Lenovo ThinkCentre A62 User Manual

(slovenian) user guide
Hide thumbs Also See for ThinkCentre A62:
Table of Contents

Advertisement

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for Lenovo ThinkCentre A62

  • Page 3 Vodič za uporabnika ThinkCentre...
  • Page 4 Opomba Pred uporabo teh informacij in izdelka, ki ga opisujejo, ne pozabite prebrati in razumeti Priročnik z varnostnimi in garancijskimi informacijami za ThinkCentre in “Obvestila”, na strani 79. Prva izdaja (december 2008) © Copyright Lenovo 2008.
  • Page 5: Table Of Contents

    . 76 Žabica . . 52 Varnostne in garancijske informacije . . 76 Zaščita z geslom . . 52 Spletno mesto Lenovo (http://www.lenovo.com) . . 76 Brisanje izgubljenega ali pozabljenega gesla (čiščenje Pomoč in servis . 77 CMOS-a) . . 52 Uporaba dokumentacije in diagnostičnih programov .
  • Page 6 Vodič za uporabnika...
  • Page 7: Pomembne Varnostne Informacije

    škodo na izdelku. Če ne najdete svojega izvoda Priročnika z garancijskimi in varnostnimi informacijami za ® ThinkCentre, lahko prenesete različico v formatu PDF s spletnega mesta s podporo Lenovo na naslovu: http://www.lenovo.com/support © Copyright Lenovo 2008...
  • Page 8 Vodič za uporabnika...
  • Page 9: Poglavje 1. Pregled Izdelka

    Pomembno: Preden namestite ali zamenjate katero od opcij, obvezno preberite in se seznanite s “Pomembnimi varnostnimi informacijami”. Navedeni varnostni ukrepi in smernice omogočajo varno delo. Opomba: Uporabljajte izključno računalniške dele, ki jih nudi Lenovo. Komponente Razdelek nudi pregled nad komponentami računalnika in prednameščeno programsko opremo.
  • Page 10 v Vhodni spojnik za zvok, izhodni spojnik za zvok in spojnik mikrofona na zadnji plošči v Mono notranji zvočnik Povezljivost v Integriran krmilnik Ethernet 10/100/1000 Mb/s v Podatkovni/faks modem PCI V.90 (nekateri modeli) Funkcije za upravljanje sistema v Preboot Execution Environment (PXE) in Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) ®...
  • Page 11 Linux 1. Za na tem mestu navedene operacijske sisteme v času tiskanja te publikacije poteka certificiranje in preizkušanje združljivosti. Lenovo bo po objavi te knjižice lahko tudi druge operacijske sisteme označil kot združljive z vašim računalnikom. Popravki tega seznama in nove postavke na njem se lahko spremenijo.
  • Page 12: Specifikacije

    Specifikacije Razdelek navaja fizične specifikacije računalnika. Dimenzije Širina: 175 mm (6.9 palcev) Višina: 402 mm (15.8 palcev) Globina: 440 mm (17.3 palcev) Teža Celotna konfiguracija ob dobavi: 11 kg Okolje Temperatura zraka: Delovanje: 10° do 35°C (50° do 95°F) Nedelovanje: -40° do 60°C (-40° do 140°F) Vlažnost: Delovanje: 10 % do 80 % (10 % na uro, brez kondenzacije) Nedelovanje: 10 % to 90 % (10% na uro, brez kondenzacije)
  • Page 13: Pregled Programske Opreme

    ThinkVantage Client Security Solution: Program ThinkVantage Client Security Solution (CSS) je na voljo na izbranih računalnikih Lenovo. Nudi vam pomoč pri zaščiti informacij, tudi ključnih varnostnih informacij, kot so gesla, šifrirni ključi in elektronske poverilnice, hkrati pa varuje sistem pred dostopi nepooblaščenih uporabnikov do podatkov.
  • Page 14: Programska Oprema Za Zaščito Pred Virusi

    če ne morete zagnati operacijskega sistema Windows ali če vam s programom Lenovo System Toolbox ni uspelo osamiti morebitne težave. Podrobnejše informacije so na voljo v razdelku “PC-Doctor for Windows PE” na strani 71. Adobe Reader Adobe Reader je orodje za pregledovanje, tiskanje in iskanje po dokumentih v formatu PDF (Portable Document Format).
  • Page 15: Lokacije

    Lokacije Iskanje krmilnih elementov in spojnikov na prednjem delu računalnika Slika 1 prikazuje lokacijo krmilnih elementov in spojnikov na sprednjem delu računalnika. Opomba: Z navedenimi krmilnimi elementi in spojniki niso opremljeni vsi modeli računalnikov. Slika 1. Lokacije sprednjih krmilnih elementov in spojnikov 1 Spojnik USB 3 Spojnik mikrofona 2 Spojnik slušalk...
  • Page 16: Iskanje Spojnikov Na Zadnjem Delu Računalnika

