Lenovo ThinkCentre Edge 71z Vodič Za Uporabnika Manual

(slovenian) user guide
Hide thumbs Also See for ThinkCentre Edge 71z:
Table of Contents

Advertisement

ThinkCentre Edge
Vodič za uporabnika
Tipi računalnika: 5068, 7558 in 7567

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for Lenovo ThinkCentre Edge 71z

  • Page 1 ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika Tipi računalnika: 5068, 7558 in 7567...
  • Page 2 Dodatek A »Obvestila« na strani 81. Tretja izdaja (junij 2012) © Copyright Lenovo 2011, 2012. OBVESTILO O OMEJENIH IN PRIDRŽANIH PRAVICAH: če so podatki ali programska oprema dobavljeni(-a) skladno s pogodbo General Services Administration (»GSA«), so raba, reprodukcija in razkritje predmet omejitev, navedenih v...
  • Page 3: Table Of Contents

    Uporaba in razumevanje požarnih zidov ..Programska oprema, ki jo nudi Lenovo ..Zaščita podatkov pred virusi ..Adobe Reader ....
  • Page 4 Lenovo ThinkVantage Tools ..Izbira začasne zagonske naprave ..Lenovo Welcome ... . Izbira ali sprememba zaporedja zagonskih Pomoč in podpora ...
  • Page 5 Informacije o recikliranju baterije v EU ..Dodatek F. Servis istasyonlari ..95 Dodatek D. Informacije o oznaki Stvarno kazalo ... ENERGY STAR za določene modele . 91 © Copyright Lenovo 2011, 2012...
  • Page 6 ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 7: Pomembne Varnostne Informacije

    Če ne najdete svojega izvoda Vodiča z varnostnimi in garancijskimi informacijami ter navodili za ® nastavitev, lahko prenesete različico v formatu PDF s spletnega mesta s podporo Lenovo na naslovu http://www.lenovo.com/support. Na spletnem mestu s podporo Lenovo sta Vodič z varnostnimi in garancijskimi informacijami ter navodili za nastavitev in ta Vodič...
  • Page 8: Preprečevanje Statične Elektrike

    Preprečevanje statične elektrike Statična elektrika, ki za vas sicer ni škodljiva, lahko resno poškoduje računalniške komponente in opcije. Nepravilno rokovanje z deli, občutljivimi na statično elektriko, lahko poškoduje dele. Pri razpakiranju določene opcije ali CRU-ja ne odpirajte antistatične embalaže, ki vsebuje del, dokler ne dobite navodil, kako ga namestite.
  • Page 9: Podaljški In Sorodne Naprave

    • Za varnost, udobje in zanesljivo delovanje so izdelku dodani ventilacijske reže, ventilatorji in hladilna telesa. Te funkcije lahko zaradi nepazljivosti blokirate pri delovanju, s tem ko izdelek postavite na posteljo, kavč, preprogo ali podobno upogljivo površino. Teh komponent ne smete nikoli blokirati, pokriti ali onemogočiti. © Copyright Lenovo 2011, 2012...
  • Page 10: Operacijsko Okolje

    Vsake tri mesece preglejte, ali se na namiznem računalniku nabira prah. Preden pregledate računalnik, izključite napajanje in potegnite napajalni kabel računalnika iz električne vtičnice, nato pa odstranite prah iz ventilatorjev in luknjic na okvirju. Če opazite nabiranje prahu na zunanji strani, preglejte in odstranite prah na notranji strani računalnika, vključno z rebri hladilnega telesa, odprtinami napajanja in ventilatorji.
  • Page 11: Izjava O Ustreznosti Laserja

    Računalnik in delovni prostor naj bosta čista. Zaustavite računalnik in pred njegovim čiščenjem izključite napajanje. Tekočih čistil ne razpršite neposredno na računalnik. Za čiščenje računalnika ne uporabljajte čistil, ki vsebujejo gorljive snovi. Čistilo razpršite na mehko krpico, nato pa obrišite računalniške površine. © Copyright Lenovo 2011, 2012...
  • Page 12 ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 13: Poglavje 1. Pregled Izdelka

    Poglavje 1. Pregled izdelka V tem poglavju podajamo informacije o komponentah računalnika, specifikacijah, nameščenih programih programske opreme, ki jih dobavi Lenovo, in lokacijah spojnikov, komponent, delov na sistemski plošči in notranjih pogonov. Komponente V tem razdelku so informacije o funkcijah računalnika. Navedene informacije veljajo za vrsto modelov.
  • Page 14 odpre okno Zvok. Na zavihku Recording (Snemanje) se prikažeta dve možnosti: High Definition Audio Device (Zvočna naprava HD) in Integrated Microphone (Integrirani mikrofon). Z desno tipko miške kliknite High Definition Audio Device (Zvočna naprava HD) in izberite Set as Default Devices (Nastavi kot privzeto napravo), da omogočite zunanji mikrofon.
  • Page 15 • Microsoft Windows XP Professional SP 3 Za navedene operacijske sisteme je bila potrjena ali preskušena združljivost v času natisa te publikacije. Lenovo lahko po izdaji tega priročnika določi dodatne operacijske sisteme, ki so združljivi z vašim računalnikom. Ta seznam lahko torej spremenimo.
  • Page 16: Specifikacije

