Yamaha Clavinova CVP-301 Gebruikershandleiding

Yamaha digital piano user's manual
Hide thumbs Also See for Clavinova CVP-301:
Table of Contents

Advertisement

C V P - 3 0 5 / 3 0 3 / 3 0 1
G E B R U I K E R S H A N D L E I D I N G
B E L A N G R I J K
— c o n t r o l e e r d e s p a n n i n g s v o o r z i e n i n g —
Controleer of het voltage van het stopcontact overeenkomt met het voltage dat op het naamplaatje staat dat u kunt vinden op het
onderpaneel. In sommige gebieden is er naast het netsnoer een voltageschakelaar aanwezig op het onderpaneel van het
keyboard. Zorg dat de voltageschakelaar is ingesteld op het juiste voltage. Af fabriek staat de schakelaar op 240 Volt. U kunt de
instelling wijzigen met een platkopschroevendraaier. Hiervoor draait u de schakelaar totdat het juiste voltage bij het pijltje
verschijnt.
Raadpleeg de instructies achter in deze handleiding voor informatie over de montage van de keyboardstandaard.
NL

Advertisement

Table of Contents
loading

Summary of Contents for Yamaha Clavinova CVP-301

  • Page 1 C V P - 3 0 5 / 3 0 3 / 3 0 1 G E B R U I K E R S H A N D L E I D I N G B E L A N G R I J K —...
  • Page 2: Special Message Section

    SPECIFICATIONS SUBJECT TO CHANGE: information contained in this manual is believed to be correct at the time of printing. However, Yamaha reserves the right to change or modify any of the specifications without notice or obligation to update existing units.
  • Page 3 Het instrument bevat geen door de gebruiker te repareren onderdelen. Als het instrument stuk lijkt te zijn, stop dan met het gebruik ervan en laat het nakijken door Yamaha-servicepersoneel. LET OP Volg altijd de algemene voorzorgsmaatregelen op die hieronder worden opgesomd om te voorkomen dat u of iemand anders gewond raakt of dat het instrument of andere eigendommen beschadigd raken.
  • Page 4 Consulteer een KNO-arts als u geruis in uw oren of gehoorverlies constateert. Yamaha kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor schade die wordt veroorzaakt door oneigenlijk gebruik van of modificaties aan het instrument, of data die verloren zijn gegaan of gewist.
  • Page 5: Over Deze Gebruikershandleiding En De Data List

    • Commercieel beschikbare software kopiëren is ten strengste verboden, met uitzondering van kopiëren voor uw persoonlijke gebruik. Dit product bevat en gaat vergezeld van computerprogramma's en inhoud waarop Yamaha alle auteursrechten heeft of waarvoor Yamaha over de licenties beschikt om gebruik te mogen maken van de auteursrechten van derden. Onder dergelijk materiaal waarop auteursrechten berusten, vallen, zonder enige beperkingen, alle computersoftware, stijlfiles, MIDI-files, WAVE-data en geluidsopnamen.
  • Page 6 • Alle andere handelsmerken zijn eigendom van hun respectieve eigenaren. Accessoires Guide to Yamaha Online Member Product User Registration '50 Greats for the Piano' (Muziekboek) Gebruikershandleiding Data List De volgende items kunnen bijgeleverd of optioneel zijn, afhankelijk van uw locatie:...
  • Page 7: Table Of Contents

    Inhoudsopgave Inleiding Welkom bij de prachtige muziekwereld van de Clavinova CVP! ... 10 Paneelregelaars ... 12 Het toetsenbord bespelen ... 14 Opstellen van de Clavinova ... 16 Muziekstandaard ... 16 Bladmuzieksteuntjes ... 17 Een hoofdtelefoon gebruiken ... 17 De displaytaal veranderen ... 18 Displayinstellingen ...
  • Page 8 De automatische begeleidingsstijlen gebruiken, creëren en bewerken ...97 Stijlkarakteristieken ... 97 Een type vingerzetting voor akkoorden selecteren ... 97 Alleen de ritmekanalen van een stijl spelen ... 98 Instellingen die betrekking hebben op het afspelen van stijl ... 100 Het volume en de toonbalans van de stijl bewerken (MIXING CONSOLE) ...
  • Page 9: Inleiding

    Appendix Problemen oplossen ... 197 CVP-305: Montage van de pianostandaard ... 202 CVP-303: Montage van de pianostandaard ... 204 CVP-301: Montage van de pianostandaard ... 206 De diskdrive installeren (bijgeleverd/optioneel) ... 208 Specificaties ... 209 Index ... 211 Inleiding Beknopte handleiding Basisbediening Naslaginformatie Voices gebruiken, creëren en bewerken...
  • Page 10: Welkom Bij De Prachtige Muziekwereld Van De Clavinova Cvp

    Welkom bij de prachtige muziekwereld van de Clavinova CVP! Authentieke op akoestische piano lijkende aanslag met Graded Hammer (GH)- en Graded Hammer 3 (GH3)-toetsenbord De Clavinova benadert een echte piano het best. Het beschikt over een uitzonderlijk natuurlijke pianoaanslag en een expressieve respons — dankzij het opmerkelijke Graded Hammer-toetsenbord.
  • Page 11 Oefenen De muzieknotatie weergeven en ermee meespelen ...pagina 56 Terwijl u een song afspeelt, kunt u de muzieknotatie automatisch in de display laten weergeven. Dit is een uitzonderlijk handig hulpmiddel voor het leren en oefenen van stukken. Gidslampjes ...pagina 38 De toetsgidslampjes zijn ook handig bij het leren en oefenen, aangezien ze aangeven welke noten u zou moeten spelen, wanneer u ze zou moeten spelen en hoe lang u ze ingedrukt zou moeten houden.
  • Page 12: Paneelregelaars

    Paneelregelaars Het hieronder getoonde paneel is dat van de CVP-305. [POWER]-schakelaar ... P. 14 SmartMedia-sleuf ... P. 22 MIC. (CVP-305/303) Knop [MIC SETTING/VOCAL HARMONY] ... P. 54 METRONOME Knop [ON/OFF] ... P. 30 VOLUME Draaiknop [MASTER VOLUME] ... P. 15 Knop [FADE IN/OUT] ...
  • Page 13 VOICE Knoppen VOICE... P. 31 Knop [VOICE EFFECT] ... P. 78 ONE TOUCH SETTING Knoppen [1]–[4] ... P. 49 Knop [LEFT HOLD]... P. 48 PART Knoppen PART... P. 73 PIANO-instelling Knop [PIANO] ... P. 28 REGISTRATION MEMORY Knop [REGIST. BANK]... P. 122 Knop [FREEZE]...
  • Page 14: Het Toetsenbord Bespelen

    Het toetsenbord bespelen LET OP Houd de klep met beide handen vast als u deze verplaatst. Laat de klep pas los als deze volledig geopend of gesloten is. Let op dat er geen vingers (van u of van anderen, vooral die van kinderen) knel komen te zitten tussen de klep en de kast.
  • Page 15 Het toetsenbord bespelen Bespeel het toetsenbord om geluid te produceren. Het volume aanpassen Terwijl u het toetsenbord bespeelt, kunt u het volumeniveau aanpassen met de regelaar [MASTER VOLUME] aan de linkerzijde van het paneel. Het instrument uitzetten Druk op de [POWER]-schakelaar om het instrument uit te zetten. Het scherm en de POWER-indicator gaan uit.
  • Page 16: Opstellen Van De Clavinova

    Opstellen van de Clavinova Muziekstandaard De muziekstandaard opzetten: CVP-305/303: LET OP Haal de muziekstandaard zover mogelijk naar u toe. Probeer de muziekstandaard Als de muziekstandaard omhoog staat, staat deze vast onder een bepaalde hoek niet in een half opgezette positie te gebruiken. Laat ook die niet kan worden aangepast.
  • Page 17: Bladmuzieksteuntjes

    Bladmuzieksteuntjes Deze steuntjes dienen om de bladzijden van muziekboeken op hun plaats te houden. Om te openen Om te sluiten Een hoofdtelefoon gebruiken Sluit een hoofdtelefoon aan op één van de [PHONES]-aansluitingen, die zich links aan de onderkant van het instrument bevinden. Hier kunnen twee standaard hoofdtelefoons op aangesloten worden.
  • Page 18: De Displaytaal Veranderen

    De displaytaal veranderen De hoofdtelefoonophangbeugel gebruiken Er wordt een hoofdtelefoonophangbeugel bij de Clavinova geleverd, zodat u de LET OP hoofdtelefoon aan de Clavinova kunt hangen. Bevestig de hoofdtelefoonophangbeugel Hang niets anders dan een met de twee bijgeleverde schroeven (4 x 10 mm.), zoals in de illustratie is te zien. hoofdtelefoon aan de beugel.
  • Page 19: Displayinstellingen

    Displayinstellingen Het contrast van de display aanpassen U kunt het contrast van de display aanpassen door aan de knop [LCD CONTRAST] rechts van de display te draaien. De helderheid van de display aanpassen (CVP-305/303) Hiermee past u de helderheid aan van de display aan. Roep de bedieningsdisplay op.
  • Page 20 Displayinstellingen Het invoeren van de Owner Name (eigenaarsnaam) in de openingsdisplay U kunt uw naam laten weergeven in de openingsdisplay (de display die als eerste wordt weergegeven wanneer het instrument wordt ingeschakeld). CVP-305/303/301 Gebruikershandleiding Roep de bedieningsdisplay op. [FUNCTION] [I] UTILITY TAB[ √...
  • Page 21: Omgaan Met De Diskdrive (Fdd) En Diskettes

    • Om de diskdrive in een optimaal werkende conditie te houden, beveelt Yamaha het gebruik van een in de winkel verkrijgbare koppenreinigingsdiskette (droge methode) aan om ongeveer één keer per maand de kop te reinigen.
  • Page 22: Omgaan Met Smartmediatm

    Omgaan met SmartMedia *is een handelsmerk van de Toshiba Corporation. Dit instrument beschikt over een ingebouwde SmartMedia- kaartsleuf (op het bedieningspaneel). Hiermee kunt u de originele data die u op het instrument heeft gecreëerd opslaan op een SmartMedia-kaart, en data van een kaart in het instrument laden.
  • Page 23: Beknopte Handleiding

    Beknopte handleiding De demo's afspelen De demo's zijn meer dan alleen maar songs. Ze voorzien ook in handige, makkelijk te begrijpen introducties van de eigenschappen, functies en werkwijzen van het instrument. Eigenlijk zijn de demo's een soort interactieve 'mini-handleiding', compleet met geluidsdemonstraties en tekst die tonen wat het instrument voor u kan doen.
  • Page 24 Specifieke demonstratieonderwerpen tonen Druk op de knoppen [7 π op te roepen. Druk op één van de knoppen [A]–[I] om een specifieke demo weer te geven. Als u wilt terugkeren naar de vorige display, drukt u op de knop [J]. Als de demo meer dan één scherm bevat.
  • Page 25: Handelingen In De Basisdisplays

    Handelingen in de basisdisplays Om te beginnen zou u iets over de basisdisplays moeten weten die in de Beknopte handleiding voorkomen. Er zijn drie basisdisplays: Hoofddisplay ➤ Zie hieronder. Display voor file-selectie ➤ Zie hieronder. Functiedisplay ➤ pagina 26 Bediening van de hoofddisplay In de hoofddisplay worden de basisinstellingen en belangrijke informatie van het instrument weergegeven.
  • Page 26: Bediening Van De Display Function

