Lenovo ThinkPad R51 Üzemeltetési És Hibajavítási Kézikönyv

(hungarian) service and troubleshooting guide for the thinkpad r52
Table of Contents

Advertisement

®
ThinkPad
R50 sorozat
Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for Lenovo ThinkPad R51

  • Page 1 ® ThinkPad R50 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv...
  • Page 3 ® ThinkPad R50 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv...
  • Page 4 “Fontos biztonsági előírások” oldalszám: v, A. függelék, “Rádiós funkciókkal kapcsolatos információk”, oldalszám: 43, B. függelék, “Jótállási tájékoztatás”, oldalszám: 47 és D. függelék, “Megjegyzések”, oldalszám: 79. Első kiadás (2005. május) © Copyright Lenovo 2005. Portions © Szerzői jog IBM Corporation 2005. Minden jog fenntartva...
  • Page 5: Table Of Contents

    . 25 Az Európai Unió EMC előírásainak való Merevlemez meghajtó hibák . 26 megfelelési nyilatkozat . . 81 Rendszerindítási probléma . . 26 Környezetvédelmi megjegyzések Japán számára . . 82 © Copyright Lenovo 2005. © Portions Szerzői jog IBM 2005.
  • Page 6 Tárgymutató . 87 Ajánlat IBM Lotus szoftverre . . 83 Védjegyek . . 85 ® ThinkPad R50 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv...
  • Page 7: Fontos Biztonsági Előírások

    Az itt leírtak elősegítik, hogy biztonságosan használja ThinkPad számítógépét. Tartsa be, és őrizze meg a ThinkPad számítógéppel szállított összes tájékoztatást! Az itt leírt információ nem alternatívája a vásárlói szerződés pontjainak vagy a Lenovo korlátozott jótállásra vonatkozó nyilatkozatának. A vásárló biztonsága fontos a Lenovo számára. Termékeink fejlesztése úgy történik, hogy azok biztonságosak és hatékonyak legyenek.
  • Page 8: Általános Biztonsági Szabályok

    A termék leesett vagy valahogyan megsérült. v A termék nem működik normálisan, amikor követi az üzemeltetési utasításokat. Megjegyzés: Ha az előbbi körülményeket valamely nem Lenovo vagy annak részére gyártott termékkel kapcsolatban észlelné (például: hosszabbító), ne használja tovább a terméket, amíg kapcsolatba nem lép a termék gyártójával, vagy ki nem cseréli megfelelő...
  • Page 9: Tápkábelek És Hálózati Adapterek

    Megjegyzés: Egyes részegységeket a felhasználó is frissíthet vagy cserélhet. Az ilyen részeket hívjuk Vásárló által cserélhető egységeknek (CRUs). A Lenovo kifejezetten megadja a CRU-kat, és utasításokkal ellátott dokumentációt ad arról, hogy mikor cserélheti a felhasználó ezeket. Mindenképpen pontosan kövesse az utasításokat, amikor ilyen cseréket hajt végre.
  • Page 10: Hosszabbító Kábelek És Kapcsolódó Eszközök

    Ezen fölül sok hordozható termék, például a ThinkPad noteszgép, újratölthető akkumulátorcsomagot is használ, amely utazás közben energiával látja el a rendszert. A Lenovo által szállított akkumulátort megvizsgálták, és alkalmasnak találták arra, hogy a termékben működjön. Ezért szükség esetén csak jóváhagyott akkumulátorral szabad kiváltani.
  • Page 11: Hő És Termékhűtés

    Ne nyissa föl, és ne próbálja javítani az akkumulátort! Ne törje össze, ne lyukassza ki, ne vesse tűzbe, és ne zárja rövidre az akkumulátort! Víztől és más folyadékoktól óvja az akkumulátort! Szigorúan csak a termékleírásban megadott utasításoknak megfelelően töltse újra az akkumulátort! Az akkumulátor helytelen használat vagy nem megfelelő...
  • Page 12: Cd És Dvd Meghajtóra Vonatkozó Biztonsági Előírások

    v Tartsa csukott állapotban a borítót, valahányszor bedugja a számítógépet a hálózatba! v Szabályos időközönként ellenőrizze kívülről az összegyűjtött piszkot! v Távolítsa el a piszkot a ventilátoroknál és a borítók perforációinál! Gyakrabban kell tisztítani a számítógépet, ha erősen szennyezett környezetben vagy nagy forgalmú helyen üzemelteti.
  • Page 13 Fontos biztonsági előírások...
  • Page 14 Az akkumulátor helytelen cseréje esetén robbanásveszély áll fenn. Az akkumulátor kis mennyiségben ártalmas anyagokat tartalmaz. Az esetleges sérülések elkerülése érdekében: v Az akkumulátort csak Lenovo által javasolt típusra cserélje. v Az akkumulátort tartsa távol mindenféle tűztől. v Ne tegye ki víz vagy eső hatásának.
  • Page 15 VESZÉLY! Ha a mentési akkumulátort helytelenül cseréli, robbanásveszély állhat elő. A Li-Ion akkumulátor lítiumot tartalmaz, amely helytelen kezelés vagy leselejtezés esetén felrobbanhat. Az akkumulátort csak ugyanarra a típusra cserélje. Az esetleges életveszély és sebesülés elkerülése érdekében: (1) ne dobja és ne merítse az akkumulátort vízbe, (2) ne engedje felmelegedni 100 °C (212 °F) fölé, illetve (3) ne kísérelje meg javítani vagy szétszerelni.
  • Page 16: Lézer Megfelelési Nyilatkozat