    Lenovo. Programska oprema, ki jo nudi Lenovo Lenovo nudi naslednje programe, s katerimi lahko izboljšate učinkovitost in zmanjšate stroške, povezane z vzdrževanjem računalnika. Programska oprema, ki jo prejmete skupaj z računalnikom, je odvisna od tipa modela računalnika in predhodno nameščenega operacijskega sistema.
  • Page 17: Lenovo Welcome

    Za dostop do programa Lenovo ThinkVantage Tools kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools. V naslednji tabeli so navedeni programi, do katerih imate dostop s programom Lenovo ThinkVantage Tools.
  • Page 18 Za zagon programa SimpleTap naredite nekaj od naslednjega: • Kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ SimpleTap. • Kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools, nato pa dvokliknite SimpleTap. • Kliknite rdečo ikono SimpleTap na namizju. Rdeča ikona se prikaže na namizju po prvem zagonu programa SimpleTap.
  • Page 19: Adobe Reader

    Na računalniku je nameščena programska oprema za zaščito pred virusi, s katero lahko poiščete viruse in jih odpravite. Lenovo je na trdi disk namestil neokrnjeno različico programske opreme za zaščito pred virusi, za katero velja 30-dnevna naročnina. Po preteku 30 dni morate obnoviti licenco, če želite še naprej prejemati posodobitve za program za zaščito pred virusi.
  • Page 20: Iskanje Spojnikov, Krmilnih Elementov In Indikatorjev Na Sprednji Strani Računalnika

    Iskanje spojnikov, krmilnih elementov in indikatorjev na sprednji strani računalnika Na sliki Slika 1 »Spojniki, krmilni elementi in indikatorji na sprednjem delu« na strani 8 so prikazani spojniki, krmilni elementi in indikatorji na sprednji strani računalnika. Slika 1. Spojniki, krmilni elementi in indikatorji na sprednjem delu Integrirani mikrofon Notranji zvočnik Indikator vgrajene kamere...
  • Page 21: Iskanje Spojnikov Na Zadnjem Delu Računalnika

    Spojnik Opis Spojnik mikrofona Namenjen je priključitvi mikrofona na računalnik, če želite snemati zvok ali če uporabljate programsko opremo za prepoznavanje govora. Spojnik USB Namenjen je priključitvi naprave, ki zahteva spojnik USB, kot so na primer USB tipkovnica, USB miška, USB optični čitalnik ali USB tiskalnik. Če imate več kot šest naprav USB, lahko kupite razdelilnik USB, s katerim lahko povežete dodatne naprave USB.
  • Page 22: Prilagajanje Stojala Računalnika

    Spojnik Opis Izhodni spojnik DisplayPort Namenjen je priključitvi visoko zmogljivega zaslona, direktno gnanega zaslona ali drugih naprav, ki uporabljajo spojnik DisplayPort. Spojnik etherneta Namenjen priključitvi ethernetnega kabla za lokalno omrežje (LAN). Opomba: Če želite, da računalnik deluje znotraj omejitev FCC razreda B, uporabite ethernetni kabel kategorije 5.
  • Page 23: Tip In Oznaka Modela Računalnika

    Tip in oznaka modela računalnika Tip in oznaka modela označujeta vaš računalnik. Ko potrebujete pomoč podjetja Lenovo, so infomacije o tipu in modelu računalnika podpornemu tehniku v pomoč pri identifikaciji vašega računalnika in tako omogočajo hitrejši servis. Naslednja slika prikazuje primer tipa in oznake modela računalnika.
  • Page 24 ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 25: Poglavje 2. Uporaba Računalnika

    Naslednjih nekaj nasvetov vam bo pomagalo pri optimiziranju uporabe vašega računalnika. Ali je vodič za uporabnika na voljo v drugem jeziku? Vodič za uporabnika je na voljo v drugih jezikih na spletnem mestu podjetja Lenovo za podporo na naslovu http://www.lenovo.com/ThinkCentreUserGuides Kje so obnovitveni diski? Lenovo vključuje program, ki vam omogoča izdelati obnovitvene diske.
  • Page 26: Uporaba Gumba Thinkvantage

    »Fingerprint Software (na voljo samo pri nekaterih modelih)« na strani 5. Za zagon programa ThinkVantage Fingerprint Software in za uporabo bralnika prstnih odtisov kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Fingerprint Reader (Bralnik prstnih odtisov).
  • Page 27: O Zvoku Računalnika

    O zvoku računalnika Če je vaš računalnik opremljen s tovarniško nameščeno, visoko zmogljivo zvočno kartico, so zadnji spojniki za zvok sistemske plošče praviloma onemogočeni; uporabite spojnike na zvočni kartici. Vsaka rešitev za zvok nudi najmanj tri spojnike za zvok: vhodni spojnik za zvok, izhodni spojnik za zvok in spojnik mikrofona.
  • Page 28: Uporaba In Shranjevanje Medijev Cd In Dvd

    Če je vaš računalnik opremljen z DVD-pogonom z možnostjo zapisovanja, lahko pogon uporabite za zapisovanje CD-jev ali DVD-jev. Za zapisovanje CD-ja ali DVD-ja naredite naslednje: 1. Kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Corel DVD MovieFactory Lenovo Edition. ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 29 2. Sledite navodilom na zaslonu. Podrobne informacije o uporabi programa Corel DVD MovieFactory najdete v sistemu pomoči za program. Za zapisovanje CD-jev in DVD-jev lahko uporabite tudi program Windows Media Player. Več informacij najdete na naslovu »Pomoč in podpora« na strani 77. Poglavje 2.
  • Page 30 ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 31: Poglavje 3. Vi In Vaš Osebni Računalnik

