KETUHAR GELOMBANG MIKRO
Panduan Pemilik dan Garis Panduan Memasak
M1933N
Code No. : DE68-02248A
Panduan Carian Pantas ........................................................... 2
Ketuhar ..................................................................................... 2
Aksesori .................................................................................... 3
Panel Kawalan ......................................................................... 3
Mengguna Buku Panduan Ini ................................................... 4
Langkah-langkah Keselamatan ................................................ 4
Memasang Ketuhar Gelombang Mikro Anda ........................... 6
Melaraska Masa ....................................................................... 6
Memeriksa untuk Memastikan Ketuhar Anda Berfungsi
dengan Betul............................................................................. 7
Apa yang Perlu Dilakukan Jika Anda Merasa Ragu-ragu
atau Menghadapi Masalah ....................................................... 8
Memasak/Memanas Semula.................................................... 8
Aras Kuasa ............................................................................... 9
Menghentikan Proses Memasak .............................................. 9
Melaraskan Masa Memasak................................................... 10
Seting Cair Beku Automatik.................................................... 11
Seting Memanas Semula/Memasak Segera .......................... 12
Menggunakan Ciri Pemanasan Automatik ............................. 13
Seting Pemanasan Automatik ................................................ 13
Menggunakan Ciri Pengukus ................................................. 14
Seting Pengukus .................................................................... 14
Menutup Pembunyi Bip .......................................................... 15
Untuk Keselamatan ................................................................ 15
Fungsi Mengingat ................................................................... 15
Panduan Perkakas Memasak................................................. 16
Panduan Memasak................................................................. 17
Spesifikasi Teknikal ................................................................ 24

Advertising

   Summary of Contents for Samsung M1933N

 • Page 1

  KETUHAR GELOMBANG MIKRO Panduan Pemilik dan Garis Panduan Memasak M1933N Panduan Carian Pantas ............2 Ketuhar ..................2 Aksesori ..................3 Panel Kawalan ................. 3 Mengguna Buku Panduan Ini ........... 4 Langkah-langkah Keselamatan ..........4 Memasang Ketuhar Gelombang Mikro Anda ......6 Melaraska Masa ...............

 • Page 2: Ketuhar, Panduan Carian Pantas

  Panduan Carian Pantas Ketuhar Sekiranya anda mahu memasak makanan LUBANG 1. Masukkan makanan ke dalam ketuhar. PAPARAN PENGALIHUDARAAN Pilih aras kuasa dengan menekan butang POWER LEVEL LAMPU sekali atau lebih daripada sekali. PINTU PANEL KAWALAN 2. Pilih masa memasak dengan menekan butang 10min, 1min atau 10s seperti yang dikehendaki.

 • Page 3: Aksesori, Panel Kawalan

  Aksesori Panel Kawalan Bergantung kepada model yang anda beli, anda diberikan beberapa aksesori yang boleh anda gunakan dalam pelbagai cara. 1. Pengganding, sudah diletakkan di atas aci motor pada dasar ketuhar. Tujuan : Pengganding memutarkan pinggan putar. 2. Gelang pengguling, perlu diletakkan di tengah-tengah ketuhar.

 • Page 4: Mengguna Buku Panduan Ini, Langkah-langkah Keselamatan

  Mengguna Buku Panduan Ini Langkah-langkah Keselamatan Anda baru sahaja membeli ketuhar gelombang mikro SAMSUNG. Petunjuk penting untuk keselamatan Buku Panduan Pemilik ini mengandungi banyak maklumat yang Baca dengan teliti dan simpanlah sebagai petunjuk. bernilai tentang cara-cara memasak menggunakan ketuhar Sebelum memasak makanan atau cecair di dalam ketuhar gelombang gelombang mikro anda.

 • Page 5

  Langkah-langkah Keselamatan (sambungan) 7. Untuk mengurangkan risiko kebakaran di dalam rongga ketuhar: 11. Pastikan bahagian dalam ketuhar sentiasa bersih. • Jangan simpan bahan-bahan yang mudah terbakar di dalam ketuhar Sebab: Remah-remah makanan atau percikan minyak yang melekat pada • Tanggalkan ikatan dawai daripada kertas atau beg plastik dinding atau lantai ketuhar boleh mengakibatkan kerosakan cat dan •...