    VESZÉLY! A tűzveszély, az áramütés és sérülések elkerülése érdekében telefonberendezések használatakor mindig tartsa be az alábbi alapvető biztonsági előírásokat: v Soha ne csatlakoztasson telefonkábelt villámlással járó vihar során. v Soha ne csatlakoztasson telefoncsatlakozót nedves helyeken, kivéve ha a csatlakozó kifejezetten nedves helyekre készült. v Soha ne érintse meg a szigeteletlen telefonvezetékeket vagy lezárókat, ha a telefonkábel nincs leválasztva a hálózati csatolónál.
  • Page 17 VESZÉLY Ne nyissa fel az optikaimeghajtó-egységet; belsejében nem találhatók felhasználó által javítható alkatrészek. Az itt megadottaktól eltérő kezelőszervek használata, beállítások végzése vagy eljárások végrehajtása veszélyes sugárzást eredményezhet. Az 1. osztályba tartozó lézer termékeket nem tekintik veszélyesnek. A lézerrendszer és az optikai tárolóeszköz kialakítása biztosítja, hogy a szokásos működés, karbantartás és szervizelés esetén nem lehetséges az 1.
  • Page 18 ® ThinkPad R50 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv...
  • Page 19: Fontos Megjegyzések Felhasználóknak

    ″jó helyre eltett″ CD lemezek keresgélését, valamint a helytelen CD verziók használatából eredő problémákat. A Lenovo által a számítógépen előtelepített összes állomány és program teljes biztonsági mentése a merevlemez egy rejtett részében vagy partíciójában található. A rejtettség ellenére a partícióban lévő biztonsági mentés merevlemez területet foglal el.
  • Page 20 xviii ® ThinkPad R50 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv...
  • Page 21: Információk Megtalálása Az Access Ibm Segítségével

    és módosíthatja a BIOS beállításokat. Nyomja meg az Access IBM gombot, hogy megnyissa az alkalmazást, amely az összes Lenovo erőforrást felkínálja Önnek. A következő lapon találja az Access IBM Üdvözlő (Welcome) lapját, amely elmagyarázza az Access IBM egyes részeit.
  • Page 22 A súgó rendszer egyes témakörei rövid video klip formájában mutatják be bizonyos feladatok végrehajtását, mint például az akkumulátor cseréjét, PC kártya behelyezését vagy a memória bővítését. A lejátszáshoz, a szünethez és a visszatekeréshez használja a látható vezérlő elemeket. Megjegyzés: Ha egy rendszerbetöltő eszközt kapcsol a számítógéphez, és annak betöltési prioritása magasabb az IDE HDD-nél, a számítógép a csatolt eszközről végzi el a rendszerbetöltést.
  • Page 23: Fejezet Az Új Thinkpad Számítógép Áttekintése

    1. fejezet Az új ThinkPad számítógép áttekintése A ThinkPad áttekintő képe Műszaki adatok . Jellemzők A ThinkPad számítógép védelme © Copyright Lenovo 2005. © Portions Szerzői jog IBM 2005.
  • Page 24: A Thinkpad Áttekintő Képe

    A ThinkPad áttekintő képe A ThinkPad áttekintő képe Elölnézet Hátulnézet ® ThinkPad R50 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv...
  • Page 25: Jellemzők

    Jellemzők Jellemzők Processzor ® ® v Intel Pentium M processzor ® ® v Intel Celeron M processzor Memória v Dupla adatsebességű (DDR) szinkron dinamikus, véletlen elérésű memória (DRAM) (egyes modelleken) v Dupla adatsebességű II (DDRII) szinkron dinamikus, véletlen elérésű memória (DRAM) (egyes modelleken) Memória sebesség támogatása: A számítógép lehet, hogy nem képes minden memória sebességen (MHz) működni.
  • Page 26 Jellemzők Megjegyzés: Néhány modell csak PC kártyahellyel (Type II vagy Type III PC kártya) rendelkezik. v Sztereó fejhallgató csatlakozó v Mikrofon csatlakozó v Video-out csatlakozó (S-Video) v 2 Univerzális soros busz (USB) csatlakozó v IEEE 1394 csatlakozó (egyes modelleken) v Infravörös port v RJ11 telefon csatlakozó...
  • Page 27: Műszaki Adatok

    Műszaki adatok Műszaki adatok Méret 14 hüvelykes modell v Szélesség: 314 mm (12,4 hüvelyk) v Mélység: 260 mm (10,2 hüvelyk) v Magasság: elöl 34 mm (1,35 hüvelyk), hátul 37 mm (1,46 hüvelyk) 15 hüvelykes modell v Szélesség: 332 mm (13,1 hüvelyk) v Mélység: 269 mm (10,6 hüvelyk) v Magasság: elöl 37 mm (1,46 hüvelyk), hátul 40 mm (1,58 hüvelyk) Környezet...
  • Page 28: A Thinkpad Számítógép Védelme

    A ThinkPad számítógép védelme A ThinkPad számítógép védelme A számítógépet normál munkakörnyezetben való megbízható működésre tervezték ugyan, ennek ellenére a kezelése során gondos és ésszerű használatra kell törekedni. Az alábbi fontos javaslatok hozzájárulnak ahhoz, hogy a legjobban használhassa és a legtöbb élvezetet adja a számítógép.
  • Page 29 Access IBM gomb lenyomásával hívható elő). Legyen körültekintő a jelszavak beállításakor v Ne felejtse el a jelszavakat! Ha elfelejti az adminisztrátori vagy a merevlemez jelszót, Lenovo nem tudja alaphelyzetbe állítani, és lehet, hogy cserélnie kell az alaplapot vagy a merevlemez meghajtót. További fontos javaslatok v Lehet, hogy a számítógépben található...
  • Page 30 A ThinkPad számítógép védelme v Ne változtassa meg és ne rögzítse le a reteszeket azért, hogy a megjelenítőt nyitott vagy csukott állapotban tartsa. v Vigyázzon, ne forgassa el a számítógépet mialatt az AC adaptert csatlakoztatja. Az adapter dugója eltörhet. v Kapcsolja ki a számítógépet, ha ki akarja cserélni valamelyik eszközt a rekeszben, vagy pedig ellenőrizze, hogy az eszköz üzem közben is cserélhető-e.
  • Page 31 A ThinkPad számítógép védelme 2. Törölje meg mindegyik billentyű felső felületét a ruhával. A billentyűket egyesével törölje. Ha egyszerre többet töröl, a ruha beleakadhat a szomszédos billentyűkbe, ami sérülést okozhat. Ne öntsön folyadékot sem a billentyűkre, sem közéjük. 3. Hagyja megszáradni. 4.
  • Page 32 A ThinkPad számítógép védelme ® ThinkPad R50 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv...
  • Page 33: Fejezet A Számítógéppel Kapcsolatos Problémák Megoldása