    Naslednje teme vsebujejo informacije o urejanju delovnega okolja, postavljanju računalniške opreme in vzpostavljanju zdravih delovnih navad. Podjetje Lenovo je zavezano, da ljudem s posebnimi potrebami zagotavlja boljši dostop do informacij in tehnologije. Tako naslednje informacije posredujejo načine, ki ljudem z omejenim sluhom, vidom ali mobilnostjo pomagajo, da bi v čim večji meri izkoristili svoj računalnik.
  • Page 32: Bleščanje In Osvetlitev

    Monitor prilagodite tako, da bo vrh zaslona v višini oči ali rahlo pod njimi. Postavite monitor na ustrezno razdaljo, ki je običajno od 51 do 61 cm, in tako, da vam pri gledanju ne bo potrebno zvijati telesa. Na doseg razpostavite tudi drugo opremo, ki jo pogosto uporabljate, kot sta telefon ali miška.
  • Page 33: Registriranje Računalnika

    Ko registrirate vaš računalnik, se informacije vnesejo v zbirko podatkov, kar podjetju Lenovo v primeru odpoklica ali drugih resnih težav omogoča, da vas o tem obvesti. Z registracijo računalnika pri družbi Lenovo boste prejeli hitrejše storitve ob klicanju servisa Lenovo. Poleg tega pa nekatere lokacije registriranim uporabnikom zagotavljajo posebne ugodnosti in storitve.
  • Page 34 Več informacij o napajalnem kablu in številke delov najdete na spletnem mestu http://www.lenovo.com/powercordnotice ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 35: Poglavje 4. Varnost

    Več informacij najdete na naslovu »Izbira ali sprememba zaporedja zagonskih naprav« na strani 47. • Zagon brez tipkovnice ali miške Računalnik se lahko prijavi v operacijski sistem, ne da bi bila tipkovnica ali miška povezana. © Copyright Lenovo 2011, 2012...
  • Page 36: Priključitev Integrirane Kabelske Ključavnice

    Kabelska ključavnica zaklene tudi gumbe, ki odpirajo pokrov računalnika. Gre za enak tip ključavnice, kot je v uporabi pri mnogih prenosnih računalnikih. Integrirano kabelsko ključavnico lahko naročite neposredno pri podjetju Lenovo, tako da izvedete iskanje izraza Kensington na spletnem naslovu: http://www.lenovo.com/support...
  • Page 37: Gesla V Sistemu Windows

    Na računalniku je predhodno nameščen antivirusni program, ki računalnik ščiti pred virusi, jih poišče in odpravi. V računalniku družbe Lenovo je nameščena polna različica protivirusne programske opreme s 30-dnevno brezplačno naročnino. Če želite po 30 dneh še vedno prejemati posodobitve za protivirusno programsko opremo, morate podaljšati licenco.
  • Page 38 ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 39: Poglavje 5. Nameščanje Ali Zamenjava Strojne Opreme

    Ne odprite računalnika ali ga poskušajte popravljati, dokler ne preberete poglavja »Pomembne varnostne informacije« na strani v. Opombe: 1. Opomba: Uporabite samo dele računalnika, ki jih dobavi Lenovo. 2. Pri nameščanju ali zamenjavi opcije se ravnajte po ustreznih navodilih v tem razdelku in po navodilih, ki jih prejmete ob nakupu opcije.
  • Page 40: Odstranjevanje In Ponovno Nameščanje Pokrova Zgibov Stojala Za Sistem

    Odstranjevanje in ponovno nameščanje pokrova zgibov stojala za sistem Opozorilo: Ne odprite računalnika ali ga poskušajte popravljati, dokler ne preberete poglavja »Pomembne varnostne informacije« na strani v. V tem razdelku so navodila za odstranitev in ponovno namestitev pokrova zgibov stojala za sistem. PREVIDNO: Preden odstranite pokrov zgibov stojala za sistem, računalnik izključite in počakajte od tri do pet minut, da se ohladi.
  • Page 41: Odstranjevanje In Ponovno Nameščanje Stojala Za Sistem

    6. Če želite znova namestiti pokrov zgibov stojala za sistem, postavite pokrov zgibov stojala za sistem na računalnik, tako da oba plastična jezička na pokrovu zgibov poravnate z ustreznima luknjama v računalniku. Slika 7. Ponovna namestitev pokrova zgibov stojala za sistem 7.
  • Page 42 Če želite odstraniti in znova namestiti stojalo za sistem, naredite naslednje: 1. Izklopite računalnik in vse napajalne kable izključite iz električne vtičnice. 2. Odstranite pokrov zgibov stojala za sistem. Glejte »Odstranjevanje in ponovno nameščanje pokrova zgibov stojala za sistem« na strani 28. 3.
  • Page 43: Odstranjevanje In Ponovno Nameščanje Stojal Za Nogo

    Odstranjevanje in ponovno nameščanje stojal za nogo Opozorilo: Ne odprite računalnika ali ga poskušajte popravljati, dokler ne preberete poglavja »Pomembne varnostne informacije« na strani v. Opomba: Kadar uporabljate stenski nosilec, lahko po želji odstranite in znova namestite stojali za nogo. V tem razdelku so navodila za odstranitev in ponovno namestitev stojal za nogo.
  • Page 44 Slika 12. Odvijanje vijaka, s katerim je pritrjeno stojalo za nogo 7. Če želite znova namestiti stojali za nogo, postavite obe stojali za nogo na računalnik, tako da bo odprtina za vijak poravnana z ustrezno odprtino v računalniku, in nato privijte vijak, da pritrdite stojali za nogo na računalnik.
  • Page 45: Zamenjava Usb Tipkovnice Ali Miške

