Lenovo ThinkPad X30 Service En Probleemoplossing

Dutch - service and troubleshooting guide for thinkpad x30
Table of Contents

Advertisement

®
ThinkPad
X30 Series
Service en probleemoplossing

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for Lenovo ThinkPad X30

  • Page 1 ® ThinkPad X30 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 3 ® ThinkPad X30 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 4 Opmerking Lees eerst Bijlage A, “Belangrijke veiligheidsvoorschriften” op pagina 47, Bijlage B, “Informatie over draadloze communicatie” op pagina 53, Bijlage C, “Informatie over de garantie” op pagina 55 en Bijlage D, “Kennisgevingen” op pagina 69. GEVAAR v Ter voorkoming van een elektrische schok dient u bij het installeren, verplaatsen of openen van dit product of van een aangesloten apparaat de kabels op de juiste manier aan te sluiten en te ontkoppelen.
  • Page 5 RF-wetten. Voordat u de ThinkPad X30 Series gebruikt, is het verstandig de kennisgeving “Wireless Regulatory Notice for ThinkPad X30 Series” te lezen die een aanvulling vormt op deze handleiding. De kennisgeving wordt meegeleverd bij deze publicatie.
  • Page 6 ® ThinkPad X30 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 7: Informatie Zoeken Met Access Thinkpad

    Informatie zoeken met Access ThinkPad Voor het antwoord op vragen over uw computer en voor het benaderen van IBM-websites drukt u op de ThinkPad-knop. Daarmee opent u Access ThinkPad, de ingebouwde helpdesk van uw computer. © Copyright IBM Corp. 2002...
  • Page 8 Volg een rondleiding door uw ThinkPad-computer en u leert hoe u snel aan de slag kunt, hoe u de computer kunt aanpas- sen, geheugen kunt installeren, uw gegevens kunt beschermen, programma- en gegevensbestanden kunt herstellen, upgrades kunt aanbrengen en problemen kunt oplossen. Als u eenmaal vertrouwd bent met de hardwarefuncties van de computer, klikt u op de tab Tools en Tips voor informatie over de manier waarop u zo efficiënt mogelijk moet die functies...
  • Page 9 Klik op Systeemgegevens als u informatie wenst over het systeem, zoals het modelnummer, het serienummer en de capaciteit van de vaste schijf. Informatie zoeken met Access ThinkPad...
  • Page 10 Bepaalde onderwerpen in het Help-systeem bevatten korte videofragmenten waarin u kunt zien hoe u bepaalde handelingen moet uitvoeren, zoals het ver- vangen van de batterij, het plaatsen van een PC-kaart en het uitbreiden van het geheugen. Met de afgebeelde knoppen kunt u elk videofragment afspelen, op pauze zetten en terugspoelen.
  • Page 11: Table Of Contents

    Inhoudsopgave Belangrijke regulaire kennisgeving voor Wereldwijde ondersteuning . . 46 gebruikers van het draadloze systeem . iii Bijlage A. Belangrijke veiligheidsvoor- Informatie zoeken met Access ThinkPad . schriften . . 47 Veiligheidsvoorschriften voor de modem . . 49 Verklaring van conformiteit met laser- Hoofdstuk 1.
  • Page 12 ® ThinkPad X30 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 13: Hoofdstuk 1. Overzicht Van De Thinkpad-Computer

    Hoofdstuk 1. Overzicht van de ThinkPad-computer Uw ThinkPad in vogelvlucht . Specificaties Voorzieningen. Onderhoud van de ThinkPad-computer . © Copyright IBM Corp. 2002...
  • Page 14: Uw Thinkpad In Vogelvlucht

    Uw ThinkPad in vogelvlucht Uw ThinkPad in vogelvlucht Voorkant Systeemstatus- lampjes LCD-scherm ThinkPad-knop TrackPoint Energiestatus- lampjes USB-aansluiting Achterkant Aansluiting voor AC-adapter Parallelle poort Aansluiting voor extern beeldscherm USB-aansluiting Ethernet-aansluiting Modempoort ® ThinkPad X30 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 15: Voorzieningen

    Kenmerken Voorzieningen Processor ® ® v Intel Pentium III processor-M Geheugen v Ingebouwd: 128 MB of 256 MB, afhankelijk van het model v Maximum: 1024 MB Opslagapparaat v 2,5-inch vaste-schijfstation: 20 GB, 40 GB of 60 GB, afhankelijk van het model Beeldscherm Het kleurenbeeldscherm maakt gebruik van TFT-technologie:...
  • Page 16 Kenmerken Diskettestation (op bepaalde modellen) Gebruik voor de beste resultaten hoogwaardige diskettes die voldoen aan de volgende normen: v 1 MB 3,5 inch ongeformatteerd: – ANSI (American National Standards Institute) X3.137 – ISO (International Standards Organization) 8860 – ECMA (European Computer Manufacturers Association) 100 v 2 MB 3,5 inch ongeformatteerd: –...
  • Page 17: Specificaties