    Druk op de knop [SONG SELECT] om de display voor songselectie op te roepen. Druk op de knoppen TAB [ √ ]/[ ® ] om de gewenste drive (PRESET/USER/CARD) te selecteren. Over PRESET/USER/CARD PRESET ... Intern geheugen waarin voorgeprogrammeerde data als vooraf ingestelde data zijn geïnstalleerd.
  • Page 27 Druk op de knop [D] om de categorie CONTROLLER te selecteren. Als de geselecteerde categorie is onderverdeeld in subcategorieën, zullen de tabs in de display worden getoond. Druk op de knop TAB [ ® ] om de tab KEYBOARD/PANEL te selecteren. Als de instelling verder is onderverdeeld in bijkomende instellingen, zal er een overzicht in de display worden getoond.
  • Page 28: Voices Bespelen

    Voices bespelen De Clavinova beschikt over een verscheidenheid aan voices, waaronder uitzonderlijk realistische pianovoices. Knop METRONOME [ON/OFF] (pagina 30) De pianovoice bespelen Hier roepen we de pianovoice op en bespelen we deze. U kunt de pianovoice bespelen terwijl u de pedalen of de metronoom gebruikt.
  • Page 29: De Pedalen Gebruiken

    De aanslaggevoeligheid van het toetsenbord instellen U kunt een aanslagreactie aangeven (hoe het geluid reageert op de manier waarop u op de toetsen speelt). Het aanslaggevoeligheidstype wordt de algemene instelling voor alle voices. Roep de bedieningsdisplay op: [FUNCTION] → [D] CONTROLLER → TAB [®] KEYBOARD/ PANEL →...
  • Page 30: De Metronoom Gebruiken

    G Voetregelaar/Voetschakelaar Een optionele Yamaha voetregelaar (FC7) of voetschakelaar (FC4 of FC5) kan op de AUX PEDAL-aansluiting worden aangesloten en worden gebruikt om verscheidene toegewezen functies te regelen (pagina 182). Instellingen voor de pedalen maken U kunt één van de verscheidene functies toewijzen aan elk van de drie pedalen of een optionele voetregelaar/...
  • Page 31: Verscheidene Voices Bespelen

    Stel de parameters in door op de knoppen [2 π † ]–[7 π † ] te drukken. π † π † π π † † π † π † VOLUME Hiermee wordt het niveau bepaald van het metronoomgeluid. SOUND Hiermee wordt bepaald welk geluid wordt gebruikt voor de metronoom.
  • Page 32 Druk op één van de knoppen [A]–[J] om de gewenste voice te selecteren. U kunt onmiddellijk terugspringen naar de hoofddisplay door te dubbelklikken op één van de knoppen [A]–[J]. OPMERKING Bespeel het toetsenbord De piano-instellingen herstellen OPMERKING Druk op de vleugelvormige knop [PIANO]. Uw favoriete voices eenvoudig terugroepen De CVP beschikt over een enorme hoeveelheid aan voices van hoge kwaliteit, met een uitzonderlijk breed bereik aan instrumentgeluiden en is dan ook perfect voor nagenoeg elke muzikale toepassing.
  • Page 33 Percussiegeluiden selecteren Als één van de drumkit-voices is geselecteerd in de groep [PERCUSSION & DRUM KIT], kunt u verschillende drum- en percussie-instrumentgeluiden via het toetsenbord bespelen. Details zijn te vinden in het Drumkitoverzicht in de afzonderlijke Data List. Raadpleeg de iconen die boven de toetsen zijn gedrukt om te controleren welke 'Standard Kit 1'-percussiegeluiden zijn toegewezen aan elke toets.
  • Page 34: Oefenen Met De Vooraf Ingestelde Songs

    Oefenen met de vooraf ingestelde songs OPMERKING Song Op de Clavinova worden speeldata een 'song' genoemd. Songs afspelen voor het oefenen De Clavinova bevat niet alleen de vooraf ingestelde demosongs, maar ook vele vooraf ingestelde songs. Dit gedeelte bestrijkt basisinformatie over het afspelen van vooraf ingestelde songs of songs die zijn opgeslagen op een SmartMedia- kaart.
  • Page 35 Druk op de knop SONG [PLAY/PAUSE] om het afspelen te starten. Druk op de knop SONG [STOP] om het afspelen te stoppen. Een song van SmartMedia-kaart afspelen LET OP Zorg dat u pagina 22 leest voor informatie over het omgaan met SmartMedia-kaarten en de kaartsleuf. Houd de SmartMedia-kaart zo vast dat het connectorgedeelte (goudkleurig) van de kaart naar beneden en naar voren is gericht, in de richting van de kaartsleuf.
  • Page 36 Het volume verhogen van het gedeelte dat moet worden geoefend Op de CVP kan een enkele song afzonderlijke data voor tot zestien MIDI-kanalen bevatten. Geef het oefenkanaal aan en verhoog het afspeelvolume van het kanaal. Selecteer een song. De methode voor het selecteren van een song is hetzelfde als bij 'Een vooraf ingestelde song afspelen (pagina 34)' of 'Een song van SmartMedia-kaart afspelen (pagina 35)'.
  • Page 37 Muzieknotatie weergeven (Score) U kunt de muzieknotatie van de geselecteerde song bekijken. Het verdient aanbeveling de muzieknotatie door te lezen voordat u met oefenen begint. • De Clavinova kan de muzieknotatie weergeven van commercieel beschikbare muziekdata of van uw opgenomen songs. OPMERKING •...
  • Page 38: Eénhandsoefening Met De Guide Lamps (Gidslampjes)

    Stel naar wens de gedetailleerde parameters in voor de notatieweergave. Druk op de knop [8 π π π † π Druk op de knoppen [1 π Hiermee wordt bepaald welk MIDI-kanaal in de songdata wordt gebruikt voor het linkerhand-/ rechterhandgedeelte. Deze instelling gaat terug naar AUTO als er een andere song wordt geselecteerd.
  • Page 39 Druk op de knop SONG [TRACK 1 (R)] om het rechterhandgedeelte te dempen. De indicator van de knop [TRACK 1 (R)] gaat uit. U kunt nu die partij zelf spelen. Druk op de knop SONG [PLAY/PAUSE] om het afspelen te starten. Oefen de gedempte partij met behulp van de gidslampjes.
  • Page 40: Oefenen Met De Herhaaldelijke Afspeelfunctie

    Het linkerhandgedeelte (TRACK 2) oefenen door de gidslampjes te gebruiken Volg dezelfde stappen als bij 'Het rechterhandgedeelte (TRACK 1) oefenen door de gidslampjes te gebruiken' op pagina 38. Druk op de knop [TRACK 2] om het linkerhandgedeelte te dempen. De indicator van de knop [TRACK 2 (L)] gaat uit. U kunt nu die partij zelf spelen. Druk op de knop SONG [PLAY/PAUSE] om het afspelen te starten en de gedempte partij met de gidslampjes te oefenen.
  • Page 41: Uw Spel Opnemen

    Overige methoden voor het aangeven van het A–B-herhalingsbereik G Het herhalingsbereik aangeven terwijl de songs zijn gestopt. Druk op de knop [FF] om verder te gaan naar de positie van punt A. Druk op de knop [REPEAT] om punt A aan te geven. Druk op de knop [FF] om verder te gaan naar de positie van punt B.
  • Page 42: Achtergrondpartijen Spelen Met De Speelassistentietechnologie (Performance Assistant Technology)

    Druk op de knop SONG [PLAY/PAUSE] om het opgenomen spel terug te spelen. Sla het opgenomen spel op. Druk op de knop [SONG SELECT] om de display voor songselectie op te roepen. Druk op de knoppen TAB [ √ ]/[ ® ] om de juiste tab (USER, CARD, enz.) te selecteren waarnaar u de data wilt opslaan.
  • Page 43 Druk op de knop [PERFORMANCE ASSISTANT] om de functie aan te zetten. Druk op de knop SONG [PLAY/PAUSE] om het afspelen te starten. Bespeel het toetsenbord Het instrument stemt uw spel op het toetsenbord automatisch af op het afspelen van de song en de akkoorden, ongeacht welke toetsen u indrukt.
  • Page 44: Begeleiding Afspelen Met De Automatische Begeleidingsfunctie (Stijl Afspelen)

    Begeleiding afspelen met de automatische begeleidingsfunctie (stijl afspelen) Met de automatische begeleidingsfunctie kunt u automatische begeleidingen afspelen door gewoon 'akkoorden' met uw linkerhand te spelen. Hierdoor kunt u automatisch opnieuw het geluid van een complete band of orkest creëren, zelfs als u alleen speelt. Het automatische begeleidingsgeluid wordt opgebouwd met de ritmepatronen van de stijlen.
  • Page 45 Druk op de knop [STYLE SELECT] om de display voor stijlselectie op te roepen. STYLE SELECT 3, 4 Druk op de knop TAB [ √ ] om de tab PRESET te selecteren. Het stijltype en de bepalende karakteristieken worden aangegeven boven de vooraf ingestelde stijlnaam. Zie pagina 97 OPMERKING voor details over de karakteristieken.
  • Page 46 Speel automatisch een passend einde door te drukken op de knop [ENDING], op het punt in de notatie dat wordt aangegeven door 'Ending'. Als het afspelen van Ending is voltooid, stopt het afspelen van de stijl automatisch. OPMERKING • Over de verschillende stijlen Zie het stijloverzicht in het afzonderlijke Data List-boekje.
  • Page 47 Tijdens afspelen van stijl G Main Dit wordt gebruikt voor het spelen van het hoofdgedeelte van de song. Er wordt een begeleidingspatroon afgespeeld van verscheidene maten en dit wordt eindeloos herhaald. Elke vooraf ingestelde stijl beschikt over vier verschillende patronen. Druk op één van de knoppen MAIN [A]–[D] tijdens het afspelen van stijl.
  • Page 48 • Het sectiepatroon vastleggen op óf intro, óf main (Section Set) U kunt deze functie bijvoorbeeld instellen op Intro om gemakkelijk automatisch een intro te laten spelen telkens wanneer u een stijl selecteert (pagina 101). Over de lampjes van de sectieknoppen (INTRO/MAIN/ENDING, enz.) •...
  • Page 49: One Touch Setting

    Controleren hoe de akkoorden moeten worden gespeeld via de gidslampjes Voor songs die akkoorddata bevatten, kunt u de afzonderlijke noten van het akkoord laten aangegeven door de gidslampjes op het instrument. Selecteer een song (pagina 34). Druk op de knop [FUNCTION] en druk op de knop [B] om de display SONG SETTING op te roepen.
  • Page 50: Ideale Setups Voor Elke Song Oproepen - Music Finder

    Handige tips voor het gebruik van One Touch Setting G Automatisch de One Touch Settings veranderen met de Main-secties (OTS Link) Met de handige OTS (One Touch Setting) Link-functie kunt u automatisch de One Touch Settings wijzigen als u een andere Main-sectie (A–D) selecteert.
  • Page 51 Druk op de knop TAB [ √ ] om de tab ALL te selecteren. De tab ALL bevat de vooraf ingestelde records. Selecteer de gewenste record door de volgende vier zoekcategorieën te gebruiken. Druk op de knoppen [2 π π † π...
  • Page 52: Met Afgespeelde Songs Meezingen (Karaoke) Of Met Uw Eigen Spel

    Met afgespeelde songs meezingen (Karaoke) of met uw eigen spel Door een microfoon op de CVP (CVP305/303) aan te sluiten, kunt u plezier beleven aan het meezingen met een afspelende song (Karaoke) of met uw eigen spel. De songteksten kunnen worden getoond als de song songtekstdata bevat. Zing met de microfoon terwijl u de songteksten zingt die in de display worden aangegeven.
  • Page 53: Zingen Met De Display Lyrics

