbednost i garanciju koje ste dobili uz računar.
  • Page 90 ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 91: Dodatak A. Obaveštenja

    Lenovo može bez vašeg prethodnog odobrenja da koristi i daje informacije koje ste mu dali na bilo koji način koji smatra shodnim. Sve reference u ovom izdanju na stranice čiji vlasnik nije Lenovo, su date samo kao olakšice i ni na koji način ne predstavljaju reklamiranje tih Internet stranica. Materijali na tim Internet lokacijama nisu deo materijala za ovaj Lenovo proizvod i koristite ih na svoj rizik.
  • Page 92: Zaštitni Žigovi

    Zaštitni žigovi Sledeći termini su zaštitni žigovi kompanije Lenovo u Sjedinjenim Američkim Državama, drugim državama ili oboma: Lenovo Lenovo logotip Rescue and Recovery ThinkVantage Microsoft i Windows su zaštitni žigovi grupe kompanija korporacije Microsoft. Celeron, Intel, Intel Core i Pentium su zaštitni žigovi korporacije Intel u Sjedinjenim Američkim Državama, drugim državama ili oboma.
  • Page 93: Dodatak B. Regulatorne Informacije

    Macrovision. Reverzni inženjering ili rastavljanje je zabranjeno. Obaveštenja o elektronskom zračenju Sledeće informacije se odnose na Lenovo lične računare tipa 1654, 1664, 1665, 1677, 1738, 1739, 1741, 1761, 1762, 1763, 1782, 1837, 1938, 1942, 1962 i 1966. Deklaracija o ispravnosti Federalne komisije za komunikaciju Ova oprema je testirana i ispravna u skladu sa ograničenjima za klasu B digitalnih uređaja, u skladu...
  • Page 94 Geräte der Klasse B. Dieses Gerät ist berechtigt, in Übereinstimmung mit dem Deutschen EMVG das EG-Konformitätszeichen - CE - zu führen. Verantwortlich für die Konformitätserklärung nach Paragraf 5 des EMVG ist die Lenovo (Deutschland) GmbH, Gropiusplatz 10, D-70563 Stuttgart. ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 95: Dodatne Regulatorne Informacije

    U zavisnosti od konfiguracije računara i zemlje ili regiona u kome je računar kupljen, moguće je da ste dobili dodatna regulatorna obaveštenja u štampanom obliku. Sva regulatorna obaveštenja dostupna su na Lenovo veb lokaciji za podršku u elektronskom formatu. Da biste pristupili elektronskim primercima dokumentacije, otvorite stranicu http://www.lenovo.com/support i kliknite na User Guides and Manuals (Korisnička uputstva i priručnici).
  • Page 96 ThinkCentre Uputstvo za korisnike...
  • Page 97: Recikliranju

    Informacije o recikliranju Kompanija Lenovo podstiče vlasnike opreme informacionih tehnologija (IT) da odgovorno recikliraju svoju opremu kada ona više nije potrebna. Kompanija Lenovo nudi raznovrsne programe i usluge za pomoć vlasnicima opreme pri recikliranju IT proizvoda. Dodatne informacije o recikliranju proizvoda kompanije Lenovo pronaći ćete na adresi:...
  • Page 98 želite da je zamenite za novu, obratite se prodavcu i zatražite uslugu popravke koju obezbeđuje kompanija Lenovo. Ako ste je zamenili sami i želite da se rešite iskorišćene litijumske baterije, obložite je izolacionom trakom, obratite se prodavcu i postupite u skladu sa uputstvima koja od njega dobijete. Ako koristite Lenovo računar kod kuće i potrebno je da odložite iskorišćenu litijumsku bateriju, morate to uraditi u skladu sa...
  • Page 99: Indeks

    Č kreiranje sigurnosne kopije i oporavak kupovina dodatnih usluga čišćenje optičkog miša lančana brava, sigurnost dijagnostički programi, upotreba Lenovo Solution Center dijagnostika, rešavanje problema Lenovo ThinkVantage Toolbox DisplayPort konektor za izlaz Lenovo ThinkVantage Tools dobijanje Lenovo Welcome...
  • Page 100 Opis oporavak oporavak spoljašnji dodatni uređaji, instaliranje operacije, sigurnosna kopija i problemi, rešavanje softver optički miš tastatura, zamena čišćenje osnovno rešavanje problema Uključivanje, lozinka unutrašnji uređaji pokretanje programa Setup Utility upotreba pomoć dijagnostički programi dobijanje dokumentacije i usluge druge usluge Pomoć...
  • Page 102 Šifra proizvoda: 0B03447 Printed in (1P) P/N: 0B03447 *0B03447*...

Table of Contents