    Slika 14. Ponovno nameščanje gume na stojali za nogo Zamenjava USB tipkovnice ali miške Opozorilo: Ne odprite računalnika ali ga poskušajte popravljati, dokler ne preberete poglavja »Pomembne varnostne informacije« na strani v. Razdelek vsebuje navodila za zamenjavo USB tipkovnice ali miške. Če želite zamenjati USB tipkovnico ali miško, naredite naslednje: 1.
  • Page 46: Zamenjava Brezžične Miške

    3. Tipkovnico namestite tako, da odprete pokrov prostora za baterije in namestite bateriji AAA v skladu z oznakami polarnosti. Slika 16. Nameščanje baterij tipkovnice 4. Odstranite ključ USB iz predela za tipkovnico ali brezžično miško in ga priključite na enega od prostih spojnikov USB v računalniku.
  • Page 47: Pridobivanje Gonilnikov Naprav

    Pridobivanje gonilnikov naprav Gonilnike naprav za operacijske sisteme, ki niso prednameščeni, boste našli na spletni strani http://www.lenovo.com/support. Navodila za namestitev so na voljo v obliki datotek Preberi (Readme), dobavljenih z datotekami gonilnikov naprav. Poglavje 5. Nameščanje ali zamenjava strojne opreme...
  • Page 48 ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 49: Poglavje 6. Informacije O Obnovitvi

    Rescue and Recovery. Če želite namestiti program Rescue and Recovery, naredite naslednje: a. Kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools, nato pa dvokliknite Enhanced Backup and Restore (Izboljšana varnostna kopija in obnovitev).
  • Page 50: Uporaba Obnovitvenih Medijev

    Če želite izdelati varnostno kopijo v delovnem prostoru Rescue and Recovery v operacijskem sistemu Windows 7, naredite naslednje: 1. Na namizju Windows kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Enhanced Backup and Restore (Izboljšana varnostna kopija in obnovitev). Odpre se program Rescue and Recovery.
  • Page 51: Postopek Obnovitve

    Če želite izvesti obnovitev s programom Rescue and Recovery v operacijskem sistemu Windows 7, naredite naslednje: 1. Na namizju Windows kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Enhanced Backup and Restore (Izboljšana varnostna kopija in obnovitev). Odpre se program Rescue and Recovery.
  • Page 52: Izdelava In Uporaba Reševalnega Medija

    Če želite izdelati reševalni medij v operacijskem sistemu Windows 7, naredite naslednje: 1. Na namizju Windows kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools ➙ Enhanced Backup and Restore (Izboljšana varnostna kopija in obnovitev). Odpre se program Rescue and Recovery.
  • Page 53: Ponovna Namestitev Predhodno Nameščenih Aplikacij In Gonilnikov Naprav

    Ponovna namestitev predhodno nameščenih aplikacij Ta razdelek vsebuje navodila kako ponovno namestiti predhodno nameščene aplikacije. Če želite ponovno namestiti izbrane aplikacije, ki so bile predhodno nameščene v vaš računalnik Lenovo, naredite naslednje: 1. Vklopite računalnik. 2. Pojdite v imenik C:\SWTOOLS.
  • Page 54: Ponovna Namestitev Programov Programske Opreme

    • Če želite ponovno namestiti programe, ki so prosto na voljo, dodatne informacije poiščite v sistemu pomoči Microsoft Windows. • Če želite ponovno namestiti izbrane uporabniške programe, ki jih je Lenovo predhodno namestil, naredite naslednje: 1. Vklopite računalnik.
  • Page 55: Odpravljanje Težav V Zvezi Z Obnovitvijo

    Odpravljanje težav v zvezi z obnovitvijo Če ne morete dostopati do delovnega prostora Rescue and Recovery ali okolja Windows, storite nekaj od naslednjega: • Z reševalnim medijem zaženite delovni prostor Rescue and Recovery. Preberite »Izdelava in uporaba reševalnega medija« na strani 40. •...
  • Page 56 ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 57: Poglavje 7. Uporaba Programa Setup Utility

    Za premikanje po možnostih menija BIOS lahko uporabite tipkovnico. Tipke, ki se uporabljajo za izvajanje različnih nalog, so prikazane na dnu vsakega zaslona. Uporaba gesel S programom Setup Utility lahko nastavite gesla, da preprečite nepooblaščen dostop do računalnika in podatkov. Na voljo so naslednji tipi gesel: © Copyright Lenovo 2011, 2012...
  • Page 58: Premisleki V Zvezi Z Geslom

    • Power-On Password • Administrator Password Če želite uporabiti računalnik, vam ni treba nastaviti gesla. Pri tem pa je pametno upoštevati, da ustvarjanje gesel izboljšuje varnost na računalnikih. Če pa se odločite, da boste določili geslo, preberite naslednje razdelke. Premisleki v zvezi z geslom Geslo je lahko poljubna kombinacija do 64 črk in številskih znakov.
  • Page 59: Izbira Zagonske Naprave