    Specificaties Specificaties Afmetingen v Breedte: 273 mm v Diepte: 223 mm v Hoogte: 24,9 mm – 30,2 mm Omgevingsvoorwaarden v Maximum hoogte zonder kunstmatige druk: 3048 m v Temperatuur – Op hoogten tot 2438 m - In gebruik zonder diskette: 5 tot 35°C - In gebruik met diskette: 10 tot 35°C - Niet in gebruik: 5 tot 43°C –...
  • Page 18: Onderhoud Van De Thinkpad-Computer

    Onderhoud van de ThinkPad-computer Onderhoud van de ThinkPad-computer De computer is weliswaar ontworpen op degelijkheid en duurzaamheid in normale werkomgevingen, maar toch zijn er bepaalde dingen die u beter ach- terwege kunt laten. Door zorgvuldig met uw computer om te gaan en deze belangrijke tips op te volgen, zorgt u ervoor dat u jarenlang probleemloos kunt genieten van de vele mogelijkheden van uw computer.
  • Page 19 Onderhoud van de ThinkPad-computer v Als u een geopende computer wilt optillen, pak hem dan altijd vast bij de onderste helft (de ″toetsenbordhelft″). Til de computer niet op aan het beeldscherm. v Gebruik een hoogwaardige draagtas die voldoende bescherming biedt. Stop de computer niet in een overvolle koffer of tas.
  • Page 20 Onderhoud van de ThinkPad-computer v Alleen een geautoriseerde IBM-reparateur op het gebied van de ThinkPad kan de computer uit elkaar halen en repareren. v Knoei niet met de beeldschermvergrendeling om het scherm open of dicht te houden. v Kantel de computer niet achterover als de AC-adapter aangesloten is. De stekker van de adapter kan dan afbreken.
  • Page 21: Hoofdstuk 2. Computerproblemen Oplossen

    Hoofdstuk 2. Computerproblemen oplossen De oorzaak van een probleem opsporen. . 10 Problemen met het LCD-scherm . . 22 Problemen oplossen . 11 Problemen met de batterij . . 24 Foutberichten . 11 Problemen met het vaste-schijfstation . 25 Fouten zonder bericht. .
  • Page 22: De Oorzaak Van Een Probleem Opsporen

    Computerproblemen oplossen De oorzaak van een probleem opsporen Als u een probleem hebt met uw computer, kunt u proberen dit op te sporen met behulp van het programma PC-Doctor voor Windows. U start PC-Doctor voor Windows als volgt: 1. Klik op Start. 2.
  • Page 23: Problemen Oplossen

    Computerproblemen oplossen Problemen oplossen Als u het probleem hier niet kunt vinden, raadpleeg dan Access ThinkPad, het online Help-systeem. U opent Access ThinkPad door op de ThinkPad-knop te drukken. In de volgende gedeelten worden alleen problemen beschreven die ertoe zouden kunnen leiden dat u geen toegang hebt tot dit Help-systeem. Foutberichten Opmerkingen: 1.
  • Page 24 Computerproblemen oplossen Bericht Oplossing 0199: Systeembeveiliging Dit bericht wordt afgebeeld wanneer u meer dan drie keer een foutief - Aantal pogingen invoe- configuratiewachtwoord opgeeft. Controleer het configuratiewachtwoord en ren IBM Security-wacht- geef het opnieuw op. Om de fout te herstellen start u het programma IBM woord is overschreden.
  • Page 25 Computerproblemen oplossen Bericht Oplossing 0232: Fout met Extended De test van het Extended RAM-geheugen is mislukt. Voer een geheugentest RAM-geheugen uit met het programma PC-Doctor. Als u zojuist een geheugenmodule hebt geïnstalleerd, voer de installatie ervan dan nogmaals uit. Voer vervolgens een geheugentest uit met het programma PC-Doctor.
  • Page 26: Fouten Zonder Bericht

    Computerproblemen oplossen Bericht Oplossing Het symbool van het Er is een systeemwachtwoord of een configuratiewachtwoord ingesteld. Typ systeemwachtwoord het juiste wachtwoord en druk op Enter. Als het systeemwachtwoord niet wordt geaccepteerd, is er mogelijk een configuratiewachtwoord ingesteld. Typ het configuratiewachtwoord en druk op Enter. Als dezelfde foutmelding nu weer verschijnt, laat de computer dan nazien.
  • Page 27 Computerproblemen oplossen goed op de geluidssignalen. Gebruikt u een extern beeldscherm, raadpleeg dan “Problemen met het LCD-scherm” op pagina 22. Oplossing: Als er een systeemwachtwoord is ingesteld, drukt u op een toets om het symbool voor het systeemwachtwoord op te roepen. Vervolgens typt u het juiste wachtwoord en drukt u op Enter.
  • Page 28: Wachtwoordproblemen

