Lenovo ThinkPad R50e Service En Probleemoplossing

(dutch) service and troubleshooting guide for the thinkpad r52
Table of Contents

Advertisement

ThinkPad R50 Series
Service en probleemoplossing

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for Lenovo ThinkPad R50e

  • Page 1 ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 3 ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 4 Lees eerst “Belangrijke veiligheidsvoorschriften” op pagina v, Bijlage A, “Informatie over draadloze communicatie”, op pagina 45, Bijlage B, “Informatie over de garantie”, op pagina 49 en Bijlage D, “Kennisgevingen”, op pagina 83. Eerste uitgave (Mei 2005) © Copyright Lenovo 2005. Portions © Copyright IBM Corp. 2005.
  • Page 5: Table Of Contents

    (spaarstand Uitschakelen) . 22 Elektronische emissie . . 85 Problemen met het LCD-scherm . . 25 Verklaring van de Federal Com- Batterijproblemen . . 26 munications Commission (FCC) . . 85 © Copyright Lenovo 2005. © Portions Copyright IBM Corp. 2005.
  • Page 6 Verklaring van conformiteit met industriële Aanbieding van IBM Lotus-software . . 87 emissierichtlijn Canada Klasse B . . 86 Merken . 89 Verklaring van conformiteit met EU-richt- lijnen . . 86 Trefwoordenregister . . 91 Environmental notices for Japan . .
  • Page 7: Belangrijke Veiligheidsvoorschriften

    Lenovo Garantieverklaring. De veiligheid van de klant is belangrijk voor Lenovo. Onze producten worden ontworpen met het oog op veiligheid en effectiviteit. Personal computers zijn echter elektronische apparaten.
  • Page 8: Algemene Veiligheidsrichtlijnen

    Het product werkt niet normaal als u de bedieningsinstructies volgt. Opmerking: Als u deze situatie constateert bij een product (bijvoorbeeld een verlengsnoer) dat niet is gefabriceerd door Lenovo, gebruik dit product dan niet meer totdat u advies hebt ingewonnen bij de fabrikant of totdat u een geschikte vervanging hebt gevonden.
  • Page 9: Onderhoud

    Dergelijke onderdelen worden Customer Replaceable Units of CRU’s genoemd. CRU’s worden uitdrukke- lijk door Lenovo geïdentificeerd en zijn voorzien van documen- tatie met instructies voor vervanging van deze onderdelen door de klant. U dient zich bij het uitvoeren van dergelijke reparaties of vervangingen strikt aan de instructies te houden.
  • Page 10: Verlengsnoeren En Aanverwante Apparaten

    Zorg dat snoeren en adapters niet in aanraking komen met vloeistoffen. Laat een snoer of een voedingsadapter nooit achter in de buurt van een gootsteen, een bad of douche, een toilet of vloeren die met vloeibare schoonmaak- middelen worden gereinigd. Vloeistoffen kunnen kortsluiting veroorzaken, met name als het netsnoer of de voedingsadapter slijtage vertoont ten gevolge van verkeerd gebruik.
  • Page 11: Batterijen

    Daarnaast zijn veel mobiele producten, zoals ThinkPad-notebooks, voorzien van een oplaadbare batterij die het systeem van stroom voorziet. De batterijen die door Lenovo voor uw product worden geleverd, zijn getest op compatibiliteit en mogen alleen worden vervangen door goedgekeurde onderdelen.
  • Page 12: Veiligheid Van Cd- En Dvd-Stations

    product op een bed, zitbank, vloerkleed of andere zachte ondergrond plaatst. Zorg dat deze voorzieningen nooit worden geblokkeerd of uitge- schakeld. Het is aan te raden eens per drie maanden uw bureaucomputer te controleren op ophopingen van stof. Schakel de stroom uit en haal het netsnoer uit het stopcontact voordat u de controle start;...
  • Page 13: Aanvullende Veiligheidsinformatie

    v Zorg dat CD/DVD-discs niet worden verbogen en plaats ze niet met kracht in de computer of in de verpakking. v Controleer vóór gebruik steeds of de CD/DVD-discs geen barsten vertonen. Is een disc gebarsten of beschadigd, gebruik hem dan niet. Aanvullende veiligheidsinformatie GEVAAR Elektrische stroom van net-, telefoon- en communicatiekabels is gevaarlijk.
  • Page 14 ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 15 De batterij bevat een kleine hoeveelheid schadelijke stoffen. Om verwondingen te voorkomen, dient u zich aan de volgende richtlijnen te houden: v Vervang de batterij alleen door een batterij van het door Lenovo aanbevolen type. v Houd de batterij uit de buurt van open vuur.
  • Page 16 GEVAAR De reservebatterij kan exploderen als deze niet op de juiste manier in het apparaat wordt geïnstalleerd. De lithiumbatterij bevat lithium en kan bij onjuiste behandeling exploderen. Vervang de batterij uitsluitend door een batterij van hetzelfde type. Houd u om (fatale) verwondingen te voorkomen aan het volgende: (1) Gooi de batterij niet in het water.
  • Page 17: Verklaring Van Conformiteit Met Laserrichtlijnen