    USB Setup S to možnostjo lahko omogočite ali onemogočite USB spojnik. Ko je USB spojnik onemogočen, naprave, ki je povezana na USB spojnik, ni mogoče uporabljati. SATA Controller Ko je ta funkcija nastavljena na Disabled, so vse naprave, povezane na priključke SATA (kot na primer trdi diski ali optični pogoni) onemogočeni in do njih ni mogoče dostopiti.
  • Page 60 • Če ne želite shraniti nastavitev, izberite Exit ➙ Discard Changes and Exit in nato pritisnite tipko Enter. Ko se pojavi okno Reset Without Saving, kliknite Yes in nato pritisnite tipko Enter za izhod iz programa Setup Utility. • Če želite povrniti privzete nastavitve, pritisnite tipko F9, da naložite privzete nastavitve, in nato pritisnite tipko F10, da jih shranite in zapustite program Setup Utility.
  • Page 61: Poglavje 8. Posodabljanje Sistemskih Programov

    Družba Lenovo lahko spremeni ali izboljša POST in BIOS. Ko izidejo posodobitve, so le-te na voljo v obliki datotek za prenos na spletnem mestu Lenovo http://www.lenovo.com. Navodila za uporabo posodobitev POST in BIOS so na voljo v datoteki TXT, ki je priložena posodobitvenim datotekam.
  • Page 62: Posodabljanje (Flash) Bios-A Iz Operacijskega Sistema

    Posodabljanje (flash) BIOS-a iz operacijskega sistema Opomba: Lenovo stalno izboljšuje svoja spletna mesta, zato se vsebina spletne strani lahko spremeni brez predhodnega obvestila, vključno z vsebino, navedeno v naslednjem postopku. Če želite posodobiti (nadgraditi) BIOS iz operacijskega sistema, naredite naslednje: 1.
  • Page 63: Poglavje 9. Preprečevanje Težav

    Opozorilo: Posodobljenih gonilnikov naprav ne prenašajte s spletnega mesta Windows. Gonilnikov naprav, ki so na voljo na spletnem mestu Windows Update, podjetje Lenovo še ni preizkusilo in če bi jih uporabili, bi lahko povzročili nepričakovane težave. Posodobljene gonilnike naprav pridobite s spletnega mesta Lenovo.
  • Page 64: Uporaba Programa System Update

    Program System Update vam bo v pomoč pri posodabljanju programske opreme računalnika. Posodobitveni paketi so shranjeni v strežnikih Lenovo in jih je mogoče prenesti z Lenovovega spletnega mesta za podporo. Posodobitveni paketi lahko vsebujejo aplikacije, gonilnike naprav, posodobitve flash za BIOS ali posodobitve za programsko opremo.
  • Page 65: Čiščenje Računalnika

    • V bližino računalnika ne odlagajte hrane ali pijač. Delci hrane in razlitje pijač lahko povzroči zlepljenje tipkovnice in miške, da bosta postali neuporabni. • Stikala za vklop in drugi krmilni elementi naj ne pridejo v stik z vodo. Vlaga jih lahko uniči in povzroči nevarnost električne napetosti.
  • Page 66: Prakse Za Dobro Vzdrževanje

    Dnevniška knjiga vam ali serviserju podjetja Lenovo lahko pomaga določiti, ali je težava povezana s spremembo strojne opreme, s spremembo programske opreme ali kakšnimi drugimi dejanji, ki so bila izvedena.
  • Page 67 3. Izključite računalnik in vse ostale priključene naprave. Vaš trdi disk bralno/pisalno glavo samodejno namesti v območje brez podatkov. To prepreči poškodbe na trdem disku. 4. Odklopite napajalne kable iz električnih vtičnic. 5. Komunikacijske kable, kot so kabel modema ali omrežni kabli, najprej izvlecite iz vtičnic in nato druge konce izklopite iz računalnika.
  • Page 68 ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 69: Poglavje 10. Odpravljanje Težav In Diagnosticiranje

    Opomba: Če ne morete odpraviti težave, zapeljite računalnik na servis. Seznam telefonskih številk servisov in služb za podporo lahko najdete v publikaciji Vodič z varnostnimi in garancijskimi informacijami ter navodili za nastavitev, ki ste ga prejeli skupaj z računalnikom, ali pa obiščite spletno mesto podjetja Lenovo s podporo na naslovu http://www.lenovo.com/support/phone.
  • Page 70: Postopek Odpravljanja Težav

    • Če diagnostični programi zaznajo napako strojne opreme, se obrnite na center za podporo strankam Lenovo. Več informacij je na voljo v razdelku Poglavje 11 »Informacije, pomoč in servis« na strani 77. • Če ni mogoče zagnati diagnostičnih programov, se obrnite na center za podporo strankam Lenovo.
  • Page 71: Težave Z Zvokom

    2. Zaženite diagnostične programe, da preverite, ali računalnik pravilno deluje. 3. Ponovno namestite novo možnost strojne opreme ali novo programsko opremo in pri tem upoštevajte navodila proizvajalca. Z naslednjega seznama izberite težavo, ki se je pojavila v računalniku: • »Težave z zvokom« na strani 59 •...
  • Page 72: Težave S Cd-Ji

    SoundBlaster. Navodila za spreminjanje nastavitev zvočne kartice najdete v dokumentaciji, ki je priložena aplikaciji ali igri. • Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite program Lenovo Solution Center. Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč in servis« na strani 77.
  • Page 73: Težave Z Dvd-Jem

    47. Dobro je vedeti, da je pri nekaterih modelih zagonsko zaporedje trajno določeno in ga ni mogoče spremeniti. Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite program Lenovo Solution Center. Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč in servis« na strani 77.
  • Page 74: Thinkcentre Edge Vodič Za Uporabnika