    Computerproblemen oplossen Probleem: DOS-sessie op volledig scherm is te klein. Oplossing: Als u een DOS-toepassing gebruikt die alleen de resolutie 640 x 480 ondersteunt (VGA-werkstand), kan de schermafbeelding kleiner zijn dan de eigenlijke afmetingen van het scherm. Dit is om de compatibiliteit met andere DOS-toepassingen te behouden.
  • Page 29 Computerproblemen oplossen Oplossing: Controleer of u alle aanwijzingen voor de installatie van Windows met de optie APM (Advanced Power Management) goed hebt opgevolgd. Opmerking: APM wordt ondersteund onder Windows 98 en Windows NT. Probleem: Enkele of alle toetsen van het toetsenbord werken niet. Oplossing: Als dit probleem zich voordoet onmiddellijk nadat de computer de normale werking vanuit de spaarstand Standby heeft hervat, typt u het systeemwachtwoord (indien ingesteld).
  • Page 30: Problemen Met De Trackpoint

    Computerproblemen oplossen ™ Als u gebruikmaakt van de X3 UltraBase hebt u de toetsenbord-/muiskabel nodig. Zorg ervoor dat de toetsenbord-/muiskabel op de juiste wijze is aange- sloten op de muisaansluiting van de X3 UltraBase en dat de toetsenbordkabel op de juiste wijze is aangesloten op de toetsenbordaansluiting van de toetsen- bord-/muiskabel.
  • Page 31: Problemen Met Standby Of De Slaapstand (Spaarstand Uitschakelen)

    Computerproblemen oplossen bevinden zich in de directory C:\IBMTOOLS\DRIVERS. Als de stuur- programma’s niet op de vaste schijf staan, gaat u naar de ThinkPad-website. U krijgt toegang tot deze site door Access ThinkPad te openen (met de ThinkPad-knop). Problemen met Standby of de slaapstand (spaarstand Uitschakelen) Probleem: De computer gaat plotseling naar de spaarstand Standby.
  • Page 32 Computerproblemen oplossen Oplossing: Als het systeem de normale werking niet hervat vanuit de spaar- stand Standby, kan het zijn dat het systeem in die spaarstand is gekomen omdat de batterij bijna leeg was. Kijk of het Standbylampje brandt. v Als het Standbylampje brandt, staat de computer in de spaarstand Standby. Sluit de AC-adapter aan op de computer en druk op de Fn-toets.
  • Page 33 Computerproblemen oplossen Windows NT: Als u de voorziening CD AutoRun inschakelt, kan de timer de computer geen opdracht geven om naar de spaarstand Standby te gaan. Om in deze situatie de timer weer in te schakelen, moet u AutoRun uitschakelen. Dit doet u door de configuratiegegevens in het register als volgt aan te passen: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ CurrentControlSet\Services\Cdrom\...
  • Page 34: Problemen Met Het Lcd-Scherm

    Computerproblemen oplossen Windows 2000 en Windows XP: 1. Start het programma ThinkPad Configuratie. 2. Klik op Energiebeheer. 3. Klik op de tab Slaapstand. 4. Selecteer het vakje voor ondersteuning van de slaapstand. 5. Klik op OK. Opmerking: U kunt alleen naar de slaapstand gaan door op Fn+F12 te druk- ken als het stuurprogramma voor energiebeheer van Windows 2000 of Windows XP geïnstalleerd is.
  • Page 35 Computerproblemen oplossen Probleem: De weergave op het scherm is onleesbaar of vervormd. Oplossing: Controleer of: v Het beeldschermstuurprogramma op de juiste manier is geïnstalleerd. v De schermresolutie en de kleurdiepte goed zijn ingesteld. v Het beeldschermtype goed is ingesteld. U kunt deze instellingen als volgt controleren: Windows 98 en Windows 2000: 1.
  • Page 36: Problemen Met De Batterij

    Computerproblemen oplossen 3. Controleer of de schermresolutie en de kleurkwaliteit juist zijn ingesteld. 4. Klik op Beeldschermtype wijzigen. 5. Controleer of “Intel 82830M Graphic Controller” in het venster Beeldschermtype wordt weergegeven. Probleem: Er verschijnen onjuiste tekens op het scherm. Oplossing: Hebt u het besturingssysteem of toepassingsprogramma correct geïnstalleerd? Als het besturingssysteem en de toepassingsprogramma’s cor- rect zijn geïnstalleerd en geconfigureerd, moet u de computer laten nazien.
  • Page 37: Problemen Met Het Vaste-Schijfstation