    Zingen met de display LYRICS Probeer te zingen terwijl u een song afspeelt die songtekstdata bevat Selecteer een song (pagina 34). Druk op de knop [KARAOKE] om de songteksten weer te geven. Druk op de knop SONG [PLAY/PAUSE] om het afspelen te starten. Zing mee terwijl u de songteksten in de display volgt.
  • Page 54 Druk op de knop [EXIT] om de display TRANSPOSE te sluiten. Effecten op uw stem toepassen (CVP-305/303) U kunt ook verscheidene effecten op uw stem toepassen. Druk op de knop [MIC SETTING/VOCAL HARMONY] om de display MIC SETTING op te roepen. Druk op de knoppen [4 π...
  • Page 55: Handige Functies Voor Meezingen Met Uw Eigen Spel

    Druk op de knop [H] om de VOCAL HARMONY-selectiedisplay op te roepen. Druk op één van de knoppen [A]–[J] om een Vocal Harmony-type te selecteren. Ze de afzonderlijke Data List voor details over de Vocal Harmony-typen. Druk op de knop [ACMP ON/OFF] om de automatische begeleiding aan te zetten. Druk op de knop SONG [PLAY/PAUSE] en zing in de microfoon.
  • Page 56 GKEYBOARD Transponeert de toonhoogte van de via het toetsenbord bespeelde voices en het afspelen van de stijl (geregeld door wat u in het akkoordgedeelte van het toetsenbord speelt). GSONG Transponeert de toonhoogte van het afspelen van songs. GMASTER Hiermee wordt de algehele toonhoogte van de CVP getransponeerd. Druk op de knop TRANSPOSE [–]/[+] om te transponeren.
  • Page 57: Basisbediening

    Basisbediening De basisvoorzieningen (Help) uitproberen De Help-functie maakt u bekend met enkele basisvoorzieningen van het instrument. Probeer ze uit door de aanwijzingen in de display Help op te volgen. Druk op de knop [HELP] om de display HELP op te roepen. Gebruik indien nodig de knoppen [6 π...
  • Page 58: Onmiddellijke Selectie Van De Displays, Direct Access (Directe Toegang)

    Onmiddellijke selectie van de displays, Direct Access (directe toegang) Onmiddellijke selectie van de displays, Direct Access (directe toegang) Met de handige functie Direct Access kunt u ogenblikkelijk de gewenste display oproepen door slechts op één extra knop te drukken. Terugkeren naar de hoofddisplay Op de volgende manier kunt u gemakkelijk terugkeren naar de...
  • Page 59: Basisdisplays (Hoofddisplay En Display Voor File-Selectie)

    Basisdisplays (hoofddisplay en display voor file-selectie) Er zijn twee basistypen displays – hoofddisplay en selectiedisplay. Hier volgt een beschrijving van de verschillende displaysegmenten en de basisbediening ervan. Hoofddisplay (display MAIN) In de hoofddisplay worden de huidige basisinstellingen weergegeven van het instrument, zoals de momenteel geselecteerde voice en stijl, zodat u deze in één oogopslag kunt zien.
  • Page 60: Configuratie En Basisbediening Van De Display Voor File-Selectie

    Basisdisplays (hoofddisplay en display voor file-selectie) 9 BAR (huidige positie van de song of stijl) Hier wordt de huidige positie weergegeven van de song, of het maat- en telnummer vanaf het begin van het afspelen van de stijl. ) Registration Sequence Verschijnt als de Registration Sequence actief is (pagina 124).
  • Page 61 Basisbediening voor display voor file-selectie Selecteer de tab die de gewenste file bevat met de knoppen TAB [ √ ]/ [ ® ]. Selecteer de pagina die de gewenste file bevat met de knoppen [1 π π ]–[7 π π ] (knoppen π...
  • Page 62: Handelingen Voor Files En Mappen In De Display Voor File-Selectie

    Basisdisplays (hoofddisplay en display voor file-selectie) Handelingen voor files en mappen in de display voor file-selectie • Files opslaan ... pagina 63 • Files/mappen kopiëren (Copy & Paste)... pagina 64 • Files verplaatsen (Cut & Paste) ... pagina 65 • Files/mappen wissen (Delete) ... pagina 65 •...
  • Page 63 Files opslaan Met deze handeling kunt u uw originele data (zoals songs en voices die u heeft gecreëerd) wegschrijven naar een file. Druk op de displayknop [SAVE], nadat u een song of voice heeft gecreëerd in de betreffende SONG CREATOR- of SOUND CREATOR- display.
  • Page 64 SmartMedia-kaarten en harddisk. Prot. 2 Orig Hiermee worden songs aangegeven die door Yamaha als beveiligd zijn geformatteerd. Deze songs kunnen niet worden gekopieerd. Ze kunnen alleen worden verplaatst/opgeslagen naar de USER- tabdisplay en SmartMedia-kaarten met een ID.
  • Page 65 Files verplaatsen (Cut & Paste) Met deze handeling kunt u een file knippen en op een andere locatie (map) plakken. Roep de display op met de file die u wilt verplaatsen. Druk op de knop [2 † † ] (CUT) om de file te knippen. †...
  • Page 66 Basisdisplays (hoofddisplay en display voor file-selectie) Alle data op een SmartMedia- kaart in één keer wissen Door een SmartMedia-kaart te formatteren worden alle data op de kaart volledig verwijderd (pagina 62). De naam wijzigen van files/mappen (Rename) Met deze handeling kunt u namen van files/mappen wijzigen. Aangepaste iconen selecteren voor files (links van de filenaam weergegeven) U kunt aangepaste iconen voor files selecteren (links van de filenaam...
  • Page 67 Een nieuwe map maken Met deze handeling kunt u nieuwe mappen creëren. Mappen kunnen naar wens worden gecreëerd, benoemd en georganiseerd, waardoor het makkelijker wordt uw originele data te vinden en te selecteren. Roep de pagina op van de display voor de file-selectie waarvoor u een nieuwe map wilt creëren.
  • Page 68 Basisdisplays (hoofddisplay en display voor file-selectie) De volgende leestekens met halve grootte kunnen niet worden ingevoerd voor de naam van files/mappen: ¥ \ / : * ? " < > | Voor tekens zonder speciale accenten (met uitzondering van kanakan en katakana op halve grootte), kunt u het accentoverzicht oproepen door op de knop [6 †...
  • Page 69: De Fabrieksgeprogrammeerde Instellingen Herstellen

    De fabrieksgeprogrammeerde instellingen herstellen Het fabrieksgeprogrammeerde systeem herstellen Zet de knop [POWER] op ON, terwijl u de toets c7 (de meest rechtse toets op het toetsenbord) ingedrukt houdt. Deze handeling heeft hetzelfde resultaat als, en is een kortere manier voor, de herstelhandeling van System Setup die in stap 2 van het volgende gedeelte wordt uitgelegd.
  • Page 70: Uw Originele Instellingen Opslaan En Terugroepen Als Een Enkele File

    De fabrieksgeprogrammeerde instellingen herstellen Uw originele instellingen opslaan en terugroepen als een enkele file Voor de onderstaande items kunt u uw originele instellingen opslaan als een enkele file, zodat u ze later kunt terugroepen. SYSTEM SETUP MIDI SETUP USER EFFECT MUSIC FINDER CVP-305/303/301 Gebruikershandleiding Plaats een vinkje in het vak van het item dat moet worden teruggezet...
  • Page 71: Databack-Up

    Databack-up Voor de maximale veiligstelling van data beveelt Yamaha u aan belangrijke data te kopiëren of op te slaan naar afzonderlijke opslagmedia, zoals een SmartMedia-kaart of USB-opslagapparaat. Zo is er nog een handige back-up als het interne geheugen is beschadigd.
  • Page 72: Voices Gebruiken, Creëren En Bewerken

    Deze akoestische instrumentgeluiden profiteren ook van de geavanceerde technologie van Yamaha. Daarnaast beschikken deze over een geluid dat zo precies gedetailleerd en natuurlijk is, dat u zou zweren dat u de echte instrumenten bespeelt! Verscheidene drum- en percussiegeluiden zijn aan afzonderlijke toetsen toegewezen, waardoor u deze via het toetsenbord kunt bespelen.
  • Page 73: Verschillende Voices Tegelijkertijd Gebruiken

    Verschillende voices tegelijkertijd gebruiken Het toetsenbord van de Clavinova beschikt over verscheidene functies en speelhulpen die gewoon niet beschikbaar zijn op een akoestisch instrument. U kunt verschillende voices samen op een laag gebruiken, of u kunt één voice met de linkerhand spelen terwijl u een andere voice (of zelfs twee gelaagde voices) met de rechterhand speelt.
  • Page 74: Twee Voices Gelijktijdig Spelen (Gedeelten Rechts 1 En 2)

    Verschillende voices tegelijkertijd gebruiken Twee voices gelijktijdig spelen (gedeelten Rechts 1 en 2) U kunt twee voices gelijktijdig spelen met de gedeelten Rechts 1 en 2. Van de geselecteerde part wordt de voicenaam gemarkeerd in de hoofddisplay. Snel voices selecteren voor de gedeelten Rechts 1 en 2 U kunt de voices voor de gedeelten Rechts 1 en 2 snel...
  • Page 75: Verschillende Voices Spelen Met De Linker- En Rechterhand (Gedeelten Rechts 1 En Links)

    Verschillende voices spelen met de linker- en rechterhand (gedeelten Rechts 1 en Links) U kunt verschillende voices spelen met de linker- en rechterhand (gedeelten Rechts 1 en Links) Zorg dat de knop PART ON/OFF [RIGHT 1] is ingeschakeld. Druk op de knop PART ON/OFF [LEFT] om deze in te schakelen. Druk op een van de VOICE-knoppen om de display voor het selecteren van de voice op te roepen voor het gedeelte Links.
  • Page 76: Toonhoogte Wijzigen

    Toonhoogte wijzigen Toonhoogte wijzigen Transponeren U kunt de toonhoogte van het toetsenbord omhoog of omlaag transponeren (in halve tonen). • Transponeren tijdens het spel • Transponeren vóór het spel Fijnafstemming van de toonhoogte van het hele instrument De toonhoogte van het hele instrument kan nauwkeurig worden afgestemd. Dit is Houd er rekening mee dat de functie Tune geen invloed heeft handig wanneer u de Clavinova samen met andere instrumenten of met muziek...
  • Page 77 Wijzig de volgende instellingen, wanneer dit nodig is. • De afzonderlijke noten van het toetsenbord stemmen (TUNE) Druk op de knop [3 π π π † π stemmen. Stel de stemming in in cents met de knoppen [4 π • Instelling waarmee de grondtoon wordt bepaald voor elke toonschaal.
  • Page 78: Effecten Toevoegen Aan Voices Die Op Het Toetsenbord Worden Gespeeld

    Effecten toevoegen aan voices die op het toetsenbord worden gespeeld Effecten toevoegen aan voices die op het toetsenbord worden gespeeld De CVP heeft een geavanceerd multi-processoreffectsysteem dat een buitengewone diepte en expressie aan uw klank kan toevoegen. Effectparameters U kunt een pedaal gebruiken om HARMONY/ECHO de Harmony/Echo-effecten in en uit te schakelen (pagina 182).
  • Page 79 Harmony/Echo-typen De Harmony/Echo-typen zijn onderverdeeld in de volgende groepen, afhankelijk van het specifieke effect dat wordt toegepast. Harmony-typen Met deze typen wordt het Harmony- effect toegepast op noten die worden gespeeld in het rechterhandgedeelte van het toetsenbord, volgens het akkoord dat wordt opgegeven in het linkerhandgedeelte van het toetsenbord.
  • Page 80: Het Volume En De Toonbalans Bewerken (Mixing Console)