    Előtelepített szoftver helyreállítása . . 32 UltraNav hibák . 20 A merevlemez meghajtó kapacitásának növelése . 33 Készenléti vagy hibernálási problémák . 21 Az akkumulátor cseréje . . 36 Képernyőproblémák . . 23 © Copyright Lenovo 2005. © Portions Szerzői jog IBM 2005.
  • Page 34: A Problémák Diagnosztizálása

    A számítógéphibák megoldása A problémák diagnosztizálása ® Ha problémákat tapasztal számítógépével, vizsgálja meg a PC-Doctor for Windows segítségével. A PC-Doctor for Windows futtatása: 1. Kattintson a Start gombra. 2. Vigye a mutatót az All Programs (Windows XP kivételével Windows esetén Programs), majd a PC-Doctor for Windows menüpontokra.
  • Page 35 A számítógéphibák megoldása Üzenet Megoldás 0177: Bad SVP data, stop Az adminisztrátori jelszó ellenőrző összege helytelen az EEPROM-ban. Cserélni kell a POST task. rendszer alaplapját. Vigye szervizbe a számítógépet. 0182: Bad CRC2. Enter A CRC2 beállítás ellenőrző összege helytelen az EEPROM-ban. Folytatás: BIOS BIOS Setup and load Setup Setup Utility.
  • Page 36 A számítógéphibák megoldása Üzenet Megoldás 021x: Keyboard error Győződjön meg róla, hogy nem helyezett semmit a billentyűzetre vagy a külső billentyűzetre. Kapcsolja ki a számítógépet és az összes hozzá csatlakoztatott eszközt. Először kapcsolja be a számítógépet, majd a csatlakoztatott eszközöket. Ha még mindig ugyanazt a hibakódot látja, tegye a következőt: Ha külső...
  • Page 37 Megjegyzés: Ez a művelet véglegesen törli a teljes merevlemez tartalmát, és visszaállítja a Lenovo által előtelepített szoftvereket. v Nyomja meg az F1 billentyűt a BIOS Setup Utility megnyitásához, vagy az Enter gombot az IBM Predesktop Area indításához.
  • Page 38 (HDD) may not function használ, az ESC gomb megnyomásával továbbmehet, de azért gondoljon a correctly on this system. kockázatokra. Ha az elsődleges helyen támogatott IBM/Lenovo HDD-t használ, de Ensure that your HDD is régi mikrokóddal, akkor frissítse a legfrissebbre. A legújabb változat elérhető: supported on this system www.lenovo.com/think/support...
  • Page 39: Üzenet Nélküli Hibák

    A számítógéphibák megoldása Üzenet nélküli hibák Probléma: A számítógép bekapcsolásakor a képernyő sötét marad, és a számítógép indulás közben nem sípol. Megjegyzés: Ha nem biztos benne, hogy hallotta-e a síphangot, kapcsolja ki a számítógépet. Ezután kapcsolja be újra, majd figyelje a sípszót. Ha külső...
  • Page 40: Jelszavakkal Kapcsolatos Problémák

    Probléma: Elfelejtettem jelszavamat. Megoldás: Ha elfelejtette a bekapcsolási jelszót, a számítógépet el kell vinni a Lenovo hivatalos szervizébe vagy marketing képviselőjéhez, hogy töröljék a jelszót. Ha elfelejtette a merevlemez jelszót, a Lenovo hivatalos szervize nem tudja törölni a jelszót, és az adatokat sem tudja helyreállítani a merevlemezről. A számítógépet el kell vinni a Lenovo hivatalos szervizébe vagy marketing képviselőjéhez, hogy...
  • Page 41: Billentyűzet Problémák

    A számítógéphibák megoldása Billentyűzet problémák Probléma: A billentyűzet néhány billentyűje vagy egyetlen billentyűje sem működik. Megoldás: Ha a hiba közvetlenül azután történt, hogy a számítógép visszatért a készenléti állapotból, írja be a bekapcsolási jelszót, ha be van állítva. ® Ha külső PS/2 billentyűzetet használ, akkor a számítógépen nem működik a numerikus billentyűzet.
  • Page 42: Ultranav Hibák

    A számítógéphibák megoldása Ha az összeköttetés hibátlan, húzza ki a kábelt és ellenőrizze, hogy a beépített billentyűzet megfelelően működik-e. Ha a beépített billentyűzet működik, akkor a külső billentyűzettel van probléma. Próbáljon meg egy másik külső billentyűzetet használni. UltraNav hibák Probléma: A mutató...
  • Page 43: Készenléti Vagy Hibernálási Problémák