    Computerproblemen oplossen 3. Sluit de AC-adapter aan op de computer en laat de batterij opladen. Als de batterij na 24 uur nog niet volledig is opgeladen, gebruikt u een nieuwe batterij. Als u een Snellader (optie) bij de hand hebt, gebruik deze dan om de te ver ontladen batterij weer op te laden.
  • Page 38: Overige Problemen

    Computerproblemen oplossen Oplossing: Controleer in het menu Startup van het programma IBM BIOS Setup of er geen uitroepteken (!) voor de naam van het vaste-schijfstation of het onderliggende knooppunt staat. Als er een uitroepteken staat, is het vaste- schijfstation uitgeschakeld. Wis het uitroepteken om het station te kunnen gebruiken door op de Insert-toets te drukken.
  • Page 39 Computerproblemen oplossen Oplossing: Mogelijk is de USB-instelling gewijzigd in Ingeschakeld. In dat geval kan er tijdens het opstarten een conflict ontstaan bij de toewijzing van geheugenresources. U kunt deze instelling als volgt uitschakelen met het pro- gramma IBM BIOS Setup: 1.
  • Page 40: Ibm Bios Setup Starten

    Computerproblemen oplossen IBM BIOS Setup starten Op uw computer is een programma met de naam IBM BIOS Setup geïnstal- leerd, waarmee u verschillende parameters kunt selecteren. v Config: Voor het instellen van de configuratie van de computer. v Date/Time: Voor het instellen van de datum en tijd. v Password: Voor het instellen van de beveiligingsvoorzieningen.
  • Page 41 Computerproblemen oplossen 7. Selecteer Restart en druk op Enter. Plaats de cursor op de gewenste optie voor het opnieuw starten van de computer en druk op Enter. De computer wordt opnieuw opgestart. Hoofdstuk 2. Computerproblemen oplossen...
  • Page 42: Vooraf Geïnstalleerde Software Herstellen

    Computerproblemen oplossen Vooraf geïnstalleerde software herstellen Als de gegevens op de vaste schijf beschadigd of per ongeluk gewist zijn, kunt u de bij de computer geleverde software altijd nog herstellen. Het gaat hierbij om het vooraf geïnstalleerde besturingssysteem, toepassingen en stuur- programma’s.
  • Page 43 Computerproblemen oplossen Opmerking: Als het Herstelprogramma niet wordt gestart wanneer u op F11 drukt, hebt u de Hersteldiskette nodig om het Herstel- programma te starten. 5. Selecteer de gewenste herstelopties en volg de aanwijzingen op het scherm. 6. Zodra het Herstelprogramma klaar is, wordt de computer opnieuw opge- start en wordt begonnen met het configuratieproces.
  • Page 44: Het Vaste-Schijfstation Vervangen

    Het vaste-schijfstation vervangen Het vaste-schijfstation vervangen U kunt de opslagcapaciteit van uw computer vergroten door het ingebouwde vaste-schijfstation te vervangen door een vaste-schijfstation met een hogere capaciteit. U kunt een nieuw vaste-schijfstation aanschaffen bij een IBM-dealer of via een IBM-vertegenwoordiger. Opmerking: Vervang het vaste-schijfstation alleen als u een groter station wilt installeren of als reparatie noodzakelijk is.
  • Page 45 Het vaste-schijfstation vervangen 5. Verwijder het vaste-schijfstation door dit aan het kapje uit de computer te trekken. 6. Haal het kapje van het vaste-schijfstation af. 7. Plaats het kapje op het nieuwe vaste-schijfstation. 8. Plaats het vaste-schijfstation in het compartiment en zet het stevig vast. 9.
  • Page 46: De Batterij Vervangen

    De batterij vervangen De batterij vervangen 1. Zet de computer uit of ga naar de slaapstand. Ontkoppel de AC-adapter en alle kabels van de computer. Opmerking: Als u een PC-kaart of een CF-kaart gebruikt, bestaat de kans dat de computer niet naar de slaapstand kan gaan. Als dat het geval is, zet de computer dan eerst uit.
  • Page 47 De batterij vervangen 5. Zet de batterijvergrendeling weer in de vergrendelde stand. 6. Draai de computer weer om. Sluit de AC-adapter en de kabels aan. Hoofdstuk 2. Computerproblemen oplossen...
  • Page 48: Het Toetsenbord Verwijderen