    • Zaprite vse odprte datoteke, izklopite računalnik in ga nato znova zaženite. • Poskusite z manjšo ločljivostjo zaslona ali globino barve. Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite program Lenovo Solution Center. Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč in servis« na strani 77.
  • Page 75: Ponavljajoče Se Težave

    • Pri računalnikih, ki imajo poleg pogona DVD-ROM še pogon CD-ROM ali CD-RW, se prepričajte, da je DVD-disk vstavljen v pogon z oznako »DVD«. Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite program Lenovo Solution Center. Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč in servis« na strani 77.
  • Page 76 • Če uporabljate tipkovnico USB ali miško USB, preverite, da so priključki USB omogočeni v nastavitvah za BIOS. Glejte »Omogočanje ali onemogočanje naprave« na strani 46. Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite program Lenovo Solution Center. Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč in servis« na strani 77.
  • Page 77: Težave Z Zaslonom

    Če je funkcija za upravljanje porabe omogočena, boste težavo morda odpravili tako, da onemogočite to funkcijo ali spremenite nastavitve. Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite program Lenovo Solution Center. Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč in servis« na strani 77.
  • Page 78: Težave Z Omrežjem

    Opozorilo: Če boste uporabili ločljivost ali stopnjo osvežitve, ki je vaš zaslon ne podpira, ga lahko uničite. Stopnje osvežitve, ki jih vaš zaslon podpira, najdete v priloženi dokumentaciji. • Na zaslon lahko vplivajo motnje bližnje opreme. Magnetna polja okoli drugih naprav, kot so pretvorniki, flourescenčne luči in drugi monitorji, lahko povzročajo težave.
  • Page 79 • »Če je vaš računalnik modela Gigabit Ethernet in uporabljate hitrost 1000 Mb/s, povezava ni vzpostavljena in prikaže se sporočilo o napaki« na strani 68 • »Če je vaš računalnik modela Gigabit Ethernet, povezava z omrežjem pri 1000 Mb/s ni mogoča. Poveže se lahko pri 100 Mb/s«...
  • Page 80 Če je vaš računalnik modela Gigabit Ethernet in uporabljate hitrost 1000 Mb/s, povezava ni vzpostavljena in prikaže se sporočilo o napaki Simptom: če je vaš računalnik modela Gigabit Ethernet in uporabljate hitrost 1000 Mb/s, povezava ni vzpostavljena in prikaže se sporočilo o napaki. Ukrepi: •...
  • Page 81: Težave Z Možnostmi

    Upoštevajte dokumentacijo, priloženo vmesniški kartici (kot tudi dokumentacijo za katero koli drugo nameščeno vmesniško kartico), in določite vire, ki jih vsaka vmesniška kartica potrebuje. Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite program Lenovo Solution Center. Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč in servis« na strani 77.
  • Page 82: Težave Z Zmogljivostjo In Zaklepanjem

    Za več informacij glejte dokumentacijo za SCSI. • Preverite, ali so možnost in vsi potrebni gonilniki naprav pravilno nameščeni. Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite program Lenovo Solution Center. Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč in servis« na strani 77.
  • Page 83: Težave S Tiskalnikom

    4. Prikaže se seznam izbirnih komponent sistema Windows. Sledite navodilom na zaslonu. • 1. Kliknite Start ➙ Computer (Računalnik). 2. Z desno miškino tipko kliknite svoj trdi disk in izberite Properties (Lastnosti). 3. Kliknite Disk Cleanup (Čiščenje diska). 4. Kliknite Clean up system files (Počisti sistemske datoteke). 5.
  • Page 84: Težave Z Zaporednimi Vrati

    • Prepričajte se, da je vmesniška kartica zaporednih vrat, če ste jo dodali, pravilno in trdno nameščena. Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite program Lenovo Solution Center. Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč in servis« na strani 77.
  • Page 85: Težave Z Usb-Jem

    • Znova zaženite napravo, tako da jo odklopite in ponovno priklopite v priključek USB. Če ti ukrepi ne bodo odpravili težave, zaženite diagnostični program Lenovo Solution Center in z njim preizkusite priključek USB. Če ima naprava USB lastno diagnostiko, jo uporabite za napravo. Če potrebujete tehnično pomoč, glejte Poglavje 11 »Informacije, pomoč...
  • Page 86: Lenovo Solution Center

    Opombe: • Program Lenovo Solution Center je na voljo samo v modelih računalnikov, v katerih je predhodno nameščen operacijski sistem Windows 7. Če v vašem računalniku z operacijskim sistemom Windows 7 ta program ni predhodno nameščen, ga lahko prenesete s spletnega mesta http://www.lenovo.com/diagnose.
  • Page 87 1. Prenesite posnetek diska s samodejnim zagonom (znanim tudi kot posnetek ISO) za diagnostični program, ki je na voljo na naslovu http://www.lenovo.com/support 2. S programsko opremo za zapisovanje CD/DVD-jev ustvarite diagnostični disk s sliko ISO. Izvajanje diagnostičnega programa z diagnostičnega diska V tem razdelku najdete navodila za izvajanje diagnostičnega programa z diagnostičnega diska, ki ste ga...
  • Page 88 ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 89: Poglavje 11. Informacije, Pomoč In Servis

    Lenovov program ThinkVantage Tools vas vodi do gostitelja virov informacij in nudi poenostavljen dostop do različnih orodij, ki vam olajšajo delo ter zagotavljajo večjo varnost. Za dostop do programa Lenovo ThinkVantage Tools kliknite Start ➙ All Programs (Vsi programi) ➙ Lenovo ThinkVantage Tools.
  • Page 90: Spletno Mesto Za Podporo Lenovo