 • Page 6: Memasang Ketuhar Gelombang Mikro Anda, Melaraska Masa

  Memasang Ketuhar Gelombang Mikro Anda Melaraska Masa Letakkan ketuhar anda di atas permukaan yang rata dan cukup kuat Ketuhar gelombang mikro anda mempunyai jam bina-dalam. Waktu untuk menampung berat ketuhar itu. boleh dipaparkan sama ada dalam putaran 24 jam atau 12 jam. Anda mesti melaraskan jam: 1.

 • Page 7: Bagaimana Ketuhar Gelombang Mikro Berfungsi, Memeriksa Untuk Memastikan Ketuhar Anda Berfungsi Dengan Betul

  Bagaimana Ketuhar Gelombang Mikro Memeriksa untuk Memastikan Ketuhar Anda Berfungsi Berfungsi dengan Betul Gelombang mikro merupakan gelombang elektromagnet frekuensi Prosedur mudah yang berikut membolehkan anda memeriksa ketuhar tinggi; tenaga yang dibebaskannya membolehkan makanan dimasak anda untuk memastikan ia berfungsi dengan baik sepanjang masa. tanpa mengubah bentuk dan warnanya.

 • Page 8: Apa Yang Perlu Dilakukan Jika Anda Merasa Ragu-ragu Atau Menghadapi Masalah, Memasak/memanas Semula

  Sekiranya gangguan dikesan oleh mikropemproses ketuhar, paparan boleh dilaraskan semula (reset). Untuk menyelesaikan masalah ini, cabut palam kuasa dan pasang ia semula. Laraskan semula waktu. Sekiranya garis panduan di atas tidak membolehkan anda menyelesaikan masalah, hubungi wakil penjual setempat anda atau perkhidmatan selepas jualan SAMSUNG.

 • Page 9: Aras Kuasa, Menghentikan Proses Memasak

  Aras Kuasa Menghentikan Proses Memasak Anda boleh memilih aras kuasa di bawah. Anda boleh menghentikan proses memasak pada bila-bila masa untuk memeriksa makanan. Aras Kuasa Output 1. Untuk berhenti sementara: Buka pintu ketuhar. PENUH (PENUH) 1000 w Hasilnya: Proses memasak berhenti. Untuk 850 W TINGGI meneruskan semula memasak, tutup pintu...

 • Page 10: Melaraskan Masa Memasak, Mengguna Ciri Cair Beku Automatik (auto Defrost)

  Melaraskan Masa Memasak Mengguna Ciri Cair Beku Automatik (Auto Defrost) Anda boleh menambahkan masa memasak dengan menekan butang +30s sekali bagi setiap 30 saat yang hendak ditambah. Ciri Auto Defrost membolehkan anda mencairbeku daging, ayam, Tekan butang +30s sekali bagi setiap 30 saat yang hendak ikan atau buah-buahan.

 • Page 11: Seting Cair Beku Automatik, Menggunakan Ciri Memanas Semula Dan Memasak Segera

  Seting Cair Beku Automatik Menggunakan Ciri Memanas Semula dan Memasak Segera Jadual yang berikut menunjukkan pelbagai program Cair Beku Automatik, kuantiti, 'standing time' dan cadangan-cadangan yang Dengan ciri Memanas Semula dan Memasak Segera, masa memasak sesuai. dilaraskan secara automatik dan anda tidak perlu menekan butang Tanggalkan semua jenis bahan pembungkus sebelum mencairbeku.

 • Page 12: Seting Memanas Semula/memasak Segera

  Seting Memanas Semula/Memasak Segera Berikut ini adalah jadual yang menunjukkan berbagai-bagai program Memanaskan 150 g 7-10 minit. Letakkan sepotong pizza yang untuk memanaskan dan memasak , jumlah bahan yang digunakan pizza 300 g dingin di atas rak ketuhar atau di 450 g atas pinggan.

 • Page 13: Menggunakan Ciri Pemanasan Automatik, Seting Pemanasan Automatik

  Menggunakan Ciri Pemanasan Automatik Seting Pemanasan Automatik Program pemanasan automatik mempunyai 3 set waktu sebelum Jadual berikut ini akan menunjukkan berbagai-bagai jenis program pengendalian. Anda tidak perlu untuk mengatur sama ada waktu pemanasan automatik, kuantiti dan lama waktu memasak serat memasak atau tahap kuasa elektrik.

 • Page 14: Menggunakan Ciri Pengukus, Seting Pengukus

  Menggunakan Ciri Pengukus Seting Pengukus Untuk memasak yis tekan butang Steam Cook sekali. Jadual berikut ini menunjukkan berbagai-bagai jenis program pemanasan automatik, kuantiti dan lama waktu memasak yang Untuk memasak roti, tekan butang Steam Cook dua kali. diperlukan. Untuk memasak ikan tekan butang Steam Cook tiga kali. Mula-mula, letakkan makanan/hidangan di tengah pinggan putar.