    Het toetsenbord verwijderen Het toetsenbord verwijderen Om het toetsenbord te verwijderen, voert u de volgende stappen uit: 1. Zet de computer uit. Ontkoppel de AC-adapter en alle kabels van de com- puter. 2. Verwijder de batterij. 3. Verwijder de schroeven die zijn aangegeven met een A . 4.
  • Page 49 Het toetsenbord verwijderen 5. Trek het toetsenbord een stukje in de richting van pijl 4 en koppel dan stekker 5 los. Hoofdstuk 2. Computerproblemen oplossen...
  • Page 50 Het toetsenbord verwijderen Om het toetsenbord opnieuw te installeren, voert u de volgende stappen uit: 1. Koppel het toetsenbord aan de aansluiting en sluit het toetsenbord aan. Zorg dat de randen van het toetsenbord (A) en (B) zich onder de behui- zing bevinden.
  • Page 51 Het toetsenbord verwijderen 3. Druk zachtjes met uw vingers op de nokken en probeer het toetsenbord naar u toe te schuiven. Zo weet u zeker dat de voorkant van het toetsen- bord stevig op zijn plaats zit. Het mag niet bewegen. 4.
  • Page 52 Het toetsenbord verwijderen ® ThinkPad X30 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 53: Hoofdstuk 3. Hulp En Service Aanvragen

    Hoofdstuk 3. Hulp en service aanvragen Hulp en service aanvragen . . 42 IBM bellen . 43 Hulp via Internet . . 42 Wereldwijde ondersteuning . . 46 Informatie per fax . . 43 © Copyright IBM Corp. 2002...
  • Page 54: Hulp En Service Aanvragen

    Hulp en service aanvragen Hulp en service aanvragen Als u hulp, service of technische assistentie nodig hebt, of gewoon meer wilt weten over IBM-producten, staan u legio informatiebronnen van IBM ter beschikking. In dit gedeelte leest u waar u terecht kunt voor meer informatie over IBM en IBM-producten, wat u moet doen als er problemen met de com- puter zijn en wie u kunt bellen als er onderhoud of service moet worden uit- gevoerd.
  • Page 55: Informatie Per Fax

    Hulp en service aanvragen Informatie per fax Als u beschikt over een toontelefoon en bovendien de mogelijkheid hebt om faxen te ontvangen, kunt u in de V.S. en Canada ook per fax marketing- en technische informatie ontvangen over velerlei onderwerpen, zoals hardware, besturingssystemen en LAN’s.
  • Page 56 Hulp en service aanvragen Raadpleeg de IBM garantiebepalingen voor een volledig overzicht van de bepalingen en voorwaarden. Bewaar altijd uw aankoopbewijs om recht te blij- ven houden op de garantieservice. Probeer om tijdens het telefoongesprek bij de computer te zitten. Controleer voordat u belt of u de meest recente stuurprogramma’s en systeemupdates hebt gedownload, de diagnoseprogramma’s hebt uitgevoerd en alle systeem- gegevens hebt genoteerd.
  • Page 57 Hulp en service aanvragen Land of regio Taal Telefoonnummer Finland Fins 09-459 69 60 Frankrijk Frans 02 38 55 74 50 Duitsland Duits 07032-1549 201 Hongkong Kantonees 2825-7799 Ierland Engels 01-815 9200 Italië Italiaans 02-7031-6101 Japan Japans Luxemburg Frans 298-977 5063 Mexico Spaans 001-866-434-2080...
  • Page 58: Wereldwijde Ondersteuning

    Hulp en service aanvragen Wereldwijde ondersteuning Als u de computer meeneemt op reis of als u naar een ander land verhuist waar uw type ThinkPad door IBM of door geautoriseerde dealers wordt ver- kocht of gerepareerd, is er voor uw computer Internationale Garantieservice (International Warranty Service) beschikbaar.
  • Page 59: Bijlage A. Belangrijke Veiligheidsvoorschriften

    Bijlage A. Belangrijke veiligheidsvoorschriften GEVAAR Elektrische stroom van net-, telefoon- en communicatiekabels is gevaarlijk. Ter voorkoming van een elektrische schok dient u bij het installeren, verplaatsen of openen van dit product of van een aangesloten apparaat de kabels op de volgende manier aan te sluiten en te ontkoppelen.
  • Page 60 GEVAAR Voorkom brand of een elektrische schok en volg altijd de normale veiligheidsvoor- schriften, waaronder de volgende: v Gebruik de computer niet in of nabij het water. v Houd u bij onweer aan de volgende richtlijnen: – Zorg dat de computer niet is aangesloten op het telefoonnet. –...
  • Page 61: Veiligheidsvoorschriften Voor De Modem

    GEVAAR Volg de onderstaande aanwijzingen voor het installeren of opnieuw configureren van de Mini PCI-optie. Ter voorkoming van een elektrische schok dient u, bij de installatie van de Mini PCI-optie of het openen van de kap van het systeem of van een aangesloten appa- raat, eerst de AC-adapter en alle kabels te ontkoppelen.
  • Page 62: Verklaring Van Conformiteit Met Laserrichtlijnen