    GEVAAR Om het risico van brand, een elektrische schok of letsel bij het gebruik van telefoonapparatuur zo gering mogelijk te houden, dient u zich te allen tijde te houden aan elementaire voorzorgsmaatregelen, zoals: v Installeer nooit telefoonbedrading tijdens onweer. v Installeer telefoonaansluitingen nooit op natte locaties, tenzij de telefoonaanslui- ting speciaal voor dergelijke locaties bedoeld is.
  • Page 18 GEVAAR Maak het apparaat voor optische opslag niet open; in het station bevinden zich geen onderdelen die door de gebruiker kunnen worden ingesteld of vervangen. Het wijzigen van instellingen of het uitvoeren van procedures anders dan hier is beschreven, kan leiden tot blootstelling aan gevaarlijke straling. Laserproducten van Klasse 1 worden als ongevaarlijk beschouwd.
  • Page 19 Bewaar deze instructies. xvii Belangrijke veiligheidsvoorschriften...
  • Page 20 xviii ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 21: Belangrijke Kennisgeving Voor Gebruikers

    Informatie over de capaciteit van de vaste schijf In plaats van een herstel-CD of een Windows-CD die bij de computer wordt geleverd, biedt Lenovo eenvoudigere alternatieven om de taken die gewoonlijk met deze CD’s worden verricht uit te voeren. De bestanden en programma’s voor deze alternatieve methodes staan op de vaste schijf, zodat u niet hoeft...
  • Page 22 ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 23: Informatie Zoeken Met Access Ibm

    Druk op de Access IBM-knop voor het openen van de toepassing die u alle Lenovo-resources verschaft. Op de volgende pagina vindt u de pagina Wel- kom van Access IBM waarin wordt omschreven wat de verschillende onder- delen van Access IBM voor u kunnen betekenen.
  • Page 24 Bepaalde onderwerpen in het Help-systeem bevatten korte videofragmenten waarin u kunt zien hoe u bepaalde handelingen moet uitvoeren, zoals het ver- vangen van de batterij, het plaatsen van een PC-kaart en het uitbreiden van het geheugen. Met de afgebeelde knoppen kunt u elk videofragment afspelen, op pauze zetten en terugspoelen.
  • Page 25 Opmerking: Als er op de computer een apparaat is aangesloten waarvan kan worden opgestart en dat apparaat hoger in de opstartvolgorde staat dan het IDE vaste-schijfstation, start de computer op vanaf dat apparaat. xxiii Informatie zoeken met Access IBM...
  • Page 26 xxiv ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 27: Hoofdstuk 1. Overzicht Van De Thinkpad-Computer

    Hoofdstuk 1. Overzicht van de ThinkPad-computer Uw ThinkPad in vogelvlucht . Specificaties Voorzieningen . Onderhoud van de ThinkPad-computer . © Copyright Lenovo 2005. © Portions Copyright IBM Corp. 2005.
  • Page 28: Uw Thinkpad In Vogelvlucht

    Uw ThinkPad in vogelvlucht Uw ThinkPad in vogelvlucht Voorkant Statuslampjes Beeldscherm Access IBM-knop TrackPoint Energiestatuslampjes Aansluiting voor extern beeldscherm Ultrabay Enhanced Touchpad Vingerafdruklezer Achterkant Ethernet Modem Voeding Video-uitgang Parallele poort ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 29: Voorzieningen

    Kenmerken Voorzieningen Processor ® ® v Intel Pentium M Processor ® ® v Intel Celeron M Processor Geheugen v Double data rate (DDR) synchronous dynamic random access memory (DRAM) (op bepaalde modellen) v Double data rate II (DDRII) synchronous dynamic random access memory (DRAM) (op bepaalde modellen) Ondersteunde geheugensnelheid: De computer ondersteunt mogelijk niet alle geheugensnelheden (MHz).
  • Page 30 Kenmerken Opmerking: Sommige modellen hebben alleen PC-kaartsleuven (voor PC- kaarten van Type II of Type III). v Stereo hoofdtelefoonaansluiting v Microfoonaansluiting v Video-uitgang (S-Video) v 2 USB-poorten (Universele Seriële Bus) v IEEE 1394-aansluiting (bepaalde modellen) v Infraroodpoort v RJ11-telefoonaansluiting v RJ45 Ethernet-aansluiting ™...
  • Page 31: Specificaties

    Specificaties Specificaties Formaat 14-inch model v Breedte: 314 mm v Diepte: 260 mm v Hoogte: voor 34 mm, achter 37 mm 15-inch model v Breedte: 332 mm v Diepte: 269 mm v Hoogte: voor 37 mm, achter 40 mm Omgevingsvoorwaarden v Maximumhoogte zonder kunstmatige druk: 3048 m v Temperatuur –...
  • Page 32: Onderhoud Van De Thinkpad-Computer

    Onderhoud van de ThinkPad-computer Onderhoud van de ThinkPad-computer De computer is weliswaar ontworpen op degelijkheid en duurzaamheid in normale werkomgevingen, maar toch zijn er bepaalde dingen die u beter ach- terwege kunt laten. Door u de volgende belangrijke tips ter harte te nemen, haalt u het meeste rendement uit uw computer.
  • Page 33 Ga zorgvuldig om met wachtwoorden v Vergeet uw wachtwoorden niet. Als u het configuratie- of vaste-schijf- wachtwoord vergeet, kan Lenovo dit niet meer herstellen en kan het nodig zijn de systeemplaat of de vaste schijf te vervangen. Andere belangrijke tips v De modem mag alleen worden aangesloten op het analoge openbare tele- foonnet.
  • Page 34 Onderhoud van de ThinkPad-computer v Alleen een geautoriseerde reparateur op het gebied van de ThinkPad kan de computer uit elkaar halen en repareren. v Rommel niet met de grendels van het LCD-scherm om het scherm open of dicht te houden. v Kantel de computer niet naar achteren wanneer de AC-adapter aangesloten is.
  • Page 35 Onderhoud van de ThinkPad-computer Het toetsenbord van uw computer schoonmaken 1. Doe een beetje isopropylalcohol op een zachte, stofvrije doek. 2. Maak de bovenkant van de toetsen schoon. Doe dit één voor één. Als u verschillende toetsen tegelijk schoonmaakt, kan het doekje achter een naastgelegen toets blijven haken waardoor er schade kan ontstaan.
  • Page 36 Onderhoud van de ThinkPad-computer ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 37: Hoofdstuk 2. Computerproblemen Oplossen

    . 34 Problemen met Standby of de slaapstand Het vaste-schijfstation vervangen . . 35 (spaarstand Uitschakelen) . 22 De batterij vervangen . . 38 Problemen met het LCD-scherm . . 25 © Copyright Lenovo 2005. © Portions Copyright IBM Corp. 2005.
  • Page 38: De Oorzaak Van Een Probleem Opsporen

    Computerproblemen oplossen De oorzaak van een probleem opsporen Als u een probleem hebt met uw computer, kunt u proberen dit op te sporen ® met behulp van het programma PC-Doctor voor Windows. U kunt PC- Doctor voor Windows als volgt starten: 1.
  • Page 39 Computerproblemen oplossen Bericht Oplossing 0175: Ongeldige CRC1, Het EEPROM-controlegetal is onjuist (blok 6). Laat de computer nazien. stop de POST 0176: Systeembeveiliging Dit bericht wordt afgebeeld wanneer u de Security Chip verwijdert en - Er is geknoeid met het opnieuw plaatst of wanneer u een nieuwe chip installeert. Om de fout te systeem.
  • Page 40 Computerproblemen oplossen Bericht Oplossing 01C8: Meer dan één Verwijder een Modem Mini-PCI-PCI-kaart. U kunt het waarschuwingsbericht modemapparaat aange- ook negeren en op Esc drukken. Als het probleem hiermee niet is opgelost, troffen. Verwijder er een. moet de computer worden nagezien. Druk op <Esc>...
  • Page 41 Computerproblemen oplossen Bericht Oplossing 0250: Fout met systeem- De geheugenbatterij is leeg. Deze batterij wordt gebruikt om de configuratie- batterij gegevens van de computer, zoals de datum en de tijd, te bewaren terwijl de computer uit staat. Vervang de batterij en voer het programma BIOS Setup uit om de configuratie te controleren.
  • Page 42 Support Center. Telefoonnummers vindt u in “Wereldwijde lijst van telefoonnummers” op pagina 74. 2010: Waarschuwing: Het Als de vaste schijf die u gebruikt niet is gemaakt door IBM/Lenovo of als interne vaste-schijfstation het een oude IBM vaste schijf is die niet door dit systeem wordt onder- werkt mogelijk niet steund, kunt u op ESC drukken en proberen of het station werkt.
  • Page 43: Fouten Zonder Bericht

    Computerproblemen oplossen Bericht Oplossing Het symbool van het Er is een vaste-schijfwachtwoord ingesteld. Typ het juiste wachtwoord en vaste-schijfwachtwoord druk op Enter. verschijnt Als dezelfde foutmelding nu weer verschijnt, laat de computer dan nazien. Fout met de slaapstand De systeemconfiguratie op het moment dat de slaapstand werd geactiveerd, (spaarstand Uitschake- wijkt af van de systeemconfiguratie op het moment dat de normale werking len)
  • Page 44 Computerproblemen oplossen Let goed op de geluidssignalen. Gebruikt u een extern beeld- scherm, raadpleeg dan “Problemen met het LCD-scherm” op pagina 25. Oplossing: Als er een systeemwachtwoord is ingesteld, drukt u op een toets om het symbool voor het systeemwachtwoord op te roepen. Vervolgens typt u het juiste wachtwoord en drukt u op Enter.
  • Page 45: Wachtwoordproblemen

    Als u uw vaste-schijfwachtwoord bent vergeten, wordt er door Lenovo geen reset uitgevoerd en kunt u onmogelijk bij de gegevens op de vaste schijf. In een dergelijk geval moet u de computer naar een door Lenovo geautoriseerde onderhoudstechnicus of dealer brengen om de vaste schijf te laten vervangen.
  • Page 46: Problemen Met Het Toetsenbord

    Computerproblemen oplossen Oplossing: Zet de computer uit door de aan/uit-knop minimaal 4 seconden ingedrukt te houden. Als de computer dan nog steeds niet uit gaat, verwijdert u de AC-adapter en de batterij. Problemen met het toetsenbord Probleem: Enkele of alle toetsen van het toetsenbord werken niet. Oplossing: Als dit probleem zich voordoet onmiddellijk nadat de computer de nor- male werking vanuit de spaarstand Standby heeft hervat, typt u het...
  • Page 47: Ultranav-Problemen

    Computerproblemen oplossen de ThinkPad Port Replicator II, controleert u of de toetsenbordkabel goed is aangesloten op de toetsenbordaansluiting. Als het voorgaande in orde is, ontkoppelt u de kabel en controleert u of het ingebouwde toetsenbord van de computer correct werkt. Als het inge- bouwde toetsenbord werkt, is er een probleem met het externe toetsen- bord.
  • Page 48: Problemen Met Standby Of De Slaapstand (Spaarstand Uitschakelen)

    Computerproblemen oplossen in de directory C:\IBMTOOLS\DRIVERS. Als de stuurprogramma’s niet op de vaste schijf staan, gaat u naar de ThinkPad-website. Voor toegang tot deze website drukt u op de Access IBM-knop. Problemen met Standby of de slaapstand (spaarstand Uitschakelen) Probleem: De computer gaat plotseling naar de spaarstand Standby.
  • Page 49 Computerproblemen oplossen Opmerking: Als u de toetscombinatie Fn+F7 gebruikt voor het activeren van een presentatieschema, druk dan binnen drie seconden ten minste driemaal op Fn+F7 om het beeld op het computer- scherm te herstellen. Probleem: De computer kan de spaarstand Standby niet verlaten, of het Standbylampje blijft branden en de computer werkt niet.
  • Page 50 Computerproblemen oplossen Houd dit risico in gedachten wanneer u de ontwaakfunctie inschakelt ter- wijl u op de batterij werkt. 1. Zet de computer uit en weer aan. Druk dan, terwijl het bericht “Druk op de blauwe Access IBM-knop om de normale opstartprocedure te onderbreken”...
  • Page 51: Problemen Met Het Lcd-Scherm

    Computerproblemen oplossen Oplossing: Onder Windows XP is het mogelijk dat meerdere gebruikers tegelijkertijd zijn aangemeld op het systeem. Als u de eerste gebruiker bent die bij het systeem is aangemeld, dan kunt u de toetsencombinatie Fn+F3 gebruiken. Anders werkt de toetsencombinatie niet op uw computer. Problemen met het LCD-scherm Probleem: Er verschijnt niets op het scherm.
  • Page 52: Batterijproblemen

    Computerproblemen oplossen 6. Klik op de knop Eigenschappen. Controleer in het kader “Apparaat- status” of het apparaat correct functioneert. Zo niet, klik dan op de knop Probleemoplosser. 7. Klik op de tab Beeldscherm. 8. Controleer of de informatie correct is. 9.
  • Page 53: Problemen Met Het Vaste-Schijfstation

    Computerproblemen oplossen Oplossing: Ontlaad de batter en laad hem weer op. Probleem: De werkingsduur van een volledig opgeladen batterij is kort. Oplossing: Ontlaad de batter en laad hem weer op. Als de werkingsduur van de bat- terij dan nog steeds kort is, moet u een nieuwe batterij gebruiken. Probleem: De computer werkt niet, terwijl de batterij helemaal is opgeladen.
  • Page 54: Een Opstartprobleem

    Computerproblemen oplossen Een opstartprobleem Probleem: Het besturingssysteem Microsoft Windows start niet op. Oplossing: Gebruik Rescue and Recovery bij het oplossen of identificeren van het pro- bleem. Het starten van Rescue and Recovery is heel eenvoudig. U opent Rescue and Recovery als volgt: 1.
  • Page 55: Problemen Met Controle Van De Vingerafdruk

    Computerproblemen oplossen 3. Nadat Rescue and Recovery is geopend, kunt u het volgende doen: v Uw bestanden Veiligstellen en herstellen - Hiermee kunt u backups maken van uw bestanden, mappen en backups. v Configureren - Hiermee kunt u systeeminstellingen en wachtwoor- den opgeven.
  • Page 56: Overige Problemen

    Computerproblemen oplossen v Registreer uw vingerafdruk opnieuw, maar gebruik nu een andere vinger. v Als uw handen te droog zijn, smeer ze dan in met crème. Overige problemen Probleem: De computer loopt vast of accepteert geen invoer. Oplossing: De computer kan vastlopen als hij tijdens een communicatiebewerking naar de spaarstand Standby gaat.
  • Page 57 Computerproblemen oplossen Probleem: DVD’s worden niet vloeiend afgespeeld in Windows 2000. Oplossing: ® Dit probleem kan optreden als u voor de Intel SpeedStep -technologie de optie voor maximale werkingsduur van de batterij kiest. Hierbij wordt de processorsnelheid afwisselend in de normale langzame werkstand en de helft van die snelheid gezet, afhankelijk van het gebruik van de processor.
  • Page 58 Drive Fitness Test (v3.99 of eerder): De nieuwste versie is beschikbaar op http://www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm Opmerkingen: 1. Lenovo kan niet garanderen dat de Drive Fitness Test correct werkt. 2. Als u een aanvullend vaste-schijfstation wilt gebruiken, update de firmware dan naar de meest recente versie.
  • Page 59: Bios Setup Starten

    BIOS Setup starten BIOS Setup starten Op uw computer is een programma met de naam BIOS Setup geïnstalleerd, waarmee u verschillende parameters kunt selecteren. v Config: Voor het instellen van de configuratie van de computer. v Date/Time: Voor het instellen van de datum en tijd. v Security: Voor het instellen van de beveiligingsvoorzieningen.
  • Page 60: Vooraf Geïnstalleerde Software Herstellen

    BIOS Setup starten kunt ook een optie in het vervolgmenu ″Restart″ selecteren om de standaardwaarden te laden of de wijzigingen ongedaan te maken. 9. Selecteer Restart en druk op Enter. Plaats de cursor op de gewenste optie voordat u de computer opnieuw opstart; druk daarna op Enter. De com- puter wordt opnieuw opgestart.
  • Page 61: Het Vaste-Schijfstation Vervangen

    U kunt de opslagcapaciteit van uw computer vergroten door het ingebouwde vaste-schijfstation te vervangen door een vaste-schijfstation met een hogere capaciteit. U kunt een nieuw vaste-schijfstation aanschaffen bij een dealer of via een Lenovo-vertegenwoordiger. Opmerkingen: 1. Vervang het vaste-schijfstation alleen als u een groter station wilt installe- ren of als reparatie noodzakelijk is.
  • Page 62 Het vaste-schijfstation vervangen Attentie Behandeling van het vaste-schijfstation v Laat het station nooit vallen en stel het niet bloot aan mechanische schokken. Leg het station op een zachte ondergrond die schokken opvangt. v Oefen nooit druk uit op de kap van het station. v Raak de aansluiting niet aan.
  • Page 63 Het vaste-schijfstation vervangen 6. Haal het kapje van het vaste-schijfstation af. 7. Plaats het kapje op het nieuwe vaste-schijfstation. 8. Plaats het vaste-schijfstation in het compartiment en zet het stevig vast. 9. Sluit het LCD-scherm en leg de computer ondersteboven. Breng de schroef weer aan.
  • Page 64: De Batterij Vervangen

    De batterij vervangen De batterij vervangen 1. Zet de computer uit of ga naar de slaapstand. Ontkoppel de AC-adapter en alle kabels van de computer. Opmerking: Als u een PC-kaart gebruikt, bestaat de kans dat de compu- ter niet naar de slaapstand kan gaan. Als dat het geval is, zet de computer dan eerst uit.
  • Page 65 De batterij vervangen 6. Draai de computer weer om. Sluit de AC-adapter en de kabels aan. Hoofdstuk 2. Computerproblemen oplossen...
  • Page 66: De Batterij Vervangen

    De batterij vervangen ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 67: Copyright Lenovo 2005. © Portions Copyright Ibm Corp

    Hoofdstuk 3. Informatie over hulp en service Hulp en service aanvragen . . 42 Wereldwijde ondersteuning . . 44 Hulp via internet . . 42 Contact opnemen met het Customer Support Center . . 42 © Copyright Lenovo 2005. © Portions Copyright IBM Corp. 2005.
  • Page 68: Hulp En Service Aanvragen

    Reparatie van Lenovo-hardware: Als er is vastgesteld dat het probleem een hardwareprobleem is van een Lenovo-product dat onder de garantie valt, staat ons personeel klaar om uw te helpen met reparatie of onderhoud.
  • Page 69 Wijzigingen in het ontwerp: Een enkele keer komt het voor dat er, na de verkoop, wijzigingen in een product moeten worden aangebracht. Lenovo of uw Lenovo-dealer zal dergelijke technische wijzigingen meestal in uw hardware aanbrengen. De volgende items vallen niet onder de garantie: v Vervanging of gebruik van onderdelen die niet zijn gefabriceerd door Lenovo of van Lenovo-onderdelen zonder garantie.
  • Page 70: Wereldwijde Ondersteuning

    Informatie over hulp en service land of regio ontbreekt, neemt u contact op met uw Lenovo- wederverkoper of met uw Lenovo-vertegenwoordiger. Wereldwijde ondersteuning Als u uw computer meeneemt op reis of als u verhuist naar een land waar dit ThinkPad-machinetype wordt verkocht, is de Internationale Garantieservice (IWS) voor uw computer beschikbaar, waardoor u recht heeft op garantieser- vice gedurende de garantieperiode.
  • Page 71: Bijlage A. Informatie Over Draadloze Communicatie

    De hoeveelheid energie die wordt uitgezonden, is echter véél geringer dan de hoeveelheid die wordt uitgezonden door andere draad- loze apparatuur, zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons. © Copyright Lenovo 2005. © Portions Copyright IBM Corp. 2005.
  • Page 72: Toegestane Werking Binnen De Verenigde Staten En Canada

    Aangezien de Wireless LAN Mini-PCI Adapter, evenals de Bluetooth Daughter Card, werkt binnen de veiligheidsnormen en -aanbevelingen voor radio- communicatie, is Lenovo ervan overtuigd dat deze kaarten veilig zijn voor gebruik door consumenten. Deze normen en aanbevelingen zijn een afspiege- ling van de consensus die binnen de wetenschappelijke wereld heerst.
  • Page 73: Extended Channel Mode Inschakelen

    niet-toegestaan gebruik uit te sluiten. Bij gebruik van dit apparaat in “Extended Channel Mode” buiten de Verenigde Staten en Canada mogen er wellicht frequenties worden gebruikt die in de Verenigde Staten en Canada niet zijn toegestaan. Bij gebruik in de Ad Hoc-werkstand of in combinatie met een goedgekeurd draadloos toegangspunt dat Wi-Fi-compatibel is, werkt dit apparaat in alle landen en gebieden in de toegestane werkstanden.
  • Page 74 ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 75: Bijlage B. Informatie Over De Garantie

    Wat door deze Garantie wordt gedekt Lenovo garandeert dat iedere Machine 1) vrij is van gebreken in materiaal en uitvoering, en 2) voldoet aan de officieel door Lenovo gepubliceerde specifica- ties (“Specificaties”) die op aanvraag beschikbaar zijn.
  • Page 76 Lenovo niet ver- antwoordelijk is; en v niet-Lenovo producten, met inbegrip van die producten die Lenovo op uw verzoek verstrekt bij, of inbouwt in, een Lenovo Machine.
  • Page 77 Wanneer de garantieservice het vervangen van een Machine of een onderdeel daarvan met zich meebrengt, wordt het door de Serviceverlener vervangen onderdeel eigendom van Lenovo, en het vervangende onderdeel wordt uw eigendom. U verklaart dat alle verwijderde zaken echt en ongewijzigd zijn. De vervangende zaak is mogelijk niet nieuw, maar verkeert in goed werkende staat en is functioneel tenminste gelijkwaardig aan de vervangen zaak.
  • Page 78 Machine bevinden; c. voldoende, vrije en veilige toegang te verlenen om Lenovo in staat te stellen aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.
  • Page 79: Deel 2 - Landspecifieke Voorwaarden

    Partijen komen overeen dat het recht van het land waarin u de Machine hebt aangeschaft van toepassing is op de interpretatie en handhaving van alle rech- ten, plichten en verplichtingen van u en Lenovo die voortvloeien uit of op enigerlei wijze verband houden met de inhoud van deze Verklaring van Beperkte Garantie, ongeacht beginselen van conflicterend recht.
  • Page 80 Overeenkomstig Artikel 1328 van het Peruviaans Burgerlijk Wetboek zijn de in dit gedeelte genoemde beperkingen en uitsluitingen niet van toepassing op schade die is veroorzaakt door moedwillig wangedrag (″dolo″) of grove nala- tigheid (″culpa inexcusable″) van Lenovo. URUGUAY Jurisdictie: Het volgende is toegevoegd na de eerste zin:...
  • Page 81 Beperking van aansprakelijkheid:Het volgende is aan dit gedeelte toegevoegd: Indien Lenovo een voorwaarde of garantie niet nakomt die wordt geïmpli- ceerd door de Trade Practices Act 1974 of andere, vergelijkbare wetgeving, is de aansprakelijkheid van Lenovo beperkt tot reparatie of vervanging van de zaken of levering van gelijkwaardige zaken.
  • Page 82 Toepasselijk recht: Het volgende treedt in de plaats van de zinsnede" recht van het land waarin u de Machine hebt aangeschaft″ in de eerste zin: recht van de staat of het territorium. CAMBODJA EN LAOS Toepasselijk recht: Het volgende treedt in de plaats van de zinsnede "recht van het land waarin u de Machine hebt aangeschaft"...
  • Page 83 Lenovo; en 2. voor elke andere werkelijke schade die voortvloeit uit enige niet-nakoming door Lenovo met betrekking tot, of op enige wijze samenhangend met, de inhoud van deze Garantieverklaring, het bedrag dat u hebt betaald voor de individuele Machine waarop de vordering betrekking heeft.
  • Page 84 Consumer Guarantees Act 1993 of andere wetgeving die niet kan worden uitgesloten of beperkt. De Consumer Guarantees Act 1993 is niet van toepassing op zaken die Lenovo aan u levert ten behoeve van de uitoefening van een onderneming zoals gede- finieerd in die Act.
  • Page 85 Serviceverlener, op voorwaarde dat de Machine door Lenovo is geannonceerd en beschikbaar is gesteld in het land waarin u service wenst te ontvangen.
  • Page 86 Machine door Lenovo is geannonceerd en beschikbaar is gesteld in dat land. In Afrika is garantieservice beschikbaar bin- nen een straal van 50 kilometer van een Serviceverlener. U bent verantwoor- delijk voor de transportkosten voor Machines die zich buiten een straal van 50 kilometer van de Serviceverlener bevinden.
  • Page 87 598 (2) van het Oostenrijks Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, uitdruk- kelijk afstand van de toepassing van artikel 595 (1) cijfer 7 van het Wetboek. Lenovo kan echter stappen ondernemen bij een bevoegde rechtbank in het land van installatie. Bijlage B. Informatie over de garantie...
  • Page 88 Tenzij anders voorgeschreven door dwingend recht geldt het volgende: 1. Lenovo’s aansprakelijkheid voor schade en verliezen die voortvloeien uit de nakoming van Lenovo’s verplichtingen onder of in samenhang met deze Verklaring van Beperkte Garantie of die het gevolg zijn van enige...
  • Page 89 (indien Lenovo in gebreke is), voor een maximumbedrag dat gelijk is aan het bedrag dat u hebt betaald voor de Machine die de schade heeft veroorzaakt.
  • Page 90 Machine en restitutie van het betaalde bedrag. De tweede alinea is niet van toepassing. Wat Lenovo doet om de problemen op te lossen: Het volgende is aan dit gedeelte toegevoegd: Tijdens de garantieperiode betaalt Lenovo u de kosten voor verzending van de defecte Machine naar de serviceafdeling van IBM.
  • Page 91 Machine en restitutie van het betaalde bedrag. De tweede alinea is niet van toepassing. Wat Lenovo doet om de problemen op te lossen: Het volgende is aan dit gedeelte toegevoegd: Tijdens de garantieperiode komen de kosten voor verzending van de defecte Machine naar Lenovo of de serviceafdeling van IBM voor rekening van Lenovo.
  • Page 92 Binnen dit gedeelte wordt onder een “Doen of Nalaten” verstaan: enig hande- len, enige uitspraak, enig verzuim of enig nalaten van de zijde van Lenovo in verband of samenhangend met de inhoud van deze Verklaring van Beperkte Garantie waarvoor Lenovo jegens u wettelijk aansprakelijk is, hetzij contrac- tueel hetzij uit onrechtmatige daad.
  • Page 93 Binnen dit gedeelte wordt onder een “Doen of Nalaten” verstaan: enig hande- len, enige uitspraak, enig verzuim of enig nalaten van de zijde van Lenovo in verband of samenhangend met de inhoud van deze Verklaring van Beperkte Garantie waarvoor Lenovo jegens u wettelijk aansprakelijk is, hetzij contrac- tueel hetzij uit onrechtmatige daad.
  • Page 94: Deel 3 - Garantie-Informatie

    Machine die direct gerelateerd is aan het Doen of Nalaten. Deze beperkingen zijn ook van toepassing op de toeleveranciers van Lenovo, wederverkopers en Serviceverleners. Het is het maximumbedrag waarvoor Lenovo, haar toeleveranciers, wederverkopers en Serviceverleners gezamenlijk aansprakelijk zijn.
  • Page 95 Machine- Type garan- type Land of regio van aanschaf Garantieperiode tie- service 1829 VS, Canada, Mexico, Brazilië, Onderdelen en arbeid - 1 Australië en Japan jaar Batterij - 1 jaar Overige Onderdelen en arbeid - 1 jaar Batterij - 1 jaar 1830 VS, Canada, Mexico, Brazilië, Onderdelen en arbeid - 3...
  • Page 96 Machine- Type garan- type Land of regio van aanschaf Garantieperiode tie- service 1840 VS, Canada, Mexico, Brazilië, Onderdelen en arbeid - 4 Australië en Japan jaar Batterij - 1 jaar Overige Onderdelen en arbeid - 4 jaar Batterij - 1 jaar 1841 Alle Onderdelen en arbeid - 4...
  • Page 97 Machine- Type garan- type Land of regio van aanschaf Garantieperiode tie- service 1850 VS, Canada, Mexico, Brazilië, Onderdelen en arbeid - 4 Australië en Japan jaar Batterij - 1 jaar Overige Onderdelen en arbeid - 4 jaar Batterij - 1 jaar 1870 Alle Onderdelen en arbeid - 4...
  • Page 98 Machine- Type garan- type Land of regio van aanschaf Garantieperiode tie- service 1863 Alle Onderdelen en arbeid - 4 jaar Batterij - 1 jaar 2883 VS, Canada, Mexico, Brazilië, Onderdelen en arbeid - 1 Australië en Japan jaar Batterij - 1 jaar Overige Onderdelen en arbeid - 1 jaar...
  • Page 99 2 zijn bepaalde vaardigheden en gereedschappen ndoig. Informatie over CRU’s en vervangingsinstructies worden bij uw Machine geleverd en zijn altijd op verzoek bij Lenovo beschikbaar. U kunt een CRU door een Serviceverlener kosteloos laten installeren onder het type garantie dat voor uw Machine aangewezen is.
  • Page 100 Nadat de Machine is gerepareerd of vervangen, wordt de Machine gereed gemaakt om te worden opgehaald of, bij Mail-in Service, wordt de Machine aan u teruggezonden op kosten van Lenovo, tenzij uw Service- verlener anders aangeeft. U bent verantwoordelijk voor de daaropvol- gende installatie en verificatie van de Machine.
  • Page 101 Land of regio Telefoonnummer Oostenrijk 01-24592-5901 01-211-454-610 (Duits) België 02-210-9820 (Nederlands) 02-210-9800 (Frans) Garantieservice en ondersteuning: 02-225-3611 Bolivia 0800-0189 (Spaans) Brazilië Regio Sao Paulo: (11) 3889-8986 Gratis buiten de regio Sao Paulo: 0800-7014-815 (Braziliaans Portugees) Canada 1-800-565-3344 (Engels, Frans) In Toronto belt u: 416-383-3344 Chili 800-224-488 (Spaans) China...
  • Page 102 Land of regio Telefoonnummer Griekenland +30-210-680-1700 Guatemala 335-8490 (Spaans) Honduras Tegucigalpa & San Pedro Sula: 232-4222 San Pedro Sula: 552-2234 (Spaans) Hongarije +36-1-382-5720 India 1600-44-6666 Alternatief gratis: +91-80-2678-8940 (Engels) Indonesië 800-140-3555 +62-21-251-2955 (Bahasa, Indonesisch, Engels) Ierland 01-815-9202 Garantieservice en ondersteuning: 01-881-1444 (Engels) Italië...
  • Page 103 Land of regio Telefoonnummer Nicaragua 255-6658 (Spaans) Noorwegen 6681-1100 Garantieservice en ondersteuning: 8152-1550 (Noors) Panama 206-6047 (Spaans) Peru 0-800-50-866 (Spaans) Filippijnen 1800-1888-1426 (Engels) +63-2-995-8420 (Filippino) Polen +48-22-878-6999 Portugal +351-21-892-7147 (Portugees) Roemenië +4-021-224-4015 Russische federatie +7-095-940-2000 (Russisch) Singapore 1800-3172-888 (Engels, Bahasa, Maleis) Slowakije +421-2-4954-1217 Slovenië...
  • Page 104: Garantiesupplement Voor Mexico

    (Engels, Vietnamees) Garantiesupplement voor Mexico Dit supplement vormt een onderdeel van de Lenovo Verklaring van Beperkte garantie en is alleen en exclusief van kracht voor producten die worden gedis- tribueerd en verhandeld binnen het gebied van de Mexicaanse Verenigde Sta- ten.
  • Page 105 Servicios, S. A. de C. V. Alfonso Nápoles Gándara No 3111 Parque Corporativo de Peña Blanca Delegación Aulvaro Obregón México, D.F., México C.P. 01210, Tel. 01-800-00-325-00 Bijlage B. Informatie over de garantie...
  • Page 106 ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 107: Bijlage C. Door De Klant Vervangbare Onderdelen (Cru's)

    Access IBM-knop op uw ThinkPad. Als u geen toegang hebt tot deze instructies of als u problemen ondervindt bij het vervangen van een CRU, kunt u een van de volgende aanvullende resources raadplegen: © Copyright Lenovo 2005. © Portions Copyright IBM Corp. 2005.
  • Page 108 De Online Hardware Maintenance Manual en de Online Videos die beschik- baar zijn op de Support-website http://www.lenovo.com/think/support/site.wss/document.do? lndocid=part-video v Het Customer Support Center. Voor het telefoonnummer van het Support Center in uw land of regio raadpleegt u “Wereldwijde lijst van telefoonnummers”...
  • Page 109: Bijlage D. Kennisgevingen

    Kennisgevingen Verwijzing in deze publicatie naar producten (apparatuur en programmatuur) of diensten van Lenovo houdt niet in dat zij deze ook zal uitbrengen in alle landen waar zij werkzaam is. Uw Lenovo-vertegenwoordiger kan u informe- ren omtrent de producten en diensten die momenteel bij u beschikbaar zijn.
  • Page 110: Kennisgeving Televisie-Uitvoer

    In andere gebruiksomgevingen kan informatie anders zijn. Lenovo behoudt zich het recht voor om door u verstrekte informatie te gebruiken of te distribueren op iedere manier die zij relevant acht, zonder dat dit enige verplichting jegens u schept.
  • Page 111: Elektronische Emissie

    Neem voor hulp contact op met een geautoriseerde dealer of een elektro- technisch installatiebureau. Lenovo is niet verantwoordelijk voor interferentie met radio- of televisieont- vangst die veroorzaakt wordt door andere dan de aanbevolen kabels of stek- kers of door niet-geautoriseerde wijzigingen aan deze apparatuur. Bij niet- geautoriseerde wijzigingen kan het recht van de gebruiker om de apparatuur te gebruiken komen te vervallen.
  • Page 112: Emissierichtlijn Canada Klasse B

    EU-richtlijn 89/336/EU van de Europese Commissie inzake de harmonise- ring van de wetgeving van Lidstaten met betrekking tot elektromagnetische compatibiliteit. Lenovo aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor het niet voldoen aan deze voorwaarden voor bescherming als dit het gevolg is van het doorvoeren van een niet aanbevolen wijziging aan het product, inclusief het aanbrengen van niet door Lenovo geleverde optiekaarten.
  • Page 113: Aanbieding Van Ibm Lotus-Software

    of the disused printed circuit board, follow the instructions in Collecting and recycling a disused ThinkPad computer. Disposing of a disused lithium battery A button-shaped lithium battery is installed on the system board of your ThinkPad computer to back up the main battery. If you want to replace it with a new one, contact your place of purchase or ask for a repair service provided by IBM.
  • Page 114 Lotus SmartCenter – Internet Informatiebeheer Ondersteuning: Informatie en telefoonnummers voor hulp bij de installatie van de software vindt u op http://www.lenovo.com/think/support. Voor de aanschaf van technische ondersteuning die verder gaat dan deze hulp bij de eerste installatie gaat u naar http://www.lotus.com/passport.
  • Page 115: Merken

    750 Chai Chee Road #03-10/14, Technopark at Chai Chee, Singapore 469000 Fax: +65 6448 5830 Voor inlichtingen over een bestelling: Smartsuiteapac@modusmedia.com Merken De volgende benamingen zijn handelsmerken van Lenovo in de Verenigde Staten en/of andere landen: ThinkPad PS/2 Rescue and Recovery ThinkLight ThinkPad...
  • Page 116 TrackPoint Ultrabay UltraNav De volgende benamingen zijn handelsmerken van International Business Machines Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen: Lotus Lotus 1-2-3 Lotus Approach Lotus FastSite Lotus Freelance Graphics Lotus Notes Lotus Organizer Lotus SmartCenter Lotus SmartSuite Lotus Word Pro Microsoft, Windows en Windows NT zijn handelsmerken van Microsoft Corporation.
  • Page 117: Trefwoordenregister

    Internet, hulp via 42 telefoon, hulp via 42 Kennisgeving over regelgeving xix tips, belangrijk 6 toetsenbordproblemen 20 locaties 2 UltraNav-problemen 21 meenemen van de computer 6 vaste schijf omgeving 6 problemen 27 © Copyright Lenovo 2005. © Portions Copyright IBM Corp. 2005.
  • Page 118 ThinkPad R50 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 120 Onderdeelnummer: 39T2414 Printed in China (1P) P/N: 39T2414...

This manual is also suitable for:

Thinkpad r51Thinkpad r51eThinkpad r50 series

Table of Contents