    A számítógéphibák megoldása Készenléti vagy hibernálási problémák Probléma: A számítógép váratlanul készenléti állapotba megy. Megoldás: Ha a processzor túlmelegszik, a számítógép automatikusan készenléti módba kapcsol, hogy lehűljön. Így védi a processzort és a többi belső alkatrészt. Ezenkívül ellenőrizze a készenléti üzemmód beállításait a Power Manager segítségével. Probléma: A számítógép készenléti módba megy közvetlenül a bekapcsolási önteszt (POST) után (világít a készenlétet jelző...
  • Page 44 A számítógéphibák megoldása Megoldás: Ha a rendszer nem tér vissza készenléti módból, akkor lehet, hogy automatikusan visszatért készenléti vagy hibernált módba, mert túlságosan kimerült az akkumulátor. Ellenőrizze a készenléti jelzőfényt. v Ha a készenléti jelzőfény ég, akkor a számítógép készenléti módban van. Csatlakoztassa az AC adaptert a számítógéphez, majd nyomja meg az Fn billentyűt.
  • Page 45: Képernyőproblémák

    A számítógéphibák megoldása 4. A kurzorral válassza ki a Config sort, majd nyomja meg az Enter billentyűt. Megjelenik a Power almenü. 5. Válassza ki a Timer Wake with Battery Operation opciót az Enter gomb megnyomásával. 6. Az F5 vagy az F6 billentyűkkel válassza ki az Enabled állapotot, majd nyomja meg az Enter billentyűt.
  • Page 46 A számítógéphibák megoldása v Nyomja meg az Fn+F7 billentyűkombinációt a képernyő bekapcsolásához. Megjegyzés: Ha az Fn+F7 billentyűkombinációt használja egy megjelenítési séma alkalmazásához, legalább háromszor nyomja meg az Fn+F7 kombinációt három másodpercen belül, hogy a kép megjelenjen a számítógép képernyőjén. v Ha AC adaptert vagy akkumulátort használ, és az akkumulátorállapot jelzőfénye világít (zöld), nyomja meg az Fn+Home billentyűket, hogy világosabbá...
  • Page 47: Akkumulátor Hibák

    A számítógéphibák megoldása Megoldás: Nyomja meg és 4 másodpercig vagy tovább tartsa nyomva a tápfeszültség kapcsolót a számítógép kikapcsolása céljából, majd kapcsolja be ismét. Probléma: A képernyőn a számítógép minden bekapcsolásakor hiányzó, elszíneződött vagy fénylő pontok láthatók. Megoldás: Ez a TFT technológia velejárója. A számítógép megjelenítője többszörös vékonyréteg tranzisztorokat (TFT) tartalmaz.
  • Page 48: Merevlemez Meghajtó Hibák

    A számítógéphibák megoldása Megoldás: Az akkumulátor túlfeszültség védelme valószínűleg aktív. Kapcsolja ki a számítógépet egy percre, hogy alaphelyzetbe kerüljön a védelem, majd kapcsolja be ismét. Probléma: Az akkumulátor nem töltődik. Megoldás: Az akkumulátort nem töltheti, ha az túl meleg. Ha az akkumulátort forrónak érzi, vegye ki a számítógépből, és biztosítsa, hogy lehűljön szobahőmérsékletre.
  • Page 49 A számítógéphibák megoldása 2. fejezet A számítógéppel kapcsolatos problémák megoldása...
  • Page 50: Ujjlenyomat Hitelesítési Problémák

    A számítógéphibák megoldása 3. Miután megnyílik a Rescue and Recovery munkaterület, a következőket teheti: v Rescue and Restore Elmentheti és visszaállíthatja állományait, mappáit vagy biztonsági mentéseit. v Configure Konfigurálhatja a rendszer beállításait és a jelszavakat. v Communicate Kommunikálhat az Internet segítségével, és csatlakozhat a ThinkPad támogatási helyhez.
  • Page 51: Egyéb Problémák

    A számítógéphibák megoldása Egyéb problémák Probléma: A számítógép lefagy, vagy nem fogad semmilyen bevitelt. Megoldás: Elképzelhető, hogy a számítógép lefagy, ha kommunikációs művelet közben lép készenléti állapotba. Tiltsa le a készenléti mód időzítőjét, amikor hálózaton dolgozik. A számítógép kikapcsolásához nyomja meg, és 4 másodpercig vagy tovább tartsa nyomva a tápfeszültség kapcsolót.
  • Page 52 A számítógéphibák megoldása Megoldás: Ez a probléma akkor merül fel, ha Maximum Battery módot választ ki az Intel ® SpeedStep technológia számára. Ez az üzemmód az akkumulátor élettartamának maximalizálására szolgál, amelyet úgy ér el a rendszer, hogy a processzor használatának mértékétől függően kapcsolja a processzor sebességét a szabványos alacsonyabb sebesség és annak fele értéke között.
  • Page 53: Bios Setup Utility Indítása

    Drive Fitness Test (v3.99 vagy korábbi): A legújabb változat elérhető a http://www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm címen. Megjegyzések: 1. A Lenovo nem garantálja a Drive Fitness Test tökéletes működését. 2. Frissítse legújabb változatra a mikrokódot további merevlemez meghajtó használatához. Ha az alkalmazás még mindig nem fut hibátlanul, lépjen kapcsolatba az értékesítővel vagy a szerviz képviselőjével.
  • Page 54: Előtelepített Szoftver Helyreállítása

    BIOS Setup Utility indítása 1. A véletlen adatvesztések megakadályozása érdekében mentse el az adatokat és a számítógép rendszerleíró adatbázisát. Részletekért forduljon a fedélzeti súgóhoz. 2. Vegye ki a hajlékonylemezt a meghajtóból, és kapcsolja ki a számítógépet. 3. Kapcsolja be a számítógépet, majd a képernyő bal alsó sarkában megjelenő “To interrupt normal startup, press the blue Access IBM button”...
  • Page 55: A Merevlemez Meghajtó Kapacitásának Növelése