    Iskanje spojnikov na zadnjem delu računalnika Slika 2 prikazuje lokacijo spojnikov na zadnjem delu računalnika. Nekateri spojniki na zadnjem delu računalnika so označeni z različnimi barvami, kar vam omogoča lažjo priključitev kablov. Slika 2. Mesta zadnjih spojnikov 1 Stikalo za izbiro napetosti (nekateri modeli) 10 Spojnika USB (2) 2 Spojnik napajalnega kabla 11 Spojnik mikrofona...
  • Page 17 Spojnik Opis Standardni spojnik za miško Namenjen je priključitvi miške, sledilne kroglice ali druge kazalne naprave, ki jo je mogoče priklopiti na standardni spojnik za miško. Standardni spojnik za Namenjen priključitvi tipkovnice, ki jo je mogoče priklopiti prek tipkovnico standardnega spojnika za tipkovnico. Vzporedna vrata Namenjena so priključitvi vzporednega tiskalnika, vzporednega optičnega čitalnika ali drugih naprav, ki uporabljajo 25-nožična...
  • Page 18: Lokacije Komponent

    Lokacije komponent Navodila za odstranjevanje pokrova računalnika najdete v temi “Odstranitev pokrova računalnika” na strani 14. Slika 3 prikazuje lokacije raznih komponent računalnika. Slika 3. Lokacije komponent 1 Sklop hladilnega telesa in ventilatorja 6 Reža za vmesniško kartico 2 Pomnilniški moduli 7 Reža za kartico PCI Express x1 3 Baterija 8 Prisotnost pokrova (vdor)
  • Page 19: Prepoznavanje Delov Na Sistemski Plošči

    Prepoznavanje delov na sistemski plošči Slika 4 prikazuje lokacijo delov na sistemski plošči. Slika 4. Mesta delov sistemske plošče 1 4-nožični napajalni spojnik 13 Spojnik notranjega zvočnika 2 Spojnik ventilatorja sistema 14 Sprednji spojnik USB 2 3 Spojnik ventilatorja mikroprocesorja 15 Mostiček za čiščenje CMOS-a (Complementary Metal-Oxide Semiconductor)/obnovitev 4 Mikroprocesor in hladilno telo...
  • Page 20 Vodič za uporabnika...
  • Page 21: Poglavje 2. Namestitev Opcij In Zamenjava Strojne Opreme

    ThinkCentre, ki ste ga prejeli ob nakupu računalnika. Kopijo Priročnika z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre najdete na naslovu: http://www.lenovo.com/support Opomba: Uporabljajte izključno računalniške dele, ki jih nudi Lenovo. Nameščanje zunanjih opcij Na računalnik je mogoče priključiti zunanje zvočnike, tiskalnik ali optični bralnik. Nekatere zunanje komponente pa za fizično priključitev zahtevajo namestitev dodatne programske...
  • Page 22: Odstranitev Pokrova Računalnika

    računalnika” na strani 8, da prepoznate zahtevani spojnik, nato pa ga priključite s pomočjo priloženih navodil ter namestite zahtevano programsko opremo ali gonilnike naprave. Odstranitev pokrova računalnika POZOR: Izklopite računalnik in počakajte tri do pet minut, da se ohladi. Šele nato odstranite pokrov računalnika.
  • Page 23 6. Pritisnite gumb za sprostitev pokrova na strani pokrova in pokrov računalnika pomaknite na zadnji del in ga odstranite. Slika 5. Odstranitev pokrova računalnika Poglavje 2. Namestitev opcij in zamenjava strojne opreme...
  • Page 24: Odstranitev In Namestitev Prednje Plošče

    Odstranitev in namestitev prednje plošče Razdelek vsebuje navodila za odstranitev in namestitev prednje plošče. 1. Odstranite pokrov računalnika. Glejte “Odstranitev pokrova računalnika” na strani 14. 2. Odstranite prednjo ploščo, tako da sprostite tri plastične jezičke na levi strani, nato pa zavrtite ploščo navzven.
  • Page 25: Nameščanje Notranjih Opcij

    ThinkCentre, ki ste ga prejeli ob nakupu računalnika. Kopijo Priročnika z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre najdete na naslovu: http://www.lenovo.com/support Razdelek vsebuje informacije in navodila za namestitev ali zamenjavo vmesniške kartice. Računalnik je opremljen s štirimi razširitvenimi režami. Od teh sta dve reži za standardno vmesniško kartico, ena reža za vmesniško kartico PCI Express x1 in ena reža za grafično...
  • Page 26 Če želite namestiti ali zamenjati vmesniško kartico, naredite naslednje: 1. Odstranite pokrov računalnika. Glejte “Odstranitev pokrova računalnika” na strani 14. 2. Pritisnite gumb za sprostitev 1 na zadnji strani računalnika, da odprete zatič vmesniške kartice 2 in odstranite pokrov reže. Slika 7.
  • Page 27 3. Odstranite vmesniško kartico iz antistatične embalaže. 4. Vstavite vmesniško kartico v ustrezno režo na sistemski plošči. Glejte “Prepoznavanje delov na sistemski plošči” na strani 11. Če zamenjujete staro vmesniško kartico, najprej odstranite staro kartico in šele nato namestite novo. Opombe: a.
  • Page 28 5. Obrnite zatič vmesniške kartice v zaprt položaj, da zavarujete vmesniško kartico. Slika 8. Zapiranje zatiča vmesniške kartice Kaj storiti kot naslednje: v Če želite delati z drugo opcijo, pojdite na ustrezen razdelek. v Če želite končati z namestitvijo, pojdite na “Zaključevanje zamenjave delov” na strani 49.
  • Page 29 ThinkCentre, ki ste ga prejeli ob nakupu računalnika. Kopijo Priročnika z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre najdete na naslovu: http://www.lenovo.com/support Računalnik je opremljen s štirimi režami za namestitev ali zamenjavo modulov DDR2 DIMM (double data rate 2 dual inline memory modules), ki omogočajo največ 8 GB sistemskega pomnilnika.
  • Page 30 Če zamenjujete star pomnilniški modul, odprite varovalne zaponke in odstranite pomnilniški modul, ki ga želite zamenjati. Slika 10. Odstranitev pomnilniškega modula 5. Postavite pomnilniški modul nad pomnilniško režo. Prepričajte se, da je zareza 1 na pomnilniškem moduli pravilno poravnana s tipko reže 2 na sistemski plošči. Potisnite pomnilniški modul v režo, dokler se pritrdilne zaponke ne zaprejo.
  • Page 31 Nameščanje notranjih pogonov Razdelek vsebuje navodila za namestitev notranjih pogonov. Notranji pogoni so naprave, s pomočjo katerih računalnik bere in shranjuje podatke. Z dodajanjem pogonov v računalnik lahko povečate pomnilniško kapaciteto in omogočite, da računalnik bere tudi druge tipe medijev. Za vaš računalnik so med drugim na voljo naslednji pogoni: v trdi diski SATA (Serial Advanced Technology Attachment), v optični pogoni SATA, na primer CD-pogoni ali DVD-pogoni,...
  • Page 32 Slika 12 prikazuje lokacijo predelov za pogone. Slika 12. Lokacije predelov za pogone Seznam opisuje tipe in velikosti pogonov, ki jih je mogoče namestiti v posamezni predel: 1 Predel 1 - največja višina: 43.0 mm (1.7 palcev) v Optični pogon, na primer CD-pogon ali DVD-pogon (v nekaterih modelih že nameščen) v 5,25-palčni trdi disk...
  • Page 33 ThinkCentre, ki ste ga prejeli ob nakupu računalnika. Kopijo Priročnika z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre najdete na naslovu: http://www.lenovo.com/support Pogon je mogoče namestiti v predel 1 ali predel 2. Če želite namestiti pogon v predel 1 ali predel 2, naredite naslednje: 1.
  • Page 34 6. Za 5,25-palčni pogon na strani namestite pritrdilni nosilec. Slika 14. Namestitev pritrdilnega nosilca 7. Za 3,5-palčni pogon morate uporabiti univerzalni pretvornik (s 5,25 na 3,5 palcev). Pri lokalnem trgovcu z računalniško opremo ali v Centru za podporo strankam lahko dobite univerzalni pretvornik (s 5,25 na 3,5 palcev).
  • Page 35 4. Poiščite enega od dodatnih petžičnih napajalnih spojnikov in ga priključite na napravo. Slika 16. Priključitev serijskega pogona ATA Kaj storiti kot naslednje v Če želite delati z drugo opcijo, pojdite na ustrezen razdelek. v Če želite končati z namestitvijo, pojdite na “Zaključevanje zamenjave delov” na strani 49.
  • Page 36: Zamenjava Baterije

    ThinkCentre, ki ste ga prejeli ob nakupu računalnika. Kopijo Priročnika z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre najdete na naslovu: http://www.lenovo.com/support V računalniku je vgrajen poseben tip pomnilnika, ki beleži, datum, čas in nastavitve vgrajenih komponent, na primer dodelitve vzporednih vrat (konfiguracija). Baterija poskrbi, da se te informacije ohranijo tudi potem, ko izklopite računalnik.
  • Page 37: Zamenjava Napajalnega Sistema

    “Pomembne varnostne informacije” v Priročniku z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre, ki ste ga prejeli ob nakupu računalnika. Kopijo Priročnika z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre najdete na naslovu: http://www.lenovo.com/support Razdelek vsebuje navodila za zamenjavo napajalnega sistema. 1. Odstranite pokrov računalnika. Glejte “Odstranitev pokrova računalnika” na strani 14.
  • Page 38: Zamenjava Sklopa Hladilnega Telesa In Ventilatorja

    7. Vstavite štiri vijake in zavarujte napajalni sistem. Opomba: Uporabite samo vijake, ki jih nudi Lenovo. 8. Znova priključite spojnike napajalnega sklopa na sistemsko ploščo. 9. Znova priključite spojnike napajalnega sklopa na vsak pogon.
  • Page 39 5. Obrnite ročico 1 , da sprostite zaponko sklopa hladilnega telesa in ventilatorja, nato pa jo ločite od plastičnega pritrdilnega nosilca. Slika 20. Odstranjevanje sklopa hladilnega telesa in ventilatorja Opomba: Morda boste morali nežno upogniti sklop hladilnega telesa in ventilatorja, da ga ločite od mikroprocesorja.
  • Page 40: Zamenjava Primarnega Trdega Diska

    “Pomembne varnostne informacije” v Priročniku z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre, ki ste ga prejeli ob nakupu računalnika. Kopijo Priročnika z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre najdete na naslovu: http://www.lenovo.com/support V razdelku so navodila za zamenjavo primarnega trdega diska. Pomembno Ko prejmete nov trdi disk, prejmete tudi komplet diskov za obnovitev izdelka.
  • Page 41 4. Pritisnite modri jeziček za sprostitev 1 navzdol, potisnite ohišje trdega diska 2 nazaj in ga obrnite navzven. Slika 22. Odstranjevanje primarnega trdega diska 5. Ohišje trdega diska odstranite iz ogrodja enostavno tako, da ga počasi potisnete navzven. 6. Povlecite modro ročko 3 , da sprostite in odstranite trdi disk iz ohišja pogona. 7.
  • Page 42 8. Če želite namestiti novi trdi disk na moder nosilec, upognite nosilec in poravnajte nožice 1 , 2 , 3 in 4 na nosilcu z luknjami v trdem disku. Ne dotikajte se plošče s tiskanim vezjem 5 na spodnji strani trdega diska. Slika 23.
  • Page 43: Zamenjava Sekundarnega Trdega Diska

    ThinkCentre, ki ste ga prejeli ob nakupu računalnika. Kopijo Priročnika z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre najdete na naslovu: http://www.lenovo.com/support V razdelku so navodila za zamenjavo sekundarnega trdega diska. Pomembno: Ko prejmete nov trdi disk, prejmete tudi niz obnovitvenih diskov izdelka. S kompletom diskov za obnovitev izdelka lahko obnovite vsebino trdega diska na stanje, kot je bilo ob dobavi.
  • Page 44 Za zamenjavo sekundarnega trdega diska: 1. Odstranite pokrov računalnika. Glejte “Odstranitev pokrova računalnika” na strani 14. 2. Poiščite sekundarni trdi disk. Glejte “Specifikacije pogona” na strani 23. 3. Odklopite signalne in napajalne kable iz trdega diska. 4. Ohišje trdega diska sprostite iz ogrodja tako, da pritisnete modri gumb za sprostitev. Slika 25.
  • Page 45 8. Če želite namestiti novi trdi disk na moder nosilec, upognite nosilec in poravnajte nožice 1 , 2 , 3 in 4 na nosilcu z luknjami v trdem disku. Ne dotikajte se plošče s tiskanim vezjem 5 na spodnji strani trdega diska. Slika 26.
  • Page 46: Zamenjava Optičnega Pogona

    “Pomembne varnostne informacije” v Priročniku z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre, ki ste ga prejeli ob nakupu računalnika. Kopijo Priročnika z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre najdete na naslovu: http://www.lenovo.com/support Razdelek vsebuje navodila za zamenjavo optičnega pogona. 1. Odstranite pokrov računalnika. Glejte “Odstranitev pokrova računalnika” na strani 14.
  • Page 47 3. Pritisnite modri gumb za sprostitev in odstranite optični pogon na prednji strani računalnika. Opomba: Na stran zgornjega ohišja pogona je pritrjen rezervni pritrdilni nosilec 1 . Slika 28. Odstranitev optičnega pogona 4. Snemite pritrdilni nosilec s pogona, ki ga zamenjujete, in ga namestite na novi pogon. Slika 29.
  • Page 48: Zamenjava Disketnega Pogona Ali Čitalnika Kartic

    ThinkCentre, ki ste ga prejeli ob nakupu računalnika. Kopijo Priročnika z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre najdete na naslovu: http://www.lenovo.com/support Odvisno od modela je lahko v računalnik vgrajen disketni pogon ali čitalnik kartic. Razdelek vsebuje navodila za zamenjavo disketnega pogona ali čitalnika kartic.
  • Page 49 5. Odstranite pritrdilni nosilec z okvarjenega disketnega pogona ali čitalnika kartic in ga namestite na novi disketni pogon ali čitalnik kartic. Slika 31. Pritrdilni nosilec disketnega pogona ali čitalnika kartic 6. Potisnite novi disketni pogon ali čitalnik kartic v predel za pogon, da skoči na svoje mesto.
  • Page 50: Zamenjava Prednjega Ventilatorskega Sklopa

    ThinkCentre, ki ste ga prejeli ob nakupu računalnika. Kopijo Priročnika z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre najdete na naslovu: http://www.lenovo.com/support Razdelek vsebuje navodila za zamenjavo prednjega ventilatorskega sklopa. 1. Odstranite pokrov računalnika. Glejte “Odstranitev pokrova računalnika” na strani 14.
  • Page 51: Zamenjava Zadnjega Ventilatorskega Sklopa

    ThinkCentre, ki ste ga prejeli ob nakupu računalnika. Kopijo Priročnika z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre najdete na naslovu: http://www.lenovo.com/support Razdelek vsebuje navodila za zamenjavo zadnjega ventilatorskega sklopa. 1. Odstranite pokrov računalnika. Glejte “Odstranitev pokrova računalnika” na strani 14.
  • Page 52 4. Zadnji ventilatorski sklop je pritrjen v ogrodje s štirimi gumijastimi vijaki. Odstranite zadnji ventilatorski sklop, tako da zlomite ali prerežete gumijaste vijake in nežno povlečete zadnji ventilatorski sklop iz ohišja. Slika 34. Odstranitev zadnjega ventilatorskega sklopa 5. Namestite nov zadnji ventilatorski sklop, tako da poravnate gumijaste vijake novega zadnjega ventilatorskega sklopa z luknjami na ogrodju, nato pa jih potisnete skozi luknje.
  • Page 53: Zamenjava Sprednjega Sklopa Za Avdio In Usb

    ThinkCentre, ki ste ga prejeli ob nakupu računalnika. Kopijo Priročnika z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre najdete na naslovu: http://www.lenovo.com/support Razdelek vsebuje navodila za zamenjavo sprednjega sklopa za avdio in USB. 1. Odstranite pokrov računalnika. Glejte “Odstranitev pokrova računalnika” na strani 14.
  • Page 54: Zamenjava Notranjega Zvočnika

    ThinkCentre, ki ste ga prejeli ob nakupu računalnika. Kopijo Priročnika z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre najdete na naslovu: http://www.lenovo.com/support V tem razdelku so navodila, kako zamenjati notranji zvočnik. 1. Odstranite pokrov računalnika. Glejte “Odstranitev pokrova računalnika” na strani 14.
  • Page 55 4. Kovinski jeziček, ki je na vrhu notranjega zvočnika, potisnite navzven in vlecite notranji zvočnik navzgor, dokler ga ne popolnoma odstranite iz ogrodja. Slika 37. Odstranitev starega notranjega zvočnika 5. Namestite nov notranji zvočnik na kovinske sponke in ga pritisnite navzdol, dokler ne skoči na svoje mesto.
  • Page 56: Zamenjava Tipkovnice

    ThinkCentre, ki ste ga prejeli ob nakupu računalnika. Kopijo Priročnika z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre najdete na naslovu: http://www.lenovo.com/support Razdelek vsebuje navodila za zamenjavo tipkovnice. 1. Odstranite medije iz pogona, zaustavite operacijski sistem in izklopite vse na računalnik priključene naprave.
  • Page 57: Zamenjava Miške

    ThinkCentre, ki ste ga prejeli ob nakupu računalnika. Kopijo Priročnika z varnostnimi in garancijskimi informacijami ThinkCentre najdete na naslovu: http://www.lenovo.com/support Razdelek vsebuje navodila za zamenjavo miške. 1. Odstranite medije iz pogona, zaustavite operacijski sistem in izklopite vse na računalnik priključene naprave.
  • Page 58: Namestitev Varnostnih Funkcij

    6. Če želite posodobiti konfiguracijo, preberite temo Poglavje 4, “Uporaba programa Setup Utility”, na strani 63. Opomba: V večini držav zahteva Lenovo vrnitev okvarjenega dela CRU. Informacije o tem bodo priložene delu CRU oziroma jih boste prejeli nekaj dni po prejemu dela CRU.
  • Page 59: Integrirana Kabelska Ključavnica

    Slika 42. Kabelska ključavnica zaklene tudi gumbe, ki odpirajo pokrov računalnika. Gre za enak tip ključavnice, kot je v uporabi pri mnogih prenosnih računalnikih. Varnostni kabel lahko naročite neposredno pri družbi Lenovo, tako da v polje za iskanje na naslednji strani vnesete Kensington: http://www.lenovo.com/support...
  • Page 60: Žabica

    Žabica Računalnik je opremljen z žabico, ki onemogoča odstranitev pokrova računalnika. Slika 43. Namestitev žabice Zaščita z geslom Če želite preprečiti nepooblaščeno uporabo računalnika, lahko s programom Setup Utility nastavite geslo. Ko vklopite računalnik, vam v tem primeru prikaže poziv, v katerega morate vnesti geslo, da odklenete tipkovnico.
  • Page 61 3. Prestavite mostiček s standardnega položaja (nožici 1 in 2) v položaj za vzdrževanje ali konfiguriranje (nožici 2 in 3). 4. Znova namestite pokrov računalnika in priključite napajalni kabel. Glejte “Zaključevanje zamenjave delov” na strani 49. 5. Znova zaženite računalnik in ga pustite vklopljenega približno 10 sekund. Izklopite računalnik, tako da pritisnete stikalo za vklop/izklop in ga držite približno pet sekund.
  • Page 62 Vodič za uporabnika...
  • Page 63: Poglavje 3. Informacije O Obnovitvi

    Poglavje 3. Informacije o obnovitvi S pomočjo tega poglavja se seznanite z rešitvami obnovitve, ki jih nudi Lenovo. Poglavje vsebuje razlago, v katerih primerih in ob katerih trenutkih se uporabljajo naslednje obnovitvene metode: v Izdelava in uporaba diskov Product Recovery...
  • Page 64: Izvajanje Operacij Za Izdelavo Varnostnih Kopij In Obnovitvenih Operacij

    Če želite uporabiti diske Product Recovery v sistemu Windows XP, naredite naslednje: Opozorilo: Če obnovite tovarniško nameščeno vsebino z diskov Product Recovery, se vse datoteke, ki so trenutno na trdem disku, izbrišejo, zamenja pa jih tovarniško nameščena vsebina. Med obnavljanjem boste imeli možnost, da pred odstranitvijo podatkov shranite eno ali več...
  • Page 65 Potem ko izdelate varnostno kopijo trdega diska, lahko obnovite celotno vsebino trdega diska, le izbrane datoteke ali pa le operacijski sistem Windows in aplikacije. Če želite izvesti operacijo izdelave varnostne kopije s programom Rescue and Recovery, naredite naslednje: 1. Na namizju Windows kliknite Start → Vsi programi → ThinkVantage → Rescue and Recovery.
  • Page 66: Uporaba Delovnega Prostora Rescue And Recovery

    Uporaba delovnega prostora Rescue and Recovery Delovni prostor Rescue and Recovery se nahaja v zaščitenem, skritem območju trdega diska, ki deluje neodvisno od operacijskega sistema Windows. Po zaslugi tega lahko izvajate obnovitvene operacije, tudi če operacijskega sistema Windows ni mogoče zagnati. Iz delovnega prostora Rescue and Recovery je mogoče izvesti naslednje obnovitvene operacije: v Reševanje datotek s trdega diska ali iz varnostne kopije: s pomočjo delovnega prostora Rescue and Recovery lahko poiščete datoteke na trdem disku in jih prenesete na omrežni...
  • Page 67: Izdelava In Uporaba Medijev Za Reševanje

    Opombe: 1. Po obnovitvi trdega diska na tovarniško nameščeno vsebino boste morda morali znova namestiti gonilnike nekaterih naprav. Glejte “Obnavljanje ali nameščanje gonilnikov naprav” na strani 60. 2. Na nekaterih računalnikih je prednameščen program Microsoft Office ali Microsoft Works. Če morate obnoviti ali znova namestiti aplikacijo Microsoft Office ali Microsoft Works, morate uporabiti CD Microsoft Office ali CD Microsoft Works.
  • Page 68: Obnavljanje Ali Nameščanje Gonilnikov Naprav

    1. Zaženite računalnik in operacijski sistem. 2. Z brskalnikom obiščite naslednji naslov: http://www.lenovo.com/think/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-54483 3. Vstavite disketo v disketni pogon. Sistem bo izbrisal informacije na disketi in ustrezno formatiral disketo. 4. Dvokliknite ustrezno ime datoteke. Disketa je pripravljena. 5. Izvlecite disketo in jo označite kot disketo Recovery Repair.
  • Page 69: Nastavitev Reševalne Naprave V Zagonskem Zaporedju

    naprave. S tem programom ni mogoče znova namestiti vseh gonilnikov naprav. Ko se v programu za dodajanje nove strojne opreme prikaže poziv za gonilnik naprave, ki ga želite namestiti, kliknite Imam disketo in Brskaj. Nato iz podmape naprave izberite ustrezno datoteko gonilnika naprave. v V podmapi naprave poiščite datoteko SETUP.EXE.
  • Page 70 Vodič za uporabnika...
  • Page 71: Copyright Lenovo