    Het volume en de toonbalans bewerken (MIXING CONSOLE) Harmony/Echo-instellingen VOLUME SPEED ASSIGN CHORD NOTE ONLY TOUCH LIMIT Het volume en de toonbalans bewerken (MIXING CONSOLE) De Mixing Console (het mengpaneel) geeft u intuïtieve besturing over aspecten van de toetsenbordgedeelten en song-/stijlkanalen, met inbegrip van de volumebalans en de klankkleur van het geluid.
  • Page 81 Druk herhaaldelijk op de knop [MIXING CONSOLE] om de display MIXING CONSOLE op te roepen voor de gewenste gedeelten. De displays van MIXING CONSOLE bestaan in feite uit een aantal displays voor de verschillende gedeelten. De naam van het gedeelte wordt bovenaan in de display weergegeven.
  • Page 82 Het volume en de toonbalans bewerken (MIXING CONSOLE) Aanpasbare items (parameters) in de displays van MIXING CONSOLE In het volgende gedeelte worden de items (parameters) beschreven die beschikbaar zijn in de displays van MIXING CONSOLE. VOL/VOICE SONG AUTO REVOICE • Het kanaal RHY1 in het vak STYLE PART kan niet worden VOICE toegewezen aan...
  • Page 83: Song Auto Revoice

    EQ (Equalizer) Selecteer het gewenste EQ-type dat past bij het type muziek en TYPE de speelomgeving (pagina 87). Deze instelling is van invloed op het totaalgeluid van de CVP. EDIT Voor het bewerken van de EQ (pagina 87). EQ HIGH Hiermee wordt de middenfrequentie bepaald van de hoge EQ- band die wordt verzwakt/versterkt voor elk gedeelte.
  • Page 84 Het volume en de toonbalans bewerken (MIXING CONSOLE) Effecttype I Een effecttype selecteren 1–3 DSP: Staat voor Digital Signal Processor (of Processing). DSP wijzigt en verbetert het audiosignaal in het digitale gebied waardoor een grote verscheidenheid aan effecten wordt bereikt. CVP-305/303/301 Gebruikershandleiding ALL NO REVOICE: Alle voices worden teruggezet naar de...
  • Page 85 Effect Block Effect-applicable parts REVERB All parts All parts CHORUS DSP1 STYLE PART SONG CHANNNEL 1–16 DSP2 RIGHT 1, RIGHT 2, LEFT, SONG CHANNEL 1–16 DSP3 DSP4 RIGHT 1, RIGHT 2, LEFT, SONG CHANNEL 1–16, MIC (CVP-305/303) Selecteer het gedeelte waarop u het effect wilt toepassen met de knoppen [3 π...
  • Page 86 Het volume en de toonbalans bewerken (MIXING CONSOLE) Het blok, de categorie en het type van het effect opnieuw selecteren Gebruik de knoppen [1 π† ]– [3 π† ]. De opnieuw geselecteerde effectconfiguratie wordt in het vak in de linkerbovenhoek van de display weergegeven.
  • Page 87 EQ (Equalizer) De equalizer (ook wel 'EQ' genoemd) is een geluidsprocessor die het frequentiespectrum in meerdere banden verdeelt, die desgewenst kunnen worden versterkt of verzwakt om de totale frequentierespons naar wens aan te passen. Gewoonlijk wordt een equalizer gebruikt om het geluid van de luidsprekers te corrigeren zodat het wordt aangepast aan het speciale karakter van de ruimte.
  • Page 88 Het volume en de toonbalans bewerken (MIXING CONSOLE) CVP-305/303/301 Gebruikershandleiding Selecteer een vooraf ingesteld EQ-type met de knoppen [A]/[B]. Gebruik de knoppen [3 π † ]–[7 π π † π π † † te versterken of te verzwakken. Gebruik de knop [8 π† ] om de vijf banden tegelijk te versterken of te verzwakken.
  • Page 89: Voice Creëren (Sound Creator)

    Voice creëren (Sound Creator) De Clavinova beschikt over de functie Sound Creator die het u mogelijk maakt om uw eigen voices te creëren door enkele parameters van de bestaande voices te bewerken. Als u eenmaal een voice heeft gecreëerd, kunt u deze opslaan als een User-voice naar de display USER/CARD/(USB), zodat u deze later kunt terugroepen.
  • Page 90 Voice creëren (Sound Creator) Bewerkbare parameters in de displays van SOUND CREATOR Hierna volgt een gedetailleerde beschrijving van de bewerkbare parameters die De beschikbare parameters verschillen afhankelijk van de worden ingesteld in de displays die worden beschreven in stap 3 van de voice.
  • Page 91 2. LEFT PEDAL Hiermee selecteert u de functie die aan het linkerpedaal moet worden toegewezen. FUNCTION Selecteert de functie die moet worden toegewezen aan het linkerpedaal. Zie pagina 182 voor details over de pedaalfuncties. knoppen [2 π † ]– Bepaalt of de toegewezen functie van toepassing is of niet voor het π...
  • Page 92 Voice creëren (Sound Creator) G EG De EG (Envelope Generator)-instellingen bepalen hoe het niveau van het geluid wijzigt in de tijd. Dit laat u veel geluidskarakteristieken van natuurlijke akoestische instrumenten reproduceren zoals de snelle attack en decay van percussiegeluiden, of de lange release van een pianoklank met sustain. ATTACK DECAY RELEASE...
  • Page 93: Uw Eigen Organ Flutes-Voices Maken

    2. DSP DSP TYPE Hiermee worden de categorie en het type van het DSP-effect geselecteerd. Selecteer een type nadat u een categorie heeft geselecteerd. VARIATION Voor elk DSP-type zijn twee variaties beschikbaar. U kunt hier de aan/uit-status van VARIATION en de waarde van de variatieparameter bewerken.
  • Page 94 Voice creëren (Sound Creator) (Bij selectie van de tab EFFECT/EQ.) LET OP Als u een andere voice selecteert zonder de instellingen op te slaan, zullen de instellingen verloren gaan. Als u de instellingen hier wilt opslaan, zorg er dan voor dat u de instellingen als een User- voice opslaat, voordat u een andere voice selecteert of het...
  • Page 95 Bewerkbare parameters in de displays van SOUND CREATOR [ORGAN FLUTES] Hierna volgt een gedetailleerde beschrijving van de bewerkbare parameters die worden ingesteld in de displays die worden beschreven in stap 3 van de 'Basisprocedure' op pagina 93. De Organ Flutes-parameters zijn ondergebracht in drie verschillende pagina's.
  • Page 96 Voice creëren (Sound Creator) EFFECT/EQ Dezelfde parameters als in de tab 'EFFECT/EQ' van SOUND CREATOR die wordt beschreven op pagina 92. CVP-305/303/301 Gebruikershandleiding Automatische selectie van voice-sets (effecten, enz.) uitschakelen Elke voice is gekoppeld aan de bijbehorende parameterinstellingen die worden aangegeven in de displays van SOUND CREATOR, met inbegrip van effecten en EQ.
  • Page 97: De Automatische Begeleidingsstijlen Gebruiken, Creëren En Bewerken

    De automatische begeleidingsstijlen gebruiken, creëren en bewerken Verwijzingen naar bladzijden van de Beknopte handleiding 'Mary Had a Little Lamb' spelen met de functie Auto Accompaniment ... pagina 44 Patroonvariatie ... pagina 46 Leren hoe u akkoorden speelt (aangeeft) voor afspelen van stijl ...
  • Page 98: Alleen De Ritmekanalen Van Een Stijl Spelen

    Alleen de ritmekanalen van een stijl spelen SINGLE FINGER MULTI FINGER FINGERED FINGERED ON BASS FULL KEYBOARD AI FINGERED AI FULL KEYBOARD Als dit geavanceerde vingerzettingstype is geactiveerd, zal de CVP Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie) Alleen de ritmekanalen van een stijl spelen Het ritme starten met Sync Start Ritme is een van de belangrijkste aspecten van een stijl.
  • Page 99 Kanalen van de stijl in-/uitschakelen Een stijl bevat acht kanalen: RHY1 (Ritme 1) – PHR2 (Frase 2). U kunt variaties toevoegen en de manier veranderen waarop de stijl overkomt door kanalen selectief aan/uit te zetten terwijl de stijl wordt afgespeeld. 1 Druk op de knop [CHANNEL ON/OFF] om de display CHANNEL ON/ OFF voor de song op te roepen.
  • Page 100: Instellingen Die Betrekking Hebben Op Het Afspelen Van Stijl

    Instellingen die betrekking hebben op het afspelen van stijl Instellingen die betrekking hebben op het afspelen van stijl De CVP beschikt over een groot aantal functies voor het afspelen van stijl, waaronder Split Point en nog vele anderen die in de volgende display kunnen worden gekozen.
  • Page 101 • Begeleiding stoppen Wanneer [ACMP ON/OFF] is ingeschakeld en [SYNC START] is uitgeschakeld, kunt u akkoorden in het akkoordgedeelte van het toetsenbord spelen terwijl de stijl is gestopt en toch nog het begeleidingsakkoord horen. In deze situatie, 'Begeleiding stoppen' genoemd, wordt elke geldige akkoordvingerzetting herkend en worden de akkoordgrondtoon en -soort in de display getoond.
  • Page 102: Het Volume En De Toonbalans Van De Stijl Bewerken (Mixing Console)

    Het volume en de toonbalans van de stijl bewerken (MIXING CONSOLE) Het volume en de toonbalans van de stijl bewerken (MIXING CONSOLE) U kunt verschillende parameters van de stijl instellen die betrekking hebben op het mengen. (Zie 'Aanpasbare items (parameters) in de displays van MIXING CONSOLE' op pagina 82.) Roep de display 'STYLE PART' op in stap 3 van de basisprocedure in 'De volumebalans en voicecombinatie (MIXING CONSOLE) bewerken' op pagina 80 en volg de instructies.
  • Page 103: Een Set Favoriete Records Creëren

    • Zoeken op songtitel of muziekgenre (MUSIC) of trefwoord 1 Druk op de knop [A] (MUSIC)/[B](KEYWORD) om de display voor het invoeren van tekens op te roepen. 2 Geef de songtitel of het muziekgenre, of het trefwoord op (pagina 67). •...
  • Page 104: Records Bewerken

    Handige Music Finder-functie Records wissen uit de display FAVORITE Records bewerken U kunt een nieuwe record creëren door de huidige geselecteerde record te bewerken. De nieuwe records die u zo maakt, worden automatisch opgeslagen in het interne geheugen. LET OP U kunt ook een vooraf ingestelde record wijzigen om zo een nieuwe te creëren.
  • Page 105: De Record Opslaan

    • De songnaam/het trefwoord/de stijlnaam bewerken Voer elk item op dezelfde manier in als bij de zoekdisplay (pagina 103). • Het tempo wijzigen Druk op de knop [1 π† ] (TEMPO). • De sectie onthouden (Intro/Main/Ending) Gebruik de knoppen [2 π† ]/[4 π† ] om de sectie te selecteren die automatisch wordt opgeroepen wanneer de record wordt geselecteerd.
  • Page 106 Handige Music Finder-functie LET OP Selecteren van 'REPLACE' wist automatisch al uw originele records uit het interne geheugen en vervangt ze door de fabrieksdata van Music Finder. De Music Finder-data herstellen U kunt Music Finder van de CVP herstellen naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen (pagina 69).
  • Page 107: Style Creator