    újraindul az előtelepített operációs rendszerrel, vezérlőprogramokkal és szoftverekkel. A merevlemez meghajtó kapacitásának növelése A számítógép tároló kapacitását megnövelheti, ha a merevlemez meghajtót nagyobb kapacitásúra cseréli ki. Az új merevlemezt megvásárolhatja viszonteladójától vagy a Lenovo értékesítési képviselőjétől. 2. fejezet A számítógéppel kapcsolatos problémák megoldása...
  • Page 56 A merevlemez meghajtó kapacitásának növelése Megjegyzések: 1. A merevlemezt csak bővítés vagy javítás esetén cserélje ki. A csatlakozókat és a merevlemez meghajtók helyeit nem arra tervezték, hogy gyakran váltogassa őket, illetve az egységeket egymással. 2. A választható merevlemez meghajtó nem tartalmazza a Rescue and Recovery munkaterület és a Product Recovery programokat.
  • Page 57 A merevlemez meghajtó kapacitásának növelése 6. Szerelje le a takarólemezt a merevlemez meghajtóról. 7. Tegye át a takarólemezt az új meghajtóra. 8. Illessze be a merevlemez meghajtót és a takarólemezt a merevlemez tartására szolgáló nyílásba, és erősen nyomja be. 9. Csukja vissza a számítógép megjelenítőjét, és helyezze el a gépet aljával felfelé. Csavarja vissza a csavart.
  • Page 58: Az Akkumulátor Cseréje

    Az akkumulátor cseréje Az akkumulátor cseréje 1. Kapcsolja ki vagy hibernálja a számítógépet. Húzza ki a hálózati adaptert, és a számítógéphez csatlakozó összes kábelt. Megjegyzés: Ha PC kártyát használ, a számítógép lehet, hogy nem tud hibernált állapotba kerülni. Ha így van, kapcsolja ki a számítógépet. 2.
  • Page 59 Az akkumulátor cseréje 6. Fordítsa át ismét a számítógépet. Csatlakoztassa a hálózati adaptert és a többi kábelt a számítógéphez. 2. fejezet A számítógéppel kapcsolatos problémák megoldása...
  • Page 60 Az akkumulátor cseréje ® ThinkPad R50 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv...
  • Page 61: Copyright Lenovo 2005. © Portions Szerzői Jog Ibm

    3. fejezet Segítség és javítás kérése Segítség és szerviz . 40 Az ügyfélszolgálat hívása . . 40 Segítség a világhálón . . 40 Segítség világszerte . . 41 © Copyright Lenovo 2005. © Portions Szerzői jog IBM 2005.
  • Page 62: Segítség És Szerviz

    és a probléma javításához szükséges lépések eldöntésében. v Lenovo hardver javítás - Ha a problémát jótállással rendelkező Lenovo hardver okozza, képzett személyzet nyújt megfelelő szintű szolgáltatást. v Műszaki változtatások kezelése - Esetenként előfordulhat, hogy az eladást követően valamely terméket módosítani kell.
  • Page 63: Segítség Világszerte

    és kattintson a click Warranty elemre, majd kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat. Tekintse át a Lenovo hardver jótállást a Lenovo jótállási rendelkezéseinek teljes körű megértéséhez. Feltétlenül őrizze meg a vásárlást bizonyító iratot a jótállási szolgáltatások igénybevételéhez.
  • Page 64 és korlátozva lehet a szerviz ideje. Annak megállapításához, hogy számítógépére vonatkozik-e a Nemzetközi jótállási szolgáltatás, valamint azon országok listájának megtekintéséhez, amelyekben a szolgáltatás elérhető, látogasson el a www.lenovo.com/think/support oldalra, kattintson a Warranty lehetőségre, majd kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat. ®...
  • Page 65: Függelék Rádiós Funkciókkal Kapcsolatos Információk

    által kibocsátott elektromágneses energia. Mivel a rádiós LAN Mini-PCI adapter és a Bluetooth Daughter Card a rádiófrekvenciás biztonsági szabványokban és ajánlásokban található irányelveken belül működik, a © Copyright Lenovo 2005. © Portions Szerzői jog IBM 2005.
  • Page 66: Engedélyezett Működés Az Egyesült Államokban És Kanadában

    Lenovo úgy véli, hogy a beépített rádiós kártyákat biztonságosan használhatják a vásárlók. A szabványok és az ajánlások a tudományos világ konszenzusát tükrözik, amelyek olyan tudományos bizottságok és munkaközösségek által végzett hosszas mérlegelések eredményei, akik folyamatosan áttekintik és értelmezik a tudományos élet terjedelmes irodalmát.
  • Page 67: A Kiterjesztett Csatorna Mód Engedélyezése

    A kiterjesztett csatorna mód engedélyezése A kiterjesztett frekvenciájú üzemmóddal kapcsolatos megállapítás akkor alkalmazható, ha a rendszer támogatja ezt a funkciót. A funkció támogatását úgy ellenőrizheti, hogy a kiterjesztett frekvenciájú csatorna engedélyezési utasításait elolvasva megnézi a telepített rádiós kártya jellemzőit. Az Egyesült Államokon és Kanadán kívül lehetnek extra IEEE 802.11b csatornák. Ha gondjai vannak a Hozzáférési ponthoz való...
  • Page 68 ® ThinkPad R50 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv...
  • Page 69: Függelék Jótállási Tájékoztatás

    útján nem lehet lemondani, illetve nem korlátozhatók. Amire a jótállás kiterjed A Lenovo jótáll azért, hogy minden Gépe 1) anyag- és gyártási hibáktól mentes, valamint 2) megfelel a Lenovo hivatalosan kiadott termékleírásában foglaltaknak (“Specifikáció”), ez utóbbi kérésre elérhető. A Gép jótállási időszaka az Üzembehelyezés eredeti Időpontjától kezdődik, és tartalmának meghatározása a Jótállási...
  • Page 70 által végzett helytelen karbantartásból eredő hiba; v az olyan termék által okozott hiba, amelyért a Lenovo nem felelős; és v a nem-Lenovo termékek, beleértve azokat, amelyeket a Lenovo a felhasználó kérésére biztosít vagy beszerel a Lenovo számítógépbe.
  • Page 71 Számítógép vagy alkatrész cseréje Ha a javítás a Gép, vagy valamelyik alkatrészének cseréjével jár, akkor a Szervizszolgáltató által lecserélt elem a csere után a Lenovo tulajdonába megy át, míg a csereként kapott berendezés tulajdonjoga Önt illeti meg. A Vevő kijelenti, hogy a cserére szoruló...
  • Page 72 FELELŐSSÉG KIZÁRÁSÁT VAGY KORLÁTOZÁSÁT, ÍGY A FENTI KORLÁTOZÁS VAGY KIZÁRÁS LEHET, HOGY ÖNRE NEM VONATKOZIK. Irányadó jog A Lenovo és Ön is beleegyezik abba, hogy az Ön és a Lenovo jelen Korlátozott jótállási ® ThinkPad R50 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv...
  • Page 73: Rész - Országfüggő Rendelkezések

    nyilatkozatból adódó vagy azzal bármilyen módon kapcsolatos jogainak, kötelességeinek és kötelezettségeinek igazgatására, értelmezésére és betartatására a Gép megvásárlásának országában hatályos törvények vonatkoznak, tekintet nélkül a jogi alapelvekkel való ütközésre. EZ A JÓTÁLLÁS MEGHATÁROZOTT JOGOKKAL RUHÁZZA FÖL A VEVŐT, MINDAZONÁLTAL AZ ADOTT ÁLLAM VAGY JOGRENDSZER A VEVŐ...
  • Page 74 KANADA A felelősség korlátozása: A szakasz első pontja helyére a következő kerül: 1. a Lenovo gondatlansága miatt testi sérülésből (beleértve a halálesetet) fakadó és ingatlanban valamint személyes ingóságban bekövetkezett károkat, továbbá Irányadó jog: A következő helyettesíti az első mondat "azon ország joga ..., amely országban a számítógépet a felhasználó...
  • Page 75 Amennyiben a Lenovo a Kereskedelmi tevékenységekre vonatkozó 1974-es törvény vagy más hasonló törvény által vélelmezett feltételeket vagy garanciákat sért meg, a Lenovo felelőssége a javak megjavítására vagy cseréjére, vagy megfelelő javak biztosítására korlátozódik. Ahol ez a feltétel vagy jótállás eladási joghoz, megnyugtató...
  • Page 76 A felelősség korlátozása: A szakasz 1. és 2. pontja helyére a következő lép: 1. a testi sérülések (beleértve a halált) és az ingatlanvagyont valamint a személyes ingóságokat ért károk felelőssége a Lenovo hanyagsága által okozott károkra korlátozódik; 2. minden más helyzetben felmerülő minden tényleges kár esetén, amely a jelen Korlátozott jótállási nyilatkozat értelmében, illetve azzal bármilyen módon...
  • Page 77 (Consumer Guarantees Act) vagy más törvények által előírtakon túl, amelyek nem zárhatók ki és nem korlátozhatók. Az 1993. évi Termékfelelősségi törvény nem vonatkozik a Lenovo által átadott azon termékekre, amelyeket a törvény szerinti értelemben üzleti célból vesznek igénybe. A felelősség korlátozása: A szakasz a következővel bővül: Ha a számítógépet az 1993.
  • Page 78 Ha a gépet a fent felsorolt Nyugat-Európai országok egyikében vásárolták, akkor az adott számítógéphez a jótállási szolgáltatás ezen országok bármelyikében igénybe vehető egy Szervizszolgáltatótól, amennyiben a Lenovo a számítógépet az adott országban bejelentette és árusította. Ha a személyi számítógépet Albániában, Belaruszban, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Csehországban, Grúziában, Horvátországban, a Jugoszláv Szövetségi...
  • Page 79 Lenovo a számítógépet az adott országban bejelentette és árusította. Ha a gépet közép-keleti vagy afrikai országban vásárolták, akkor az adott számítógéphez a jótállási szolgáltatás a vásárlási országban vehető igénybe egy Szervizszolgáltatótól, amennyiben a Lenovo a számítógépet az adott országban bejelentette és árusította.
  • Page 80 Osztrák Polgári Perrendtartás 598. cikkelyének (2)-es bekezdése értelmében a felek lemondanak a Perrendtartás 595. cikkelye (1)-es bekezdése 7-es pontjának alkalmazásáról. A Lenovo ettől függetlenül az eljárást a telepítési ország illetékes bíróságán is kezdeményezheti. Észtország, Lettország és Litvánia esetén jelen Korlátozott jótállási nyilatkozat kapcsán felmerülő...
  • Page 81 (amennyiben a Lenovo a hibás) közvetlenül fellépnek, ebben az esetben is legfeljebb a számítógépért fizetett összeg mértékéig. A fenti korlátozás nem vonatkozik a testi sérülésből (beleértve a halálesetet) fakadó...
  • Page 82 (amennyiben a Lenovo a hibás) közvetlenül fellépnek, ebben az esetben is legfeljebb a számítógépért fizetett összeg mértékéig. A fenti korlátozás nem vonatkozik a testi sérülésből (beleértve a halálesetet) fakadó...
  • Page 83 Lenovo által megtévesztéssel, vagy vétkes hanyagságból okozott károkra, valamint a kifejezett jótállásokra. A második pont az alábbiakkal bővül: A Lenovo e pontban foglalt felelőssége közönséges gondatlanság esetén az alapvető szerződési feltételek megsértésére korlátozódik. EGYIPTOM A felelősség korlátozása: A szakasz második pontja helyébe a következő kerül: minden más tényleges közvetlen kár esetén a Lenovo felelőssége legföljebb a...
  • Page 84 Services Act) foglalt, előbb említett összes jótállás általánosságát. A felelősség korlátozása: A teljes szakasz helyébe a következő lép: E szakaszban a “mulasztás” a Lenovo részéről a jelen Korlátozott jótállási nyilatkozat tartalmával kapcsolatban olyan cselekményt, kijelentést, mulasztást vagy hanyagságot jelent, amelynek tekintetében a Lenovo a vásárló felé jogilag felelős, akár szerződés alapján, akár magánjogi vétkes cselekmény alapján.
  • Page 85 3. A fenti 1. és 2. pont kivételével a Lenovo teljes felelőssége a mulasztásából fakadó tényleges kárért egyetlen esetben sem haladhatja meg a következők közül a nagyobbat: 1) 125 000 Euró 2) a mulasztással közvetlenül kapcsolatos számítógépért fizetett összeg 125%-a.
  • Page 86: Rész - Jótállási Tájékoztatás

    Lenovo korlátlan felelősséget vállal a Lenovo hanyagságából a felhasználó személyes ingóságában keletkezett fizikai kárért. 3. A fenti 1. és 2. pont kivételével a Lenovo teljes felelőssége a mulasztásából fakadó tényleges kárért semmilyen esetben sem haladhatja meg a következők közül a nagyobbat: 1) 75000 angol font 2) a mulasztással közvetlenül kapcsolatos...
  • Page 87 Jótállási Számítógép szolgáltatás típusa Vásárlási ország vagy régió Jótállás időtartama típusai 1829 USA, Kanada, Mexikó, Brazília, Alkatrészek és Ausztrália és Japán munkavégzés - 1 év Akkumulátor - 1 év Többi Alkatrészek és munkavégzés - 1 év Akkumulátor - 1 év 1830 USA, Kanada, Mexikó, Brazília, Alkatrészek és...
  • Page 88 Jótállási Számítógép szolgáltatás típusa Vásárlási ország vagy régió Jótállás időtartama típusai 1836 Alkatrészek és munkavégzés - 1 év Akkumulátor - 1 év 1840 USA, Kanada, Mexikó, Brazília, Alkatrészek és Ausztrália és Japán munkavégzés - 4 év Akkumulátor - 1 év Többi Alkatrészek és munkavégzés - 4 év...
  • Page 89 Jótállási Számítógép szolgáltatás típusa Vásárlási ország vagy régió Jótállás időtartama típusai 1848 Összes Alkatrészek és munkavégzés - 3 év Akkumulátor - 1 év 1849 USA és Kanada Alkatrészek és gyártás - 1 év Akkumulátor - 1 év 1850 USA, Kanada, Mexikó, Brazília, Alkatrészek és Ausztrália és Japán munkavégzés - 4 év...
  • Page 90 Jótállási Számítógép szolgáltatás típusa Vásárlási ország vagy régió Jótállás időtartama típusai 1861 Összes Alkatrészek és munkavégzés - 3 év Akkumulátor - 1 év 1862 USA, Kanada, Mexikó, Brazília, Alkatrészek és Ausztrália és Japán munkavégzés - 4 év Akkumulátor - 1 év Többi Alkatrészek és munkavégzés - 4 év...
  • Page 91 CRU-t vissza kell-e küldeni. Amikor vissza kell küldenie, 1) a visszaküldési utasításokat és a szállító dobozt megkapja a cserélendő alkatrésszel, de 2) a Lenovo kiszámlázhatja a cserealkatrészt, ha az nem érkezik hozzá vissza a cserealkatrész átvételétől számított 30 napon belül.
  • Page 92 Miután a Gép javítása vagy cseréje megtörtént, a Vevő a javítás helyszínén átveheti, vagy postázásos szerviz esetén a Lenovo saját költségén visszaküldi a Vevőnek, kivéve, ha az másképp rendelkezik. A Gép ezt követő telepítéséért és működésének ellenőrzéséért a Vevő felelős.
  • Page 93 Ország vagy régió Telefonszám Afrika Afrika: +44 (0)1475 555 055 Dél-Afrika: +27-11-3028888 és 0800110756 Közép-Afrika: Keresse a legközelebbi IBM üzleti partnert. Argentína 0800-666-0011 (spanyol) Ausztrália 131-426 (angol) Ausztria 01-24592-5901 01-211-454-610 (német) Belgium 02-210-9820 (holland) 02-210-9800 (francia) Jótállási szolgáltatás és támogatás: 02-225-3611 Bolívia 0800-0189 (spanyol) Brazília...
  • Page 94 Ország vagy régió Telefonszám Franciaország 0238-557-450 Jótállási szolgáltatás és támogatás: szoftver 0810-631-020 hardver 0810-631-213 (francia) Németország 07032-15-49201 Jótállási szolgáltatás és támogatás: 01805-25-35-58 (német) Görögország +30-210-680-1700 Guatemala 335-8490 (spanyol) Honduras Tegucigalpa & San Pedro Sula: 232-4222 San Pedro Sula: 552-2234 (spanyol) Magyarország +36-1-382-5720 India...
  • Page 95 Ország vagy régió Telefonszám Mexikó 001-866-434-2080 (spanyol) Közép-Kelet +44 (0)1475-555-055 Hollandia +31-20-514-5770 (holland) Új-Zéland 0800-446-149 (angol) Nicaragua 255-6658 (spanyol) Norvégia 6681-1100 Jótállási szolgáltatás és támogatás: 8152-1550 (norvég) Panama 206-6047 (spanyol) Peru 0-800-50-866 (spanyol) Fülöp-szk. 1800-1888-1426 (angol) +63-2-995-8420 (fülöp-szigeteki) Lengyelország +48-22-878-6999 Portugália +351-21-892-7147 (portugál) Románia...
  • Page 96: A Jótállás Mexikóban Érvényes Kiegészítése