    Za navodila za uporabo diagnostičnih programov glejte »Lenovo Solution Center« na strani 74. Prav tako lahko na spletnem mestu podjetja Lenovo za podporo dobite najnovejše tehnične informacije in prenesete gonilnike naprav in posodobitve, in sicer na naslovu: http://www.lenovo.com/support...
  • Page 91: Uporaba Drugih Storitev

    Garancija ne krije naslednjih elementov: • zamenjave ali uporabe delov, ki jih ni proizvedel Lenovo ali delov Lenovo, za katere ne velja garancija, • identifikacije virov težav s programsko opremo, • konfiguriranja BIOS-a v okviru namestitve ali nadgradnje, • spremembe, popravki ali nadgradnje gonilnikov naprave, •...
  • Page 92 ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 93: Dodatek A. Obvestila

    Navedbe izdelkov, programov ali storitev Lenovo ne pomenijo, da je dovoljena uporaba samo teh izdelkov, programov ali storitev. Namesto njih lahko uporabite katerikoli enakovreden izdelek, program ali storitev, ki ne krši pravic do intelektualne lastnine Lenovo. Uporabnik je dolžan, da ovrednoti in preveri delovanje vsakega drugega izdelka, programa ali storitve.
  • Page 94 Rescue and Recovery ThinkVantage Microsoft in Windows sta blagovni znamki skupine podjetij Microsoft. Intel, Intel Core, Celeron in Pentium so blagovne znamke podjetja Intel Corporation v Združenih državah Amerike in/ali drugih državah. Imena drugih podjetij, izdelkov ali storitev so lahko blagovne ali storitvene znamke drugih. ThinkCentre Edge Vodič...
  • Page 95: Dodatek B. Regulatorne Informacije

    Razstavljanje in demontiranje je prepovedano. Obvestila o elektronskem sevanju Naslednje informacije se nanašajo na naslednje tipe osebnih računalnikov Lenovo: 5068, 7558 in 7567. Izjava Zvezne komisije za komunikacije o skladnosti Ta oprema je preizkušena in ustreza omejitvam za digitalne naprave razreda B, skladno s 15. delom pravil FCC.
  • Page 96 Geräte der Klasse B. Dieses Gerät ist berechtigt, in Übereinstimmung mit dem Deutschen EMVG das EG-Konformitätszeichen - CE - zu führen. Verantwortlich für die Konformitätserklärung nach Paragraf 5 des EMVG ist die Lenovo (Deutschland) GmbH, Gropiusplatz 10, D-70563 Stuttgart. ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 97: Dodatna Upravna Obvestila

    Vsa upravna obvestila so na voljo na Lenovovem spletnem mestu za podporo v elektronski obliki. Za dostop do elektronskih kopij dokumentacije pojdite na http://www.lenovo.com/support in kliknite User Guides and Manuals (Uporabniški vodiči in priročniki).
  • Page 98 ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 99: Dodatek C. Opombe Za Odsluženo Električno In Elektronsko Opremo (Oeeo) In Informacije O Recikliranju

    Podjetje Lenovo vzpodbuja lastnike opreme informacijske tehnologije (IT), da odgovorno reciklirajo svojo opremo, ki ni več potrebna. Lenovo ponuja različne programe in storitve, ki bodo lastnikom opreme v pomoč pri recikliranju izdelkov informacijske tehnologije. Informacije o recikliranju izdelkov Lenovo so na voljo na naslovu: http://www.lenovo.com/lenovo/environment/recycling...
  • Page 100: Informacije O Recikliranju Za Brazilijo

    Lenovo. Če ste baterijo zamenjali sami in želite zdaj zavreči odsluženo litijevo baterijo, jo izolirajte z vinilnim trakom, pokličite svojega prodajalca in sledite njegovim navodilom. Če uporabljate računalnik Lenovo doma in želite zavreči litijevo baterijo, morate upoštevati lokalne predpise in pravila.
  • Page 101: Informacije O Recikliranju Baterije V Tajvanu

    škodljivih učinkov baterij in akumulatorjev na okolje in zdravje ljudi, ki jih povzročajo morebitne nevarne snovi v njih. Informacije o ustreznem zbiranju in ravnanju so na voljo na naslovu: http://www.lenovo.com/recycling Dodatek C. Opombe za odsluženo električno in elektronsko opremo (OEEO) in informacije o recikliranju...
  • Page 102 ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 103: Dodatek D. Informacije O Oznaki Energy Star Za Določene Modele

    Pri družbi Lenovo svojim strankam s ponosom nudimo izdelke z oznako skladnosti s standardi ENERGY STAR. Nekateri modeli naslednjih tipov računalnikov so bili oblikovani in preizkušeni tako, da v času izdelave ustrezajo zahtevam programa ENERGY STAR za računalnike: 5068, 7558 in 7567.
  • Page 104 ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 105 Dodatek E. Ek Bilgiler 1. İmalatçı ya da ithalatçı firmaya ilişkin bilgiler: Ürünün ithalatçı firması, Lenovo Technology B.V. Merkezi Hollanda Türkiye İstanbul Şubesi’dir. Adresi ve telefonu şöyledir: Uner Plaza Eski Üsküdar Yolu Erkut Sokak. No: 4 / 1 Kat: 3 Kozyatağı...
  • Page 106 13. İthal edilmiş mallarda, yurt dışındaki üretici firmanın unvanı ve açık adresi ile diğer erişim bilgileri (telefon, telefaks ve e-posta vb.): Lenovo (Singapore) Pte. Ltd. 151 Lorong Chuan No: 02-01 New Tech Park Singapore, 556741 Tel: 65-6827-1000 Faks: 65-6827-1100 ThinkCentre Edge Vodič...
  • Page 107: Dodatek F. Servis Istasyonlari

    Dodatek F. Servis istasyonlari Garanti süresi içerisinde müşteri arızalı ürünü aşağıda belirtilen merkezlere teslim ederek garanti hizmetinden yararlanır. Ürün yerinde garanti hizmeti içeriyorsa, bu merkezlerden birine telefon edebilirsiniz. Garanti Hizmetinin Alınabileceği Merkezler ADANA BSD Bilgisayar San. ve Tic. Ltd. Şti. Adres: Cemal Paşa Mah.
  • Page 108 Probil Bilgi İşlem Destek ve Dan.San. ve Tic. A.Ş. Adresi: Teknoloji Geliştirme Bölgesi, ODTÜ Ofis Bina, Batı Cephe A-1 ODTÜ / Ankara Posta kodu: 06531 Web Adresi: http://www.probil.com.tr/ Telefon: 312 210 18 08 Faks no: 312 210 18 05 ANTALYA Bilser Bilgi İşlem Tic.
  • Page 109 ERZİNCAN Erzincan Bigisayar Adresi: Hükümet Caddesi, No:33/1 Erzincan Web Adresi: http://www.erzincanbilgisayar.com/ Telefon: 446 223 89 87 Faks no: 446 224 24 34 ERZURUM Şark Bilgisayar Elektronik San. ve Tic. Ltd. Şti. Adresi: Yukarı Mumcu Caddesi, No:9 Erzurum Posta kodu: 25100 Web Adresi: http://www.sarkbil.com.tr/ Telefon: 442 234 21 02 / 04 Faks no: 442 218 21 07...
  • Page 110 IĞDIR Ebru Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Adresi: Atatürk Caddesi, No:261 Iğdır Posta kodu: 76000 Web Adresi: http://www.ebruelektronik.com/ Telefon: 476 227 76 66 / 476 227 08 43 / 476 227 08 44 Faks no: 476 227 76 66 İSTANBUL Bilgi Birikim Sistemleri Elktr. ve Bilg. Endüstrisi Müh.
  • Page 111 Novatek Bilgisayar Sistemleri San.ve Tic.Ltd. Şti. Adresi: Raşit Rıza Sokak, Yıldırım İş Hanı, No: 1 Kat: 1 Mecidiyeköy İstanbul Posta Kodu: 80300 Web Adresi: http://www.novateknoloji.com/ Telefon: 212 356 75 77 Faks no: 212 356 75 88 Peritus Bilgisayar Sist. Dış Tic.San.Ltd. Şti. Adresi: Ziverbey Eğitim Mahallesi, Poyraz Sokak, Sadıkoğlu İş...
  • Page 112 IBM Türk Ltd. Şti. Adresi: Ankara Asfaltı No: 7 Bayraklı İzmir Web Adresi: http://www.tr.ibm.com/ Telefon: 232 462 27 00 Faks no: 232 486 69 23 Probil Bilgi İşlem Destek ve Dan.San. ve Tic. A.Ş. Adresi: Şair Eşref Bulvarı, Huzur İşhanı, No:27/2 Kat:2 Alsancak İzmir Posta kodu: 35210 Web Adresi: http://www.probil.com.tr/...
  • Page 113 ŞANLIURFA Bilban Bilgisayar Eğitim Tic. San. Ltd. Şti. Adresi: Kızılay İşhanı, Kat:1-2 Şanlıurfa Web Adresi: http://www.bilban.com.tr/ Telefon: 414 215 05 52 Faks no: 414 212 22 12 TRABZON IBM Türk Ltd. Şti. Adresi: Kahramanmaraş Cad. İpekyolu İş Merk. Kat:4 No: 7 Trabzon Web Adresi: http://www.tr.ibm.com/ Telefon: 362 230 88 52 Faks no: 362 230 88 52...
  • Page 114 ThinkCentre Edge Vodič za uporabnika...
  • Page 115: Stvarno Kazalo

    49–50 Izhodni spojnik DisplayPort blagovne znamke brisanje gesla kabelska ključavnica, varnost center za podporo strankam Č Lenovo Solution Center Lenovo ThinkVantage Toolbox čiščenje optične miške Lenovo ThinkVantage Tools Lenovo Welcome 5, 77 delovni prostor Rescue and Recovery delovni prostor, varnostna kopija in obnovitev mediji, ustvarjanje in uporaba obnovitvenih medijev diagnosticiranje, odpravljanje težav...
  • Page 116 Opis 9–10 zadaj opombe spojniki, krmilni elementi, indikatorji optična miška spredaj čiščenje spredaj osnovno odpravljanje težav spojniki, krmilni elementi, indikatorji spreminjanje geslo zaporedje zagonskih naprav stojalo za nogo pokrov zgibov stojala za sistem odstranjevanje odstranjevanje ponovna namestitev ponovna namestitev stojalo za sistem pomembne varnostne informacije odstranjevanje pomoč...
  • Page 118 Številka dela: 0B03370 Printed in (1P) P/N: 0B03370 *1P0B03370*...

Table of Contents