    Style Creator U kunt uw eigen stijlen maken door deze zelf op te nemen of door ze te combineren met de interne stijldata. De gemaakte stijlen kunnen worden bewerkt. Stijlstructuur Stijlen bestaan uit vijftien verschillende secties en elke sectie bevat acht afzonderlijke kanalen.
  • Page 108 Style Creator Realtime Recording (BASIC) Een enkele stijl maken door de afzonderlijke kanalen een voor een op te nemen, met gebruikmaking van realtime opname. Karakteristieken van realtime opname • Loop Recording (lusopname) • Overdub Recording (overdub opname) Wanneer u kanalen BASS-PHR2 opneemt die zijn gebaseerd op een interne stijl, moet u de oorspronkelijke data wissen voor...
  • Page 109 U kunt de selectie annuleren door nogmaals op de desbetreffende genummerde knop [1 † ]–[8 † ] te drukken. Roep de display op voor de voice-selectie met de knoppen [1 π [8 π π ] en selecteer de gewenste voice voor de overeenkomstige π...
  • Page 110 Style Creator Het opgenomen ritmekanaal (RHY 1, 2) wissen Als u een bepaald instrumentgeluid wilt wissen, houdt u de knop [E] (RHY CLEAR) ingedrukt (vanuit de display waarin de opgenomen kanalen worden getoond) en drukt u tegelijkertijd op de desbetreffende toets. LET OP De opgenomen stijl zal verloren gaan als u van stijl...
  • Page 111 Step Recording (EDIT) De hier geboden uitleg is van toepassing wanneer u de tab EDIT selecteert in stap 4 van 'Realtime Recording' (pagina 108). In de display EDIT kunt u noten opnemen met absoluut precieze timing. Deze Step Recording-procedure (stapsgewijze opnameprocedure) is in principe gelijk aan die voor Song Opname (pagina 111), met uitzondering van de hierna vermelde punten: •...
  • Page 112 Style Creator Style Assembly (ASSEMBLY) Met Style Assembly (stijlen samenstellen) kunt u een enkele stijl maken door de verschillende patronen (kanalen) te mengen vanuit bestaande interne stijlen. LET OP De opgenomen stijl zal verloren gaan als u van stijl verandert of als u het instrument uitzet zonder de opslaghandeling uit te voeren (pagina 63).
  • Page 113: De Gemaakte Stijl Bewerken

    De stijl afspelen tijdens stijlen samenstellen Terwijl u een stijl samenstelt, kunt u de stijl terugspelen en de methode selecteren voor het terugspelen. Selecteer de methode voor het terugspelen met de knoppen [6 π† ]/[7 π† ] (PLAY TYPE) in de display Style Assembly.
  • Page 114 Style Creator Het ritmische gevoel (GROOVE) wijzigen De hier geboden uitleg is van toepassing wanneer u de tab GROOVE selecteert in stap 4 van 'Basisprocedure voor het bewerken van stijlen' (pagina 113). LET OP De bewerkte stijl zal verloren gaan als u van stijl verandert of als u het instrument uitzet zonder de opslaghandeling uit te voeren (pagina 63).
  • Page 115 I GROOVE Hiermee kunt u swing toevoegen aan de muziek of de 'feel' (het gevoel) van de beat veranderen door subtiele verschuivingen in de timing (kloksignalen) van de stijl te maken. De Groove-instellingen worden toegepast op alle kanalen van de geselecteerde stijl.
  • Page 116 Style Creator Data bewerken voor elk kanaal (CHANNEL) De hier geboden uitleg is van toepassing wanneer u de tab CHANNEL selecteert in stap 4 van 'Basisprocedure voor het bewerken van stijlen' (pagina 113). LET OP De bewerkte stijl zal verloren gaan als u van stijl verandert of als u het instrument uitzet QUANTIZE...
  • Page 117 Druk op de knop [A]/[B] om het bewerkingsmenu (pagina 118) te selecteren. In de indeling van de stijl-file (Style File Format of SFF) wordt alle expertise van Yamaha op het gebied van automatische begeleiding (afspelen van stijl) samengebracht in één enkele uniforme indeling.
  • Page 118 Style Creator LET OP De bewerkte stijl zal verloren gaan als u van stijl verandert of als u het instrument uitzet zonder de opslaghandeling uit te voeren. Uw stijl afluisteren met een I SOURCE ROOT/CHORD bepaald akkoord Gewoonlijk kunt u in de Style Deze instellingen bepalen de originele toonsoort van het bronpatroon (dat wil Creator uw originele stijl-in- zeggen, de toonsoort die gebruikt wordt voor het opnemen van het patroon).
  • Page 119 I NTT (Noottransponeringstabel) Hiermee wordt de noottransponeringstabel ingesteld voor het bronpatroon. BYPASS Als NTR is ingesteld op ROOT FIXED, verricht de gebruikte transponeringstabel geen nootconversie. Als NTR is ingesteld op ROOT TRANS, converteert de gebruikte tabel alleen de grondtoon. MELODY Geschikt voor melodielijntransponeringen.
  • Page 120 Style Creator I HIGH KEY Hiermee wordt de hoogste toets (bovenste octaaflimiet) bepaald van de noottransponering voor de akkoordgrondtoonwijziging. Alle noten die hoger berekend worden dan de hoogste toets, worden omlaag getransponeerd naar het octaaf net onder de hoogste toets. Deze instelling is alleen beschikbaar als de parameter NTR (pagina 118) is ingesteld op 'Root Trans'.
  • Page 121: Zelfgemaakte Paneelsetups Registreren En Terughalen (Registration Memory)

    Zelfgemaakte paneelsetups registreren en terughalen Met de functie Registration Memory kunt u nagenoeg alle paneelinstellingen opslaan (of 'registreren') naar een Registration Memory-knop, en vervolgens uw eigen paneelinstellingen met één druk op de knop terughalen. De geregistreerde instellingen voor acht Registration Memory-knoppen moeten worden opgeslagen als een enkele bank (file).
  • Page 122: De Geregistreerde Paneelsetups Oproepen

    De geregistreerde paneelsetups oproepen De geregistreerde paneelsetups opslaan U kunt de acht geregistreerde paneelsetups opslaan als een enkele Registration Memory-bankfile. Datacompatibiliteit van registratiegeheugen Over het algemeen zijn data van het registratiegeheugen (Bank- files) compatibel tussen de modellen CVP-309/307/305/ 303/301. Het is echter mogelijk dat de data niet volledig compatibel zijn, afhankelijk van de specificaties van de...
  • Page 123: Een Overbodige Paneelsetup Verwijderen/Een Paneelsetup Benoemen

    Een overbodige paneelsetup verwijderen/ Een paneelsetup benoemen De paneelsetups kunnen naar wens worden verwijderd of afzonderlijk worden benoemd. Druk op de knop REGISTRATION MEMORY [REGIST. BANK] om de REGISTRATION BANK-selectiedisplay op te roepen. Druk op één van de knoppen [A]–[J] om een bank te selecteren die moet worden bewerkt.
  • Page 124: Registration Memory-Nummers Op Volgorde Oproepen, Registratie-Sequence

    De geregistreerde paneelsetups oproepen LET OP Instellingen in de display REGISTRATION FREEZE worden automatisch opgeslagen naar het instrument zodra u de display verlaat. Als u echter het instrument uitzet zonder deze display te verlaten, zullen de instellingen verloren gaan. Registration Memory-nummers op volgorde oproepen, Registratie-sequence Hoe handig de Registration Memory-knoppen ook zijn, het kan toch voorkomen dat u tijdens het spelen snel tussen instellingen wilt schakelen zonder dat u uw...
  • Page 125 Druk op een van de REGISTRATION MEMORY-knoppen [1]–[8] op het paneel en druk vervolgens op de knop [6 π nummer in te voeren. • Het nummer vervangen Druk op de knop [5 π† ] (REPLACE) om het nummer bij de cursorpositie te vervangen door het huidige geselecteerde Registration Memory-nummer.
  • Page 126: Songs Gebruiken, Creëren En Bewerken

    Wanneer u de optionele diskdrive voor diskettes aansluit op het instrument, kunt u diskettesleuf gebruikt. beschikken over songdata die zijn gedownload van de Yamaha-website en over afzonderlijk verkrijgbare disksongs. De CVP is compatibel met songdisks Afzonderlijk verkrijgbare...
  • Page 127: Handelingen Voor Het Afspelen Van Songs

    Handelingen voor het afspelen van songs In dit gedeelte vindt u gedetailleerde beschrijvingen van handelingen en functies voor het afspelen van songs die niet zijn opgenomen in de 'Beknopte handleiding'. I Een song starten/stoppen Druk op de knop SONG [PLAY/PAUSE] om het afspelen van de song te starten. Druk op de knop SONG [STOP] om het afspelen te stoppen.
  • Page 128 Handelingen voor het afspelen van songs I Top/Pause/Rewind/Fast Forward Naar het begin van de song gaan Druk op de knop SONG [STOP], ongeacht of de song is gestopt of wordt afgespeeld. De song pauzeren Druk op de knop SONG [PLAY/PAUSE] terwijl de song wordt afgespeeld. Wanneer u nogmaals op de knop SONG [PLAY/PAUSE] drukt, wordt het afspelen van de song voortgezet vanaf de huidige positie.
  • Page 129 I Het volgende afspeelnummer in de wachtrij zetten Terwijl een song wordt afgespeeld, kunt u de volgende song in de wachtrij zetten om te worden afgespeeld. Dit is handig wanneer u een nummer naadloos ketengewijs wilt koppelen aan de volgende song tijdens een podiumoptreden. Selecteer de song die u na de huidige song wilt afspelen in de display van de songselectie, terwijl een song wordt afgespeeld.
  • Page 130: Onder Andere De Volumebalans En Voicecombinatie Aanpassen (Mixing Console)

    Onder andere de volumebalans en voicecombinatie aanpassen (MIXING CONSOLE) Onder andere de volumebalans en voicecombinatie aanpassen (MIXING CONSOLE) De parameters die betrekking hebben op het mixen kunnen worden ingesteld. Zie de sectie 'Aanpasbare items (parameters) in de display MIXING CONSOLE' op Over de displays [SONG CH 1–8]/[SONG CH 9–16] pagina 82.
  • Page 131: De Oefenfunctie Gebruiken (Guide)

    Voices veranderen 1–4 De procedure is hetzelfde als bij 'De volumebalans van elk kanaal aanpassen' (zie pagina 130). Druk op de knop [H] om de 'VOICE' te selecteren. Druk op een van de knoppen [1 π voice-selectie voor het desbetreffende kanaal op te roepen. Druk op één van de knoppen [A]–[J] om een voice te selecteren.
  • Page 132 De oefenfunctie gebruiken (Guide) Voor toetsenspel Follow Lights Bij deze functie geven de gidslampjes van het toetsenbord aan welke noten u moet spelen (pagina 38). Het terugspelen van de song wordt gepauzeerd en er wordt gewacht tot u begint met spelen. Als u de juiste noten speelt, wordt het afspelen van de song voortgezet.
  • Page 133: Uw Spel Opnemen

    Terugspeelkanalen van de song in- en uitschakelen Een song bestaat uit 16 afzonderlijke kanalen. Elk kanaal van de geselecteerde afgespeelde song kan afzonderlijk worden in- of uitgeschakeld. Gewoonlijk wordt CH 1 toegewezen aan de knop [TRACK 1], CH 2 aan de knop [TRACK 2] en CH 3-16 aan de [EXTRA TRACKS]-knoppen.
  • Page 134: Quick Recording

    Uw spel opnemen Quick Recording Met deze methode kunt u snel en gemakkelijk uw eigen spel opnemen. De gedeelten RIGHT 2 en/of LEFT worden opgenomen op verschillende tracks. CVP-305/303/301 Gebruikershandleiding Druk gelijktijdig op de knoppen SONG [REC] en SONG [STOP]. Er wordt een lege song ('Nieuwe song') opgeroepen voor de opname.
  • Page 135 Start het opnemen. Er zijn verschillende manieren waarop u kunt beginnen met opnemen. • Beginnen door het toetsenbord te bespelen Als u bij stap 3 hiervoor de knoppen SONG [TRACK 1 (R)]/[TRACK 2 (L)] heeft geselecteerd, speelt u de rechterhandpartij van het toetsenbord (pagina 73).
  • Page 136 Uw spel opnemen Alle kanalen 9-16 gelijktijdig instellen op 'REC' Druk, terwijl u de knop SONG [REC] ingedrukt houdt, op de knop SONG [EXTRA TRACKS (STYLE)]. Als het MIDI-gedeelte wordt geselecteerd • Een enkel kanaal instellen op MIDI Alle binnenkomende data die worden ontvangen via elk MIDI-kanaal 1–16 worden opgenomen.
  • Page 137: Step Recording

    Als u nog een kanaal wilt opnemen, voert u de stappen 2 tot en met 6 opnieuw uit. Druk op de knop [SONG SELECT] om de display voor songselectie op te roepen en sla vervolgens de data op in de display voor songselectie (pagina 63).
  • Page 138 Uw spel opnemen CVP-305/303/301 Gebruikershandleiding PLAY/ STOP PAUSE Druk op de knop [DIGITAL RECORDING]. Druk op de knop [A] om de display voor Song Creator op te roepen voor het opnemen/bewerken van een song. Selecteer de gewenste tab met de knoppen TAB [ √ ][ ® ]. Voor het opnemen van melodieën ...
  • Page 139 Melodieën opnemen In dit gedeelte wordt, aan de hand van drie specifieke voorbeelden, uitgelegd hoe u stapsgewijs noten opneemt via Step Recording. Voorbeeld 1 De uitleg in dit voorbeeld heeft betrekking op stap 7 van het gedeelte 'Basisprocedure voor Step Recording' op pagina 138. 3–5 * De in de notatie vermelde nummers hebben betrekking op de nummers van de stappen in de volgende handeling.
  • Page 140 Uw spel opnemen LET OP De opgenomen songdata gaan verloren als u een andere song selecteert of het instrument uitzet zonder dat u de opslaghandeling heeft uitgevoerd (pagina 63). CVP-305/303/301 Gebruikershandleiding Druk op de knop [6 π † ] om een kwartrust op te geven. π...
  • Page 141 Over de items die kunnen worden geselecteerd via de knoppen [G] [H] [I] in de display Step Record Knop [G] ... Bepaalt de aanslagsnelheid (hardheid) van de in te voeren noot. Items Op te nemen aanslagsnelheid Daadwerkelijke aanslagsnelheid waarmee u het toetsenbord bespeelt Kbd.Vel Knop [H] ...
  • Page 142 Uw spel opnemen Voorbeeld 2 De uitleg in dit voorbeeld heeft betrekking op stap 7 van het gedeelte 'Basisprocedure voor Step Recording' op pagina 138. Houd bij dit voorbeeld in gedachte dat er bij één van de stappen een toets op het toetsenbord ingedrukt gehouden moet worden, terwijl de handeling wordt uitgevoerd.
  • Page 143 Bespeel de toetsen e3, f3 en a3 in de vermelde volgorde, volgens het volgende notatievoorbeeld. Druk op de knop [G] om ' ' te selecteren. Druk op de knop [H] om 'Tenuto' te selecteren. Druk op de knop [I]-om 'gepunteerd' te selecteren. Druk op de knop [5 π...
  • Page 144 Uw spel opnemen Voorbeeld 3 De uitleg in dit voorbeeld heeft betrekking op stap 7 van het gedeelte 'Basisprocedure voor Step Recording' op pagina 138. Houd bij dit voorbeeld in gedachte dat er bij één van de stappen een toets op het toetsenbord ingedrukt gehouden moet worden, terwijl de volledige procedure wordt uitgevoerd.
  • Page 145 Druk, terwijl u de toetsen C3 en E3 op het toetsenbord ingedrukt houdt, op de knop [7 π † ]. π † π π † † Laat de toetsen C3 en E3 nog niet los. Houd deze ingedrukt terwijl u de volgende stappen uitvoert.
  • Page 146 Uw spel opnemen Akkoorden opnemen U kunt akkoorden en secties (Intro, Main, Ending, enzovoorts) een voor een opnemen met exacte timing. In deze procedure wordt beschreven hoe u akkoordwijzigingen opneemt met de functie Step Record. De uitleg in dit voorbeeld heeft betrekking op stap 7 van het gedeelte 'Basisprocedure voor Step Recording' op pagina 138.
  • Page 147 Druk op de knop [6 π † ] om de lengte van een kwartnoot te π † π † π † selecteren. Speel de akkoorden F en G7 in de akkoordsectie van het toetsenbord. Druk op de knop STYLE CONTROL [MAIN VARIATION B]. Druk op de knop [4 π...
  • Page 148: Een Opgenomen Song Bewerken

    Uw spel opnemen Een opgenomen song bewerken Voor elke opnamemethode kunt u de opgenomen songs bewerken: Quick Recording, Multi Track Recording of Step Recording. Basisprocedure voor bewerken CVP-305/303/301 Gebruikershandleiding Selecteer een song om te bewerken. Druk op de knop [DIGITAL RECORDING]. Druk op de knop [A] om de display SONG CREATOR op te roepen voor het opnemen of bewerken van songs.
  • Page 149 Een bepaald gedeelte opnieuw opnemen, Punch In/Out (REC MODE) Als u een bepaald gedeelte van een reeds opgenomen song opnieuw op wilt nemen, kunt u de de functie Punch IN/OUT gebruiken. Bij deze methode worden alleen de data tussen het Punch In-punt en het Punch Out-punt overschreven door de nieuwe opgenomen data.
  • Page 150 Uw spel opnemen Voorbeelden van opnieuw opnemen met verschillende instellingen voor Punch In/Out Dit instrument kent verschillende methoden voor het gebruik van de functie Punch In/Out. In de volgende illustraties ziet u verschillende situaties waarin de geselecteerde maten in een frase van acht maten opnieuw worden opgenomen. PUNCH IN-instelling PUNCH OUT-instelling NORMAL...
  • Page 151 Druk op de knop [I] (SAVE) om de display voor songselectie op te roepen en sla vervolgens de data op in de display voor songselectie (pagina 63). I Menu QUANTIZE Met de functie Quantize kunt u de timing van alle noten in een kanaal gelijkmaken. Als u bijvoorbeeld de rechts getoonde muziekfrase opneemt, speelt u deze mogelijk niet met absolute precisie en loopt...
  • Page 152 Uw spel opnemen I De data van de opgegeven twee kanalen mengen (samenvoegen) Met deze functie kunt u de data van twee kanalen mengen en de resultaten hiervan in een ander kanaal plaatsen. Tevens kunt u de data van één kanaal naar een ander kanaal kopiëren.
  • Page 153 4 Druk op de knop [D] (EXECUTE) om de handeling voor de SETUP- opname uit te voeren. 5 Druk op de knop [I] (SAVE) om de display voor songselectie op te roepen en sla vervolgens de data op in de display voor songselectie (pagina 63). Noot- of akkoordgebeurtenissen bewerken (CHORD, 1–16) De hier gegeven uitleg heeft betrekking op de display-tabs CHORD en 1–16 in...
  • Page 154 Uw spel opnemen Over de klok Een eenheid van nootresolutie. De Quantize-grootte is het aantal kloksignalen per kwartnoot. Op de CVP-305/303/ 301 is één kloksignaal gelijk aan 1/1920ste van een kwartnoot. CVP-305/303/301 Gebruikershandleiding Over de gebeurtenissen die in de display worden weergegeven 001 : 1 : 1440 Voorbeeld Maatnummer (BAR)
  • Page 155 Bepaalde typen gebeurtenissen weergeven (FILTER) In de bewerkingsdisplays worden verschillende typen gebeurtenissen getoond. Het is soms moeilijk precies te bepalen welke gebeurtenissen u wilt bewerken. En daarbij komt de functie Filter mooi van pas. Hiermee kunt u bepalen welke gebeurtenistypen worden getoond in de bewerkingsdisplays. Druk in de bewerkingsdisplays op de knop [H] (FILTER).
  • Page 156 Uw spel opnemen Songteksten bewerken (LYRICS) De hier gegeven uitleg heeft betrekking op de display-tab LYRICS in stap 4 van de 'Basisprocedure voor bewerken' op pagina 148. Vanuit deze display kunt u opgenomen songtekstgebeurtenissen bewerken. De hier beschreven handelingen zijn grotendeels gelijk aan die in het gedeelte 'Noot- of akkoordgebeurtenissen bewerken' op pagina 153.
  • Page 157: (Cvp-305/303)

    Een microfoon gebruiken (CVP-305/303) Verwijzingen naar bladzijden van de Beknopte handleiding Meezingen met de afgespeelde song (karaoke) of met uw eigen spel... pagina 52 Een microfoon aansluiten ...pagina 52 Zingen met de display LYRICS...pagina 53 Handige functies voor karaoke...pagina 53 Het tempo aanpassen ...
  • Page 158 Vocal Harmony-parameters bewerken LET OP De instellingen hier zullen verloren gaan als u van Vocal Harmony type wisselt of als u het instrument uitzet zonder de opslaghandeling uit te voeren. CVP-305/303/301 Gebruikershandleiding Druk op één van de knoppen [A]–[J] om een Vocal Harmony-type te selecteren voor bewerking.
  • Page 159 Bewerkbare parameters in de display VOCAL HARMONY EDIT VOCODER TYPE Hiermee wordt bepaald welke harmony-noten worden toegevoegd aan het microfoongeluid als de Harmony-mode (pagina 163) is ingesteld op 'VOCODER'. CHORDAL TYPE Hiermee wordt bepaald hoe de harmony-noten worden toegepast op het microfoongeluid als de Harmony-mode (pagina 163) is ingesteld op 'CHORDAL'.
  • Page 160: Het Microfoongeluid En Het Harmony-Geluid Aanpassen

    Het microfoongeluid en het Harmony-geluid aanpassen VIBRATO RATE VIBRATO DELAY HARMONY1/2/3 VOLUME Stelt het volume in van respectievelijk de eerste (laagste), tweede HARMONY1/2/3 PAN HARMONY1/2/3 DETUNE PITCH TO NOTE PITCH TO NOTE PART Het microfoongeluid en het Harmony-geluid aanpassen CVP-305/303/301 Gebruikershandleiding Bepaalt de snelheid van het vibrato-effect.
  • Page 161 Druk op de knop TAB [ √ ] om de tabdisplay OVERALL SETTING te selecteren. Gebruik de knoppen [A]–[J] om het item (parameter) te selecteren (zie hieronder) dat moet worden aangepast. Gebruik de knoppen [1 π † ]–[8 π π π...
  • Page 162 Het microfoongeluid en het Harmony-geluid aanpassen I COMPRESSOR Dit effect houdt het uitgangssignaal laag als het ingangssignaal van de microfoon een aangegeven niveau overschrijdt. Dit is vooral handig voor het gelijkmatiger maken van zangstemmen met een grote wisselende dynamiek. Het komt erop neer dat het signaal wordt 'gecomprimeerd', zodat zachte gedeeltes harder klinken en hardere gedeeltes zachter.
  • Page 163 • MODE Alle Vocal Harmony-typen vallen onder één van drie modi die op verschillende manieren harmony produceren. Het harmony-effect is afhankelijk van de geselecteerde Vocal Harmony modus en deze parameter bepaalt hoe de harmony op uw stem wordt toegepast. De drie modi worden hieronder beschreven.
  • Page 164: Talk Setting (Spreekinstelling)

    Talk Setting (Spreekinstelling) Talk Setting (Spreekinstelling) Met deze functie kunt u bepaalde instellingen maken voor aankondigingen tussen songs, los van de instellingen voor uw zangoptreden. LET OP Instellingen in de tabdisplay TALK SETTING worden automatisch in het instrument opgeslagen zodra u de display verlaat.
  • Page 165 Aanpasbare items (parameters) in de tabdisplay TALK SETTING VOLUME Dit bepaalt het uitgangsvolume van het microfoongeluid. Hiermee stelt u de stereopositie van het microfoongeluid in. REVERB DEPTH Hiermee stelt u de diepte van de reverb-effecten in die op het microfoongeluid worden toegepast. Hiermee stelt u de diepte van de chorus-effecten in die op het CHORUS DEPTH microfoongeluid worden toegepast.
  • Page 166: De Clavinova Rechtstreeks Verbinden Met Internet