    Ellentmondás esetén jelen kiegészítés feltételei hatályosak. A berendezés összes előre telepített programjára a vásárlás napjától számítva harminc (30) napos, telepítési hibákra vonatkozó jótállás érvényes. A Lenovo nem felelős az ilyen szoftverprogramok és/vagy bármely más, Ön által vagy a termék megvásárlása után telepített szoftverprogramok információiért.
  • Page 97 Servicios, S. A. de C. V. Alfonso Nápoles Gándara No 3111 Parque Corporativo de Peña Blanca Delegación Aulvaro Obregón México, D.F., México C.P. 01210, Tel. 01-800-00-325-00 B. függelék Jótállási tájékoztatás...
  • Page 98 ® ThinkPad R50 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv...
  • Page 99: Függelék Vásárló Által Cserélhető Egységek (Crus)

    Ha nem fér hozzá az információkhoz, vagy ha nehézségei támadnak a CRU cseréjével, vegye igénybe a következő erőforrásokat: v Az online Hardver karbantartási kézikönyv és a videók elérhetők az Ügyfélszolgálat címén: http://www.lenovo.com/think/support/site.wss/document.do? lndocid=part-video © Copyright Lenovo 2005. © Portions Szerzői jog IBM 2005.
  • Page 100 v Az Ügyfélszolgálatról. “A világ összes többi országában hívható telefonszámok” oldalszám: 70 tartalmazza az adott országhoz vagy régióhoz tartozó ügyfélszolgálat telefonszámát. ® ThinkPad R50 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv...
  • Page 101: Függelék Megjegyzések

    D. függelék Megjegyzések Megjegyzések Előfordulhat, hogy a Lenovo nem tudja minden országban biztosítani az ebben a dokumentumban szereplő összes terméket, szolgáltatást vagy lehetőséget. Az adott országokban rendelkezésre álló termékekről és szolgáltatásokról a helyi Lenovo képviseletek szolgálnak felvilágosítással. A Lenovo termékekre, programokra vagy szolgáltatásokra vonatkozó...
  • Page 102: Televíziós Kimenetre Vonatkozó Megjegyzés

    Bármilyen, e kiadványban szereplő, nem Lenovo hálóhelyre történő hivatkozás kizárólag kényelmi szempontból szerepel, és az adott hálóhelyek semmiféle támogatását nem célozza. Az ilyen webhelyeken található anyagok nem képezik az adott Lenovo termék dokumentációjának részét, így ezek használata csak saját felelősségre történhet.
  • Page 103: Kanadai Ipari Szabvány B Osztályú Sugárzásmegfelelési Nyilatkozat

    Ez a termék megfelel a 89/336/EEC számú kompatibilitással és védettséggel kapcsolatos EU bizottsági követelményeinek amely a Tagállamok elektromágneses kompatibilitással kapcsolatos törvényei alapján jött létre. A Lenovo nem vállal felelősséget a termék nem javasolt módosításából adódó hibákért, beleértve a nem Lenovo gyártmányú kártyák használatát is.
  • Page 104: Környezetvédelmi Megjegyzések Japán Számára

    Környezetvédelmi megjegyzések Japán számára Ha Ön vállalati alkalmazott, és ki kell selejteznie a vállalat tulajdonát képező ThinkPad számítógépet, akkor azt a Hulladékkezelési törvénnyel (Law for Promotion of Effective Utilization of Resources) összhangban tegye. A számítógép az ipari hulladék kategóriájába tartozik. A megfelelő elhelyezéshez a helyi önkormányzat által hitelesített hulladékkezelő...
  • Page 105 Lotus FastSite – Webkiadó v Lotus SmartCenter – Internet információkezelő Ügyfélszolgálat: A szoftver telepítésével kapcsolatos támogatási információkért és telefonszámokért látogasson a http://www.lenovo.com/think/support címre. A kezdeti telepítési támogatáson túlmenő műszaki szolgáltatás igénybe vételéről a http://www.lotus.com/passport címen tájékozódhat. International Program License Agreement: A tárgybani ajánlat révén adott szoftverengedély nem tartalmazza a szoftverfrissítéseket, a műszaki támogatást, továbbá...
  • Page 106 Proof of Entitlement: A ThinkPad számítógép vásárlásának igazolására szolgáló dokumentumot, valamint ezt az ajánlati dokumentumot is őrizze meg igazolásként. Frissítések, további licencek és technikai támogatás beszerzése A szoftverfrissítés és a technikai támogatás díjfizetés ellenében rendelkezésre áll az IBM Passport Advantage Program keretében. A Notes, SmartSuite és egyéb Lotus termékekre vonatkozó...
  • Page 107 Smartsuiteapac@modusmedia.com Védjegyek A következő kifejezések a Lenovo védjegyei az Egyesült Államokban és/vagy más országokban: ThinkPad PS/2 Rescue and Recovery ThinkLight ThinkPad TrackPoint Ultrabay UltraNav A következő kifejezések az International Business Machines Corporation védjegyei az Egyesült Államokban és/vagy más országokban: Lotus...
  • Page 108 ® ThinkPad R50 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv...
  • Page 109 47 számítógép szállítása 6 számítógép tisztítása 11 készenléti problémák 21 kiosztások 2 tápfeszültség kapcsoló hibák 18 konfiguráció beállítás 31 tárolóeszköz környezet 6 bővítés 33 telefon, segítség 40 TrackPoint hibák 20 © Copyright Lenovo 2005. © Portions Szerzői jog IBM 2005.
  • Page 110 ® ThinkPad R50 sorozat Üzemeltetési és hibajavítási kézikönyv...
  • Page 112 Rendelési szám: 39T2412 Nyomtatva Kínában (1P) P/N: 39T2412...

This manual is also suitable for:

Thinkpad r50eThinkpad r50 series

Table of Contents