 • Page 15: Menutup Pembunyi Bip, Mengunci Ketuhar Gelombang Mikro Anda Untuk Keselamatan, Fungsi Mengingat

  Menutup Pembunyi Bip Fungsi Mengingat Anda boleh menutup pembunyi bip bila-bila masa saja anda mahu. Ketuhar ini mengingati mod memasak yang terakhir buat sementara waktu untuk memberi kemudahan kepada anda. 1. Tekan butang Stop/Pause dan butang Start secara serentak. 1. Mengambil masa tambahan dengan menekan butang Hasilnya: Keadaan berikut ini dipaparkan.

 • Page 16: Panduan Perkakas Memasak

  Panduan Perkakas Memasak Untuk memasak makanan di dalam ketuhar gelombang mikro, Perkakas kaca gelombang mikro mesti dapat menembusi makanan, tanpa • Perkakas dari Boleh digunakan, kecuali kalau dihias ketuhar ke meja dengan perapi logam. dipantulkan atau diserap oleh bekas yang digunakan. •...

 • Page 17: Panduan Memasak

  Panduan Memasak GELOMBANG MIKRO Makanan Kuantiti Kuasa Masa Standing Arahan Tenaga gelombang mikro sebenarnya menembusi makanan, ditarik dan diserap (min.) Time (min.) oleh kandungan air, lemak dan gulanya. Gelombang mikro menyebabkan Sayur-sayuran 300g 600W Masukkan 15ml (1 sudu molekul-molekul di dalam makanan bergerak dengan pantas. Pergerakan Campur (lobak besar) air sejuk.

 • Page 18

  Panduan Memasak(sambungan) Panduan memasak untuk sayur-sayuran segar Makanan Kuantiti Masa Standing Arahan (min.) Time Gunakan mangkuk kaca Pyrex berpenutup. Masukkan 30-45ml air sejuk (2-3 (min.) sudu besar) bagi setiap 250g kecuali kuantiti air yang lain disyorkan - lihat jadual. 250g 4½-5½...

 • Page 19

  Panduan Memasak(sambungan) MEMANAS SEMULA atau batang kaca ke dalam minuman dan kacau sebelum, semasa dan selepas memanaskannya. Ketuhar gelombang mikro anda akan memanaskan semula makanan dalam masa yang jauh lebih singkat daripada yang biasa diambil oleh hob ketuhar MEMANASKAN SEMULA MAKANAN BAYI konvensional.

 • Page 20

  Panduan Memasak(sambungan) Panduan untuk Memanas Semula Dua Hidangan Memanaskan Semula Makanan dan Susu Bayi Gunakan aras kuasa dan masa dalam jadual ini sebagai garis panduan untuk Gunakan aras kuasa dan masa dalam jadual ini sebagai garis panduan untuk memanas semula. memanas semula.

 • Page 21

  Panduan Memasak(sambungan) Memanaskan Semula Cecair dan Makanan Makanan Kuantiti. Kuasa Masa Standing Arahan Gunakan aras kuasa dan masa dalam jadual ini sebagai garis panduan untuk (min.) Time memanas semula. (min.) Hidangan 350g 600W 4½-5½ Letakkan hidangan yang Makanan Kuantiti. Kuasa Masa Standing Arahan Sedia...

 • Page 22

  Panduan Memasak(sambungan) Semua makanan dingin beku mesti dicairbekukan menggunakan aras kuasa PETUA ISTIMEWA cair beku (180W). MENCAIRKAN MENTEGA Makanan Kuantiti Masa Standing Arahan Masukkan 50g mentega ke dalam bekas kaca yang dalam. Tutup dengan tudung (min.) Time plastik. Panaskan selama 30-40 saat menggunakan 1000W sehingga mentega itu (min.) cair.

 • Page 23: Membersihkan Ketuhar Gelombang Mikro Anda, Menyimpan Dan Membaiki Ketuhar Gelombang Mikro Anda

  Membersihkan Ketuhar Gelombang Mikro Anda Menyimpan dan Membaiki Ketuhar Gelombang Mikro Anda Bahagian-bahagian ketuhar gelombang mikro anda yang berikut harus dibersihkan dengan kerap untuk mengelakkan minyak dan Beberapa langkah mencegah yang mudah perlu diambil semasa serpihan makanan daripada terkumpul: menyimpan dan menservis ketuhar gelombang mikro anda. •...