    U kunt het instrument verbinden met een permanente on-line verbinding (ADSL, glasvezelkabel, kabelinternet, enz.) via een router, of een modem die is uitgerust met een router. Zie voor specifieke instructies over het verbinden (alsook voor informatie over compatibele LAN-adapters, routers, etc.) de Yamaha Clavinova-website: CVP-305 http://music.yamaha.com/CVP-305 Afhankelijk van de CVP-303 http://music.yamaha.com/CVP-303...
  • Page 167: Toegang Verkrijgen Tot De Speciale Clavinova-Website

    Toegang verkrijgen tot de speciale Clavinova-website Via de speciale Clavinova-website kunt u onder andere songdata beluisteren en aanschaffen. Druk op de knop [E] (INTERNET) in de hoofddisplay, terwijl het instrument is verbonden met internet, om toegang te verkrijgen tot de site. Druk op de knop [EXIT] om de websitedisplay te sluiten en terug te keren naar de bedieningsdisplay van het instrument.
  • Page 168: Koppelingen Volgen

    Handelingen op de speciale Clavinova-website Koppelingen volgen Als de pagina een koppeling bevat, wordt dit aangegeven in de vorm van een knop of in gekleurde tekst, enz. Druk op de knoppen [6 † ]/[7 π† ]/[8 † ] om de koppeling te selecteren.
  • Page 169: Terugkeren Naar De Voorgaande Webpagina

    Gebruik de knoppen [6 † † ]/[7 π † † gewenste teken te verplaatsen. U kunt ook de knop [DATA ENTRY] gebruiken om de markering naar de gewenste positie te verplaatsen. Druk op de knop [8 π π ] (ENTER) om de tekens in te voeren. π...
  • Page 170: Een Webpagina Vernieuwen/Het Laden Van Een Webpagina Annuleren

    Handelingen op de speciale Clavinova-website Een webpagina vernieuwen/het laden van een webpagina annuleren Druk op de knop [3 π† ] (REFRESH) om een webpagina te vernieuwen (om er zeker van te zijn dat u de laatste versie van een pagina heeft), of om te proberen de pagina opnieuw te laden).
  • Page 171: Bladwijzers Opslaan Van Uw Favoriete Pagina's

    • Als er geen SmartMedia-kaart in het instrument is geplaatst tijdens de aanschaf: De gedownloade data worden opgeslagen in de map 'MyDownloads' in de tabdisplay USER van de display voor file-selectie. Druk op de knop [8 π ] (UP) in de display voor file-selectie om de map te sluiten en de map van het bovenliggende niveau op te roepen.
  • Page 172 Handelingen op de speciale Clavinova-website Een pagina openen die is voorzien van een bladwijzer CVP-305/303/301 Gebruikershandleiding Druk op de knop [7 π † ] (EXECUTE) om de bladwijzer op te slaan, of π π † † π † druk op de knop [8 π †...
  • Page 173 Bladwijzers bewerken Via de display BOOKMARK kunt u de namen wijzigen en de volgorde van de bladwijzers veranderen. Tevens kunt u onnodige bladwijzers in het overzicht wissen. 1 Cursor op/neer Hiermee wordt de selectiepositie verplaatst in het bladwijzeroverzicht. 2 Jump Hiermee wordt de webpagina van de geselecteerde bladwijzer geopend.
  • Page 174: De Homepage Veranderen

    Handelingen op de speciale Clavinova-website De homepage veranderen In de standaard toestand is de eerste pagina van de speciale Clavinova-website automatisch ingesteld als de homepage voor de browser. U kunt echter elke gewenste pagina op de speciale Clavinova-website als de homepage instellen. CVP-305/303/301 Gebruikershandleiding Open de pagina die u als uw nieuwe homepage in wilt stellen.
  • Page 175: Over De Internetinstellingsdisplay

    Over de internetinstellingsdisplay Via de display INTERNET SETTING kunt u verscheidene instellingen maken die gerelateerd zijn aan de internetverbinding, inclusief voorkeuren voor de menu's en displays. De display INTERNET SETTING heeft vier subdisplays: BROWSER, LAN, WIRELESS LAN en OTHERS. Basisbediening Druk op de knop [5 †...
  • Page 176 Handelingen op de speciale Clavinova-website Browser Zowel het vaste LAN als het draadloze LAN moet in dit vak worden ingesteld. CVP-305/303/301 Gebruikershandleiding Druk op de knop [7 π † ] (EXECUTE) om alle instellingen die in de π † π †...
  • Page 177 Draadloos LAN Voor de instelling van een draadloos LAN dient u zowel de LAN-instellingen (pagina 176) als de draadloze-LAN-instellingen hieronder in te stellen. 1 SSID Hiermee wordt de SSID-instelling bepaald. 2 Channel Hiermee wordt het kanaal bepaald. 3 Encryption Hiermee wordt bepaald of de data wel of niet worden gecodeerd. 4 WEP key type/WEP key length/WEP key Deze instellingen zijn alleen beschikbaar als 'Encryption' hierboven is aangezet.
  • Page 178: Internetinstellingen Initialiseren

    Handelingen op de speciale Clavinova-website Internetinstellingen initialiseren De instellingen van de internetfunctie worden niet geïnitialiseerd bij de bewerking Initialize van de Clavinova; internetinstellingen moeten afzonderlijk worden geïnitialiseerd, zoals hier wordt uitgelegd. Met initialiseren zullen niet alleen de instellingen van de browser worden teruggezet naar de standaardwaaarden, maar ook alle instellingen die u in de display INTERNET SETTING heeft gemaakt (met uitzondering van de cookies en bladwijzers), inclusief de aan de internetverbinding gerelateerde instellingen.
  • Page 179: Verklarende Woordenlijst Van Internettermen

    Een afkorting voor 'website' en een verwijzing naar de webpagina's die samen geopend zijn. Een verzameling Site webpagina's waarvan het adres begint met 'http://www.yamaha.com/' wordt bijvoorbeeld de Yamaha-site genoemd. SSID Dit is een identificatienaam voor het aangeven van een bepaald netwerk via een draadloze LAN (WLAN)-verbinding.
  • Page 180: Uw Instrument Gebruiken Met Andere Apparaten

    Uw instrument gebruiken met andere apparaten CVP-305 P. 186 P. 185 CVP-303/CVP-301 P. 186 P. 185 LET OP Zet alle componenten uit, voordat u het instrument aansluit op andere elektronische componenten. Zorg er tevens voor dat u alle volumeniveaus op het minimum instelt, voordat u componenten aan- of uitzet.
  • Page 181: Externe Audioapparaten Via De Ingebouwde Luidsprekers Weergeven ([Aux In]-Aansluitingen)

    [AUX OUT (LEVEL FIXED)]-aansluitingen (RCA-tulpplugaansluitingen voor [L] en [R]) Als deze zijn aangesloten (met een RCA-tulpplug; LEVEL FIXED), wordt het geluid uitgestuurd met een vaste niveau-instelling naar het externe apparaat, ongeacht de instelling van de regelaar [MASTER VOLUME]. Gebruik deze aansluitingen als u het volume met een externe audio-installatie regelt, of als u het geluid van het instrument opneemt naar een externe audio-installatie.
  • Page 182: De Voetschakelaar Of Voetregelaar Gebruiken ([Aux Pedal]-Aansluiting)

    De voetschakelaar of voetregelaar gebruiken (aansluiting [AUX PEDAL]) OPMERKING • Stel NTSC of PAL in zodat dit overeenkomt met de standaard die door uw videoapparatuur wordt gebruikt. • Als LYRICS is geselecteerd als de inhoud van het Video Out- signaal, worden alleen de songteksten van de song uitgevoerd via VIDEO OUT, ongeacht de display die op het instrument is opgeroepen.
  • Page 183 Toewijsbare pedaalfuncties VOLUME* SUSTAIN SOSTENUTO SOFT GLIDE PORTAMENTO PITCH BEND* MODULATION* DSP VARIATION VIBE ROTOR ON/OFF HARMONY/ECHO VOCAL HARMONY (CVP-305/303) TALK (CVP-305/303) SCORE PAGE + SCORE PAGE– SONG PLAY/PAUSE STYLE START/STOP TAP TEMPO SYNCHRO START SYNCHRO STOP INTRO1–3 MAIN A–D FILL DOWN FILL SELF FILL BREAK...
  • Page 184 De voetschakelaar of voetregelaar gebruiken (aansluiting [AUX PEDAL]) ENDING1–3 FADE IN/OUT FING/ON BASS BASS HOLD PERCUSSION RIGHT1 ON/OFF RIGHT2 ON/OFF LEFT ON/OFF OTS+ OTS– OPMERKING De functies Sostenuto en Portamento hebben geen invloed op de Organ Flute-voices, zelfs niet als ze zijn toegewezen aan de voetpedalen.
  • Page 185: Externe Midi-Apparaten Aansluiten ([Midi]- Aansluitingen)

    Externe MIDI-apparaten aansluiten ([MIDI]-aansluitingen)/Een computer of USB-apparaat aansluiten 7 Externe MIDI-apparaten aansluiten ([MIDI]- aansluitingen) Gebruik de ingebouwde [MIDI]-aansluitingen en standaard MIDI-kabels om externe MIDI-apparaten aan te sluiten. MIDI IN Ontvangt MIDI-berichten van een ander MIDI-apparaat. MIDI OUT Verzendt MIDI-berichten die door het instrument worden gegenereerd.
  • Page 186: Verbinden Met Een Lan-Adapter Van Het Usb-Type En Een Usb-Opslagapparaat (Via De [Usb To Device]-Aansluiting)

    USB-opslagapparaten die u aanschaft. Raadpleeg, voordat u USB- USB-poort of opslagapparaten aanschaft, alstublieft uw Yamaha- seriële poort (modem- of dealer, of een geautoriseerde Yamaha-distributeur (zie printeraansluiting) het overzicht achterin de gebruikershandleiding), of MIDI-interface raadpleeg de volgende webpagina: http://www.yamahaclavinova.com/...
  • Page 187 OPMERKING Het vrije geheugen op het USB-opslagapparaat controleren U kunt dit in de opgeroepen display controleren door de volgende handeling: [FUNCTION] → [I] UTILITY → TAB [√]/[®] MEDIA Selecteer het apparaat met de knoppen [A]/[B] in deze display en druk op [F] (PROPERTY). USB-opslagmedia formatteren Als een USB-opslagapparaat is aangesloten of er zijn media geplaatst, kan er een bericht verschijnen waarin u wordt...
  • Page 188: Wat Is Midi

    Een computer of USB-apparaat aansluiten/Wat is MIDI Files van een computerharddisk naar een USB- opslagapparaat kopiëren Files die zich op de harddisk van een computer bevinden, kunnen worden overgebracht naar het instrument door ze eerst naar de opslagmedia te kopiëren en vervolgens de media op/in het instrument aan te sluiten/te plaatsen.
  • Page 189 Het spel op een digitaal instrument (MIDI-data) opnemen en afspelen Opnemen Afspelen Tone Generator SmartMe- Controller (toetsen, enz.) dia-kaart OPMERKING Bij digitale instrumenten worden de audiosignalen via de uitgangsaansluitingen (zoals [AUX OUT]) van het instrument verzonden. De 'controller' en 'toongenerator' in de illustratie hiervoor zijn het equivalent van de piano in ons akoestische voorbeeld.
  • Page 190 Wat is MIDI? Message Name Clavinova-procedure/ (Naam van bericht) paneelinstelling Note ON/OFF Berichten die door het spelen op het toetsenbord worden gegenereerd. Elk bericht bevat een bepaald nootnummer dat overeenkomt met de toets die wordt ingedrukt, plus een aanslagsnelheidswaarde die is gebaseerd op hoe snel de toets is ingedrukt.
  • Page 191: Wat U Kunt Doen Met Midi