    Raak niet-geïsoleerde telefoonbedrading nooit aan wanneer het telefoonsnoer aan het telefoonnet is gekoppeld. Wees voorzichtig bij het installeren en aanpassen van telefoonbedrading. Vermijd het gebruik van een (vaste) telefoon tijdens onweer. Er bestaat een (geringe) kans op een elektrische schok door blikseminslag. Meld gaslekken niet telefonisch als u zich in de buurt van dat lek bevindt.
  • Page 63 Sommige stations bevatten een ingebouwde laserdiode van Klasse 3A. Let op de volgende waarschuwing: GEVAAR Zichtbare en onzichtbare laserstraling indien geopend. Vermijd rechtstreekse bloot- stelling van uw ogen aan de straal. Kijk niet in de laserstraal en bekijk de laser- straal niet rechtstreeks met een optisch instrument.
  • Page 64 ® ThinkPad X30 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 65: Bijlage B. Informatie Over Draadloze Communicatie

    Bijlage B. Informatie over draadloze communicatie Compatibiliteit voor draadloze communicatie De Wireless LAN Mini-PCI Adapter is zodanig ontworpen dat deze compati- bel is met elk draadloos-LAN-product dat gebaseerd is op DSSS-radio- technologie (Direct Sequence Spread Spectrum). De adapter voldoet aan de volgende standaarden: v De IEEE 802.11b Standard on Wireless LAN’s, opgesteld en goedgekeurd door het Institute of Electrical and Electronics Engineers.
  • Page 66 Als u niet precies weet wat het beleid is ten aanzien van het gebruik van draadloze communicatie-apparatuur in een specifieke situatie (bijvoorbeeld op vliegvelden of in ziekenhuizen), kunt u het beste, voordat u de ThinkPad X30 Series aanzet, om toestemming vragen om de Wireless LAN Mini-PCI Adapter of Bluetooth Daughter Card te mogen gebruiken.
  • Page 67: Bijlage C. Informatie Over De Garantie

    Bijlage C. Informatie over de garantie In deze bijlage vindt u informatie over de garantie op uw ThinkPad, over de garantieperiode en over de service en ondersteuning in het kader van garantieverlening. Bovendien bevat deze bijlage de volledige IBM Garantie- verklaring.
  • Page 68: Voordat U Ibm Belt

    v Vervanging of gebruik van onderdelen die niet van IBM zijn. Alle onderde- len van IBM hebben een uit zeven tekens bestaande identificatiecode met de indeling IBM FRU XXXXXXX. v Opsporing van de oorzaak van problemen met niet-IBM-software. v Installatie van onderdelen die door de klant moeten worden vervangen (customer replaceable units, CRU’s).
  • Page 69 plaats treden van of een wijziging vormen op die in Deel 1. De in deze Garantieverklaring door IBM geboden garanties zijn uitsluitend van toepas- sing op Machines die u van IBM of uw wederverkoper koopt voor eigen gebruik en niet om door te verkopen. Een “Machine” is een IBM-machine, haar voorzieningen, conversies, upgrades, onderdelen of accessoires, of enige combinatie hiervan.
  • Page 70 UITSLUITING OF BEPERKING WELLICHT NIET OP U VAN TOEPAS- SING IS. IN DAT GEVAL ZIJN DERGELIJKE GARANTIES IN DUUR BEPERKT TOT DE DUUR VAN DE GARANTIEPERIODE. NA DIE PERIODE VERVALT ELK RECHT OP GARANTIE. Zaken die niet onder de garantie vallen IBM garandeert niet dat de Machine zonder onderbreking of foutloos zal functioneren.
  • Page 71 tenminste gelijkwaardig aan de vervangen zaak. Wat betreft verdere garantieservice krijgt de vervangende zaak de status van de vervangen zaak.Bepaalde voorzieningen, conversies en upgrades brengen verwijdering van onderdelen en het retourneren ervan naar IBM met zich mee. Onderdelen die ter vervanging van een verwijderd onderdeel worden geïnstalleerd, krij- gen de onderhoudsservicestatus van het verwijderde onderdeel.
  • Page 72: Deel 2 - Landspecifieke Voorwaarden