 • Page 24: Spesifikasi Teknikal

  Spesifikasi Teknikal SAMSUNG berusaha untuk mempertingkatkan produknya sepanjang masa. Justeru itu, kedua-dua spesifikasi teknikal dan panduan pengguna ini adalah tertakluk kepada perubahan tanpa notis. Model M1933N Sumber kuasa 230V ~ 50 Hz Penggunaan kuasa Gelombang mikro 1400 W Kuasa keluaran...

 • Page 25

  M1933N...

 • Page 28

  • • • • • • • • • • • • • • •...

 • Page 29

  • • • • • • • • • • • •...

 • Page 30

  • •...

 • Page 31

  • • • • • • • • • •...

 • Page 32

  • • • • • • • • • • • • • • •...

 • Page 40

  • • • • • • • • • • • • •...

 • Page 46

  • • • • •...

 • Page 47

  • • • • • •...

 • Page 49: Table Of Contents

  MICROWAVE OVEN Owner’s Instructions and Cooking Guide M1933N Quick Look-up Guide ..............2 Oven..................2 Accessories ................3 Control Panel ................3 Using this Instruction Booklet............4 Safety Precautions ..............4 Installing Your Microwave oven ..........6 Setting the Time ................6 How a Microwave Oven Works..........7 Checking that Your Oven is Operating Correctly ......7 What to Do if You are in Doubt or Have a Problem ....8 Cooking / Reheating..............8 Power Levels................9...

 • Page 50: Quick Look-up Guide

  Quick Look-up Guide Oven If you want to cook some food VENTILATION HOLES 1. Place the food in the oven. DISPLAY Select the power level by pressing the Power Level button LIGHT once or more times. DOOR CONTROL PANEL 2. Select the cooking time by pressing the 10min, 1min or 10s button as required.

 • Page 51: Control Panel

  Accessories Control Panel Depending on the model that you have purchased, you are supplied with several accessories that can be used in a variety of ways. 1. Coupler, already placed over the motor shaft in the base of the oven. Purpose : The coupler rotates the turntable.

 • Page 52: Using This Instruction Booklet, Safety Precautions

  Using this Instruction Booklet Safety Precautions You have just purchased a SAMSUNG microwave oven. Your Owner’s Important Safety Instructions. Instructions contain much valuable information on cooking with your Read Carefully and keep for future reference. microwave oven: Before cooking food or liquids in your microwave oven, please check •...

 • Page 53

  Safety Precautions (continued) 8. Take particular care when heating liquids and baby foods. IMPORTANT SAFETY INSTRUCTIONS • ALWAYS allow a standing time of at least 20 seconds after the oven has During cooking, you should look into the oven from time to time when food is been switched off so that the temperature can equalize.

 • Page 54: Installing Your Microwave Oven, Setting The Time

  Installing Your Microwave oven Setting the Time Place the oven on a flat, level surface that strong enough to safely bear Your microwave oven has an inbuilt clock. The time can be displayed the weight of the oven. in either the 24-hour or 12-hour notation. You must set the clock: •...

 • Page 55: How A Microwave Oven Works, Checking That Your Oven Is Operating Correctly

  How a Microwave Oven Works Checking that Your Oven is Operating Correctly Microwaves are high-frequency electromagnetic waves; the energy The following simple procedure enables you to check that your oven is released enables food to be cooked or reheated without changing working correctly at all times.

 • Page 56: Cooking / Reheating

  If interference is detected by the oven’s microprocessor, the display may be reset. To solve this problem, disconnect the power plug and reconnect it. Reset the time. If the above guidelines do not enable you to solve the problem, contact your local dealer or SAMSUNG after-sales service.

 • Page 57: Power Levels, Stopping The Cooking

  Power Levels Stopping the Cooking You can choose among the power levels below. You can stop cooking at any time to check the food. 1. To stop temporarily; Power Level Output Open the door. Result : Cooking stops. To resume cooking, close the FULL 1000 w door and press Start again.

 • Page 58: Adjusting The Cooking Time, Using The Auto Defrost Feature

  Adjusting the Cooking Time Using the Auto Defrost Feature You can increase the cooking time by pressing the +30s button once The Auto Defrost feature enables you to defrost meat, fish or poultry. for each 30 seconds to be added. The defrost time and power level are set automatically.