    Glejte “Zagon programa Setup Utility”. Na voljo sta naslednja tipa gesel: v Geslo uporabnika v Geslo skrbnika Če želite uporabiti računalnik, vam ni treba določiti gesla. Če pa se odločite, da boste določili geslo, preberite naslednje razdelke. © Copyright Lenovo 2008...
  • Page 72: Premisleki V Zvezi Z Geslom

    Premisleki v zvezi z geslom Geslo je lahko sestavljeno iz poljubne kombinacije največ dvanajst črk in številk (a-z in 0-9). Zaradi varnosti je dobro določiti zapleteno geslo, ki ga ni mogoče zlahka ugotoviti. Pri določanju gesel je treba upoštevati naslednja pravila: v Gesla morajo biti dolga vsaj osem znakov.
  • Page 73: Izbira Zagonske Naprave

    2. V meniju programa Setup Utility izberite možnost Devices (Naprave) → SATA Drives Setup (Nastavitev pogonov SATA) → SATA 1 in pritisnite Enter. 3. Izberite možnost 32 Bit Data Transfer (32-bitni prenos podatkov). 4. Izberite želene nastavitve in pritisnite Enter. 5.
  • Page 74: Izbira Ali Sprememba Zaporedja Zagonskih Naprav

    Izbira ali sprememba zaporedja zagonskih naprav Če si želite ogledati konfigurirano zaporedje zagonskih naprav ali ga trajno spremeniti, naredite naslednje: 1. Zaženite program Setup Utility (preberite razdelek “Zagon programa Setup Utility” na strani 63). 2. Izberite možnost Startup (Zagon) in preberite informacije, prikazane na desni strani zaslona.
  • Page 75: Poglavje 5. Posodabljanje Sistemskih Programov

    Lenovo lahko spremeni ali izboljša POST/BIOS. Ko izidejo posodobitve, so na voljo v obliki datotek za prenos na spletnem mestu Lenovo: http://www.lenovo.com. Navodila za uporabo posodobitev POST/BIOS so na voljo v datoteki TXT, ki je priložena posodobitvenim...
  • Page 76: Posodabljanje (Flash) Bios-A Iz Operacijskega Sistema

    Opomba: Ker se spletna stran stalno izboljšuje, se lahko spremeni tudi vsebina spletne strani (vključno s povezavami, navedenimi v naslednjem postopku). 1. V naslovno polje pregledovalnika vnesite http://www.lenovo.com/support in pritisnite Enter. 2. Na naslednji način poiščite prenosljive datoteke za računalnik: a.
  • Page 77: Poglavje 6. Odpravljanje Težav In Diagnosticiranje

    Tipkovnica je ustrezno priključena na spojnik za tipkovnico na računalniku. v Nobena tipka ni zataknjena. Če ne morete odpraviti težave, zapeljite računalnik na servis. Seznam telefonskih številk servisa in podpore najdete v varnostnih in garancijskih informacijah, ki ste jih prejeli skupaj z računalnikom. © Copyright Lenovo 2008...
  • Page 78: Diagnostični Programi

    DOS lahko prenesete z naslova: http://www.lenovo.com/support Podrobnejše informacije so na voljo v razdelkih “Lenovo System Toolbox” na strani 71 in “PC-Doctor for DOS” na strani 71. 2. Če po zagonu programov Lenovo System Toolbox in PC-Doctor for Windows PE, ne morete sami osamiti in odpraviti težave, shranite datoteke dnevnika obeh diagnostičnih...
  • Page 79: Lenovo System Toolbox

    Lenovo System Toolbox. Če po zagonu programa Lenovo System Toolbox še vedno sumite, da gre za težavo, zaženite program PC-Doctor for Windows PE, ki vam bo pomagal diagnosticirati težavo z računalnikom.
  • Page 80 Izdelava slike diagnostičnega CD-ja/DVD-ja Če želite izdelati sliko diagnostičnega CD-ja/DVD-ja, prenesite sliko CD-ja/DVD-ja s samodejnim zagonom (znano tudi kot slika ISO) diagnostičnega programa z naslova: http://www.lenovo.com/support Po prenosu slike lahko s programsko opremo za zapisovanje CD-jev/DVD-jev izdelate CD/DVD. Izvajanje diagnostičnih programov z diska ali disket Če želite zagnati diagnostični program s slike CD-ja/DVD-ja ali diagnostičnih disket, ki ste...
  • Page 81: Čiščenje Miške

    6. Po vnovičnem zagonu računalnika se samodejno odpre diagnostični program. Izberite diagnostični preizkus, ki ga želite izvesti. Pritisnite F1 za dodatno pomoč. Čiščenje miške Razdelek vsebuje navodila za čiščenje optične in navadne miške. Optična miška Optična miška usmerja kazalko s pomočjo diode LED in optičnega senzorja. Če se kazalka na zaslonu ob uporabi optične miške ne premika gladko, je morda treba miško očistiti.
  • Page 82 4 Prostor za kroglo Če želite očistiti navadno miško, sledite spodnjim navodilom: Opomba: Miška na sliki se lahko nekoliko razlikuje od miške, ki jo uporabljate. 1. Izklopite računalnik. 2. Odklopite kabel miške iz računalnika. 3. Obrnite miško na glavo. Zavrtite zadrževalni obroč 1 v odklenjen položaj, da odstranite kroglo.
  • Page 83: Poglavje 7. Informacije, Pomoč In Servis