    1. schade aan zaken of wegens lichamelijk letsel; en 2. het bedrag van enige andere aantoonbare, werkelijk geleden schade, beperkt tot de prijs van de Machine (bij doorlopende periodiek verval- lende bedragen geldt het bedrag over 12 maanden) waarop de vordering betrekking heeft.
  • Page 73 CANADA Toepasselijk recht: Het volgende treedt in de plaats van de zinsnede “recht van het land waarin u de Machine hebt aangeschaft” in de eerste zin: recht van de provincie Ontario. VERENIGDE STATEN Toepasselijk recht: Het volgende treedt in de plaats van de zinsnede “recht van het land waarin u de Machine hebt aangeschaft”...
  • Page 74 national Chamber of Commerce, ICC). De in overeenstemming met deze regels aangewezen arbiter of arbiters is of zijn bevoegd op eigen gezag te oor- delen, ook over de rechtsgeldigheid van het feit dat de Overeenkomst aan arbitrage onderworpen is. Het arbitrageoordeel is definitief en bindend voor alle partijen zonder mogelijkheid van hoger beroep.
  • Page 75 JAPAN Toepasselijk recht: De volgende zin is aan dit gedeelte toegevoegd: Alle geschillen met betrekking tot deze Overeenkomst zullen in eerste instan- tie onderling worden opgelost, op basis van wederzijds vertrouwen. NIEUW-ZEELAND IBM garantie voor Machines: De volgende alinea is aan dit gedeelte toegevoegd: De garanties die in dit gedeelte worden genoemd, vormen een aanvulling op de rechten die u zou kunnen hebben op basis van de Consumer Guarantees Act 1993 of andere wetgeving die niet kan worden uitgesloten of beperkt.
  • Page 76 Gedurende de arbitrage blijft deze Overeenkomst van kracht, met uitzonde- ring van het gedeelte waarop het geschil berust dat aan de arbitrage ten grondslag ligt. EUROPA, MIDDEN-OOSTEN, AFRIKA (EMEA) DE VOLGENDE BEPALINGEN GELDEN VOOR ALLE EMEA-LANDEN: Deze Garantieverklaring is van toepassing op Machines die van IBM of van een IBM-wederverkoper zijn gekocht.
  • Page 77 recht van toepassing is; 2) Estland, Letland en Litouwen, waar het Fins recht van toepassing is; 3) Algerije, Benin, Burkina Faso, Kameroen, Kaapverdië, Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Congo, Djibouti, Democratische Repu- bliek Congo, Equatoriaal Guinee, Frankrijk, Gabon, Gambia, Guinee, Guinee- Bissau, Ivoorkust, Libanon, Mali, Mauritanië, Marokko, Niger, Senegal, Togo en Tunesië, waar deze Garantieverklaring wordt geïnterpreteerd en de verhou- dingen tussen de partijen worden bepaald volgens Frans recht en alle geschil- len die voortvloeien uit deze Garantieverklaring of verband houden met de...
  • Page 78 Beperking van aansprakelijkheid: De volgende alinea is aan dit gedeelte toege- voegd: De beperkingen en uitsluitingen in de Garantieverklaring zijn niet van toepas- sing op schade die is veroorzaakt door fraude of grove nalatigheid van IBM, noch op uitdrukkelijke garantie. De volgende zin is toegevoegd aan het eind van item 2: IBM’s aansprakelijkheid onder dit artikel is beperkt tot inbreuk op essentiële contractuele bepalingen bij normale nalatigheid.
  • Page 79 Toepasbaarheid op toeleveranciers en wederverkopers (ongewijzigd). De volgende alinea is aan het eind van dit gedeelte toegevoegd: De volledige aansprakelijkheid van IBM en uw verhaalsmogelijkheid, voortko- mend hetzij uit het contract hetzij uit onrechtmatige daad, met betrekking tot enig verzuim, blijft beperkt tot de schade. ITALIË...
  • Page 80 2. het bedrag van enige aantoonbare, werkelijk geleden schade of verlies beperkt tot 125 procent van de prijs van de Machine (bij periodiek verval- lende bedragen geldt het bedrag over 12 maanden) waarop de vordering betrekking heeft; Het volgende item is aan dit gedeelte toegevoegd: 3.
  • Page 81: Bijlage D. Kennisgevingen

    Bijlage D. Kennisgevingen Deze publicatie is opgesteld voor producten en services aangeboden in de Verenigde Staten van Amerika. Verwijzing in deze publicatie naar producten (apparatuur en programmatuur) of diensten van IBM houdt niet in dat IBM deze ook zal uitbrengen in alle landen waar IBM werkzaam is.
  • Page 82: Verwijzingen Naar Websites

    Elektromagnetische straling Verklaring van de Federal Communications Commission (FCC) ThinkPad X30, machinetype 2672 of 2673 Uit tests is gebleken dat deze apparatuur voldoet aan de beperkingen die in Deel 15 van de FCC Rules worden opgelegd aan digitale apparaten van Klasse B.
  • Page 83: Kennisgevingen Telecommunicatie

    riseerde wijzigingen aan deze apparatuur. Bij niet-geautoriseerde wijzigingen kan het recht van de gebruiker om de apparatuur te gebruiken, vervallen. Dit apparaat voldoet aan Deel 15 van de FCC Rules. Aan het gebruik ervan worden de volgende twee voorwaarden gesteld: (1) dit apparaat mag geen hinderlijke interferentie veroorzaken, en (2) dit apparaat moet elke ontvangen interferentie accepteren, met inbegrip van interferentie die een ongewenste werking kan veroorzaken.
  • Page 84 boven- of ondermarge van elke verzonden pagina of op de eerste pagina van de verzending, duidelijk de verzenddatum en -tijd vermeldt, alsmede een identificatie van het bedrijf, de identiteit of de persoon die het bericht verzend en het telefoonnummer van de verzendende machine of van dat bedrijf, die entiteit of die persoon.
  • Page 85: Identificatie Bij Fax-Verzending