    G GS GS is ontwikkeld door de Roland Corporation. Op dezelfde manier als Yamaha XG, is GS een belangrijke verbetering van de GM-specificatie om in meer voices en drumkits en hun variaties te voorzien, alsook in een grotere expressieve besturing over voices en effecten.
  • Page 192: Midi-Instellingen

    MIDI-instellingen MIDI-instellingen In dit gedeelte kunt u MIDI-gerelateerde instellingen maken voor het instrument. De Clavinova beschikt over een set van tien voorgeprogrammeerde sjablonen (configuraties) waarmee u onmiddellijk en gemakkelijk het instrument opnieuw kunt configureren, in overeenstemming met uw specifieke MIDI-toepassing of externe apparaat.
  • Page 193 Naam van sjabloon Beschrijving Hiermee worden alle gedeelten verzonden, inclusief de toetsenbordgedeelten All Parts (RIGHT 1, 2 en LEFT), met uitzondering van de songgedeelten. KBD & STYLE In principe hetzelfde als 'All Parts' met als verschil de manier waarop wordt omgegaan met toetsenbordgedeelten.
  • Page 194: Midi-Systeeminstellingen

    MIDI-instellingen MIDI-systeeminstellingen De hier geboden uitleg heeft betrekking op de display SYSTEM, die wordt opgeroepen in stap 4 van de 'Basisbediening' op pagina 192. I LOCAL CONTROL Bepaalt of de Clavinova wordt bestuurd door zijn eigen interne klok of een MIDI-kloksignaal ontvangt van een extern apparaat.
  • Page 195: Midi-Ontvangtinstellingen

    G Tx MONITOR De met de kanalen (1–16) overeenkomende punten knipperen kort telkens wanneer data worden verzonden op het kanaal/de kanalen. OPMERKING Als er verschillende gedeelten aan hetzelfde verzendkanaal zijn toegewezen Als hetzelfde verzendkanaal wordt toegewezen aan een aantal verschillende gedeelten, worden de verzonden MIDI-berichten samengevoegd tot een enkel kanaal.
  • Page 196: Het Akkoordsoort Instellen Voor Het Afspelen Van Stijl Via Midi-Ontvangst

    MIDI-instellingen Procedure Selecteer het kanaal en stel 'ON/OFF' in voor het desbetreffende kanaal. Gebruik de instelling All OFF om alle kanalen op OFF te zetten. Het akkoordsoort instellen voor het afspelen van stijl via MIDI-ontvangst De hier geboden uitleg heeft betrekking op de display CHORD DETECT, die wordt opgeroepen in stap 4 van de 'Basisbediening' op pagina 192.
  • Page 197: Problemen Oplossen

    Problemen oplossen Algemeen De Clavinova gaat niet aan. • Steek de contrastekker van het netsnoer stevig in de aansluiting op de Clavinova en de stekker in het stopcontact. Er is een klik of plop te horen als het instrument wordt aan- of uitgezet. •...
  • Page 198 Demo Hoe kan ik de demo stoppen? • Druk op de knop [EXIT]. Help Hoe kan ik de Help-functie verlaten? • Druk op de knop [EXIT]. Voice De voice die is geselecteerd in de display voor voiceselectie wordt niet weergegeven. •...
  • Page 199 Synchro Stop kan niet worden ingeschakeld. • Synchro Stop kan niet worden ingeschakeld wanneer de vingerzettingsmodus is ingesteld op 'Full Keyboard' of 'AI Full Keyboard' of wanneer Style On/Off is ingesteld op Off. Zorg dat de vingerzettingsmodus een andere instelling heeft dan 'Full Keyboard' of 'Al Full Keyboard' en stel Style On/Off in op On.
  • Page 200 • Als het een song betreft waarop schrijfbeveiliging is toegepast (linksboven de songnaam wordt 'Prot. 2 Edit' weergegeven), is het mogelijk dat de icoon van de file is gewijzigd. Songs waarop schrijfbeveiliging is toegepast, kunnen niet worden teruggespeeld als de icoon van de file van het origineel is gewijzigd.
  • Page 201 De notatie in de display wordt plotseling beëindigd, waarbij het midden van een maat begint op de volgende regel. • Als alle noten van een maat niet op één regel passen, worden de resterende noten in de maat op de volgende regel geplaatst.
  • Page 202: Cvp-305: Montage Van De Pianostandaard

    CVP-305: Montage van de pianostandaard LET OP • Let erop dat u geen onderdelen door elkaar haalt en zorg ervoor dat alle onderdelen in de juiste richting worden geplaatst. Houd bij de montage alstublieft de onderstaande volgorde aan. • De montage moet door minstens twee personen worden uit- gevoerd.
  • Page 203 Sluit het luidsprekersnoer aan. 1 Verwijder het kunstof bindbandje waarmee het luidsprekersnoer aan het voorpaneel vastzit, voordat u het luidsprekersnoer aansluit. 2 Steek de luidsprekersnoerstekker in de aansluiting, met het uitsteeksel van de stekker naar achteren gericht. Sluit het pedaalsnoer aan. 1 Steek de pedaal- snoerstekker in de pedaalaansluiting.
  • Page 204: Cvp-303: Montage Van De Pianostandaard

    CVP-303: Montage van de pianostandaard LET OP • Let erop dat u geen onderdelen door elkaar haalt en zorg ervoor dat alle onderdelen in de juiste richting worden geplaatst. Houd bij de montage alstublieft de onderstaande volgorde aan. • De montage moet door minstens twee personen worden uitgevoerd.
  • Page 205 Bevestig het hoofdgedeelte. Centreer het hoofdgedeelte zo dat er evenveel ruimte aan de linker- en de rechterzijkant vrij blijft. Gebruik korte schroeven (6 x 16 mm) om het hoofdgedeelte vanaf de voorkant vast te maken. Sluit het pedaalsnoer aan. Steek de pedaal- snoerstekker vanaf de voorkant in de pedaalaan-...
  • Page 206: Cvp-301: Montage Van De Pianostandaard

    CVP-301: Montage van de pianostandaard LET OP • Let erop dat u geen onderdelen door elkaar haalt en zorg ervoor dat alle onderdelen in de juiste richting worden geplaatst. Houd bij de montage alstublieft de onderstaande volgorde aan. • De montage moet door minstens twee personen worden uitgevoerd.
  • Page 207 Bevestig het hoofdgedeelte. Centreer het hoofdgedeelte zo dat er evenveel ruimte aan de linker- en de rechterzijkant vrij blijft. Gebruik korte schroeven (6 x 16 mm) om het hoofdgedeelte vanaf de voorkant vast te maken. Sluit het pedaalsnoer aan. Steek de pedaal- snoerstekker in de pedaalaan- sluiting.
  • Page 208: De Diskdrive Installeren (Bijgeleverd/Optioneel)

    De diskdrive installeren (bijgeleverd/optioneel) De diskdrive kan aan de onderkant van het instrument worden bevestigd met behulp van de bijgeleverde behuizing en schroeven. Een lijst met beschikbare diskdrives voor dit instrument vindt u in 'Optionele accessoires' (pagina 210). Zorg dat u een kruiskopschroevendraaier (+) bij de hand heeft.
  • Page 209: Specificaties

    Specificaties Klankopwekking Toetsenbord Display Muzieknotatie, songteksten Polyfonie (max.) Voiceselectie 17 Drum-/SFX-kits + GM2 + GS (GS-voices voor het afspelen van Mega Voice Voice Regular voice Natural! Voice Sweet! Voice Cool! Voice Live! Voice Organ Flutes! Sound Creator Reverb/ Chorus/ Effect- blokken Microfoon Reverb/...
  • Page 210 Voetregelaar USB-diskdrive * De specificaties en beschrijvingen in deze gebruikershandleiding zijn uitsluitend voor informatieve doeleinden. Yamaha Corp. behoudt zich het recht voor om producten of specificaties op elk gewenst moment zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen of te modificeren. Aangezien specificaties, apparatuur en opties per locatie kunnen verschillen, kunt u het beste contact opnemen met uw Yamaha-leverancier.
  • Page 211: Index

    Index Nummers 1–16 ... 138 A-B Repeat (herhaling) ... 40 Achtergrond (songteksten) (CVP-305) ... 53 AI ... 98 AI FINGERED ... 98 AI FULL KEYBOARD ... 98 Any Key ... 132 ARABIC ... 77 ASSEMBLY (stijl) ... 112 AUTO REVOICE SETUP ... 83 Automatische-begeleidingsfunctie ...
  • Page 212 GROOVE ... 114 GS ...191 Guide ...131 GUIDE LAMP ON/OFF ...131 GUIDE LAMP TIMING ...132 Handelingen voor files en mappen ...62 HARMONY ... 93 HARMONY/ECHO ...78 Helderheid ... 19 HELP ... 57 Herhaaldelijk afspelen ... 128 Herhaaldelijke afspeelfunctie ...40 Homepage ... 174 Hoofddisplay ...
  • Page 213 RECEIVE ... 195 Rechts 1 ... 73 Rechts 2 ... 73 Rechtstreekse internetverbinding ... 166 REGISTRATION MEMORY ... 121 REGISTRATION SEQUENCE ... 124 REPEAT MODE ... 35 SAVE ... 63 SCALE TUNE ... 76 Score (muzieknotatie) ... 37 Section Set ... 101 Session ...
  • Page 214 Hier volgen de titels, verantwoordelijken en auteursrechtvermeldingen voor zevenenvijftig (57) van de songs die vooraf in dit instrument zijn geïnstalleerd (CVP-305/303): Alfie Theme from the Paramount Picture ALFIE Words by Hal David Music by Burt Bacharach Copyright © 1966 (Renewed 1994) by Famous Music Corporation International Copyright Secured All Rights Reserved All Shook Up Words and Music by Otis Blackwell and Elvis Presley...
  • Page 215 In The Mood By Joe Garland Copyright © 1939, 1960 Shapiro, Bernstein & Co., Inc., New York Copyright Renewed International Copyright Secured All Rights Reserved Used by Permission Isn’t She Lovely Words and Music by Stevie Wonder © 1976 JOBETE MUSIC CO., INC. and BLACK BULL MUSIC c/o EMI APRIL MUSIC INC.
  • Page 216 (Sittin’ On) The Dock Of The Bay Words and Music by Steve Cropper and Otis Redding Copyright © 1968, 1975 IRVING MUSIC, INC. Copyright Renewed All Rights Reserved Used by Permission Smoke Gets In Your Eyes from ROBERTA Words by Otto Harbach Music by Jerome Kern ©...
  • Page 217: Important Safety Instructions

    Please make sure that benches are stable and any optional fixtures (where applica- ble) are well secured BEFORE using. Benches supplied by Yamaha are designed for seating only. No other uses are recom- mended.
  • Page 218 * This applies only to products distributed by YAMAHA CORPORATION OF AMERICA. IMPORTANT NOTICE FOR THE UNITED KINGDOM Connecting the Plug and Cord IMPORTANT.
  • Page 219 For details of products, please contact your nearest Yamaha representative or the authorized distributor listed below. Neem voor gedetailleerde productinformatie contact op met de dichtstbijzijnde Yamaha-vertegenwoordiger of de onderstaande geautoriseerde Yamaha-distributeur. NORTH AMERICA CANADA Yamaha Canada Music Ltd. 135 Milner Avenue, Scarborough, Ontario,...
  • Page 220 Clavinova Web site (English only) http://www.yamahaclavinova.com/ Yamaha Manual Library http://www2.yamaha.co.jp/manual/dutch/ U.R.G., Pro Audio & Digital Musical Instrument Division, Yamaha Corporation © 2004 Yamaha Corporation BGB0 404YCXX3.2-01 Printed in Europe...

This manual is also suitable for:

Clavinova cvp-303Clavinova cvp-305

Table of Contents