    Reader. Če Adobe Reader še ni nameščen na računalniku, se ob poskusu ogleda datoteke PDF prikaže sporočilo, sistem pa vas popelje skozi namestitev programa Adobe Reader. 2. Prednameščene publikacije v drugih jezikih so na voljo na spletnem mestu Lenovo na naslovu: http://www.lenovo.com/support...
  • Page 84: Access Help

    Spletno mesto Lenovo (http://www.lenovo.com) Na spletnem mestu Lenovo najdete najnovejše informacije in storitve, ki vam olajšajo nakup, nadgradnjo in vzdrževanje računalnika. Na voljo imate tudi naslednje možnosti: v Nakup namiznih in prenosnih računalnikov, monitorjev, projektorjev, nadgradenj in dodatne opreme za računalnik ali katere od posebnih ponudb.
  • Page 85: Pomoč In Servis

    Lenovo ali vaš prodajalec bo opravil izbrane tovarniške spremembe, ki se nanašajo na razpoložljivo strojno opremo. Garancija ne vključuje naslednjega: v zamenjave ali uporabe delov, ki jih ni proizvedel Lenovo ali delov Lenovo, za katere ne velja garancija, v identifikacije virov težav s programsko opremo, v konfiguriranja BIOS-a v okviru namestitve ali nadgradnje.
  • Page 86: Uporaba Drugih Servisov

    Če želite ugotoviti, ali je vaš računalnik upravičen do mednarodnega garancijskega servisa in si ogledati seznam držav, kjer je servis na voljo, obiščite spletno mesto http://www.lenovo.com/support, kliknite Warranty (Garancija) in sledite navodilom na zaslonu. Tehnično pomoč za namestitev servisnih paketov za prednameščeni izdelek Microsoft Windows ali odgovore na vprašanja v zvezi z njimi najdete na spletnem mestu Tehnična...
  • Page 87: Dodatek. Obvestila

    Družba Lenovo ima pravico do distribucije vaših podatkov na kakršenkoli njej primeren način brez kakršnihkoli obveznosti do vas. Spletne strani, ki niso last družbe Lenovo, so omenjene le zaradi pripravnosti in na noben način ne pomenijo promoviranja teh spletnih strani. Vsebina teh spletnih strani ni del gradiva za ta izdelek Lenovo, uporabljate pa jih na lastno odgovornost.
  • Page 88: Obvestilo O Televizijskem Izhodu

    Macrovision Corporation, namenjena pa je domači in drugačni omejeni uporabi, razen če Macrovision Corporation ne določi drugače. Razstavljanje in demontiranje je prepovedano. Blagovne znamke Naslednji izrazi so blagovne znamke družbe Lenovo v ZDA in/ali drugih državah: Lenovo Rescue and Recovery Logotip Lenovo...
  • Page 89: Stvarno Kazalo

    52 nameščanje izgubljeno ali pozabljeno 52 gonilniki naprav 60 gesla, uporaba 63 notranje opcije 17 geslo nameščanje opcij nastavljanje, spreminjanje, brisanje 64 notranji pogoni 23 premisleki 64 pomnilniški modul 21 skrbnik 64 varnostne komponente 50 © Copyright Lenovo 2008...
  • Page 90 nameščanje opcij (nadaljevanje) pomoč (nadaljevanje) vmesniška kartica 17 pridobivanje 75 nameščanje pogona 25 posodabljanje napajalni sistem, zamenjava 29 (flash) BIOS 67 napajanje sistemski programi 67 komponente 2 posodabljanje (flash) BIOS-a 68 podpora za vmesnik ACPI (Advanced Configuration and Power predel 1, nameščanje 25 Interface) 2 predel 2, nameščanje 25 napaka, obnavljanje POST/BIOS 68...
  • Page 91 Ž spreminjanje geslo 64 žabica 52 zaporedje zagonskih naprav 66 storitve nakup dodatnih 78 televizijsko izhodno sporočilo 80 ThinkVantage productivity center 75 tipkovnica, zamenjava 48 trdi disk, zamenjava 32 uporaba diagnostični programi 77 disketa Recovery Repair, izdelava in uporaba 59 dokumentacija 77 drugi servisi 78 gesla 63...
  • Page 92 Vodič za uporabnika...
  • Page 94 Številka dela: 53Y6612 Printed in China (1P) P/N: 53Y6612...

Table of Contents