    partijlijnen is er een staatstarief van toepassing. Voor informatie kunt u contact opnemen met de staatscommissie voor openbare nutsbedrijven of met uw bedrijfscommissie. 9. Bij het bestellen van netwerkinterfacediensten van de Local Exchange Car- rier dient u melding te maken van serviceregeling USOC RJ11C. Identificatie bij fax-verzending Krachtens de Telephone Consumer Protection Act van 1991 is het voor een- ieder onwettig om een computer of ander elektronisch apparaat (met inbegrip...
  • Page 86: Vereisten Van Industry Canada

    Vereisten van Industry Canada Kennisgeving Het label van Industry Canada geeft aan dat de apparatuur gewaarmerkt is. Dit waarmerk betekent dat de apparatuur voldoet aan bepaalde eisen ten aan- zien van de bescherming van telecommunicatienetwerken en ten aanzien van bediening en veiligheid. Het Department garandeert niet dat de apparatuur naar tevredenheid van de gebruiker zal werken.
  • Page 87: Kennisgeving Voor Australië

    Avant d’installer ce matériel, l’utilisateur doit s’assurer qu’il est permis de le raccorder aux installations de l’entreprise locale de télécommunication. Le matériel doit également être installé en suivant une méthode acceptée de rac- cordement. Dans certains cas, les fils intérieurs de l’entreprise utilisés pour un service individuel à...
  • Page 88: Kennisgeving Voor Nieuw-Zeeland

    Kennisgeving voor Nieuw-Zeeland Voor de modem met goedkeuringsnummer PTC 211/01/081 v De verlening van een Telepermit voor enig terminalapparaat betekent uit- sluitend dat Telecom erkent dat dat apparaat voldoet aan de minimumeisen voor aansluiting op haar netwerk. Het betekent niet dat Telecom dat pro- duct aanbeveelt of dat Telecom enige vorm van garantie verleent.
  • Page 89 Om te voldoen aan de specificaties van Telecom dient de bijbehorende apparatuur zodanig te worden geconfigureerd dat gesprekken worden beantwoord tussen 3 en 30 seconden nadat het eerste belsignaal is ontvan- gen. v Voor een juiste werking mogen er niet meer dan 5 RN’s van alle apparaten gelijktijdig verbonden zijn met één lijn.
  • Page 90: Kennisgeving Voor Landen Van De Europese Unie

    Kennisgeving voor landen van de Europese Unie Ambit verklaart hierbij dat deze “J07M058” modem voldoet aan de basis- vereisten en andere relevante bepalingen van Richtlijn 1999/5/EU. ® ThinkPad X30 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 91: Verplichte Productvermeldingen

    Verplichte productvermeldingen De volgende kennisgeving heeft betrekking op machines die zijn uitgerust met zowel een DVD- als een TV-uitvoerfunctie: Dit product bevat technologie voor auteursrechtbescherming die wordt beschermd door bepaalde octrooien in de V.S. en andere intellectuele eigendomsrechten van Macrovision Corporation en andere rechthebbenden. Het gebruik van deze technolo- gie voor de bescherming van auteursrechten moet worden goedgekeurd door Macrovision Corporation en is uitsluitend bedoeld voor gebruik thuis en in kleine kring, tenzij u over een schriftelijke machtiging van Macrovision Corporation...
  • Page 92: Handelsmerken

    hen geleverde instructies opvolgen. U kunt ook de instructies bekijken op de website: www.ibm.com/jp/pc/recycle/battery Als u thuis een ThinkPad-computer gebruikt en de lithiumbatterij wilt weg- gooien, moet u ook de regels van de lokale overheden naleven. Een ThinkPad-batterij die niet langer wordt gebruikt weggooien De ThinkPad heeft een lithium-ionenbatterij of een nikkelmetaalhydride- batterij.
  • Page 93: Trefwoordenregister

    Trefwoordenregister aan/uit-knop, problemen 16 telefoon, hulp via 43 Access ThinkPad v testen met PC-Doctor 10 ThinkPad Assistant v toetsenbordproblemen 16 batterij TrackPoint, problemen 18 problemen 24 BIOS Setup 28 UltraNav, problemen 18 configuratie setup 28 vaste schijf problemen 25 vervangen 32 elektronische hulp v veiligheidsvoorschriften 47 fax, hulp via 43...
  • Page 94 ® ThinkPad X30 Series Service en probleemoplossing...
  • Page 96 Onderdeelnummer: 67P4599 (1P) P/N: 67P4599...

This manual is also suitable for:

Thinkpad x30 series

Table of Contents