 • Page 59: Auto Defrost Settings, Using The Instant Reheat/cook Feature

  Auto Defrost Settings Using the Instant Reheat/Cook Feature The following table presents the various Auto Defrost programmes, With the Instant Reheat and Cook feature, the cooking time is set quantities, standing times and appropriate recommendations. automatically and you do not have to press the Start/+30s button. You can adjust the number of servings by pressing the appropriate Instant Remove all kinds of package material before defrosting.

 • Page 60: Instant Reheat/cook Settings

  Instant Reheat/Cook Settings The following table presents the various Instant Reheat and Cook Pizza 150 g 7-10 mins Place refrigerated temperature slice on Programmes, serving size, standing times and appropriate Reheat 300 g bacon rack or on the Plate. recommendations. 450 g Cook uncover.

 • Page 61: Using The Auto Reheat Feature, Auto Reheat Setting

  Using the Auto Reheat Feature Auto Reheat Setting The Auto Reheat feature has three pre-programmed Cooking time. The following table presents the various Auto Reheat programmes, You do not need to set either the cooking times or the power level. The quantities,standing times and appropriate recommendations.

 • Page 62: Using The Steam Cook Feature, Steam Cook Setting

  Using the Steam Cook Feature Steam Cook Setting To Cook Dumpling, touch the Steam Cook pad once. The following table presents the various Auto Reheat programmes, quantities,standing times and appropriate recommendations. To Cook Bread, touch the Steam Cook pad twice. To Cook Fish, touch the Steam Cook pad three times.

 • Page 63: Switching The Beeper Off, Remembering Function, Safety-locking Your Microwave Oven

  Switching the Beeper Off Remembering Function You can switch the beeper off whenever you want. This oven remembers the last cooking mode for your convenience. 1. Press the Stop/Pause and Start buttons at the same time. 1. Add some cooking time using the 10min, 1min and 10s Result : The following indication is displayed.

 • Page 64: Cookware Guide

  Cookware Guide To cook food in the microwave oven, the microwaves must be able to Metal penetrate the food, without being reflected or absorbed by the dish • Dishes May cause arcing or fire. used. • Freezer bag twist ties Care must therefore be taken when choosing the cookware.

 • Page 65: Cooking Guide

  Cooking Guide MICROWAVES Food Portion Power Time Standing Instructions Microwave energy actually penetrates food, attracted and absorbed by its water, (min.) Time fat and sugar content. The microwaves cause the molecules in the food to move (min.) rapidly. The rapid move-ment of these molecules creates friction and the resulting Mixed 300g 600W...

 • Page 66

  Cooking Guide(continued) Cooking Guide for fresh vegetables Cooking Guide for fresh fish Use the power level and times in this table as guide lines for cooking. Use a suitable glass pyrex bowl with lid. Add 30-45 ml cold water (2-3 tbsp.) for Food Portion Power...

 • Page 67

  Cooking Guide(continued) REHEATING REHEATING BABY FOOD Your microwave oven will reheat food in a fraction of the time that conventional BABY FOOD: ovens and hobs normally take. Empty into a deep ceramic plate. Cover with plastic lid. Stir well after reheating! Use the power levels and reheating times in the following chart as a guide.

 • Page 68

  Cooking Guide(continued) Reheating Baby Food and Milk Reheating Liquids and Food Use the power levels and times in this table as guide lines for reheating.. Use the power levels and times in this table as guide lines for reheating. Food Portion Power Time (min.) Standing Instructions...

 • Page 69

  Cooking Guide(continued) DEFROSTING Food Portion Time Standing Instructions Microwaves are an excellent way of defrosting frozen food. Microwaves gently (min.) Time defrost frozen food in a short period of time. This can be of great advantage, if (min.) unexpected guests suddenly show up. Fish Fish fillets 200g...

 • Page 70: Cleaning Your Microwave Oven

  Cooking Guide(continued) Cleaning Your Microwave Oven The following parts of your microwave oven should be cleaned SPECIAL HINTS regularly to prevent grease and food particles from building up: • Inside and outside surfaces MELTING BUTTER Put 50 g butter into a small deep glass dish. Cover with plastic lid. •...

 • Page 71: Storing And Repairing Your Microwave Oven, Technical Specification

  Storing and Repairing Your Microwave Oven Technical Specification A few simple precautions should be taken when storing or having your SAMSUNG strives to improve its products at all times. Both the design microwave oven serviced. specifications and these user instructions are thus subject to change without notice.

Comments to this Manuals

Symbols: 0
Latest comments: